Skip to main content

Leuke activiteiten zonder ski's

Geen ski's? Geen probleem! Er zijn tal van leuke winteractiviteiten in Noorwegen. Van hondensledetochten en sleeritjes tot safari en stomende sauna's. Hier krijg je de beste tips!

In de winter worden grote delen van Noorwegen omgetoverd tot een waar sneeuwparadijs voor wie er graag op uittrekt.

Het is geen geheim dat skiën een diepgewortelde traditie is die nog steeds leeft in Noorwegen. Toch zijn er veel andere leuke dingen te doen waar je geen ski's bij nodig hebt. Er is overal wel iets te beleven, of je nou in de bergen bent, een stad bezoekt of langs de kust reist.

Ben je tijdens de kerstvakantie in Noorwegen, bekijk dan de wintertoppers in onze reisgids.

Word een dagje hondensleedrijver

Ga mee met een hondensleetocht en maak kennis met onze trouwe viervoeters die staan te popelen om je de witte wildernis te laten zien. Probeer het hondenspan te beteugelen als hondensleedrijver en stuur je eigen roedel een paar dagen zelf aan, of geniet als passagier van het uitzicht tijdens een dagtocht met de hondenslee.

Je kunt de huskies regelmatig zelf voeren en verzorgen - iets dat vooral hondenliefhebbers zal aanspreken. Hieronder staan een aantal populaire aanbiedingen voor hondensleetochten op TripAdvisor.

Ga sleeën en ontdek het kind in jezelf

Het valt niet te ontkennen: van met sneeuw bedekte bergen afscheren met een slee is voor volwassenen net zo leuk als voor kinderen. Wil je nou je geluk beproeven op een bevroren rodelbaan of gewoon met een slee van de berg suizen, in Noorwegen zijn er mogelijkheden te over.

Overal in het land staan aanbieders klaar om avonturiers de tijd van hun leven te bezorgen. Naast de onderstaande aanbiedingen hebben veel skiresorts en -gebieden hun eigen goed onderhouden rodelbanen. Ben je er klaar voor?

Blijf de winter de baas met sneeuwschoenen

Heb jij al eens een sneeuwschoenwandeling gemaakt? Het is alsof je op wolken loopt! Met sneeuwschoenen aan maakt het niet uit hoeveel sneeuw er ligt - je kunt zonder problemen van het witte landschap genieten.

Ga mee met een begeleide wandeltocht en voel de frisse winterlucht, geniet van de met sneeuw bedekte bomen en vergaap je aan de witte bergen.

Vergeet niet hier en daar een pauze in te lassen tijdens je bergwandeling. In Noorwegen gaan wandeltochten hand in hand met chocoladewafels, sinaasappels en iets warms te drinken.

Wintersafari

Wacht even... Op safari in de winter? Natuurlijk! De Noorse fauna en flora zijn in zoveel opzichten uniek en sommige activiteiten zijn zelfs nog cooler wanneer de temperaturen omlaag gaan.

Boven de poolcirkel kun je meegaan met een walvissafari en bultruggen en orka's van dichtbij bewonderen. Of misschien ben je wel fan van schaaldieren? Dan moet je beslist op koningskrabsafari. Je kunt meehelpen de koningskrabben uit de kooien te halen en sommige touroperatoren bieden nadien ook een heerlijk diner aan. En wat er op tafel komt, is geen verrassing, niet?

Tijdens de winter kun je ook een glimp opvangen van de indrukwekkende muskusos. Deze komen voor in de bergen van Dovrefjell in Oost-Noorwegen en zijn echt de moeite waard. Laat je niet bedotten door hoe enorm ze eruit zien. Deze ruwe duren zijn supersnel dus je bewondert ze het beste vanaf een veilige afstand tijdens een begeleide tour.

IJsvissen - da's pas leuk!

Dankzij de ontelbare meren en rivieren en een imposante kustlijn kun je in Noorwegen gerust een hengeltje uitwerpen. In de winter zijn de meeste meren en fjorden bevroren, maar laat dat je niet weerhouden om een visje aan de haak te slaan.

Boor een gat, gooi je vislijn in het water en wacht rustig af. Er gaat niets boven het opwindende gevoel als er een vis voorbij komt zwemmen, maar wees wel voorzichtig. Luister naar de gidsen en blijf van het ijs als je niet zeker weet of het wel veilig is.

