Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Lofoten
Lofoten.
Photo: Kjell Ove Storvik / Lofotr Vikingmuseum
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

De Vikingen waren bekwame dichters en meedogenloze strijders

Wanneer de meeste mensen aan de Vikingen denken, is het vaak niet de poëzie, vertel- en houtsnijkunst waar men het eerste aan denkt. Eerder zijn het de kleurrijke beelden van gehoornde helmen, berserkers, langschepen, Walhalla, de god Wodan die een oog had verloren, en mannen die uit schedels dronken, en met het zwaard in de hand vielen op het slagveld.

En er zit waarheid in. De Vikingen waren piraten die plunderden en moordden en de bevolking langs de hele Europese kust schrik aanjoegen. Maar hun slechte reputatie was niet geheel eerlijk, ze waren niet alleen meedogenloze strijders, maar ook bekwame handelslieden, goede bestuurders, en zeer vakkundige hout- en metaalbewerkers, die schitterende juwelen en kunstvoorwerpen maakten die tot op de dag van vandaag bewaard zijn gebleven.

Ook was hun vertelkunst ongeëvenaard in Europa, en de Sagen fascineren grote groepen mensen tot op de dag van vandaag. En, ze droegen geen gehoornde helmen. Geen enkele zelfrespecterende Viking zou graag worden aangezien voor een koe.

The Vikings were not only raiders and warriors, but also skilled navigators, craftsmen, traders and storytellers
Viking.
Photo: Terje Rakke/Nordic life - Visitnorway.com
For a real Viking experience head to the Lofotr Viking Museum in Borg in Northern Norway
Lofoten.
Photo: Kjell Ove Storvik/Lofotr Vikingmuseum
You can safely go berserk at the Viking festival at Borg in Norway's Lofoten Islands
Lofoten.
Photo: Hae/Lofotr Vikingmuseum
Lofotr Viking Museum in Lofoten has the world's largest reconstructed Viking longhouse
Borg, Lofoten.
Photo: Kjell Ove Storvik
Ad

Leef het Vikingleven

We weten vandaag de dag veel over het dagelijks leven van de Vikingen duizend jaar geleden. Veel ervan kan ook vandaag de dag worden ervaren. Bij het Lofotr Vikingmuseum is een traditioneel Langhuis herbouwd, en het museum organiseert ook Vikingfestivals en evenementen waar je het leven van de Vikingen kunt meemaken zoals het ook echt was. Ook in Oslo kun je authentieke artefacten uit de Vikingtijd zien.

Enjoy a Viking feast at Lofotr Viking Museum in the Lofoten Islands in Northern Norway

Lofotr Viking Museum

Enjoy a Viking feast at Lofotr Viking Museum in the Lofoten Islands in Northern Norway.
Photo: CH - Visitnorway.com

Het was belangrijk om moed te tonen tijdens de strijd.

Hoe presteerde zo'n klein en verspreid volkje het toch om zoveel land te veroveren? De Noorse Vikingen waren moedig, gewiekst, en hadden een fatalistische kijk op het leven waardoor ze van nature veel risico namen.

Vikingen die aan land gingen om in groepsverband een plundering uit te voeren, waren zeer goed in het opvangen van verliezen, of het nu tijdens de gevaarlijke zeereis gebeurde, of op het slagveld.

Veel mannen vielen in de strijd in Centraal Europa, en in 876 verloren de Vikingen ruim 120 schepen en 4000 mannen in een zware storm aan de Engelse zuidkust. Ook was er veel interne strijd tussen de Deense en Noorse Vikingen, vooral in Ierland, waar de verliezen waanzinnig hoog waren in verhouding tot de totale Vikingbevolking. Ongeacht dit alles, de Vikingen bleven hun smaak voor verkenning en verovering behouden.

