Skip to main content

Munteenheid en prijzen

Krijg waar voor je geld. De Noorse munteenheid is de Noorse kroon (NOK), die in het land zelf Kroner worden genoemd. Maar hoe we ons geld ook noemen, contant geld speelt in Noorwegen niet langer de hoofdrol, want in bijna alle eetgelegenheden kun je nu elektronisch betalen met je pinpas, creditcard of telefoon.

Accommodatie


Volgens reiszoeksite Momondo blijkt uit zoekopdrachten van wereldwijde bezoekers dat de gemiddelde prijs per nacht voor een hotelkamer neerkomt op NOK 1.725. De prijzen kunnen sterk schommelen afhankelijk van het seizoen, de locatie, het comfortniveau en de beschikbare faciliteiten.

Trekkershutten beheerd door de Noorse Trekking Association (DNT) zijn beschikbaar vanaf NOK 400-1600 per persoon per nacht.

De tarieven van hutten kunnen sterk variëren afhankelijk van het seizoen en de grootte en kwaliteit van een hut. Een eenvoudige hut op een camping kan je vanaf NOK 500 tegenkomen.

Contant geld


Op de meeste plaatsen kun je betalen met pinpassen en creditcards, en na COVID accepteren een aantal plaatsen zelfs geen contant geld meer. Maar het is toch een goed idee om wat contant geld op zak te hebben. Vreemde valuta worden zelden geaccepteerd, dus heb je Noorse kronen nodig.

In steden zijn geldautomaten makkelijk te vinden, en ook in de meeste landelijke gebieden kun je wel ergens geld pinnen, bijvoorbeeld bij een kiosk, supermarkt of tankstation. 

Betaalpassen en creditcards


Postkantoren en sommige kleine winkeltjes of supermarkten accepteren vaak geen internationale creditcards, maar betaalpassen (debietkaarten) worden wel aanvaard.

Visa en MasterCard zijn de meest gebruikte en geaccepteerde creditcards, Amex en Diners worden veel minder vaak aangenomen. Wanneer je niet zeker bent, vraag het personeel voordat je gaat winkelen.

Prijzen


Hier volgen een aantal prijzen waar reizigers vaak nieuwsgierig naar zijn als het over Noorwegen gaat. De onderstaande lijst toont gemiddelde prijzen in januari 2024 en kan wijzigen.

  • Een liter brandstof: NOK 21 tot 25
  • Een liter melk: NOK 21 tot 25
  • Cappuccino bij een cafeetje: NOK 35 tot 65
  • Hoofdgerecht in een eethuis: NOK 150 tot 350
  • Maaltijd in een restaurant (drie gangen): NOK 650 tot 1500
  • Een fles bier in een supermarkt: NOK 30 tot 50
  • Een fles bier in een café: NOK 100 tot 140

Fooien


Hoe werkt het met fooien in Noorwegen?

Het geven van een fooi is hier niet gebruikelijk, de enige plaatsen waar de Noren af en toe een fooi geven zijn kroegen en restaurants als beloning voor uitstekende service.

Ook hierdoor is er geen vaste regel hoeveel fooi je moet achterlaten, maar een fooi is doorgaans rond de 5 tot 15% van de totale rekening. Maar onthoud dat je je nooit verplicht moet voelen om een fooi achter te laten. Dit is volledig jouw keuze, en niemand zal je iets kwalijk nemen als je het niet doet.

Ontdek meer

Profiteer van deze topaanbiedingen

Neem een kijkje bij onze sponsors die er alles aan doen om je een goede reis te bezorgen.

Recent bekeken pagina's