Noorse gastronomie
Er is de afgelopen paar jaar enorm veel veranderd in de houding ten opzichte van Noorse culinaire tradities. Vandaag de dag vieren we dan ook wat authentiek Noors is, maar dan op een moderne en niet-traditionele manier.
Wat betreft eten en drinken heeft er zich in Noorwegen de afgelopen jaren een stille culinaire revolutie voltrokken. Restaurants en gewone keukens zagen een behoorlijke opmars in lokale en biologische producten.
Wat de Noorse keuken echt kenmerkt, stamt grotendeels uit onze tamelijk unieke agrarische gewoontes: schapen, koeien en geiten die op afgelegen weides langs de kust en in de bergen grazen. Een koel klimaat en een niet-vervuilde bodem zijn ideaal, want zo rijpen groenten, fruit en bessen langzaam en zowat zonder bestrijdingsmiddelen. Kleinschalige boerderijen en kleine landbouwbedrijven die melk, kaas en rundvlees produceren in een gezonde omgeving zijn zowat vrij van ziektes en onderworpen aan strenge regels wat betreft dierenwelzijn. En uiteraard heeft de uitgestrekte Noorse kustlijn ook diepgewortelde tradities op het gebied van zeevruchten.
Alle inspanningen om trots te zijn op elk niveau van de voedselketen heeft echt z'n vruchten afgeworpen. Overal in het land duiken er nieuwe, kleinschalige producenten van onder meer kaas, honing, gebak, cider en milieuvriendelijk vlees op. En dan hebben we het niet eens over de honderden microbrouwerijen die met verschillende soorten bier experimenteren. Noorwegen staat in de top 3 van de landen waar veel koffie wordt gedronken. Het is dan ook niet gek dat we constant proberen de lekkerste koffie ter wereld te zetten.
Tegelijkertijd hebben Noorse chef-koks een indrukwekkende internationale reputatie opgebouwd. Noorwegen is het meest bekroonde land in de geschiedenis van de internationale kookwedstrijd Bocuse d'Or. In 2016 werd Maaemo het eerste Noorse restaurant dat door de Michelingids met het maximale aantal van drie sterren werd bekroond.
Noorse culinaire bestemmingen
Ben jij een echte fijnproever? Ga mee op onze gastronomische rondreis door Noorwegen - van noord naar zuid.
Het Noorse Kookboek
Zalige recepten voor zeevruchten, vlees, groenten en gebak van onze topkoks.
Onze beste restaurants
Michelinsterervaringen, een spectaculair uitzicht van aan je tafel en gemoedelijke eetgelegenheden.
Typisch Noors
Zo wordt je reis naar Noorwegen onvergetelijk: proef deze gerechten en delicatessen maar eens!
Noorse lekkernijen
Favoriet Noors brood en gebak.
Inspirerende video's
Deze foto kun je bijna proeven ... toch? De ruige Noorse natuur geeft elke hap die natuurlijke smaak!
Ontmoet chef-koks uit het hele land en kom meer te weten over de unieke streekgerechten.
De Melkweg naar goede smaak
Wist je dat de koeien in Noorwegen minstens 8 weken vakantie hebben? Ontdek waarom Noorse melk en Noors vlees tot de beste ter wereld behoren.
Dorst?
Bekijk waar je heerlijke koffie, ambachtelijk bier, cocktails en nog veel meer kunt vinden.
Lekkere inspiratie
Bekijk deze verrukkelijke artikelen maar eens.
Trek gekregen?
Bekijk alle mogelijkheden om je honger te stillen en je dorst te lessen.
Spannende restaurants in Noorwegen op TripAdvisor
Profiteer van topaanbiedingen
Bekijk onze selectie van vertrouwde bedrijven die er alles aan doen om je een goede reis te bezorgen.