Skip to main content

DE BEROEMDSTE FJORDEN VAN NOORWEGEN

Met ruim 1.000 fjorden in het land - waarvan er 10 regelmatig door cruiseschepen worden aangedaan - is het niet gek dat toeristen zich afvragen waar ze allemaal naartoe moeten gaan en welke fjorden er te ontdekken zijn. Lees hoe je ze kunt onderscheiden met behulp van fjord-expert Øyvind Heen.

Ontdek de fjorden

Fjord-expert Øyvind Heen groeide op aan een fjord en verkent ze al zowat zijn hele leven door de fjordenlandschappen tijdens het wandelen, bergbeklimmen, kajakken en andere sportieve activiteiten te documenteren. Hij weet echt alles over de fjorden!

'Ik snap wel waarom mensen vinden dat Fjord-Noorwegen bezoeken verwarrend kan zijn. Er zijn ontzettend veel fjorden, en die zijn niet alleen lang en diep maar hebben ook tal van vertakkingen. Om nog meer verwarring te stichten zijn sommige vertakkingen veel bekender dan de oorspronkelijke fjorden zelf', zegt Heen.

Volgens Heen zijn juist die vertakking het meest spectaculair, zoals het Geirangerfjord, het Aurlandsjord, het Nærøyfjord en het Lysefjord. Op zijn lijst met fjorden die zeker een bezoekje waard zijn staan onder andere het Romsdalsfjord, het Nordfjord, het Sognefjord, het Hardangerfjord en het smalle Trollfjord in het noorden.

'Fjord' is een Noors woord dat wereldwijd gebruikt wordt. Het is een oude Viking-term die betrekking heeft op de uitdrukking 'waar je doorheen reist' (der man ferder over) en het woord 'ferry' (ferje)', legt Heen uit.

Ontstaan door enorme gletsjers

'De fjorden zijn ontstaan door enorme stuwingen van ijs onder de zeespiegel', vervolgt hij. 'In een tijdsbestek van 2,5 miljoen jaar zijn de U-vormige valleien in opeenvolgende ijstijden ontstaan. Met andere woorden, de fjorden zijn gevormd door de gletsjers.'

Denk aan de Noorse fjorden alsof het hoofdwegen met zijstraten en smalle steegjes zijn - een beetje zoals de kanalen in Venetië, maar dan in XXL. En trouwens, veel toeristen zijn gefascineerd door de steeds veranderende weersomstandigheden in het fjordenlandschap.

'Voor mensen die in warmere streken wonen is het weertype een belevenis op zich', volgens Heen. Zelf is hij van plan nóg meer van de 'wereld der fjorden' te ontdekken. Hieronder geeft hij een korte uitleg over de bekendste Noorse fjorden van zuid naar noord.

Het Lysefjord: een pareltje in Fjord-Noorwegen

Het Lysefjord in Ryfylke is het meest zuidelijke fjord van Fjord-Noorwegen. Hier zijn heel wat populaire bezienswaardigheden en veel activiteiten die je kunt ondernemen, zoals naar de bergtop Kjerag en naar Preikestolen (de Preekstoel) wandelen om van het spectaculaire uitzicht te genieten. Ze zijn allebei tijdens een daguitstapje te bezoeken vanuit de nabijgelegen stad Stavanger.

Een cruise op het fjord maken is ook populair. Er zijn verschillende daguitstapjes die je kunt maken. Langs dit fjord zijn er geen wegen, maar met een autoferry (in de zomer is de capaciteit beperkt) kun je naar Lysebotn (het vertrekpunt van beide wandelingen). The ferry stopt in het kleine plaatsje Flørli waar je niet alleen kunt overnachten, maar ook de ruim 4.000 traptreden van de langste houten trap ter wereld beklimmen.

Zoek overnachtingsmogelijkheden en activiteiten in de buurt van het Lysefjord.

Het Hardangerfjord: het fruitparadijs

Het op één na langste fjord van Noorwegen loopt van de Atlantische Oceaan iets ten zuiden van Bergen helemaal tot aan het Hardangervidda-bergplateau in het midden van het land. Het Hardangerfjord is een nationaal symbool. Dat is onder meer te danken aan de zachte lentes die de heuvelruggen omtoveren tot een zee van appelbloesem. Dit is ook het epicentrum van Noorse cider en Noors fruit.

De langste vertakkingen ervan zijn het Sørfjord waar je de populaire Trolltunga-wandeling kunt maken en het Eidfjord vlakbij de beroemde Vøringsfossen-waterval.  

Zoek activiteiten en overnachtingsmogelijkheden in de buurt van het Hardangerfjord.

Het Sognefjord: de koning der fjorden

Het Sognefjord wordt niet voor niets 'de koning der fjorden' genoemd. Het ligt midden in Fjord-Noorwegen en is het langste fjord in Noorwegen.Het iconische fjord loopt ruim 200 kilometer het land in tot iets ten noorden van Bergen, en het diepste punt ervan is 1.308 meter. Het Sognefjord behoort ook tot de breedste fjorden, maar het heeft heel veel smallere vertakkingen. 

Aan het fjord en de vertakkingen liggen veel gezellige dorpjes zoals Balestrand, Lærdal, Flåm, Solvorn, Sogndalsfjøra en het boekenstadje Fjærland. Je kunt er gletsjers, Vikingdorpen en boerderijen bezoeken of gaan wandelen, kajakken of fietsen. Er zijn ook verschillende dagcruises beschikbaar. 

Zoek activiteiten en overnachtingsmogelijkheden in de buurt van het Sognefjord.

