Skip to main content

Unieke dingen die je in Noorwegen kunt doen

De bekende bezienswaardigheden van Noorwegen zijn zeker een bezoekje waard.

Maar wil je een paar tips over minder bekende plaatsen en activiteiten waarvan je niet eens wist dat ze bestonden?

Hier komen ze!

1. Op kameelsafari in Hammerfest

Zo ziet een combinatie van de Sahara en de Noordpool eruit. De kameelsafari in Hammerfest in Noord-Noorwegen biedt je een extra uniek landschap, en misschien zelfs wel een glimp van de middernachtzon!

2. Een UFO spotten?

In 1981 zijn er voor het eerst mysterieuze lichten waargenomen boven de Hessdalen-vallei in Trøndelag. Die hebben zelfs een naam gekregen: het licht van Hessdalen. Tegenwoordig komen onderzoekers en enthousiastelingen uit de hele wereld om het verschijnsel te zien.

Overnacht in deze UFO-hut of op het Hessdalen UFO Camp en misschien krijg je zelf ook nog vreemde dingen te zien!

Oh, en als je op zoek bent naar andere unieke overnachtingsmogelijkheden, dan zijn er in het hele land genoeg te vinden!

3. Glijd de langste rodelbaan ter wereld af

Noorwegen is natuurlijk een behoorlijk skiland, maar lol zonder latten kan natuurlijk ook.

In Loen, in Fjord-Noorwegen, kun je de Skylift naar boven nemen en vanaf de top van de berg op de slee naar benee tot aan het fjord. Da's 7 kilometer dolle pret - alleen het laatste stukje is een beetje lastig.

4. Elanden van dichtbij

Eén van de meest voorkomende dieren in Noorwegen is de eland. Soms spot je ze in de verte en staan ze 's morgens vroeg lekker te grazen in een weiland. Maar je krijgt niet vaak de kans om ze van dichtbij te zien.

Op sommige plekken, zoals bijvoorbeeld bij elandenpark Elgtun in Zuid-Noorwegen, kun je echt dicht bij ze komen en ze misschien zelfs wel voederen!

5. Breng een bezoekje aan moderne Vikingen

Dacht je nou echt dat de Vikingtijd alleen in geschiedenisboeken thuishoort?! Nou, in ieder geval niet in Vikingstad Njardarheimr in Fjord-Noorwegen. Dit zijn geen acteurs met een kostuum aan, maar echte Vikingen van alle leeftijden die authentieke dingen uit die tijd hebben meegenomen naar het hier en nu.

Er zijn heel wat plaatsen in Noorwegen waar je de fascinerende Vikinggeschiedenis kunt ontdekken.

6. Griezelige avonturen

Houd je van mysteries? Ga dan mee naar één van de meest spookachtige plekken van Noorwegen: de ruim 700 jaar oude Akershus Festning in Oslo.

7. Slapen als een ijskoning(in)

Een nacht in het Sorrisniva Igloo Hotel in Noord-Noorwegen zal je nog lang heugen. Het is het één van de meest noordelijk gelegen coole ijshotels van Noorwegen.

Met een beetje geluk krijg je het noorderlicht te zien dat hoog aan de hemel danst voordat je in slaap valt tussen de rendierenhuiden.

8. Op zeearendsafari

Ze zijn groot en vliegen razendsnel, en meestal zijn ze alleen maar te zien van op grote afstand. Maar als je op arendsafari gaat in het noordwesten, kun je de mazzel hebben ze van heel dichtbij te zien als ze op de boot af vliegen om een visje te pikken.

Maar blijf opletten: het ene moment zijn ze er, en in een oogwenk zijn ze alweer weg.

9. Extreme kampeerervaring

Heb jij al eens een intense en onvergetelijke overnachting gehad terwijl je tientallen meters boven de grond aan een bergrichel bungelt?

Bij Rypetoppen Adventurepark in Trøndelag kun je al bungelend in een tent overnachten. Het uitzicht is zo mooi dat er van slapen misschien niet veel terecht komt.

Trouwens ... als je liever met beide beentjes op de grond blijft, bekijk dan de vele andere prima kampeermogelijkheden maar eens, zoals glamping.

10. Zalige en zonderlinge etenswaren

Klaar voor een voorproefje van de meest bijzondere culinaire tradities van Noorwegen?

Je zult misschien versteld staan zijn omdat het er een beetje raar uitziet, maar vergis je niet in de heerlijke smaak!

11. Op pad met een rendierenhoeder

Ben je op zoek naar een unieke culturele ervaring? Dan heb je die bij deze gevonden! Hier krijg je de kans om dicht bij de traditionele levenswijze van de Sami-bevolking te komen door een dag op pad te gaan met een Sami rendierenhoeder.

12. Go to Hell (maar dan wel met een hoofdletter H)

Dat bedoelden we natuurlijk niet letterlijk - maar Hell is wel degelijk een plaats die je echt kunt bezoeken. Maak maar eens een leuke foto voor op Instagram vanaf het oude treinstation van Hell.

Hell ligt ook vlak bij Værnes - het vliegveld van Trondheim - mocht je langs willen komen in Trøndelag. Kom je in de winter, neem dan wel een warme jas mee want het kan in Hell af en toe duivels koud zijn.

Profiteer van deze topaanbiedingen

Neem een kijkje bij onze sponsors die er alles aan doen om je een goede reis te bezorgen.

Laat je inspireren

We hebben een aantal artikelen verzameld die je misschien ook leuk vindt.

Recent bekeken pagina's