Skip to main content

Dat belooft heel wat sneeuwpret

Ga lekker skiën

Kleine glinsterende sneeuwkristallen dwarrelen naar beneden en bedekken de bomen, heuvels en de bergen.

Heb je er net zo veel zin in als wij?

Binnenkort is de grond weer bedekt met hagelwitte sneeuw …

... klaar voor jou om te komen spelen!

Sneeuw roept een soort speelsheid op. Het maakt niet uit hoe oud je bent - sneeuw is altijd leuk.

Camilla Sylling Clausen

CEO van de Norwegian Ski Industry Association

Dankzij z'n geografische ligging in het noorden is het grootste deel van Noorwegen in de winter bedekt met een betoverend wit tapijt. In de grootste gebieden ligt er gegarandeerd altijd sneeuw op de pistes!

Een winterwonderland

'De eerste sneeuwval van het seizoen heeft altijd iets betoverends. Ik zeg vaak dat je de sneeuw kunt horen vallen, al is dat natuurlijk niet zo. Als alles met sneeuw bedekt raakt, is het bijna alsof je een speciaal soort stilte hoort. Je moet het gewoon meemaken', aldus Camilla Sylling Clausen, CEO van de Norwegian Ski Industry Association.

Het is geen geheim dat er in Noorwegen in de winter vrij veel sneeuw ligt, en het seizoen begint doorgaans al vroeg. Tussen eind september en begin oktober krijgen de hoogste bergtoppen hun eerste witte laagje. Eind november/begin december volgen dan vaak lager gelegen gebieden, en later in december zijn de meeste Noorse skigebieden open voor het wintersportseizoen. Het hoogseizoen voor de skigebieden is tussen december en april. Sommige skigebieden gaan eerder open, maar dat hangt af van het weer en de sneeuwcondities.

Het skigebied in Bjorli staat erom bekend dat het één van de eerste gebieden is die opengaat - met de juiste weersomstandigheden, meestal in november al. Een aantal van de grootste skigebieden van Oost-Noorwegen volgen meestal snel, zoals Hafjell, Kvitfjell, Trysil, Geilo, Hemsedal, en Oppdal in Trøndelag.

In West-Noorwegen zijn skigebieden zoals Voss/Myrkdalen en Strandafjellet echte wintersportparadijzen.

Zelfs in de meest zuidelijk gelegen skigebieden zoals Gausta, Vrådal en Rauland ligt er het hele seizoen meer dan genoeg sneeuw om volop van te genieten.

Lenteskiën

In januari, februari en maart kun je heel der dagen op de lange latten staan, en de meeste gebieden hebben ook pistes en paden die 's avonds verlicht zijn om je afdaling nóg spectaculairder te maken.

Pasen markeert vaak het einde van het seizoen, maar dat betekent niet dat je je latten maar aan de wilgen moet hangen!

'Al is Pasen misschien laat het seizoen, het is vaak een heel mooie periode om richting de skigebieden te trekken. Je kunt luchtigere kleding dragen, en met langer daglicht heb je meer tijd om te spelen', zegt Camilla.

In sommige gebieden zijn de sneeuwcondities nog langer helemaal geweldig. In skigebied Narvikfjellet in Noord-Noorwegen kun je normaal gezien prima skiën tussen november en juni, net aan het begin van de middernachtzon en als je kunt gaan zomerskiën.

Laat de sneeuw maar komen!

'Als de skigebieden voor de winter open zijn, is er gegarandeerd genoeg sneeuw om je helemaal uit te leven. Het personeel is deskundig en bereiden het seizoen heel goed voor zodat de pistes en paden het hele seizoen ruim voldoende sneeuw hebben', legt Camilla uit.

Soms, als Moeder Natuur zelf niet genoeg sneeuw produceert, hebben de skigebieden een helpend handje nodig in de vorm van sneeuwkanonnen. De extra sneeuw wordt op een heel slimme manier gemaakt, zegt Camilla.

'Water uit plassen wordt onder druk door de kanonnen geperst. In combinatie met de lage temperatuur zorgt dat voor verse, nieuwe sneeuw. Er worden geen chemicaliën toegevoegd. En als de sneeuw weer smelt, worden de plassen weer aangevuld met water. We zeggen dus graag dat we het water eigenlijk alleen maar lenen', zegt Camilla. Volgens haar proberen de skigebieden altijd zo min mogelijk kunstsneeuw te gebruiken en plannen ze zorgvuldig wanneer er het beste extra sneeuw kan worden toegevoegd die het hele seizoen blijft liggen.

Er komen is makkelijk

Er zijn in Oost-Noorwegen een aantal grote en sneeuwzekere wintersportgebieden. Die zijn vanuit Oslo met de auto of het openbaar vervoer in een paar uur makkelijk bereikbaar.

Andere gebieden liggen op redelijke afstand van steden zoals Bergen, Stavanger, Trondheim en Kristiansand - en die zijn allemaal prima te bereiken met het vliegtuig, per veerboot, trein of met de bus.

Je kunt reisroutes en dienstregelingen ook checken op Entur.no of op de Entur-app.

Bestemmingen waar je kunt alpineskiën

Naast onze meest populaire skigebieden zijn er ook veel kleinere die het bezoeken waard zijn. Zoek je perfecte skigebied hieronder.

Weersomstandigheden

Krijg het laatste nieuws over de sneeuwcondities en weersverwachtingen van de skigebieden

Alpineskiën in Noorwegen

Al zin in je skivakantie? Hier is alles wat je moet weten over alpineskiën in Noorwegen.

Ben je er klaar voor?!

De beste wintersportgebieden van Noorwegen

Brede, gezinsvriendelijke pistes of off-piste-avonturen in de hagelwitte sneeuw met je vrienden? Wat je ook maar wilt, je vindt in Noorwegen zeker een skigebied dat perfect bij je past!

Gezinsvriendelijke vakanties

Wil je skiën als een pro? Laat deze jongelui je op weg helpen met hun minimasterclasses!

Lenteskiën

In de lente worden de Noorse skigebieden echt hot, zegt freerider Fredrik Luytkis. Geniet van skiën met een vleugje zomer en laat openluchtconcerten en festivals maar voor een feestelijk sfeertje zorgen.

Skiresorts en spa's

Geniet deze winter van het beste van beide werelden! Noorwegen heeft prachtige skioorden – met kuuroorden, wellnescentra en waterparken.

Recent bekeken pagina's