Skip to main content

Reistips van a-z

Geniet extra van je verblijf dankzij een goede voorbereiding. Aarzel zeker niet om bij de plaatselijke toerismebureaus de recentste tips en adviezen te vragen. Hier heb je een overzicht aan nuttige informatie.

Alcohol


Om wijn of beer in Noorwegen te kopen, moet je minimaal 18 jaar zijn. De minimumleeftijd voor sterke drank is 20 jaar.

Bier is bijna overal te koop, maar op weekdagen vóór 20.00 uur en op zaterdagen voor 18.00 uur. Wijn, sterke dranken en sterke bieren zijn te koop in de Vinmonopolet-winkels. Je vindt deze in de meeste grote steden.

Autorijden


Noorwegen is het langste land van Europa. Het duurt ongeveer 30 uur om van Kristiansand in het zuiden naar Hammerfest in het noorden te rijden. De E-wegen zijn de hoofdwegen die steden en regio’s met elkaar verbinden. Lees meer over autorijden in Noorwegen.

Langs 18 uitgekozen wegen, de zogenaamde Norwegian Scenic Routes, worden de wonderen van de natuur extra kracht bijgezet door kunst, design en architectuur. Deze willen je op een verrassende manier dichter bij de natuur brengen.

Bagageopslag


Op het Oslo S/Oslo Centraal Station zijn er opslagmogelijkheden voor je bagage. Je kunt je bezittingen in de kluisjes te bewaren, maar je hebt geen toegang tot de kluisjes, wanneer het station van 01:30 en 04:30 uur gesloten is. Je betaalt van te voren, en kunt met contant geld, Visa of Mastercard betalen.

Beperkingen


Over het algemeen zijn luchtvaartmaatschappijen, treinen, bussen, veerboten en winkels in Noorwegen toegankelijk voor iedereen. Toch kan een goede planning op voorhand het gemakkelijker maken om vlot te kunnen reizen. Lees meer over reizen in Noorwegen met een beperking.

Brochures


Visit Norway heeft reisinformatie op papier vervangen door deze uitgebreide website. Hier vind je tal van reistips, informatie over bestemmingen, kaarten en een routeplanner, tips om te reizen binnen Noorwegen, en meer nuttige feitjes om vlot je weg te vinden in het land van de fjorden en de middernachtzon.

De Visit Norway app geeft je informatie over duizenden overnachtingsmogelijkheden, restaurants, activiteiten en bezienswaardigheden op en rond je bestemming.

Download de app:
iPhone: Visit Norway voor iOS
Android: Visit Norway voor Android

Douane en regelgeving


Met een maximumlimiet van NOK 6000 mag je de volgende artikelen vrij van douane en accijnzen het land inbrengen (let er op dat de quota anders zijn dan wanneer je binnen de EU reist):

  • Een beperkte hoeveelheid aan alcohol en tabak.
  • Vleeswaren, kaas en levensmiddelen behalve honden- en kattenvoer, in totaal 10 kilo uit EU/EER-landen. Van landen buiten de EU/EER mag je geen vleeswaren, melk en zuivelproducten in je bagage meenemen.
  • Noorse en buitenlandse bankbiljetten en munten met een totale waarden van NOK 25.000

Het is verboden om de volgende voorwerpen zonder speciale toestemming te importeren:

  • Drugs, medicijnen en gif (kleine hoeveelheden medicijnen voor eigen gebruik is toegestaan)
  • Alcoholische drank met meer dan 60% alcohol
  • Wapens en munitie
  • Vuurwerk
  • Aardappelen
  • Zoogdieren, vogels en exotische dieren
  • Planten/onderdelen voor de teelt

Voor meer informatie over de douanewetgeving van Noorwegen, neem dan contact op met de Noorse douane.

Drinkwater


Kraanwater is overal in Noorwegen drinkbaar en het smaakt ook geweldig! Je hoeft dus geen flessenwater te kopen.

Het meeste stromend water in de Noorse bergen is zuiver genoeg om te drinken, maar vermijd water dat door een weiland of van een gletsjer stroomt. Dit water kan schadelijke micro-organismen bevatten.

Drones


Drones en andere op afstand bediende vliegende apparaten moeten in het algemeen op ten minste 150 meter afstand blijven van personen, voertuigen en gebouwen die niet in verband staan met de persoon die de drone bedient. Er mag alleen worden gevlogen op een afstand van 120 meter boven de grond of het wateroppervlak. Houd altijd minimaal vijf kilometer afstand van vliegvelden, tenzij je uitdrukkelijk toestemming hebt om dichterbij te mogen vliegen. Het apparaat moet altijd binnen het gezichtsveld van de bediener blijven en de bediener mag niet onder de invloed zijn van alcohol.

