HAILL

Ontdek wat de Noren doen om meer binnen te hengelen

Het heeft een sexy randje...

... volgens de Noorse vissers.

Geloof het of niet! Volgens een oude, lokale mythe helpt seks je om meer vis te vangen. En wie weet? Misschien helpt het ook wel bij andere Noorse activiteiten waar je misschien een beetje geluk bij nodig hebt!

De beste periode om in Noord-Noorwegen te gaan vissen op zee

Het hoogseizoen loopt van mei tot september. Tijdens de zomermaanden kun je 24 uur per dag vissen dankzij de middernachtzon.

Stoere vissers zijn waarschijnlijk ook geïnteresseerd in vissen in de winter, en dan vooral in het beroemde vissen op skrei (rondtrekkende kabeljauw) van januari tot maart/april. Het zal vast donker en koud zijn, maar misschien zie je het noorderlicht wel aan de hemel dansen!

Doctor Torunn Christiansen

Dr. Torunn Christiansen

Maak je een praatje met de locals voordat je gaat vissen in Noord-Noorwegen, dan stellen ze je vaak de volgende mystieke vraag:

'Heb je gezorgd voor wat geweldige haill?', gevolgd door heel wat gegiechel.

De uitdrukking haill betekent dat je seks hebt gehad voordat je gaat vissen omdat je dan niet alleen meer vis vangt, maar ook grotere exemplaren!

Haill is een traditionele overtuiging, vooral onder de bevolking in Noord-Noorwegen. Al klinkt het in eerste instantie een beetje raar, er zou zomaar een kern van waarheid in kunnen zitten.

Dr. Torunn Christiansen, specialist huisartsgeneeskunde in het Nordlandsykehuset (ziekenhuis), vraagt zich al lang af waarom mensen in het noorden er nog steeds van overtuigd zijn, zelfs in deze moderne tijd.

Net dat extra zetje

Ze vond ook een manier om de mythe te benaderen via een theoretische hypothese die misschien wel logisch is:

'Dopamine is onderdeel van het beloningssysteem van ons lichaam en komt bijvoorbeeld vrij tijdens het jagen of bij seksuele bevrediging. Ik vind het interessant hoe haill broodwinning combineert met seks', aldus Christiansen.

'Nadat je seks hebt gehad, werkt je cognitieve systeem beter. Met je samenwerken gaat makkelijker en je neemt betere beslissingen, vandaar dat seks kan leiden tot een betere vangst', legt Christiansen uit.

En niet te vergeten ... het kan ook je relatie met je partner ten goede komen.

Wil je de noorderlingen leren kennen, vraag dan gewoon wat voor soort haill volgens hen het beste werkt: Een nieuwe haill, een oude haill, haill met een onbekende of een andere soort haill.

De beste periode om in Noord-Noorwegen te gaan vissen op zee

Het hoogseizoen loopt van mei tot september. Tijdens de zomermaanden kun je 24 uur per dag vissen dankzij de middernachtzon.

Stoere vissers zijn waarschijnlijk ook geïnteresseerd in vissen in de winter, en dan vooral in het beroemde vissen op skrei (rondtrekkende kabeljauw) van januari tot maart/april. Het zal vast donker en koud zijn, maar misschien zie je het noorderlicht wel aan de hemel dansen!

Soorten haill

Recente haill (ferskt haill) - de beste haill die er is, tussen de 0 en de 48 uur geleden

Iets langer geleden haill (mellomhaill) - tussen de 48 en de 72 uur geleden sinds de vrijpartij

Lang geleden haill (gammalhaill) - meer dan 72 uur geleden OF met iemand die twintig jaar ouder is dan jij

Droomhaill (drømmehaill) - erotische dromen die tot dezelfde bevrediging leiden als gewone haill

Telefoonhaill (telefonhaill) - als je voordat je gaat vissen een erotisch berichtje of telefoontje krijgt

Haill met een onbekende (fremmedhaill) - als je haill hebt gehad via een avontuurtje

Zelfhaill (sjølhaill) - niemand anders kunnen vinden voor wat haill? Dan moet je het zelf even doen

Folklorist Marit Anne Hauan

Volksdeskundige Marit Anne Hauan

Het belang van goede haill

Haill had vroeger een serieuzer kantje. Tot de jaren '30 werd haill speciaal gebruikt voor de heilbotvangst - een exclusieve vissoort die meer dan tweehonderd kilo kan wegen. Je kon met geen andere vissoort zo goed je brood verdienen en je gezin van eten voorzien dan met heilbot - ook wel 'de koningin van de zee' genoemd.

Maar de heilbotvisserij was gevaarlijk, en je moest slecht weer doorstaan en ruwe werkomstandigheden ontberen.

'Haill weerspiegelt de relatie tussen een visser en zijn vrouw. De uitdrukking werd privé gebruikt, en niet in het openbaar. Het verhaal luidde dat je je geluk, of je haill, van je geliefde kreeg. Je moest de juiste partner kiezen die je genoeg geluk gaf om je huishouden overeind te houden, want de vrouw bezat de haill', legt volksdeskundige Marit Anne Hauan uit.

Tegenwoordig zijn we niet meer afhankelijk van de heilbotvangst om goed te kunnen leven, en de uitdrukking haill heeft een meer humoristische betekenis gekregen. Maar de mensen in Noord-Noorwegen zeggen nog steeds 'godt haill', d.w.z. goede haill, als manier om je een goede vangst te wensen als je gaat vissen.

Omdat heilbot niet vaak wordt gevangen, is in Noord-Noorwegen de kabeljauwvangst meestal de broodwinning van de vissers. Elk jaar trekken de scholen kabeljauw van de Barentszzee naar de noordelijke kust om kuit te schieten. Deze delicatesse wordt skrei genoemd en is de vissoort geworden die het meest wordt geassocieerd met haill. Een skrei-avontuur is een must als je in het noorden gaat vissen!

En misschien levert haill je ook geluk bij andere dingen dan vissen :)

Sla wat aan de haak met haill

Wie weet kun je in het verbluffende Noord-Noorwegen, dat al eeuwenlang is blootgesteld aan de elementen, wel wat haill gebruiken - een tikkeltje geluk dat je misschien wel meer oplevert dan een geweldige vangst, zoals ...

... het noorderlicht meemaken ...

... of orka's zien verschijnen en zeearenden voorbij zien vliegen ...

... of misschien helpt de sensatie van haill je om de perfecte golf te vinden tijdens het surfen.

De mythe over haill

Bekijk wat er gebeurde toen Ole en Sergio naar Noord-Noorwegen gingen om te checken of er iets van de mythe waar is.

Dol op haill?

Nu je verslingerd bent, moet je maar eens voor wat haill zorgen vóór je volgende avontuur!

De beste deals van onze partners

Boek je volgende vakantie-avontuur in Noorwegen meteen. 
Bekijk onze noorderlicht-aanbiedingen hier.

Recent bekeken pagina's