BELANGRIJKE INFORMATIE over het coronavirus en de situatie in Noorwegen
Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
The North Cape plateau in midnight sun
Midnight sun at The North Cape.
Photo: Bjarne Riesto / Visitnorway.com
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

In het hoge noorden is er in de zomer geen duidelijke grens tussen de ene dag en de volgende. Dit zijn de beste plekken om de middernachtzon te zien in Noorwegen.

Tekst: Mikael Lunde

  Je polshorloge geeft het juist aan: het is vijf uur. Maar vijf uur in de ochtend of in de namiddag? Wie weet het? Zelfs de plaatselijke bevolking raakt soms een beetje verward. Om middernacht hangt de zon laag in de hemel en werpt een magisch gele gloed over de kustlijn, de steden en dorpen, de ruige bergen en de schijnbaar eindeloze plateaus van het binnenland. Soms verstopt ze zich achter een wolk of een bergtop, maar ondergaan doet ze niet. Hier zie je de middernachtzon in al haar glorie.

 • De Noordkaap

  Vanaf de steile klif boven de zee op de Noordkaap ligt enkel de open zee tussen jou en... wel, Spitsbergen, en dan de Noordpool. De zon zweeft de hele nacht lang boven de horizon. Deze plek wordt ten onrechte gezien als het noordelijkste punt van het Europese vasteland, want dit klif  ligt eigenlijk op een eiland en is ook niet het meest noordelijk. Toch is deze bestemming populairder dan het echte noordelijkste punt, Kinnarodden, wat een stukje oostelijker ligt.

 • De berg Rønvikfjellet in Bodø

  Net ten noorden van de poolcirkel ligt de stad Bodø. Deze ligt geklemd tussen de bergen, de heuvels en de zee. Vanaf de gemakkelijk toegankelijke bergkam Rønvikfjellet heb je een geweldig uitzicht van de middernachtzon die over de binnenstad schijnt, over het bijzondere bergachtige eiland Landegode en over het Vestfjord helemaal tot aan de Lofoten.

 • Landegode, Bodø
  Landegode, Bodø.
  Photo: Gulosten / CC BY-SA 3.0

 • Eggum aan de noordkant van de Lofoten

  Niemand minder dan Snøhetta – de ontwerpers van het operagebouw in Oslo en andere monumentale gebouwen in de wereld – zijn de bedenkers van het rustgebied bij het kleine vissersdorp Eggum op de Lofoten. Het is een ruimte in de vorm van een amfitheater, waar je ook een kunstwerk van Markus Raetz kunt vinden, en biedt een gratis uitzicht op de open zee.

  De Lofoten zijn één van de bekendste natuurbezienswaardigheden van Noorwegen. Je kunt vanaf verschillende uitzichtpunten op de eilandengroep de middernachtzon bewonderen.

 • Eggum, Lofoten
  Eggum, Lofoten.
  Photo: Jarle Wæhler / Statens vegvesen


  Read more
 • Storsteinen in Tromsø

  De kabelbaan in Tromsø brengt je op 421 meter boven de grootste stad van Noord-Noorwegen die ook bekend staat als ’de poort naar het Noordpoolgebied’. De kabelbaan is in de zomer open tot na middernacht en vanaf de bergrand Storsteinen kun je de middernachtzon zien zweven boven Tromsø en de bergtoppen op het eiland Ringvassøya.

 • Tromsø
  Tromsø.
  Photo: Christian Roth Christensen / Visitnorway.com

 • Nupen bij Harstad

  Nupen in de buurt van Harstad kreeg van een Noors reistijdschrift de titel van ‘meest romantische plek van Noorwegen’ toegekend. Daar zijn we het zeker mee eens! Vanaf de weg of de omringende heuvels heb je een onbelemmerd zicht op de middernachtzon die neergaat tot aan het water om, na wat lijkt op een zachte kus met de horizon, opnieuw omhoog te gaan. De bergtoppen van het eiland Grytøya maken het plaatje helemaal compleet.

 • De berg Narvikfjellet

  Aan het uiterste einde van het Ofotfjord neemt de kabelbaan in de historische stad Narvik je mee tot aan het bergrestaurant, 656 meter hoger. Je krijgt er een onvergetelijk uitzicht op de zon boven het fjord, de stad, de eilanden en de omringende bergen waaronder ook de beroemde ’Slapende Koningin’ en Fagernesfjellet. De avonturiers onder ons kunnen de afdaling doen met een mountainbike, maar wees wel voorzichtig tijdens de nacht.

 • Narvik
  Narvik.
  Photo: Helle Holt

 • Uitzichtpunt Salen in Hammerfest

  De stad Hammerfest is één van de meest noordelijke steden ter wereld en één van de oudste van Noord-Noorwegen. Als je het slingerende pad volgt tot aan de oude hut op de ’berg’ Salen, krijg je een panoramisch uitzicht over de stad en de eilanden in het licht van de middernachtzon.

 • De berg Komsafjellet in Alta

  Toegegeven, 212 meter klinkt niet echt als een berg, maar gezien de spectaculaire locatie op een schiereiland in het fjord, is de berg Komsafjellet in Alta hoe dan ook een bijzondere bezienswaardigheid. Al in het stenen tijdperk waren hier nederzettingen en het uitzicht om middernacht in de zomer was toen waarschijnlijk even overweldigend als vandaag de dag.

