Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Ad

Munteenheid en prijzen

Haal het meeste uit je geld

De Noorse munteenheid heet ‘Kroner’, wat doorgaans wordt vertaald als ‘Kronen’. Maar hoe we het geld ook noemen, cash wordt in Noorwegen niet zoveel meer gebruikt als in sommige andere landen. Bijna overal wordt ook de Europese pinpas geaccepteerd.

Accommodatie


Gemiddelde prijs per kamer per nacht in oktober 2017: NOK 943 (bron: ssb.no), maar prijzen kunnen - afhankelijk van locatie, comfortniveau en beschikbare faciliteiten - behoorlijk verschillen.

Trekkershutten beheerd door de Noorse Trekking Association (DNT) zijn beschikbaar vanaf NOK 100 per persoon per nacht (bron: dnt.no).

Blokhutten op campings zijn beschikbaar vanaf NOK 250 per nacht (bron: camping.no).

Contant geld


Hoewel je op de meeste plaatsen kunt betalen met betaalpassen of creditcards is het toch een goed idee om wat contant geld op zak te hebben. Vreemde valuta worden zelden geaccepteerd, dus heb je Noorse kronen nodig.

In steden zijn geldautomaten gemakkelijk te vinden, en ook op het platteland kun je wel ergens geld pinnen, bijvoorbeeld bij een kiosk of tankstation.

Betaalpassen en creditcards


Postkantoren en sommige kleine winkeltjes en lokale supermarkten accepteren vaak geen internationale credit cards, maar de Europese pinpas (met het maestrosymbool) wordt graag aangenomen.

Visa en MasterCard zijn de meest gebruikte en geaccepteerde credit cards, Amex en Diners wordt bijna nergens aangenomen. Wanneer je niet zeker bent, vraag het personeel voordat je gaat winkelen.

Prijzen


Hier benoemen we enkele prijzen waar reizigers zich vaak over verwonderen tijdens hun bezoek aan Noorwegen. De onderstaande lijst toont de gemiddelde prijzen en producten zoals vermeld op numbeo.com in januari 2018. Deze prijzen kunnen wijzigen.

  • Een liter brandstof: NOK 13 tot 16
  • Een liter melk: NOK 14 tot 20
  • Cappuccino bij een cafeetje: NOK 30 tot 45
  • Een pakje sigaretten: NOK 100 tot 120
  • Bioscoopkaartje: NOK 110 tot 130
  • Hoofdgerecht in een eethuis: NOK 130 tot 230
  • Hoofdgerecht in een restaurant: NOK 280 tot 500
  • Een fles bier in een supermarkt: NOK 25 tot 45
  • Een fles bier in een café: NOK 60 tot 90

Fooien


Hoe werkt het met fooien in Noorwegen?

Het geven van een fooi is hier niet gebruikelijk, de enige plaatsen waar de Noren af en toe een fooi geven zijn kroegen en restaurants als beloning voor uitstekende service.

Mede hierdoor is er dan ook geen vaste regel hoeveel fooi je achter moet laten, maar een fooi is doorgaans rond de 5 tot 15% van de totale rekening. Maar onthou dat je je nooit verplicht moet voelen om een fooi achter te laten - dit is geheel aan jou, en niemand neemt je iets kwalijk als je het niet doet.

Een woord van onze sponsors

Your Recently Viewed Pages

Terug naar boven

Ad
Ad
Ad