Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
 • Overnachtingsmogelijkheden en skiresorts

  Scandic Hotels – in alle belangrijkste steden van Noord tot Zuid

  Nordic Choice Hotels – een bijzondere hotelketen

  Thon Hotels – met een geweldig ontbijt

  Radisson Blu Hotels – boek je hotel in Noorwegen

  Classic Norway Hotels – van karakteristieke hotels tot authentieke vissershutten

  Citybox – moderne en betaalbare hotels op een centrale locatie

  Rauland - skivakantie in een prachtig berglandschap

  DanCenter – jouw specialist voor vakantiehuizen in Noorwegen

  Norgesbooking – boek je perfecte verblijf in een blokhut in Noorwegen

  Campcation –  Boek je camping in heel Noorwegen met Campcation

 • Reizen in Noorwegen

  Vy – groen reizen zou gemakkelijk moeten zijn

  SJ NORD – het avontuur begint op de trein

  Vy express – gemakkelijk groen reizen met de bus

  NOR-WAY Bussekspress – reis milieuvriendelijk met snelbussen

  Widerøe – de grootste regionale luchtvaartmaatschappij in Scandinavië

  DFDS – Europa's toonaangevende ferrymaatschappij 2012-2021

  AutoEurope – altijd een vlotte huurervaring

  Rent-A-Wreck – de slimme optie voor autoverhuur

  Arctic Campers – de verhuurdienst voor campers in Noorwegen

  Cabin Campers – je vakantiehuis op vier wielen

 • Tours en rondtochten

  Hurtigruten – 'De mooiste boottocht ter wereld'

  Fjord Tours – het bedrijf achter Norway in a nutshell® - de meest populaire rondreis door Noorwegen

  Authentic Scandinavia – reizen samengesteld door locals

  Up Norway – luxe op maat door insiders

  Norrøna Hvitserk – expedities en avontuurlijke vakanties

  Booknordics.com –  honderden avonturen, excursies en dagcruises in Noorwegen

  Brim Explorer: – stille tochten op het fjord met een elektrische catamaran

  Fjord Travel: – duurzame meerdaagse tochten

  Go Fjords - rondleidingen en activiteiten in heel Noorwegen

  50 Degrees North – onvergetelijke reizen in Noorwegen, op maat en voor kleine groepen.

  Discover Norway – ski-, fiets- en wandeltochten in Noorwegen

  Norwegian Holidays – vakantiepakketten voor een lage prijs met Norwegian. Vlucht, hotel en huurauto

  Stromma – sightseeing, uitstapjes en activiteiten met de bus, boot en trein

 • Offers

Search
or search all of Norway

De Noorse Vikingen

Scheepsbouwers en staatoprichters
De geest van de Vikingen is in Noorwegen sterk aanwezig, dankzij de geschiedenis, musea, tours, dorpen en andere activiteiten op een verrassend groot aantal plekken over het hele land.
Two Vikings in front of the Viking chieftains longhouse at Lofotr Viking Museum, Norway
Lofotr Viking Museum in Lofoten.
Photo: Kjell Ove Storvik / Lofotr Vikingmuseum

Wat was de tegenhanger van de huidige hoogtechnologische snufjes, zo’n 1.000 jaar geleden? Misschien de razendsnelle Vikingschepen? Deze geavanceerde constructies hielpen bij het bouwen van culturele eenheid in Europa en ze waren ook cruciaal voor de eenmaking van de Noorse stammen tot een staat.

De Vikingen hebben voor eeuwig hun stempel gedrukt op Noord-Europa en de restanten van hun cultuur kunnen elke vakantie in een waar avontuur veranderen.

Geschiedenis en cultuur van de Vikingen

De Vikingperiode begon in het jaar 793 met de aanval op het Lindisfarne-klooster in Engeland. Dit is de vroegst bekende Vikinginval. Het einde van hun gloriedagen wordt gemarkeerd door de dood van koning Harald Hardrada. Hij sneuvelde bij de Slag bij Stamford Bridge in 1066.

Viking throne with man and woman dressed as vikings in the Lofotr Viking Museum in Lofoten, Northern Norway
Lofoten.
Photo: CH / Visitnorway.com

Invallen, plundertochten, kolonisatie en handel brachten de Vikingen naar tal van bestemmingen in allerlei windstreken. In het begin overleefden maar weinig Vikingen de zware tochten over zee, maar de vloot groeide snel aan tot honderden zogenaamde langschepen. Ze zeilden de Oostzee over en voeren over Russische rivieren helemaal tot aan de Zwarte Zee en de Kaspische Zee en zelfs tot in Byzantium en het Kalifaat van Bagdad. Ze waren de eerste Europeanen die Groenland en Noord-Amerika bereikten. Eigenlijk was het de Viking Leiv Eiriksson die rond het jaar 1.000 op zijn ontdekkingstochten tot aan de Amerikaanse kusten zeilde, zo’n 500 jaar voor Christoffel Columbus.

