Skip to main content

Er is de afgelopen paar jaar enorm veel veranderd in de houding ten opzichte van Noorse culinaire tradities. Vandaag de dag vieren we dan ook wat authentiek Noors is, maar dan op een moderne en niet-traditionele manier.

Wat betreft eten en drinken heeft er zich in Noorwegen de afgelopen jaren een stille culinaire revolutie voltrokken. Restaurants en gewone keukens zagen een behoorlijke opmars in lokale en biologische producten.

Wat de Noorse keuken echt kenmerkt, stamt grotendeels uit onze tamelijk unieke agrarische gewoontes: schapen, koeien en geiten die op afgelegen weides langs de kust en in de bergen grazen. Een koel klimaat en een niet-vervuilde bodem zijn ideaal, want zo rijpen groenten, fruit en bessen langzaam en zowat zonder bestrijdingsmiddelen. Kleinschalige boerderijen en kleine landbouwbedrijven die melk, kaas en rundvlees produceren in een gezonde omgeving zijn zowat vrij van ziektes en onderworpen aan strenge regels wat betreft dierenwelzijn. En uiteraard heeft de uitgestrekte Noorse kustlijn ook diepgewortelde tradities op het gebied van zeevruchten.

Alle inspanningen om trots te zijn op elk niveau van de voedselketen heeft echt z'n vruchten afgeworpen. Overal in het land duiken er nieuwe, kleinschalige producenten van onder meer kaas, honing, gebak, cider en milieuvriendelijk vlees op. En dan hebben we het niet eens over de honderden microbrouwerijen die met verschillende soorten bier experimenteren. Noorwegen staat in de top 3 van de landen waar veel koffie wordt gedronken. Het is dan ook niet gek dat we constant proberen de lekkerste koffie ter wereld te zetten.

Tegelijkertijd hebben Noorse chef-koks een indrukwekkende internationale reputatie opgebouwd. Noorwegen is het meest bekroonde land in de geschiedenis van de internationale kookwedstrijd Bocuse d'Or. In 2016 werd Maaemo het eerste Noorse restaurant dat door de Michelingids met het maximale aantal van drie sterren werd bekroond.

Ontmoet chef-koks uit het hele land en kom meer te weten over de unieke streekgerechten.

Trek gekregen?

Bekijk alle mogelijkheden om je honger te stillen en je dorst te lessen.

Recent bekeken pagina's