Dynamic Variation:
Book
Choose Language
Search & Book
Search
or search all of Norway
Hemsedal Hemsedal
Credits
Hemsedal.
Photo: Nils-Erik Bjørholt - Visitnorway.com
Campaign
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Het geheim van skiën zit 'm in de details

Skiën is een levenswijze voor de Noren. Dat is ook niet zo raar, met zoveel hoge bergen om heerlijk van af te suizen, of de vele bossen om door te langlaufen.

Waarschijnlijk ken je de geschiedenis van de legendarische Sondre Norheim wel. Hij vond het eerste relatief stabiele bevestigingsmechanisme voor ski's uit en wordt vaak gezien als de grote uitvinder van de hedendaagse skitechnieken.

Gelukkig is er sinds het midden van de 19e eeuw veel veranderd op het gebied van skiën. Bovendien kun je vandaag de dag net zo goed snowboarden en capriolen uithalen. Zelfs snow kiting behoort tot de mogelijkheden!

De skigebieden in de hoge bergen zijn vanaf de herfst tot het voorjaar geopend. Sommige skigebieden op gletsjers zijn zelfs in de zomer nog open! Er zijn trajecten en skigebieden in het hele land, maar de populairste bestemmingen bevinden zich in de bergen in het midden en oosten van Noorwegen. Je vindt er niet alleen liften, pistes en hellingen, maar ook mooie verblijven, heerlijk eten en nachtleven.

Wil je echt op z'n Noors skiën? Ga dan niet voor de techniek, maar voor relevante tradities. De Noorse cultuur kent veel winteractiviteiten. Dat verklaart waarom er zo veel rituelen (en bijbehorende overtuigingen) op de gladde pistes zijn terug te vinden.

Probeer eens een skitrip in het bos en vul je rugtas met verse sinaasappels en thermosflessen met warme chocolademelk en zwarte bessensap, een Noorse "matpakke" en schuimkussens voor wat zitcomfort.

Laat je vooraf wel even bijpraten door een lokale gids, zodat je weet welke chocolademelk je moet kopen. Zo dompel je je onder in de Noorse cultuur als nooit tevoren.

Ski Out Race i Trysil
Trysil
Skistar / www.skistar.com
Skiing in Spanstinden. Close to Narvik
Spanstinden
Fredrik Schenholm - Visitnorway.com
Winter in the Mountains
Trysil
C.H. - Visitnorway.com
Snowboarding in Hemsedal
Hemsedal
Hemsedal.com/Nils-Erik Bjørholt
Ad

Winterbestemmingen

Zomerbestemmingen

Skiing is believing

Bekijk de skimogelijkheden in Noord-Noorwegen.

Naar beneden of naar boven

Veiligheid in de bergen

Voorkom onveilige situaties door de volgende regels in acht te nemen:

  1. Onderneem geen tochten waarvoor je ervaring en conditie ontoereikend is.
  2. Hou mensen op de hoogte van je route en rond welke tijd je terug verwacht te komen.
  3. Hou de weersverwachting in de gaten.
  4. Wees voorbereid op slecht weer, zelfs op korte tochten.
  5. Luister naar het advies van ervaren bergsporters die met de omgeving bekend zijn.
  6. Neem navigatieapparatuur mee (kaart, kompas, GPS) en leer dit te gebruiken.
  7. Ga niet alleen de bergen in.
  8. Keer op tijd terug. Als je het vandaag niet meer kan halen is er morgen weer een dag.
  9. Spaar je krachten. Als je vast komt te zitten voor de nacht, maak een sneeuwhut voordat je bent uitgeput.

Laat het achter zoals je het vindt

Noorwegen is een land met ongekende natuurlijke schoonheid, wondermooie watervallen, kristalheldere fjorden, bijzondere bergen en spectaculaire gletsjers. Daarom moeten alle lokale inwoners en toeristen zich inzetten om dit landschap en de gemeenschappen en hun manier van leven te sparen.

De Noorse filosofie is dat natuurbehoud ieders verantwoordelijkheid is. Van de natuur en het buitenleven genieten is een tijdsverdrijf wat door bijna alle Noren gewardeerd wordt, en dit heeft haar uitwerking op het behoud en gebruik van onze wildernis.

Of je nu gaat bergwandelen of de mountainbike een leuk bospaadje op neemt, Noren doen hun best om alles zoveel mogelijk achter te laten zoals ze het vinden. Ongeacht of je te gast bent in een klein vissersdorpje of erop uit trekt in het landschap, "laat het achter zoals je het wilt vinden" is een mantra wat je je het best eigen kunt maken.

Zie het als een stukje levenskwaliteit, niet alleen voor onze generatie, maar ook voor die van onze (klein)kinderen. We realizeren ons dat anderen even belangrijk zijn als onszelf, en doen ons best om stappen te nemen om dit in alle aspecten van ons dagelijks leven toe te passen. Dit is niet eenvoudig, en levert op de korte termijn weinig op. Maar voor later is het zeer zeker de moeite waard.

Interviews met toeristen

Ski-arrangementen

Je hoeft niet in Noorwegen te zijn om je reis te plannen.

×

Lees meer

Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad