Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Lofoten
Lofoten.
Photo: Lene K. Jonasson / visitnorway.com
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade
Ad

Dit zijn onze beste tips

We willen graag dat je het in Noorwegen naar je zin hebt, en zoveel mogelijk van je tijd geniet. Tevreden gasten komen namelijk terug, en voor je het weet heb je vrienden voor het leven gemaakt. Het is dan ook logisch dat wij graag onze beste tips voor een leuk verblijf graag met je delen.

Alcohol


Om wijn of beer in Noorwegen te kopen, moet je minimaal 18 jaar zijn. De minimumleeftijd voor sterke drank is 20 jaar.

Bier is bijna overal te koop, maar op weekdagen vóór 20.00 uur en op zaterdagen voor 18.00 uur. Wijn, sterke dranken en sterke bieren zijn te koop in de Vinmonopolet-winkels. Je vindt deze in de meeste grote steden.

Bagageopslag


Op het Oslo S/Oslo Centraal Station vind je opslaghokken voor je bagage. Je bent van harte welkom om je bezittingen in de kluisjes te bewaren, maar je hebt geen toegang tot de kluisjes, wanneer het station van 01:10 en 04:30 uur gesloten is. Je betaald van te voren, en kunt contant geld, Visa of Mastercard betalen.

Beperkingen


Niets is onmogelijk, maar als je een beperking hebt, is het wel handig om je reis te plannen. Dat maakt alles net wat gemakkelijker ... De meeste operators gaan ver om reizigers met een beperking te helpen, mits ze het vroeg genoeg weten.

Budgetreizen


Ja, die bestaan. Bekijk hier onze 10 tips voor een budgetvakantie.

Douane en regelgeving


Binnen de grens van NOK 6000 mag je de volgende artikelen vrij van douane en accijnzen het land inbrengen (let er op dat de quota anders zijn dan wanneer je binnen de EU reist):

 • Een beperkte hoeveelheid aan alcohol en tabak.
 • Vleeswaren, kaas en levensmiddelen behalve honden- en kattenvoer, in totaal 10 kilo uit EU/EER landen. Van landen buiten de EU/EER kun je geen vleeswaren, melk en zuivelproducten in je bagage meenemen.
 • Noorse en buitenlandse bankbiljetten en munten met een totale waarden van NOK 25.000

Het is verboden om de volgende voorwerpen zonder speciale toestemming te importeren:

 • Drugs, medicijnen en gif (kleine hoeveelheden medicijnen voor eigen gebruik is toegestaan)
 • Alcoholische drank met meer dan 60% alcohol
 • Wapens en munitie
 • Vuurwerk
 • Aardappelen
 • Zoogdieren, vogels en exotische dieren
 • Planten/onderdelen voor de teelt

Voor meer informatie over de douanewetgeving van Noorwegen, neem dan contact op met de Noorse douane.

Drones


Drones en andere op afstand bediende vliegende apparaten moeten in het algemeen op ten minste 150 meter afstand worden gehouden van personen, voertuigen en gebouwen die niet in verband staan met de persoon die de drone bedient. Er mag alleen bij daglicht worden gevlogen en op een afstand van 120 meter boven de grond of het wateroppervlak. Houd altijd minimaal 5 kilometer afstand van vliegvelden, tenzij je uitdrukkelijk toestemming hebt om dichterbij te mogen vliegen. Het apparaat moet altijd binnen het gezichtsveld van de bediener blijven en de bediener mag niet onder de invloed zijn van alcohol.

Vluchtactiviteiten moet altijd worden uitgevoerd met de nodige zorg en respect voor zich in de omgeving bevindende personen, vogels en andere dieren, eigendommen, openbare ruimtes en toeristenplekken, zoals uitkijkpunten. Check op je bestemming of er lokaal afwijkende regels gelden of dat er militaire of andere afgesloten gebieden zijn waar alle eerdergenoemde activiteiten bij de wet verboden zijn.

Lees meer over het gebruik van drones op de website van de Noorse burgerluchtvaartautoriteit.

