De beste plekken om de middernachtzon te zien

In het hoge noorden is er in de zomer geen duidelijke grens tussen de ene dag en de volgende. Dit zijn de beste plekken om de middernachtzon te zien in Noorwegen.

Wanneer kun je de middernachtzon zien

De poolcirkel: 12 juni–1 juli

Bodø: 4 juni–8 juli

De Lofoten-eilanden: 28 mei–14 juli

Harstad: 25 mei–18 juli

De Vesterålen-eilanden (Andenes): 22 mei–21 juli

Tromsø: 20 mei–22 juli

Vardø: 17 mei–26 juli

Hammerfest: 16 mei–27 juli

De Noordkaap: 14 mei–29 juli

Svalbard: 20 april–22 augustus

Wat is de middernachtzon?

De middernachtzon is een natuurfenomeen dat in de zomer voorkomt op plaatsen ten zuiden van de zuidpoolcirkel en ten noorden van de noordpoolcirkel, dus ook in Noord-Noorwegen.

De aarde draait met een gekantelde as ten opzichte van de zon, en in de zomermaanden is de Noordpool naar de zon gericht. Daarom gaat de zon voor enkele weken niet onder boven de poolcirkel.

In Noorwegen is Spitsbergen de plek waar de middernachtzon het langst te zien is. De zon gaat hier niet onder tussen 20 april en 22 augustus.

Je polshorloge geeft het juist aan: het is vijf uur. Maar vijf uur in de ochtend of in de namiddag? Wie weet het? Zelfs de plaatselijke bevolking raakt soms een beetje verward. Om middernacht hangt de zon laag in de hemel en werpt een magisch gele gloed over de kustlijn, de steden en dorpen, de ruige bergen en de schijnbaar eindeloze plateaus van het binnenland. Soms verstopt ze zich achter een wolk of een bergtop, maar ondergaan doet ze niet.

Hier zie je de middernachtzon in al haar glorie.

De Noordkaap

Vanaf de steile klif boven de zee op de Noordkaap ligt enkel de open zee tussen jou en... wel, Spitsbergen, en dan de Noordpool. De zon zweeft de hele nacht lang boven de horizon. Deze plek wordt ten onrechte gezien als het noordelijkste punt van het Europese vasteland, want dit klif  ligt eigenlijk op een eiland en is ook niet het meest noordelijk. Toch is deze bestemming populairder dan het echte noordelijkste punt, Kinnarodden, wat een stukje oostelijker ligt.

De berg Rønvikfjellet in Bodø

Net ten noorden van de poolcirkel ligt de stad Bodø. Deze ligt geklemd tussen de bergen, de heuvels en de zee. Vanaf de gemakkelijk toegankelijke bergkam Rønvikfjellet heb je een geweldig uitzicht van de middernachtzon die over de binnenstad schijnt, over het bijzondere bergachtige eiland Landegode en over het Vestfjord helemaal tot aan de Lofoten.

Eggum aan de noordkant van de Lofoten

Niemand minder dan Snøhetta – de ontwerpers van het operagebouw in Oslo en andere monumentale gebouwen in de wereld – zijn de bedenkers van het rustgebied bij het kleine vissersdorp Eggum op de Lofoten. Het is een ruimte in de vorm van een amfitheater, waar je ook een kunstwerk van Markus Raetz kunt vinden, en biedt een gratis uitzicht op de open zee.

De Lofoten zijn één van de bekendste natuurbezienswaardigheden van Noorwegen. Je kunt vanaf verschillende uitzichtpunten op de eilandengroep de middernachtzon bewonderen.

Storsteinen in Tromsø

De kabelbaan in Tromsø brengt je op 421 meter boven de grootste stad van Noord-Noorwegen die ook bekend staat als ’de poort naar het Noordpoolgebied’. De kabelbaan is in de zomer open tot na middernacht en vanaf de bergrand Storsteinen kun je de middernachtzon zien zweven boven Tromsø en de bergtoppen op het eiland Ringvassøya.

Nupen bij Harstad

Nupen in de buurt van Harstad kreeg van een Noors reistijdschrift de titel van ‘meest romantische plek van Noorwegen’ toegekend. Daar zijn we het zeker mee eens! Vanaf de weg of de omringende heuvels heb je een onbelemmerd zicht op de middernachtzon die neergaat tot aan het water om, na wat lijkt op een zachte kus met de horizon, opnieuw omhoog te gaan. De bergtoppen van het eiland Grytøya maken het plaatje helemaal compleet.

De berg Narvikfjellet

Aan het uiterste einde van het Ofotfjord neemt de kabelbaan in de historische stad Narvik je mee tot aan het bergrestaurant, 656 meter hoger. Je krijgt er een onvergetelijk uitzicht op de zon boven het fjord, de stad, de eilanden en de omringende bergen waaronder ook de beroemde ’Slapende Koningin’ en Fagernesfjellet. De avonturiers onder ons kunnen de afdaling doen met een mountainbike, maar wees wel voorzichtig tijdens de nacht.

Uitzichtpunt Salen in Hammerfest

De stad Hammerfest is één van de meest noordelijke steden ter wereld en één van de oudste van Noord-Noorwegen. Als je het slingerende pad volgt tot aan de oude hut op de ’berg’ Salen, krijg je een panoramisch uitzicht over de stad en de eilanden in het licht van de middernachtzon.

De berg Komsafjellet in Alta

Toegegeven, 212 meter klinkt niet echt als een berg, maar gezien de spectaculaire locatie op een schiereiland in het fjord, is de berg Komsafjellet in Alta hoe dan ook een bijzondere bezienswaardigheid. Al in het stenen tijdperk waren hier nederzettingen en het uitzicht om middernacht in de zomer was toen waarschijnlijk even overweldigend als vandaag de dag.

Het bergplateau Finnmarksvidda

Verlang je ernaar om alleen met de natuur te zijn, fauna en flora te zien en te vertrekken op een lange wandeltocht? Het bergplateau Finnmarksvidda is een enorme open vlakte van meer dan 22.000 vierkante kilometer. Aangezien de vlakte in het Land van de Sami in het hoge noorden ligt, baadt ze de hele zomer in het licht van de middernachtzon.

Tungeneset op Senja

Net zoals Eggum op de Lofoten maakt Tungeneset op Senja deel uit van het initiatief Norwegian Scenic Route waar architectuur en kunst onze beleving van de fantastische natuurpracht van Noorwegen versterken. Hier sluit het houten wandelpad naadloos aan op de natuur en het leidt je naar een geweldig uitzicht over de rotsformatie Okshornan onder de middernachtzon.

Longyearbyen

Je hebt waarschijnlijk al de populaire mythe gehoord dat in Noorwegen de ijsberen door de straten lopen. Natuurlijk is dit onzin, behalve als je in Longyearbyen bent. In de belangrijkste nederzetting op Spitsbergen duurt de middernachtzon maar liefst vier maand! Denk eraan nooit zonder bewaker naar buiten te gaan, want ijsberen zijn een reëel gevaar.

Plan je avontuur onder de middernachtzon

In de zomer kunnen reizigers in Noord-Noorwegen van 76 dagen middernachtzon genieten. Hoe noordelijker je gaat, hoe talrijker het aantal nachten met de middernachtzon.

Activiteiten onder de middernachtzon

Je hoeft niet te wachten tot je hier bent om te bepalen wat je wilt doen. Filter je zoekopdracht en bekijk de onderstaande aanbiedingen.

Ontdek meer

Recent bekeken pagina's