 • Het bergplateau Finnmarksvidda

  Verlang je ernaar om alleen met de natuur te zijn, fauna en flora te zien en te vertrekken op een lange wandeltocht? Het bergplateau Finnmarksvidda is een enorme open vlakte van meer dan 22.000 vierkante kilometer. Aangezien de vlakte in het Land van de Sami in het hoge noorden ligt, baadt ze de hele zomer in het licht van de middernachtzon.

 • A reindeer owned by the Sami migrating during spring. Finnmark, Norway
  Finnmarksvidda, Finnmark.
  Photo: Thomas Rasmus Skaug / Visitnorway.com


  Read more
 • Tungeneset op Senja

  Net zoals Eggum op de Lofoten maakt Tungeneset op Senja deel uit van het initiatief Norwegian Scenic Route waar architectuur en kunst onze beleving van de fantastische natuurpracht van Noorwegen versterken. Hier sluit het houten wandelpad naadloos aan op de natuur en het leidt je naar een geweldig uitzicht over de rotsformatie Okshornan onder de middernachtzon.

 • Tungeneset walkpath on Norwegian Scenic Route Senja in Northern Norway
  Tungeneset at Senja.
  Photo: Hugo Fagermo / Statens vegvesen / Nasjonaleturistveger.no Architect: Code arkitektur

 • Longyearbyen

  Je hebt waarschijnlijk al de populaire mythe gehoord dat in Noorwegen de ijsberen door de straten lopen. Natuurlijk is dit onzin, behalve als je in Longyearbyen bent. In de belangrijkste nederzetting op Spitsbergen duurt de middernachtzon maar liefst vier maand! Denk eraan nooit zonder bewaker naar buiten te gaan, want ijsberen zijn een reëel gevaar.

Plan je avontuur onder de middernachtzon

In de zomer kunnen reizigers in Noord-Noorwegen van 76 dagen middernachtzon genieten. Hoe noordelijker je gaat, hoe talrijker het aantal nachten met de middernachtzon.

Het land van de middernachtzon
Reis tot boven de noordpoolcirkel in Noorwegen en bewonder de middernachtzon.
Lees meer over de middernachtzon
In Helgeland kun je rond de door UNESCO beschermde Vega-eilanden peddelen en bergen als Torghatten en de Zeven Zusters beklimmen. Of waag je aan… Read more
Helgeland
In Bodø vind je Saltstraumen, de sterkste getijdenstroom ter wereld, en de bergketen Børvasstindan. De grootste stad van de provincie… Read more
Bodø
De Lofoten staan bekend om haar goede viswateren, schitterende natuur, en afgelegen karakteristieke vissersdorpjes. Maak een kajaktocht van eiland… Read more
De Lofoten-eilanden
Vesterålen staat bekend om zijn contrasten van de witte stranden en idyllische landerijen tot de steile bergtoppen die oprijzen uit de zee. Read more
Vesterålen
Ontdek Narvik, een stad boven de poolcirkel waar de natuur je speeltuin is. Ga wandelen, skiën, of klimmen en geniet van de middernachtzon in de… Read more
Narvik
Van lokale lekkernijen en bergen die over de diepe, blauwe fjorden uittorenen, tot de middernachtzon en het noorderlicht. Ontdek de hoofdstad van de… Read more
Tromsø
De Lyngenfjord en de Lyngen Alpen vormen een Arctische omgeving vol met familievriendelijke buitenactiviteiten, gebaseerd op puur plezier en… Read more
De regio Lyngenfjord
Alta is de grootste plaats in het noordelijkste graafschap van Noorwegen, en ligt in een gebied met een relatief mild klimaat voor haar breedtegraad.… Read more
Alta
Ver boven de poolcirkel biedt de Noordkaap avonturen zoals hondensledetochten in de winter en eindeloos zonlicht in de zomer. Read more
De Noordkaap
Vogelrotsen in Hornøya, een sneeuwhotel, dramatische oorlogsverhalen en een heksenmonument in Vardø behoren tot de attracties in… Read more
Kirkenes en Oost-Finnmark
De eilandengroep Spitsbergen ligt in de Noordelijke IJszee, halverwege het Noorse vasteland en de geografische Noordpool. Hier vind je een… Read more
Spitsbergen
Select
  Show Details
  Statens Kartverk, Geovekst og kommuner - Geodata AS

  Inspirerende verhalen
  uit Noord-Noorwegen

  Activiteiten onder de middernachtzon

  Je hoeft niet te wachten tot je hier bent om te bepalen wat je wilt doen. Filter je zoekopdracht en bekijk de onderstaande aanbiedingen.

  ×
  • Filters
   Filter Your Search
   TripAdvisor Symbol
   • Show More
   • No available filters
   • Show More
   • No available filters
   Clear Filters
  • View
  • Sort By
  Filter Your Search
  TripAdvisor Symbol
  • Show More
  • No available filters
  • Show More
  • No available filters
  Clear Filters
  Back To Top
  Your Recently Viewed Pages

  Terug naar boven