Het Aurlandsfjord: een beroemde treinreis en het fjord bezichtigen

Het Aurlandsfjord is een 29 kilometer lange, smalle vertakking van het langste fjord van Noorwegen: het Sognefjord. Veel toeristen komen hier aan met de alom bekende Bergensbanen of de Flåmsbana, die vaak worden genoemd als de mooiste treinreizen ter wereld.

Vanuit het dorpje Flåm aan het fjord kun je cruisen op het fjord, wandelen, fietsen, peddelen of van één van de langste tokkelbanen in Europa af scheren! 

Of laat de drukte achter je, maak een winterreis van Bergen naar Flåm en geniet onderweg van de indrukwekkende fjordenlandschappen die aan je voorbij trekken.

Boek de populairste rondreis van Noorwegen, Norway in a nutshell, vanuit Voss, Bergen of Oslo.

Verken de fjorden in andere jaargetijden

Een winterreis naar Flåm

Nærøyfjord: de UNESCO vertakking

Naast het Aurlandsfjord ligt het 18 kilometer lange Nærøyfjord, dat op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Het wordt beschouwd als de mooiste en meest ruige vertakking van het Sognefjord. Het heeft een doorgang die veel smaller is (op sommige plaatsen maar ca. 250 meter) dan die van de andere fjorden in de streek. Het omringende landschap is adembenemend met steile bergwanden van wel 1.800 meter hoog en klaterende watervallen. Te midden van dit indrukwekkende landschap liggen in de heuvels langs het fjord nostalgische boerderijen, landhuizen en andere gebouwen.

Je kunt het fjord het beste verkennen tijdens een dagcruise, met een RIB-boot of per kajak.

Ontdek wat er allemaal te doen is in de buurt van het Nærøyfjord. Sightseeing op dit fjord is ook inbegrepen bij de populairste rondreis van Noorwegen: Norway in a nutshell.

Het Geirangerfjord: watervallen die op de werelderfgoedlijst staan

Het 15 kilometer lange Geirangerfjord staat ook op werelderfgoedlijst van UNESCO. Er wordt vaak beweerd dat dit het allermooiste fjord is. Bezoekers worden begroet door bijna verticale bergflanken, fonkelende watervallen en met sneeuw bedekte bergtoppen die je de adem benemen. De drie bekendste watervallen zijn de syv søstrene (de zeven zusters), Friaren (de vrijer) en Brudesløret (de bruidssluier).

Het Geirangerfjord is de binnenste vertakking van het Storfjord en is makkelijk te bereiken vanuit de jugendstilstad Ålesund in Fjord-Noorwegen. En blijf gerust een paar dagen om de schoonheid van dit alles echt in je op te nemen. Het gebied is ook een paradijs voor wandelaars en heeft unieke hotels, wellnesscentra en veel leuke activiteiten.

Ontdek activiteiten en overnachtingsmogelijkheden in de buurt van het Geirangerfjord of kijk eens hoe mooi het Geirangerfjord in de winter is zonder drommen mensen om je heen.

Het Hjørundfjord: rustgevende stilte

Het Hjørundfjord heeft veel weg van het spectaculaire Geirangerfjord, maar het is minder druk bezocht en er is meer ongerepte natuur. Er liggen schilderachtige, charmante dorpjes aan het fjord zoals Sæbø, Urke en Øye. 

Hier vind je een aantal van de mooiste wandelgebieden van het land met pittige wandelingen op de Urkegga, Skåla en Saksa. Ga daarna lekker relaxen in een sauna of boek een overnachting in het schitterende Hotel Union Øye. Dat is één van de meest exclusieve historisch hotel van het land. 

Vanuit Ålesund is het fjord makkelijk te bereiken met de auto. In de zomer kun je het fjord ook verkennen tijdens een dagcruise vanuit de stad.

Ontdek de activiteiten in de buurt van het Hjørundfjord.

Het Romsdalsfjord: aan variatie geen gebrek

Romsdal en omgeving staat bekend om z'n afwisselende en adembenemende natuur. Het westelijke deel van het 88 kilometer lange Romsdalsfjord bestaat vooral uit een kustlandschap bezaaid met scheren, en het binnenste deel bestaat uit een lang fjord en steile bergen.

De bekendste toeristische trekpleisters in de omgeving zijn de kronkelende bergweg Trollstigen en Trollveggen, de hoogste verticale bergwand in Europa. De Romsdalen-gondel brengt je naar de top van de berg Nesaksla boven de bergbeklimmersstad Åndalsnes, die ook deel uitmaakt van de populaire wandelroute over de Romsdalseggen bergkam.

Een andere populaire activiteit speelt zich af op de berg Kirketaket - uitgeroepen tot één van de beste Noorse skibestemmingen. Droomde je altijd al van een onbelemmerd zicht op het fjord? Dan is dit je kans!

Ontdek dingen die je kunt doen en overnachtingsmogelijkheden in Åndalsnes.

Het Trollfjord: niet te filmen, of juist wel

Hoewel het steile, 3 kilometer lange Trollfjord tussen de Lofoten en de Vesterålen op het smalste punt maar zo'n 100 meter breed is, varen er in de zomer toch dagelijks cruiseschepen doorheen, zoals die van Hurtigruten. Een paar jaar geleden stond het Trollfjord in het buitenland volop in de belangstelling toen de Amerikaanse film Downsizing, met Matt Damon in de hoofdrol, hier werd opgenomen.

Je kunt het fjord ook bezoeken tijdens een dagcruise vanuit het stadje Svolvær op de Lofoten. En het is ook helemaal niet gek als er onderweg zeearenden over je hoofd scheren.

Ontdek sightseeing in Trollfjorden of verken het fjord tijdens een cruise met Hurtigruten.

Ontdek de Noorse fjorden per bus, trein en expresboot

De beste deals van onze partners

Boek je volgende vakantie-avontuur in Noorwegen meteen.

Recent bekeken pagina's