Maak een ontspannen sleetocht

Stel je voor: je zit knus onder een schapenvacht terwijl het paard de slee voorttrekt. In rustig tempo wordt je door een idyllisch dorpje getrokken, en het enige dat je hoort zijn de rinkelende belletjes van de slee en het ritmische gekletter van de paardenhoeven. Klinkt dat goed?

Er zijn veel Noorse aanbieders van sleetochten, en als je naar het noorden reist kan het zijn dat rendieren je over de witte vlaktes van Finnmark trekken. Het is niet alleen een spannend avontuur, maar ook een fantastische manier om een vleugje te proeven van hoe het leven vroeger was, toen paarden en rendieren regelmatig voor een slee gespannen werden om te werken.

Bewonder het noorderlicht in de hemel

Stel je voor dat je buiten in het donker zit, knus bij een vuurtje, en het mooiste lichtspektakel ter wereld begint.

Elke winter komen mensen van heinde en verre om het noorderlicht te bewonderen in Noord-Noorwegen. Je kunt op je eentje reizen, maar we raden je aan met een begeleide tocht mee te gaan. De gidsen hebben de beste informatie over het weer en nemen je mee naar die locaties waar de kans het grootst is dat je het noorderlicht te zien zult krijgen.

Toptip: wil je foto's nemen onderweg, dan vind je hier enkele tips om het noorderlicht te fotograferen.

Ga lekker schaatsen

Noorwegen kent een lange schaatstraditie en heeft al heel wat wereldkampioenen voortgebracht. En of je nu net zo elegant bent als Sonja Henie, zo snel als Johan Olav Koss of moeite hebt om je evenwicht te bewaren, bij schaatsen draait het allemaal om plezier maken. Buitenschaatsbanen zijn in de meeste Noorse steden en dorpen te vinden.

In de winter kunt je ook schaatsen op een aantal bevroren meren, rivieren en fjorden. Zorg er wel voor dat het ijs veilig is voordat je erop stapt! Check dat bij de lokale bevolking, kijk of er borden staan of boor een gat en controleer zelf de dikte.

Bij de meeste bemande ijsbanen zijn schaatsen te huur, maar wil je ergens anders gaan schaatsen, neem dan je eigen spullen mee.

Ga lekker zweten in de sauna

Noorse winters kunnen heel koud zijn, maar hoe dan ook zijn er warme belevenissen om je bevroren vingers en neus te ontdooien.

Nieuwe en stijlvolle sauna's schieten over het hele land als paddenstoelen uit de grond, vaak op spectaculaire locaties! Geniet van de warme lucht onder het noorderlicht, langs de fjorden of zelfs in het midden van de hoofdstad.

Wil je je innerlijke Viking naar boven brengen, warm dan lekker op voor je het fjord of de sneeuw induikt! Deze verfrissende ervaring zal je zeker helemaal opwarmen en wakker maken!

Kicksleeën op een traditionele spark

Een spark, ofwel een kickslee, is een ideale manier om door de sneeuw te toeren, en iedereen kan ze leren gebruiken. Gewoon je voet afzetten en glijden maar!

In Noorwegen is kicksleeën vooral populair bij kinderen, en het wordt veel gedaan in gebieden met stabiele sneeuwcondities. De dorpen Geilo en Hurdal in Oost-Noorwegen hebben zelfs kampioenschappen kicksleeën - is dat niet leuk voor het hele gezin?!

Je kunt sparks huren bij veel VVV-kantoren en activiteiten- en verhuurcentra.

Fietsen op sneeuw en ijs

Fatbikeszijn gemaakt voor fietsen op sneeuw en ijs! De naam verwijst naar de dikke wielen van de fiets, waardoor het mogelijk is om in een besneeuwd, winters landschap te fietsen.

In het hele land vind je tal van plaatsen waar je fatbikes kunt huren en je vindt er ook leuke, begeleide fatbike-tochten.

Geilo, Lillehammer, Trysil en Nesbyen in het oosten van Noorwegen en Alta in het noorden zijn een paar populaire plaatsen om te gaan fatbiken.

Zoek winteractiviteiten in heel Noorwegen

Bekijk de leukste plekken om winterpret te beleven en lees er alles over.

Zoek activiteiten zonder ski's

Je hoeft niet te wachten tot je er bent om alle mogelijkheden te ontdekken. Filter je zoekopdracht en bekijk de aanbiedingen.

Recent bekeken pagina's