Vluchtactiviteiten moet altijd worden uitgevoerd met de nodige zorg en respect voor de personen in de buurt, vogels en andere dieren, eigendommen, openbare ruimtes en toeristische plekken, zoals uitkijkpunten. Check op je bestemming of er lokaal afwijkende regels gelden of er militaire of andere afgesloten gebieden zijn waar alle eerdergenoemde activiteiten bij de wet verboden zijn.

Lees meer over het gebruik van drones op de website van de Noorse burgerluchtvaartautoriteit.

Eisen voor visa en paspoorten


Bezoekers uit de Schengenlanden hoeven, als ze Noorwegen binnenkomen, geen paspoort of visum te laten zien. Je kunt wel ergens tijdens je reis worden gevraagd je te legitimeren, dus is het wel verstandig om een geldig paspoort of een geldige identiteitskaart bij te hebben.

Een aantal landen hebben tijdelijke grenscontroles ingevoerd bij grenzen binnen Schengenlanden.

Inwoners van sommige landen buiten de EU/EER moeten een bezoekersvisum aanvragen. Hier kun je makkelijk checken of dat voor jou van toepassing is en welke regels er voor jouw land gelden.

Omdat Spitsbergen buiten het Schengengebied ligt, wordt van iedereen die van en naar Spitsbergen reist de identiteit gecontroleerd. Dat geldt ook voor Noren. Alle gasten, zowel Noorse als buitenlandse, moeten hun paspoort of ID-kaart meenemen. Lees meer over toegang tot Spitsbergen op sysselmannen.no.

Let op: de Europese ziekteverzekeringskaart is niet geldig op Spitsbergen. We raden je dan ook ten zeerste aan dat je een reisverzekering afsluit voordat je erheen gaat.

Elektriciteit


Wisselstroom van 220 volt (50 Hz) is in Noorwegen de standaard.

Je kunt het gewone Europese stopcontact gebruiken.

Bijna alle elektriciteit in Noorwegen wordt opgewekt in waterkrachtcentrales. Gebruik het dus gewetensvol.

Feestdagen


De Noorse feestdagen zijn: nieuwjaarsdag (1 januari), Internationale dag van de arbeid (1 mei), Dag van de grondwet (17 mei) en Eerste en Tweede Kerstdag (25 en 26 december). De dagen voor Pasen, Hemelvaartsdag, Witte zondag en Witte maandag verschillen per jaar.

De meeste winkels zijn gesloten op feestdagen. Bovendien rijdt het openbaar vervoer minder. Behalve op Eerste en Tweede Kerstdag en nieuwjaarsdag zijn veel restaurants en bars wel geopend.

Vele musea zijn open op zondag en op feestdagen. Ze zijn dan wel gesloten op maandag.

Geld


In Noorwegen betaal je met 'kroner', afgekort als 'NOK'. En nu we het toch over geld hebben: hoe veel moet je als fooi betalen en met welke onkosten moet je rekening houden?

Het recht op toegang


In Noorwegen heeft iedereen onbeperkt toegang tot de vrije natuur en de nationale parken. Lees meer over het recht op toegang

Huisdieren


Zorg ervoor dat je de volledige instructies van de Noorse Autoriteit voor Voedselveiligheid gelezen hebt voordat je aan je reis begint.

Honden, katten en fretten uit alle EU-landen moeten een huisdierpaspoort, een ID-markering en een geldige inenting tegen hondsdolheid hebben. Honden moeten worden gecontroleerd op lintworm, minimaal 24 uur tot maximaal 120 uur voor aankomst. Kleine knaagdieren, siervogels en konijnen moeten een geldige invoervergunning hebben van de Noorse Autoriteit voor voedselveiligheid.

Bepaalde soorten honden zijn verboden in Noorwegen. Noorwegen is één van de weinige landen waar geen hondsdolheid voorkomt, dankzij de hoge bewustzijn en strikte regels.

Er zijn extra regels voor niet EU-landen. Voor meer informatie die je niet kunt vinden op de website van de Noorse Autoriteit voor Voedselveiligheid, kun je contact opnemen met de Noorse ambassade of het consulaat in Nederland of België.

Internet 


In de meeste steden heb je goed bereik, hetzij via een data-abonnement of via wifi in cafés en openbare ruimten. Mobiel internet werkt echter minder goed in dunbevolkte gebieden. De meeste hotels bieden gratis internettoegang op hun kamers. Als internet echt belangrijk voor je is, kun je beter wel eerst even informeren voordat je een kamer boekt. Veel bussen, snelbussen en treinen zijn voorzien van wifi, maar vaak moet je je registreren. Bovendien zijn de mogelijkheden van dergelijke voorzieningen beperkt.