Vikingkolonisatie

De Vikingen hebben heel wat steden en kolonies gesticht, waaronder Dublin in Ierland en de regio Normandië in Frankrijk. Meer dan drie eeuwen lang was Dublin een belangrijke nederzetting. Tussen de jaren 879 en 920 koloniseerden ze IJsland, wat op zijn beurt de springplank werd voor de kolonisering van Groenland. Restanten van de Vikingnederzetting in L’Anse aux Meadows in Newfoundland kunnen teruggebracht worden tot rond het jaar 1000.

Vikingkrijgers

Hoe slaagde een klein en versnipperd volk erin zo’n groot territorium te veroveren? De Noorse Vikingen staan bekend om hun dapper en stoutmoedig voorkomen en ze namen van nature uit veel risico’s. Tijdens hun invallen hadden ze de geweldige gave om verliezen niet aan hun hart te laten komen, of het nu gaat om veldslagen of gevaarlijke zeetochten. Het aantal oorlogsslachtoffers was soms angstaanjagend hoog in verhouding tot de totale Vikingbevolking. Toch kon dit hun overwinnings- en verkenningsdrang 250 jaar lang niet tegenhouden.

Vreedzame handelaars en mededrinkers

De Vikingen staat vooral bekend om hun meedogenloze rooftochten. Toch leidden velen onder hen tegelijkertijd een vreedzaam bestaan als handelaar of boer. Aan de basis van veel expedities lag vaak ruilhandel. Wie niet meeging op rooftocht, werkte thuis en ondersteunde zijn familie met eenvoudige landbouwinspanningen. Hun dagelijks leven was dan wel hard en veeleisend, toch hadden ze ook vaak plezier. De bekendste Vikingdrank is mede (’mjød’ in het Noors), een alcoholisch drankje dat lijkt op bier, maar gezoet is met honing.

Het einde van het Vikingtijdperk

Ontdekkingsreizigers brachten hun culturele identiteit naar continentaal Europa, maar ze brachten ook vreemde culturen, talen en andere kennis met zich mee. Tegen 1100 verloren de Vikingen macht door binnenlandse conflicten en weerstand van andere Europese landen die zich hadden leren verdedigen tegen de aanvallen met de bouw van versterkte forten.

Vikingschepen

Topsnelheid? Op een goede dag konden de roeiers varen met een snelheid van wel 15 tot 17 knopen (27 à 31 km/u).

De gezwindheid van de Vikingschepen doet je beter begrijpen hoe deze krijgers zo snel en verrassend konden toeslaan. Hun maritieme vernieuwingen creëerden een link tussen Noord- en Zuid-Europa en hadden een grote invloed op het hele continent.

De bouw van de schepen

De architectuur van de typische Vikingschepen, beter bekend als langschepen, werd door veel andere culturen overgenomen en had vele eeuwen lang invloed op de scheepsbouw. In het algemeen werden overlappende eiken planken met nagels samengetimmerd en nadien beschermd door lagen geteerde wol en soms dierenhaar.

Het geheim achter de snelheid van de langschepen was de lange, smalle romp die stabiel in het water lag dankzij een kiel. Het was licht genoeg om te kunnen dragen en ontworpen om snel en gemakkelijk in ondiep water te kunnen navigeren. Het langschip had twee stevens waardoor ze van richting konden veranderen zonder om te keren.  Dit was een belangrijk voordeel in een zee die bezaaid lag met ijsbergen en -schotsen.

Langschepen hadden roeispanen over de hele lengte van de boot en latere versies combineerden roeien met zeilkracht.

Gokstad ship in The Viking Ship Museum in Oslo
Oslo.
Photo: Johan Berge / Visitnorway.com

Het gebruik

De schepen werden gebruikt om aan te vallen en te plunderen, maar ook voor vreedzame handel. Veel Vikingen stierven al strijdend in continentaal Europa. In 876 verloren ze ongeveer 4.000 manschappen en 120 schepen in een grote storm voor de Engelse zuidkust. Als een vooraanstaande Viking stierf, werd deze in een scheepsgraf geplaatst samen met kleding, juwelen en zelfs zijn dieren.

Eén van de belangrijkste graven dat in Scandinavië werd teruggevonden, is de zogenaamde Oseberggrafheuvel. In het jaar 834 werd de koningin van Oseberg met haar waardevolle bezittingen in een indrukwekkend schip begraven. Het graf bevatte ook het stoffelijk overschot van een andere, onbekende vrouw.

Het Vikingschipmuseum in Oslo

Hier kun je rond de best bewaarde Vikingschepen ter wereld lopen en de geur van teer ruiken van het Osebergschip, het Gokstadschip en het Tuneschip.

Machtige vrouwen

Hoe zat het met vrouwenrechten in de Vikinggeschiedenis?

Vrouwen hadden blijkbaar een sterkere positie in de Vikingsamenleving dan in de meeste andere delen van Europa. Ze hadden normaal gezien het recht om te scheiden en wanneer hun man stierf mochten ze van hem erven en zijn bezittingen houden. Ze werden deels beschermd tegen seksuele intimidatie en de vrouw werd aanzien als het hoofd van de boerderij, tijdens de (soms lange) afwezigheid van haar man. De groeiende interesse in de Vikingcultuur vandaag de dag is niet enkel gebaseerd op hun imago als onverschrokken zeekrijgers, maar ook omwille van hoe ze leefden en een nieuwe en moderne maatschappij wisten te ontwikkelen.

