Skip to main content

… vooral als je reist met dollars en euro's op zak. De Noorse kroon (NOK) staat historisch laag, en dat betekent dat in Noorwegen reizen voor de meeste bezoekers veel betaalbaarder is geworden.

De Noorse kroon staat er historisch zwak voor

De NOK heeft in 2023 een historisch dieptepunt bereikt ten opzichte van de dollar en de euro, evenals veel andere valuta, waardoor het land een minder dure bestemming is geworden.

Op 16 mei 2024 waren de wisselkoersen:

1 euro = 11,62 NOK

1 USD = NOK 10,68

Dat betekent dat je voor 100 euro nu ongeveer 1.162 NOK krijgt, terwijl je voor 100 dollar 1.068 NOK krijgt. Een gemiddelde hotelkamer voor twee, met ontbijt inbegrepen, kost meestal rond de NOK 1.725 per nacht volgens Momondo. De prijzen kunnen echter variëren afhankelijk van het seizoen en de locatie.

Noorwegen is veel betaalbaarder

De Noorse kroon is in latere jaren verzwakt ten opzichte van veel andere valuta en bereikte een historisch dieptepunt in 2023. Dit maakt het land een minder dure bestemming voor reizigers.

Europeanen krijgen nu bijvoorbeeld ongeveer 20% meer voor elke euro die ze uitgeven dan vijf jaar geleden en bijna 25% meer dan 10 jaar geleden.

Noorwegen is ook betaalbaarder geworden voor Scandinavische en Britse reizigers.

Scrol naar beneden voor handige budget vakantietips!! 

Niet meer de duurste

Noorwegen is nog steeds een land met hoge kosten en is net als veel andere westerse landen getroffen door een snel stijgende inflatie, hogere energieprijzen en financiële onrust als gevolg van de oorlog in Oekraïne en andere wereldwijde uitdagingen. Maar de inflatie is ook iets lager dan in veel andere landen en energie blijft in verschillende delen van het land vrij goedkoop.

Noorwegen staat niet bovenaan de lijst van duurste landen in Europa en bovendien staat Oslo niet meer in de top 20 van duurste steden ter wereld en zelfs lager dan bijvoorbeeld Parijs, Londen en Kopenhagen, volgens de gedetailleerde ranglijst van levenskosten van Mercer in 2023.

En de belangrijkste reden voor veel reizigers om Noorwegen te bezoeken is helemaal gratis: de natuur! Leer het geheim van friluftsliv, geniet van het buitenleven en waarom dat goed is voor je gezondheid.

Budgetvriendelijke reistips voor Noorwegen

In Noorwegen kun je veel leuke dingen gratis of goedkoop beleven:

  1. Onze prachtige natuur is 24/7 open en helemaal gratis, inclusief de nationale parken en onze beroemde Norwegian Scenic Routes.
  2. Veel van onze geweldige beeldenparken zijn ook gratis.
  3. Koop plaatselijke etenswaren in de supermarkt of bij boerderijwinkels en ga lekker picknicken op één van de mooiste stranden ter wereld. Of ga vissen en vang je eigen maaltje!
  4. Beperk het aantal drankjes dat je in de horeca drinkt en koop wijn, Noorse cider en andere drank bij Vinmonopolet, de slijterij van de overheid, of haal lokaal ambachtelijk bier bij de supermarkt.
  5. Koop tickets voor het openbaar vervoer op voorhand voor de beste prijzen en reis buiten het hoogseizoen. Ga op zoek naar regionale dag-, week- (of zelfs maand-) reispassen met flinke korting.
  6. Blijf op elke plaats wat langer om je reiskosten te drukken, en je kunt ook korting krijgen als je langer blijft. We garanderen dat je ter plaatse in de regio veel meer kunt doen dan alleen de typische dingen die op ieders verlanglijstje staan!
  7. Huur een appartement of een knusse blokhut en reis met een grotere groep. Dat drukt de kosten per persoon, en je kunt maaltijden koken op de plek waar je verblijft.
  8. Reis voor de beste prijzen buiten het hoogseizoen. Hotels in grote steden kunnen in de schoolvakanties en in het hoogseizoen prijzig zijn, maar ze hebben in het weekend dan weer vaak goedkopere aanbiedingen. Een gemiddeld hotelverblijf is in Noorwegen eigenlijk vaak vrij redelijk van prijs in vergelijking met andere West-Europese landen.
  9. De meeste musea bieden kortingen voor gezinnen en groepen, en sommige zijn zelfs gratis.
  10. Lees het artikel hieronder voor meer budgetvriendelijke reistips in Noorwegen.

Profiteer van deze topaanbiedingen

Neem een kijkje bij onze sponsors die er alles aan doen om je een goede reis te bezorgen.

Recent bekeken pagina's