Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Røros
Christmas shopping at Røros.
Photo: Thomas Rasmus Skaug / visitnorway.com
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

De magie van Kerstmis
vind je overal in het land

Kerst duurt in Noorwegen veel langer dan een paar dagen: er gaat een heel seizoen met specifieke rituelen en voorbereidingen aan vooraf. De overvloedige sneeuwval en de donkere nachten geven de toch al geweide sfeer nog een extra tintje.

Voel de knusse warmte van de open haard en hoor de kinderen lachend door de sneeuw rollen. Oh, en vergeet de vele kerstmarkten niet waar je allerlei handgemaakte cadeautjes kunt vinden. 

In Noorwegen beginnen de voorbereidingen voor de feestdagen al vroeg. Er worden wel zeven verschillende soorten koekjes gebakken en cadeautjes gekocht. Het huishouden ligt nagenoeg stil, want schoonmaken is er tijdens de feestmaand nauwelijks bij.

Dat het populaire kersthuis in de stad Drøbak, in Zuid-Noorwegen, het hele jaar open is voor bezoekers zegt ook iets over hoe de Noren een compleet seizoen maken van Kerstmis. Veel andere steden en dorpen organiseren in deze tijd van het jaar hun eigen gezellige evenementen en kerstmarkten.

Kerstmis wordt hier 'jul' genoemd en is eigenlijk ouder dan de kerstening van het land. Al weten we niet veel over hoe de heidenen dit vroeger vierden, wel weten we dat ze dieren offerden en bier dronken. Met andere woorden: hun rituelen verschilden niet zoveel van die van ons.

De aanloop naar Kerstmis is een tijd vol gezelligheid, en veel eetgelegenheden serveren typisch Noorse kerstgerechten die vaak bereid worden met ingrediënten uit de streek. Op het menu staan meestal 'ribbe' (varkensrib), 'pinnekjøtt' (lamsrib) of - in sommige delen van Noorwegen - kabeljauw. Wil je de typisch Noorse kerstkoekjes proeven? Vraag dan bij de bakker naar goro, krumkaker en berlinekrans of koop in de supermarkt een pakketje om zelf je eigen miniatuurhuis van peperkoek te makenLees meer over de Noorse keuken

Op kerstavond (24 december) genieten de meeste Noorse gezinnen samen van een traditionele maaltijd. Misschien krijgen ze zelfs een onverwacht bezoekje van 'Julenisse' (de Noorse Kerstman)!

Naast de talrijke kerstmarkten zijn er in het hele land kerstconcerten te beluisteren in kerken en concertzalen. Veel hotels en restaurants zijn van 24 tot 26 december gewoon open, maar sommige zijn dan gesloten.

Het hele land wordt omgetoverd tot één groot festival van lichtjes die tot ruim in het nieuwe jaar branden om de sprookjesachtige sfeer van de feestdagen nog wat langer vast te houden.

Oslo
Hotel Continental, Oslo.
Photo: CH / Visitnorway.com
Christmas at Frognerseteren
Frognerseteren, Oslo.
Photo: CH - Visitnorway.com
Gålå in Gudbrandsdalen
Gålå, Gudbrandsdalen.
Photo: Terje Rakke/Nordic life - Visitnorway.com
Bergen
Bergen.
Photo: Bergen Reiselivslag / visitBergen.com
Ad

Yule love it! Kerstshoppen in Noorwegen

Net als in veel andere Europese landen vind je in de Noorse steden en dorpen allerlei kerstmarkten.

Veel straten zijn versierd met lampjes en andere decoraties. Sommige steden gaan echter nog veel verder. Zo bouwen peuterspeelzalen, scholen, bedrijven en duizenden personen in Bergen al sinds 1991 elk jaar een stad van peperkoek.

Een bezoekje aan de houten stad Røros is ook een aanrader wanneer je in de sfeer wilt komen. En wil je het hele jaar door kerstshoppen? Bezoek dan Tregaarden's Christmas House in Drøbak. Buiten Oslo vind je Hadeland Glassverk. Hier kun je handgemaakt glas van lokale ambachtslieden kopen.

 

Het noorderlicht: het ultieme geschenk

Veel mensen dromen van een witte kerst, maar heb je wel eens gedroomd van een Kerstfeest onder het noorderlicht?

In 2009 riep Travel & Leisure Magazine Tromsø uit tot een van de beste locaties in de wereld om Kerstfeest te vieren. Dat je er het noorderlicht kon zien, speelde daarbij een belangrijke rol.

De kans is echter groot dat je het noorderlicht ook op andere locaties boven de poolcirkel kunt waarnemen. Zelfs Trøndelag vormt een prachtig decor. Sommige cruiseschepen bieden noorderlichtreizen tijdens de feestdagen.

 

Bekijk het zelf

Zoek het Kerstfeest

Kies een datum in december en bekijk de activiteiten.

Your Recently Viewed Pages

Terug naar boven

Ad
Ad
Ad