Eisen voor visums en paspoorten


Bezoekers vanuit de Schengenlanden hoeven geen paspoort of visum mee te nemen wanneer ze Noorwegen bezoeken. Een geldige en geschikte ID-kaart is wel verplicht. Een Europese ID-kaart of een Europees paspoort wordt aanbevolen.

Spitsbergen behoort niet tot de Schengenlanden: iedereen die het eiland wil bezoeken, moet zijn paspoort meenemen. De Europese ziekteverzekeringskaart is niet geldig op Spitsbergen. We raden je daarom dringend aan om een reisverzekering af te sluiten voordat je het eiland bezoekt.

Elektriciteit


Wisselstroom van 220 volt (50 Hz) is in Noorwegen dé standaard.

Je kunt het gewone Europese stopcontact gebruiken.

Bijna alle elektriciteit in Noorwegen wordt opgewekt in waterkrachtcentrales. Gebruik het lichtnet dus zonder gewetensproblemen.

Feestdagen


De Noorse feestdagen zijn: nieuwjaarsdag (1 januari), Internationale dag van de arbeid (1 mei), Dag van de grondwet (17 mei) en Eerste en Tweede Kerstdag (25 en 26 december). De datums voor Pasen, Hemelvaartsdag, Witte zondag en Witte maandag verschillen per jaar.

De meeste winkels zijn op feestdagen gesloten. Bovendien rijdt het openbaar vervoer minder. Behalve op Eerste en Tweede Kerstdag en nieuwjaarsdag zijn veel restaurants en bars wel geopend.

Vele musea zijn open op zondag en op feestdagen. Ze zijn dan wel gesloten op maandag.

Geld


In Noorwegen betaal je met "kroner", afgekort als "NOK". En nu we het toch over geld hebben: hoe veel moet je als fooi betalen en met welke onkosten moet je rekening houden?

Huisdieren


Zorg ervoor dat je de volledige instructies van de Noorse Autoriteit voor Voedselveiligheid gelezen hebt voordat je aan je reis begint.

Honden, katten en fretten uit alle EU-landen moeten een huisdierpaspoort, een ID-markering en een geldige inenting tegen hondsdolheid hebben. Honden moeten worden gecontroleerd op lintworm, minimaal 24 uur tot maximaal 120 uur voor aankomst. Kleine knaagdieren, siervogels en konijnen moeten een geldig invoervergunning ontvangen van de Noorse Autoriteit voor voedselveiligheid.

Bepaalde soorten honden zijn verboden in Noorwegen. Noorwegen is een van de weinige landen waar geen hondsdolheid voorkomt, dankzij de hoge bewustzijn en strikte regels.

Er zijn extra regels voor niet EU-landen. Voor meer informatie die je niet kunt vinden op de website van de Noorse Autoriteit voor voedselveiligheid, kun je contact opnemen met de Noorse ambassade of het consulaat in Nederland.

Internet


In de meeste steden heb je goed bereik, hetzij via een data-abonnement of via wifi in cafés en openbare ruimten. Mobiel internet werkt echter minder goed in dunbevolkte gebieden.

De meeste hotels bieden gratis internettoegang op hun kamers. Als internet echt belangrijk voor je is, kun je beter wel eerst even informeren voordat je een kamer boekt.

Veel bussen, snelbussen en treinen zijn voorzien van wifi, maar vaak moet je je registreren. Bovendien zijn de mogelijkheden van dergelijke voorzieningen beperkt.

Kleding


Het weer in Noorwegen verschilt per dag. Neem dus kleren mee die je over elkaar kunt dragen. Op die manier kun je meer of minder kleding dragen, afhankelijk van de temperatuur. We raden je ook aan om minimaal één warme trui, een waterbestendige jas en/of paraplu en comfortabele wandelschoenen, schoenen of sneakers mee te nemen.

Kom je tijdens de winter, dan zijn een overjas, sjaal, handschoenen en warme schoenen onmisbaar.

In de lente en herfst zijn een waterbestendige broek en waterbestendige schoenen aan te raden.

In de zomer zijn de eisen minder hoog. Vergeet echter niet dat zelfs de zomeravonden en -nachten koel kunnen zijn. Dat geldt natuurlijk helemaal in de bergen.