De moed van de Vikingen komt ook terug in hun duistere humor, wat regelmatig terugkomt in hun sagen. In staat zijn de dood uit te lachen, en gevaar gewoon volledig te negeren is wat hen mogelijk zo veerkrachtig in de strijd maakte, en hen in staat maakte om lange zeereizen te maken. Vaak over onbekende oceanen naar verre landen. Een van de kenmerken van Oudnoorse poëzie, legendes en sagen is de galgenhumor. Meestal werd het als een slecht voorteken gezien als iemand een grapje maakte in een saga, en in de verhalen zitten dan ook meer grappen dan dat je zou denken.

Levende verhalen: Het vikingleven in Noorwegen

Acteur David Spinx krijgt een voorproefje van hoe de Vikingen op de Lofoten leefden.

Top Vikingervaringen in Noorwegen

De curator van het Lofotr Vikingmuseum, Marion Fjelde Larsen, wijst vier plaatsen in Noorwegen aan die je echt eens moet bezoeken om dat Vikinggevoel eens goed te ervaren.

Uitstekende zeelieden en ontdekkingsreizigers

De Vikingen waren experts op het gebied van zeevaren, niet om de minste reden dat de fjorden die zij hun thuis noemden, tientallen, en soms wel honderden kilometers het Noorse binnenland instaken. Hun langschepen waren smalle, lichte houte schepen met nauwelijks diepgang, die ontworpen waren voor snelheid, en waar ze maakelijk mee uit de voeten konden komen in ondiepe wateren. Licht genoeg om over korte afstanden gedragen te kunnen worden, het langschip had een dubbele boeg, zodat ze eenvoudig konden terugvaren zonder om te hoeven keren. Dit was een enorm voordeel in wateren die vaak zware ijsgang kenden.

Ook hadden langschepen roeiriemen langs de gehele lengte van het schip, en latere varianten hadden ook zeilen, waardoor deze zowel door de wind als door spierkracht werden voortbewogen. In goede omstandingheden, kon een langschip met zeilen wel 15 knopen halen.

Dit alles leidde tot ondekkingsreizen, maar ook handel en opportunistische rooftochten langs de kusten van Europa. Deze reizen begonnen tegen het einde van de achtste eeuw, met maar enkele schepen, maar uiteindelijk rond het einde van de tiende eeuw lieten de Vikingen hun sporen na van Groenland in het westen tot aan de Kaspische Zee in het oosten. Rond deze tijd voeren de Vikingen met machtige vloten met wel honderden langschepen langs de kusten van Engeland, Schotland, Frankrijk en Ierland.

The Viking Ship Museum

The Viking Ship Museum.
Photo: Johan Berge/Visitnorway.com

De Vikingsteden en kolonieën

De Vikingen hebben vele steden gesticht, en veel gebied gekoloniseerd, waaronder Dublin en Normandië. Dublin was een belangrijke Vikingstad en deze stad hebben de Vikingen ruim drie eeuwen gehouden. Tussen het jaar 879 en 920 hebben de Vikingen IJsland gekoloniseerd, welk op zijn beurt een springplank werd om vandaan Groenland te koloniseren. Vanuit Groenland hebben de Vikingen zelfs geprobeerd kolonieën te stichten in Noord-Amerika, en een Vikingstadje nabij L’Anse aux Meadows in Newfoundland is door middel van koolstofdatering gedateerd tot rond het jaar 1000.

Rond het jaar 1100 verzwakte de positie van de Vikingen in Scandinavië door onlusten. Rond dezelfde tijd kwamen er sterkere mogendheden in Centraal-Europa op, en werd het moeilijker voor de Vikingen of succesvolle rooftochten uit te voeren.

Het jaar 1066 wordt vaak genoemd als het eind van het Vikingtijdperk. In dit jaar sneuvelde Harald Handråde in de slag om Stamford Bridge, toen hij zonder success probeerde Engeland te veroveren.

Lees meer

Your Recently Viewed Pages

Terug naar boven

Ad
Ad
Ad