Skip to main content

Wanneer je geest vol is en je lichaam gespannen is, kan yoga je helpen om te verjongen. Zoek een ontsnapping in een eenvoudige yoga retraite in de bergen of bij de fjorden of boek een yogasessie om geaard te raken in de stad.

A woman, Rutt-Lovise are doing yoga, a warriors pose at Skongenes light house in Fjord Norway

Rutt-Lovise Strand in een krijger II houding bij de vuurtoren van Skongenes.

Yoga is steeds populairder geworden als tegenwicht voor ons hectische en stressvolle dagelijks leven.

"Yoga is een intelligente vorm van beweging die bestaat uit verschillende fysieke houdingen, ademhalingsoefeningen, meditatie, ontspanning en aanwezig zijn", zegt yoga-instructeur Rutt-Lovise Strand.

Rutt-Lovise was opgebrand en moest actie ondernemen. Ze woonde in Bergen toen ze voor het eerst kennismaakte met yoga en mindfulness. Ze werd een instructeur in natuuryoga en verhuisde terug naar haar geboortestad Måløy, aan de Fjordenkust. Hier runnen zij en haar man Sjøbris Adventure, dat kajak- en yogasessies en retraites aanbiedt.

"In Noorwegen is yoga meestal beschikbaar in de grote steden, maar steeds meer mensen, waaronder ikzelf, beginnen yogastudio's en -retraites op meer landelijke plaatsen in het hele land", legt Rutt-Lovise uit.

Yoga aan het fjord

Voor Rutt-Lovise was het erg belangrijk om de stad te verlaten om dichter bij de natuur te komen. Tijd buiten doorbrengen en de natuur ervaren heeft zijn eigen term in Noorwegen: friluftsliv. Veel van de dingen die je meestal binnen doet, kun je ook buiten doen, waaronder yoga.

“Ik beoefen en geef outdoor yoga, en ik heb het gevoel dat de natuur een extra dimensie toevoegt aan de fysieke beoefening. Yoga in de natuur, in de wind en bij de golven, is zeer krachtig. Ik geloof echt dat buiten zijn in de natuur belangrijk is voor de gezondheid en het meesterschap van mensen," zegt Rutt-Lovise.

Technologie heeft mensen meer online verbonden dan ooit tevoren. Ondanks de voordelen moeten we soms een stap terug doen om te reflecteren en te herstellen.

"Steeds meer studies documenteren het positieve effect van yoga op stressverlichting, concentratie en focus," zegt Rutt-Lovise.

Er zijn verschillende takken van yoga. Rutt-Lovise geeft les in vinyasa yoga, een fysieke oefening die een stroom van bewegingen volgt, zoals de zonnegroet. Je houdt slechts een paar seconden een houding vast voordat je naar een andere houding gaat, in een continue beweging.


Er zijn veel stijlen van yoga. Een selectie hiervan is hieronder opgesomd:

Namaste = Het licht in mij ziet het licht in jou.

Yoga in de bergen

Boek een yogasessie tijdens je volgende stedentrip of ga naar een plek buiten de gebaande paden voor een volledige yoga-ervaring.

Te midden van meren, bergen en watervallen ligt Nøsen Yoga Retreat, een berghut in de regio Valdres, drie uur buiten Oslo.

Hier kun je zowel binnen als buiten yogalessen volgen en de omringende natuur gebruiken om te oefenen en te mediteren. Adem de frisse berglucht in en voel het veranderende weer op je huid. Daarnaast serveert de retraite voedzaam, lokaal geproduceerd vegetarisch eten.

“Ik beoefende yoga in Oslo voordat ik hier kwam. Het is veel gemakkelijker om hier rust te vinden, weg van het lawaai. De prachtige omgeving stelt je in staat om de rest van je dag te genieten van de natuur. Je kunt hier echt tot rust komen", zegt Jokim Herolvsen, barista, schoonmaker en yogastudent bij Nøsen Yoga.

Neem een verfrissend bad in het koele bergwater of huur een SUP-board of een kano als je meer ervaringen in de natuur wilt. Yoga is ook een favoriet onder surfers omdat het de behendigheid, kracht, stabiliteit en flexibiliteit verbetert.

De yogafilosofie

Nøsen Yoga biedt verschillende retraites, waaronder de stille retraite, de-stress retraite en Yin yoga retraite, evenals skiën en yogaweekenden. Het personeel dat er fulltime woont, beoefent voornamelijk Ashtanga yoga.

''Ashtanga yoga is meditatie door beweging. We oefenen elke dag dezelfde poses, maar elke dag is anders. We proberen elke dag een anker te vinden, een betekenisvolle ruimte te creëren'', zegt Eva Antonie Brozova, de algemeen directeur van de retraite.

Als je het May Rita Sætervoll vraagt, zal ze je vertellen dat yoga haar leven heeft gered. Ze leefde op straat in Oslo en nam heroïne toen ze voor het eerst naar de yoga retraite kwam via een programma genaamd 'Back in the ring'. Het programma biedt yoga als een manier om mensen te helpen die een nieuwe en nuchtere start willen maken met het bestrijden van drugsverslaving. Vandaag is May Rita de assistent algemeen directeur van de retraite.

De fysieke beoefening van yoga is slechts een deel ervan, net als concentratie en meditatie. Maar achter dit alles is er een filosofie, over het vinden van de weg naar een waardig leven," zegt May Rita.

"Om betere mensen te worden", voegt Eva eraan toe. Aan het einde van de yogasessie vouwen ze hun handen en buigen hun hoofd om Namaste te zeggen - het licht in mij ziet het licht in jou.

Yoga retreats en lessen

Recent bekeken pagina's