Profiteer van deze topaanbiedingen

Neem een kijkje bij onze sponsors die er alles aan doen om je een goede reis te bezorgen.

Vertrek op Vikingtour

Bezoek historische sites, vaar met een Vikingschip op zee of leef een dag lang als Viking.

Vikingactiviteiten
Travel back to the age of the Vikings and discover what life was really like back in the day. Catch a glimpse inside the Viking kingdom and experience… Read more
Homeland of the viking kings
Viking Biking & Hiking offers tours - both by bike and on foot. Read more
Viking Biking & Hiking
The Irish Viking is pub located in Haugesund city centre next to well-known statue "the fishermens". Read more
The Irish Viking
Explore the Viking Age with all senses at Norway's first digital Viking museum Read more
The Viking Planet
Midgard Vikingsenter was opened in 2000 with the purpose of promoting Vestfold's Viking heritage. Read more
Midgard vikingsenter
Approxomately 20 minutes walk from Nordvegen history centre, through beautiful cultural landscapes, on a small forested island, you will find the… Read more
The Viking Settlement at Avaldsnes
Viking House is a groundbreaking concept. For the first time, we get a Virtual Reality based world-class visitor centre to tell the Viking history of… Read more
Viking House
The world's most important discovery from the Viking era was made just outside Tønsberg in 1904; The discovery of the famous Oseberg viking ship. Read more
The Viking Ship Saga Oseberg
Hostel with modern rooms and apartments by the Vikingskipet arena Read more
Hamar Vandrerhjem Vikingskipet
Play like the vikings! Experiences for the whole family. At the medieval farm Stiklastadir, the children can join the play battle, you can shoot with… Read more
"Stiklestad Summer"
At Avaldsnes, you can be "Viking for a day". Dress up like a Viking and experience what life was like in the Viking age. What did Vikings eat, and how… Read more
Viking for a day at Avaldsnes
Hamar Hostel offers conference facilities for both small and large groups. Our meeting facilities include rooms which seats 28 and 30 persons… Read more
Hamar Hostel Vikingskipet
Vikingegarden Maurenga is situated approx. 2 km west of Gardermoen. The building, interior and food, etc., are all based on the Viking theme. Read more
Vikingegarden Maurenga
An impressive reconstruction of the largest longhouse that has been found dating back to the Viking Age. Read more
Lofotr Vikingmuseum
The Vikingship Gaia, a replica of the Gokstad ship, was built in Sunnmøre in 1990. The ship is 23.55 metres long and 5.25 metres wide with a height of… Read more
The Vikingship Gaia
The Viking Chieftain and the Lady of the House welcome you to a delicious meal in the impressive Feast Hall. Read more
Join us for a Viking feast
With fantastic views of water, waterfalls, mountains, fjord, and glaciers, you will find Vikinghaug Apartments in Odda. The guests live in large,… Read more
Vikinghaug Apartments
The world's most important find from the Viking Age was made just outside Tønsberg in 1904, the famous Oseberg ship. Read more
Vikingodden
Reconstructed settlement from the Viking Bronze Age. Fertility labyrinth, archery and story-telling. Read more
Bronseplassen Viking experiences
Kaupang Viking town is open during the summer season. Learn about the history of the Vikings' life in Kaupang town. Learn something new and experience… Read more
Kaupang Viking Town
See the fjord from a bird's eye view with Snow Shoes on, and end the day on the Ægir BrewPub with Viking-inspired food and drink. Read more
Snowshoe Hike & Ægir Viking dinner
Let the family enjoy an activity together in Nordfjordeid’s unique Viking-Warrior climbing gym at Hamna Activity Centre. Hamna Activity center have… Read more
Viking Warrior | Activity center
Feel the magic and the thrill of the ceremony of sacrifice to the Gods to avoid Ragnarok – the Last Days! Will Volva the Prophetess make signs… Read more
Viking feast & Northern light
Historic day trip for groups Join us on an exciting journey and discover the secrets of Nidarosdomen combined with "etargilde" in the long house… Read more
"Olav - Viking and Saintly King"
In the center of Tromsø you will find the Enter Viking Hotel. Read more
Enter Tromsø Viking Hotel
A RIB takes you on a trip to Harstads archipelago to see the empire of famous Viking Chieftain, Tore Hund. Read more
Viking Chieftain Tore Hunds Empire
Select
  Show Details
  Statens Kartverk, Geovekst og kommuner - Geodata AS
  ×
  • Filters
   Filter Your Search
   TripAdvisor Symbol
   • Show More
   • No available filters
   • Show More
   • No available filters
   Clear Filters
  • View
  • Sort By
  Filter Your Search
  TripAdvisor Symbol
  • Show More
  • No available filters
  • Show More
  • No available filters
  Clear Filters
  Back To Top

  Ontdek meer

  Your Recently Viewed Pages

  Terug naar boven