Kleding


Het weer in Noorwegen verschilt per dag. Neem dus kleren mee die je over elkaar kunt dragen. Op die manier kun je meer of minder kleding dragen, afhankelijk van de temperatuur. We raden je ook aan om minimaal één warme trui, een waterbestendige jas en/of paraplu en comfortabele wandelschoenen, schoenen of sneakers mee te nemen.

Kom je tijdens de winter, dan zijn een overjas, sjaal, handschoenen en warme schoenen onmisbaar.

In de lente en herfst zijn een waterbestendige broek en waterbestendige schoenen aan te raden.

In de zomer zijn de eisen minder hoog. Vergeet echter niet dat zelfs de zomeravonden en -nachten koel kunnen zijn. Dat geldt natuurlijk helemaal in de bergen.

LHBTIQ+


Langt de fleste nordmænd er liberale i deres holdning om seksualitet og kønsidentitet, og Norge var da også et af de første lande til at vedtage en antidiskriminationslov mod homoseksuelle. De fleste LHBTIQ+ barer, klubber og begivenheder findes i større byer som Oslo, Bergen og Trondheim.

Naar huis bellen


Bel '00', gevolgd door je landcode, het netnummer en het telefoonnummer.

Op de meeste mobiele telefoons kun je een '+' intoetsen in plaats van '00'.

Wanneer je met een mobiele telefoon naar huis belt, kun je het best een lokale simkaart (genaamd 'kontantkort') kopen : dat is goedkoper.

Noodtelefoonnummers


  • 110 - Brandweer
  • 112 - Politie
  • 113 - Ambulance
  • 120 - Noodgeval op zee
  • 22 59 13 00 - Informatiecentrum voor vergiftigingen
  • 1412 TDD (Teksttelefoon voor doven en slechthorenden)

Op reis naar Noorwegen


Of je nu het vliegtuig neemt, de trein of de bus of de boot: wij kunnen je helpen om in Noorwegen te komen.

Roken


Binnen roken is in de meeste openbare ruimten verboden. Je mag dus niet roken in hotels, bars, restaurants en andere gelegenheden waren gerechten en dranken worden geserveerd.

Om in Noorwegen tabak te kunnen kopen, moet je minimaal 18 jaar zijn.

Elektronische sigaretten (e-sigaretten) die nicotine bevatten zijn verboden in Noorwegen, maar mogen wel het land binnengebracht worden voor persoonlijk of medisch gebruik. Burgers van de EU/EER-zone mogen het land binnen met maximaal een hoeveelheid voor de consumptie van een periode van één jaar. Burgers van landen buiten de EU/EER-zone mogen slechts een hoeveelheid het land binnenbrengen die maximaal gelijk staat aan de consumptie van drie maanden. Breng je elektronische sigaretten binnen die nicotine bevatten, is het een goed idee documenten op zak te hebben, zoals een voorschrift of medisch attest, waarmee je kunt bewijzen dat de producten op een legale manier en voor persoonlijk gebruik hebt aangekocht.

Het Noorse Directoraat voor Gezondheid meldt dat er in de loop van 2023 nieuwe reglementeringen voor e-sigaretten van kracht komen die e-sigaretten met nicotine zouden toelaten in Noorwegen. Tot deze reglementering is goedgekeurd, blijft het verboden om e-sigaretten en e-liquids in Noorwegen te produceren, verhandelen of importeren.

Tijdzone


Noorwegen valt binnen de Centraal-Europese Tijdzone (CET), dus één uur voor de gecoördineerde wereldtijd (UTC+1).

Tolwegen


Noorwegen heeft heel wat tolwegen, maar je hoeft niet te vertragen om te betalen.

Lees meer over facturatie en hoe je je auto kunt registreren.

Veiligheid


We zien je graag terug. Lees daarom onze tips over veiligheid in de bergen, op het water en op de weg.

Vreemde talen


De meeste Noren spreken redelijk Engels, vooral de jongeren.

Velen hebben ook Duits, Frans of Spaans op school geleerd, maar hun vaardigheden kunnen verschillen.

Winkelen


Lees alles wat je moet weten over winkelen in Noorwegen. Voor je gaat, vind je hier meer informatie over de munteenheid en prijzen

Zomertijd


De zomertijd begint altijd op de laatste zondag in maart en duurt tot de laatste zondag van oktober.

De tijd gaat in de zomer één uur vooruit, zodat er een uurtje daglicht van de morgen naar de avond schuift. Lees meer over de seizoenen en het klimaat in Noorwegen

Profiteer van deze topaanbiedingen

Neem een kijkje bij onze sponsors die er alles aan doen om je een goede reis te bezorgen.

Recent bekeken pagina's