LGBT


De meeste ontmoetingsplaatsen en aanbiedingen voor LGBT's zijn te vinden in grote steden, zoals Oslo, Bergen and Trondheim.

Naar huis bellen


Bel "00", gevolgd door je landcode, het netnummer en het telefoonnummer.

Op de meeste mobiele telefoons kun je een "+" intoetsen in plaats van "00".

Wanneer je met een mobiele telefoon naar huis belt, kun je het best een lokale simkaart (genaamd 'kontantkort') kopen : dat is goedkoper.

Op reis naar Noorwegen


Of je nu het vliegtuig neemt, de trein of de bus of de boot: wij kunnen je helpen om in Noorwegen te komen.

Roken


Binnen roken is in de meeste openbare ruimten verboden. Je mag dus niet roken in hotels, bars, restaurants en andere gelegenheden waren gerechten en dranken worden geserveerd.

Om in Noorwegen tabak te kunnen kopen, moet je minimaal 18 jaar zijn.

Telefoonnummers voor noodgevallen


 • 110 - Brandweer
 • 112 - Politie
 • 113 - Ambulance
 • 120 - Kustwacht
 • 22 59 13 00 - Gifinformatiecentrum
 • 1412 TDD (teksttelefoon voor doven en slechthorenden)

Tijdzone


Noorwegen valt binnen de Centraal-Europese Tijdzone (CET), dus één uur voor de gecoördineerde wereldtijd (UTC+1).

Tolwegen


Noorwegen heeft veel tolwegen, maar de meeste ervan zijn niet zo duur. Je hoeft bovendien niet eens af te remmen om te betalen. Lees meer over facturatie en hoe je je auto registreerd.

Trouwen


Natuurlijk kun je trouwen in Noorwegen, maar dat vereist wel wat voorbereiding. Neem allereerst contact op met de Noorse ambassade in jouw land voor meer informatie.

Veiligheid


We zien je graag terug. Lees daarom onze tips over veiligheid in de bergen, op het water en op de weg.

Vreemde talen


De meeste Noren spreken redelijk Engels, met name de jongeren.

Velen hebben ook Duits, Frans of Spaans op school geleerd, maar hun vaardigheden kunnen verschillen.

Winkeltherapie


Lees alles wat je moet weten over winkelen in Noorwegen.

Zomertijd


De zomertijd begint altijd op de laatste zondag in maart en duurt tot de laatste zondag van oktober.

De tijd gaat in de zomer één uur vooruit, zodat er een uurtje daglicht van de morgen naar de avond schuift.

Loop waar je wilt,

maar raak niet blut

en pas op dat je niet verdwaalt

Versta de plaatselijke bewoners

De taal een beetje verstaan zal je veel helpen, niet in de minste zin door de toch al hulpvaardige bewoners die het zeer zullen waarderen dat een bezoeker de plaatselijke taal een beetje leert. Deze lijst zal je een eindje op weg helpen.

Ja = Ja
Nee = Nei
Dank je wel = Takk
Excuses = Unnskyld meg
Hallo = Hallo

Trein = Tog
Bus = Buss
Metro = T-bane
Tram = Trikk
Station = Stasjon
Vliegveld = Flyplass

Ziekenhuis = Sykehus
Ambulance = Legevakt
Brandweer = Brannvesenet
Politie = Politi

Eten = Mat
Drinken = Drikke
Alcohol = Alkohol
Alcoholvrij = Alkoholfritt
Vegetarisch = Vegetar
Allergisch = Allergisk

Bonnetje = Kvittering
Rekening = Regning
Contant geld = Kontanter
Creditcard = Kredittkort

Dag = Dag
Week = Uke
Maand = Måned
Jaar = År
Vandaag = I dag
Gisteren = I går
Morgen = I morgen

Maandag = Mandag
Dinsdag = Tirsdag
Woensdag = Onsdag
Donderdag = Torsdag
Vrijdag = Fredag
Zaterdag = Lørdag
Zondag = Søndag

Lees meer

Your Recently Viewed Pages

Terug naar boven

Ad
Ad
Ad