Dynamic Variation:
Book
Choose Language
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Oslo-3 Oslo
Oslo-3.
Photo: VisitOSLO/Heidi Thon
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Hoera! Het is 17 mei

Fanfares, parades, traditionele klederdracht en ijsjes. Heel veel ijsjes. De Noorse Nationale Feestdag op 17 mei is een feest zoals geen enkel ander feest in Noorwegen.

Karl Johans gate, Oslo
Oslo
VisitOSLO/Nancy Bundt
Oslo
Oslo
VisitOSLO/Nancy Bundt
Royal Palace, Oslo
Oslo
Nancy Bundt
Finnmark
Finnmark
Johan Wildhagen
Ad

Brazilianen hebben hun carnaval, de Ieren hebben St. Patrick's Day en Nederland heeft Koningsdag. Het Noorse antwoord? Wel, wij hebben Syttende Mai, de viering van de Noorse Grondwet welk op 17 mei 1814 is getekend, en in Noorwegen is dit een gigantisch feest.

Veel landen vieren hun nationale feestdag met militaire parades. In Noorwegen, is 17 mei een dag voor iedereen, en vooral voor de kinderen. Voordat je de straat opgaat, zullen de meesten beginnen met een "17 mei ontbijt" - vaak een samenkomen van vrienden en buren, die samen brood en eieren bakken, en dit met gerookte zalm, en voor de volwassenen, champagne, nuttigen.

Dan gaat men naar de kinderparades die door het hele land plaatsvinden, en worden geleid door de fanfares die uit de dorpen zelf komen. De grootste van deze parades trekt tienduizenden bezoekers, die allemaal met vlaggen zwaaien en enthousiast "hoera!" roepen als de kinderen langskomen. In Oslo wordt de parade begroet door de koninklijke familie die naar de menigte zwaait.

Nationalistisch? Misschien. Maar de anti-militaristische en plezierige atmosfeer, samen met de kinderen die een speciaal plekje in de vieringen hebben, maakt van deze dag een grotendeels oncontroversieel gebeuren.

Ook is deze dag een gelegenheid voor mannen en vrouwen om hun "bunads" te tonen, de Noorse nationale klederdracht. Er zijn honderden verschillende bunads, en de stijl en kleur bepalen waar de drager of draagster vandaan komt.

Een stuk minder kleurrijk zijn de rode en blauwe overalls van de "russ" - de ouderejaars die zojuist hun middelbare school hebben afgerond en dit vieren na 13 jaar op school te hebben gezeten. De meesten zullen er nogal moe bijlopen op 17 mei, en dit komt doorgaans niet doordat ze de nacht opgebleven zijn om te kunnen studeren voor hun examens.

De russ hebben hun eigen parades, met busjes en trucks met luide (en vaak dure) soundsystemen. Vraag ze om hun kaart, de "russekort", en je krijgt hun persoonlijke visitekaartje met wat informatie, vaak een foto en soms wat leuke grappen erop.

IJs en hotdogs zijn het traditionele, niet zo gezonde voedsel tijdens deze vieringen, terwijl er in de middag spelletjes worden gespeeld en naar toespraken wordt geluisterd in de dorpen.

Dit is een hele bijzondere tijd om in Noorwegen te zijn. Mocht je jezelf op 17 mei in Noorwegen vinden, doe vooral mee met de lokale bevolking, maar verwacht op deze dag niet veel gedaan te krijgen, bijna alles is gesloten op 17 mei.

Als je met de auto bent, hou er ook rekening mee dat vrijwel alle stads- en dorpscentra in Noorwegen zijn afgesloten voor verkeer, en dat er elders vaak file kan zijn.

17 mei: Een korte geschiedenis

De Noorse grondwet werd op 17 mei 1814 getekend te Eidsvoll. In deze tijd was Noorwegen in een persoonlijke unie met Zweden, en voor een aantal jaar in de jaren '20 van de 19e eeuw verbood de Zweedse koning Karl Johan de festiviteiten. 17 Mei werd pas de grote viering, die het vandaag is, toen Bjørnstjerne Bjørnson (de auteur van het volkslied "ja, vir elsker") het initiatief nam voor een kinderparade in de hoofdstad Oslo (toen Christiania) in 1860. 

Tot aan 1899 mochten alleen jongens meedoen met de parade, maar toen kwamen de autoriteiten toch tot hun verstand en mochten ook meisjes meelopen. De opheffing van het koninkrijk Zweden-Noorwegen vond plaats in 1905, en de dag kreeg een volledig nieuwe betekenis tot de Tweede Wereldoorlog was afgelopen op 8 mei 1945, net op tijd voor de Nationale Feestdag. Het mag dan ook geen wonder zijn dat de festiviteiten dat jaar een bijzonder karakter hadden.

×

Lees meer

Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad