Dynamic Variation:
Book
Choose Language
Search & Book
Norway Now
Search
or search all of Norway
Røros Røros
Credits
Røros.
Photo: Thomas Rasmus Skaug - visitnorway.com
Campaign
Partner

Een Noors kerstverhaal

Kerst duurt in Noorwegen veel langer dan een paar dagen: er gaat een heel seizoen met specifieke rituelen en voorbereidingen aan vooraf. De overvloedige sneeuwval en de donkere nachten geven de toch al geweide sfeer nog een extra tintje.

Je ruikt de clementineschillen en sparrentakken, je voelt de warmte van het haardvuur en hoort de kinderen buitenspelen.

Kerstfeest beperkt zich niet tot Noorwegen, maar toch vind je nergens een land waarin je de sfeer zo kunt ervaren als hier. Dat is ook wel nodig, want er moet iets zijn om naar uit te kijken tijdens de korte en koude dagen en de lange donkere nachten.

Net als veel andere landen heeft ook Noorwegen kersttradities die tegen geen enkele prijs mogen worden gebroken. Het Kerstfeest wordt hier "jul" genoemd en dateert nog uit de tijd dat het land nog niet gekerstend was. We weten niet veel over de tradities van de oude heidenen, maar ze offerden in elk geval dieren. Ook stroomde er overvloedig bier. Anders gezegd: het ging er toen niet veel anders aan toe dan nu.

De voorbereidingen voor de feestdagen beginnen al vroeg in december: dan worden er minimaal zeven verschillende soorten koekjes gebakken en cadeaus ingekocht. Het huishouden ligt nagenoeg stil, want schoonmaken gebeurt nauwelijks. Wie in december Noorwegen bezoekt, wordt geraakt door topdrukte.

Tegelijkertijd is er ook aandacht voor gezelligheid. In het hele land worden kerstconcerten georganiseerd in kerken en concertzalen. Bovendien vieren de kinderen op 13 december Sint Lucia.

 

Het hoogtepunt van Kerst is op 24 december, wanneer op kerstavond de gezinnen samen uitgebreid dineren. Daarbij wordt meestal varkensrib ("ribbe") of lamsrib ("pinnekjøtt") geserveerd. In sommige regio's komt er ook kabeljauw op tafel. In de weken voor Kerst kun je deze gerechten ook naar hartenlust bestellen in restaurants. Wil je Noorse kerstkoekjes proberen? Zoek dan bij de bakker of in de supermarkt naar goro, krumkaker en berlinekrans.

Maar hoe geweldig het gerecht op kerstavond ook is, vaak wordt er snel een eind aan gemaakt. De kinderen kunnen immers niet wachten op het belangrijkste moment, wanneer ze de cadeaus onder de kerstboom mogen uitpakken. In het allerbeste geval worden ze bezocht door Julenisse, de Noorse Kerstman.

Sommige hotels en restaurants zijn van 24 tot 26 december gesloten, maar in de bergen en in de grote steden vind je altijd wel een mooie eetgelegenheid. Een beroemd traditioneel Noors kerstliedje zingt dat Kerst tot Pasen duurt, maar dat is niet waar. Toch wordt de hele maand december gekenmerkt door een unieke sfeer, die nog voortduurt tot nieuwjaarsavond.

 

Christmas Window Hotel Continental Norway
Hotel Continental
CH - Visitnorway.com
Christmas at Frognerseteren
Frognerseteren, Oslo
CH - Visitnorway.com
Gålå in Gudbrandsdalen
Gålå, Gudbrandsdalen
Terje Rakke/Nordic life - Visitnorway.com
Gingerbread Town
Bergen
Bergen Tourist Board - visitBergen.com
Ad

Yule love it! Kerstshoppen in Noorwegen

Net als in veel andere Europese landen vind je in de Noorse steden en dorpen allerlei kerstmarkten.

Veel straten zijn versierd met lampjes en andere decoraties. Sommige steden gaan echter nog veel verder. Zo bouwen peuterspeelzalen, scholen, bedrijven en duizenden personen in Bergen al sinds 1991 elk jaar een stad van peperkoek.

Een bezoekje aan de houten stad Røros is ook een aanrader wanneer je in de sfeer wilt komen. En wil je het hele jaar door kerstshoppen? Bezoek dan Tregaarden's Christmas House in Drøbak. Buiten Oslo vind je Hadeland Glassverk. Hier kun je handgemaakt glas van lokale ambachtslieden kopen.

 

Het noorderlicht: het ultieme geschenk

Veel mensen dromen van een witte kerst, maar heb je wel eens gedroomd van een Kerstfeest onder het noorderlicht?

In 2009 riep Travel & Leisure Magazine Tromsø uit tot een van de beste locaties in de wereld om Kerstfeest te vieren. Dat je er het noorderlicht kon zien, speelde daarbij een belangrijke rol.

De kans is echter groot dat je het noorderlicht ook op andere locaties boven de poolcirkel kunt waarnemen. Zelfs Trøndelag vormt een prachtig decor. Sommige cruiseschepen bieden noorderlichtreizen tijdens de feestdagen.

 

Bekijk het zelf

Zoek het Kerstfeest

Kies een datum in december en bekijk de activiteiten.

Lees meer

Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad