Skip to main content

In Noorwegen reizen is nu een stuk goedkoper

... vooral als je reist met dollars en euro's op zak. De Noorse kroon (NOK) staat historisch laag, en dat betekent dat in Noorwegen reizen voor de meeste bezoekers veel betaalbaarder is geworden.

De NOK staat historisch laag

De NOK bereikte in 2023 een historisch dieptepunt ten opzichte van onder andere de dollar en de euro, waardoor het land een minder dure bestemming werd.

Op 9 november 2023 waren de wisselkoersen als volgt (die van 2018 en 2013 staan tussen haakjes ter vergelijking):

1 Euro = NOK 11.98

1 USD = NOK 11.19

Dat betekent dat je voor 100 euro nu ongeveer 1170 NOK krijgt. Een gemiddelde hotelkamer voor twee personen inclusief een goed ontbijt kost doorgaans rond de 1.350 NOK (in augustus 2022) (115 euro), al kunnen de prijzen in de grote steden en in populaire plaatsen in het hoogseizoen en op feestdagen iets hoger zijn.

Goedkoper voor Nederlandse reizigers

Noorwegen wordt al heel lang gezien als een duur land, maar Noorwegen wordt al jaren stilaan steeds goedkoper voor veel mensen, zelfs ondanks de stijgende inflatie.

Vooral voor Amerikanen, want die krijgen 36% meer waarde voor elke dollar die ze uitgeven dan vijf jaar geleden, en bijna het dubbele vergeleken met de wisselkoersen van de afgelopen tien jaar.

Toch is Noorwegen is niet alleen betaalbaarder geworden voor Scandinavische en Britse bezoekers, maar ook voor reizigers uit de eurozone. Het afgelopen jaar zijn de euro en de dollar ongeveer 18% in waarde gestegen ten opzichte van de Noorse kroon (NOK).

Scrol naar beneden voor geweldige budgetvriendelijke vakantietips!

Niet meer het duurste land

Noorwegen staat niet meer bovenaan de lijst van duurste landen van Europa (die twijfelachtige eer ging in 2022 naar Zwitserland en IJsland op basis van de ranglijst van kosten van levensonderhoud van Mercer).Bovendien staat Oslo niet meer in de top 20 van duurste steden ter wereld volgens het jaarlijkse onderzoek van de Economist Intelligence Unit (EIU).

Als je niet veel drinkt in de horeca en niet rookt, verschillen de consumentenprijzen niet zo heel veel met de prijzen die je tegenwoordig in veel West-Europese landen en grote steden aantreft. Vlees en zuivelproducten zijn misschien wat duurder, maar als je kijkt naar het dierenwelzijn en als je om het milieu geeft, dan merk je dat die extra kronen dat waard zijn.

En de belangrijkste reden voor veel reizigers om Noorwegen te bezoeken is helemaal gratis: de natuur! Leer het geheim van friluftsliv, geniet van het buitenleven en waarom dat goed is voor je gezondheid.

Budgetvriendelijke reistips voor Noorwegen

In Noorwegen kun je veel leuke dingen gratis of goedkoop beleven:

  1. Onze prachtige natuur is 24/7 open en helemaal gratis, inclusief de nationale parken en onze beroemde Norwegian Scenic Routes.
  2. Veel van onze geweldige beeldenparken zijn ook gratis.
  3. Koop plaatselijke etenswaren in de supermarkt of bij boerderijwinkels en ga lekker picknicken op één van de mooiste stranden ter wereld. Of ga vissen en vang je eigen maaltje!
  4. Beperk het aantal drankjes dat je in de horeca drinkt en koop wijn, Noorse cider en andere drank bij Vinmonopolet, de slijterij van de overheid, of haal lokaal ambachtelijk bier bij de supermarkt.
  5. Koop tickets voor het openbaar vervoer op voorhand voor de beste prijzen en reis buiten het hoogseizoen. Ga op zoek naar regionale dag-, week- (of zelfs maand-) reispassen met flinke korting.
  6. Blijf op elke plaats wat langer om je reiskosten te drukken, en je kunt ook korting krijgen als je langer blijft. We garanderen dat je ter plaatse in de regio veel meer kunt doen dan alleen de typische dingen die op ieders verlanglijstje staan!
  7. Huur een appartement of een knusse blokhut en reis met een grotere groep. Dat drukt de kosten per persoon, en je kunt maaltijden koken op de plek waar je verblijft.
  8. Reis voor de beste prijzen buiten het hoogseizoen. Hotels in grote steden kunnen in de schoolvakanties en in het hoogseizoen prijzig zijn, maar ze hebben in het weekend dan weer vaak goedkopere aanbiedingen. Een gemiddeld hotelverblijf is in Noorwegen eigenlijk vaak vrij redelijk van prijs in vergelijking met andere West-Europese landen.
  9. De meeste musea bieden kortingen voor gezinnen en groepen, en sommige zijn zelfs gratis.
  10. Lees het artikel hieronder voor meer budgetvriendelijke reistips in Noorwegen.

Profiteer van deze topaanbiedingen

Neem een kijkje bij onze sponsors die er alles aan doen om je een goede reis te bezorgen.

Recent bekeken pagina's