Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
The North Cape
The North Cape.
Photo: Bjarne Riesto / Visitnorway.com
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade
Ad

Vind de perfecte plek om de middernachtzon te zien

In het noorden van Noorwegen is er in de zomer geen duidelijke afbakening tussen de ene dag en de volgende. Hieronder vind je de beste plekken om de middernachtzon in haar volle glorie te ervaren.

Tekst: Mikael Lunde

Je weet dat het vijf uur is. Dat vertelt je horloge je namelijk. Maar is het nou 5 uur ‘s morgens of 5 uur ‘s middags? Wie zal het weten? Zelfs de lokale bevolking weet het niet altijd precies. Om middernacht zweeft de zon laag aan de hemel en werpt ze een magische gele gloed over de kustlijn, de steden en dorpen, scherpe bergformaties en schier eindeloze binnenlandse plateaus.
Af en toe schuilt ze achter een wolk of hoge bergtop, maar ondergaan doet ze niet. 
Hier vind je een paar van de beste plekken om de middernachtzon te beleven. 

De Noordkaap

Staande op de top van het steile klif dat op de Noordkaap de zee in tuimelt, ligt er niets anders dan zee tussen waar jij staat en ... nou ja, Svalbard dus, en daarachter de Noordpool. Het klif ligt technisch gesproken op een eiland en is niet eens echt het noordelijkste punt ervan, dus eigenlijk wordt hier ten onrechte gesproken van het noordelijkste punt van het Europese vasteland. Hoe dan ook, deze plek wint het in populariteit van het feitelijk meest noordelijk gelegen punt, Kaap Nordkinn, iets verder naar het oosten.

De berg Rønvikfjellet in Bodø

Net ten noorden van de poolcirkel vind je de stad Bodø. Zoals zoveel plaatsen hier, ligt ook Bodø ingeklemd tussen bergen, heuvels en de zee en vanaf de gemakkelijk bereikbare Rønvikfjellet bergkam heb je een meer dan fantastisch uitzicht. Je ziet hiervandaan ook het aparte, bergachtige eiland Landegode met zijn wel 42 inwoners, en het uitzicht strekt helemaal tot aan de Lofoten.

BodøCredits: Gulosten, CC BY-SA 3.0

Eggum

Eggum.
Photo: Jarle Wæhler, Statens vegvesen

Eggum aan de noordkant van de Lofoten

Niemand anders dan Snøhetta – de ontwerpers van de Oslose Opera en een groot aantal andere bekende gebouwen elders ter wereld – zijn de bedenkers van het rustgebied vlak bij het kleine vissersdorp Eggum op de Lofoten. Gegoten in de vorm van een amfitheater en voorzien van een kunstwerk van Markus Raetz, biedt deze rustruimte vrij uitzicht over het open water. De Lofoten-archipel zelf is een van de bekendste natuurattracties van Noorwegen.

De kabelbaan bij Narvik

Helemaal binnenin de Ofotfjord vind je bij het historische dorp Narvik een gondelbaan die reizigers meeneemt naar het 656 meter hoog gelegen bergrestaurant. Van daaruit heb je een onvergetelijk uitzicht over de fjord, het dorp, de eilanden en de omringende bergen, waaronder de beroemde ‘Slapende Koningin’.
En als je wat avontuur zoekt kun je per mountainbike weer naar beneden - maar wees ‘s nachts wel voorzichtig!

Nupen bij Harstad

“De meest romantische plaats in Noorwegen”. Dat etiket kreeg Nupen van een Noors reismagazine. Wij zijn het daar wel mee eens. Vanaf de weg of de omringende heuvels heb je ongehinderd zicht op de middernachtzon terwijl die langzaam in het water wegzakt... de horizon als het ware een vluchtige kus geeft... en dan weer opkomt. De pieken van het eiland Grytøya vormen het kader van dit prachtige plaatje.

De kabelbaan bij Tromsø

250 kilometer ten noorden van Narvik brengt een andere kabelbaan je naar een punt 421 meter boven de grootste stad van Noord-Noorwegen: Tromsø – “hoofdstad van het Noordpoolgebied”. De kabelbaan is ‘s zomers tot na middernacht geopend, als de zon boven de bergtoppen van het eiland Ringvassøya zweeft.

Narvik

Narvik.
Photo: Helle Holt

De berg Komsafjellet in Alta

Toegegeven – met maar 212 meter kan je het niet echt een berg noemen. Maar dankzij de dramatische ligging op een landtong, de fjord in, is het niettemin een onmiskenbare bezienswaardigheid. Volgens de geschiedenis waren hier in het stenen tijdperk al nederzettingen, en het nachtelijk uitzicht was toen ‘s zomers vast net zo adembenemend als nu.

Uitzichtpunt Salen in Hammerfest

Hammerfest is een van de noordelijkst gelegen steden ter wereld, en een van de oudste in het noorden van Noorwegen. Als je het zigzaggende pad naar boven volgt, naar de oude hut van Salen, wacht je daar een schitterend panoramisch uitzicht over de stad en de omringende eilanden – vooral sinds er een platform werd aangelegd dat je een uitzicht biedt van 180 graden.

Op de vlakten van het Finnmarksvidda plateau

Het Finnmark bergplateau is een gigantisch uitgestrekt gebied van meer dan 22.000 vierkante kilometer. Hunker je naar alleen zijn met de natuur, wilde dieren zien en hikingtochten uitstippelen? Dan is dit een prima plek. En dankzij de ver noordelijke ligging baadt het plateau de hele zomer in de middernachtzon.

Longyearbyen

Je hebt misschien de populaire mythe wel eens gehoord dat overal in Noorwegen ijsberen door de stadse straten struinen. Dat is natuurlijk klinkklare nonsens. Behalve… als je je in Longyearbyen bevindt. In deze belangrijkste nederzetting op de Svalbard-archipel duurt de middernachtzonperiode – onvoorstelbaar – vier maanden! Maar even serieus, zelfs onderwijzers dragen hier een geweer, want ijsberen zijn er een reële dreiging. Ga er dus nooit zonder een bewaker op uit.

Tungeneset

Tungeneset.
Photo: Steinar Skaar, Statens veivesen

Tungeneset op Senja

Net als Eggum op de Lofoten maakt dit deel uit van het Norwegian Scenic Routes-initiatief, waarin architectuur en kunst een aanvulling vormen op de beleving van een aantal van de prachtigste natuurwonderen van Noorwegen. Hier gaat het houten voetpad moeiteloos op in de natuur en voert je naar een magnifiek uitzicht over de markante rotsformaties van de Okshornan. Denk je eens in hoe prachtig dat er ‘s nachts moet uitzien!

Verhalen uit Noord-Noorwegen

×

Lees meer

Your Recently Viewed Pages

Terug naar boven

Ad
Ad
Ad