Wordt een betere reiziger

9 TIPS OM VERANTWOORD TE REIZEN

We hebben enorm veel invloed op de wereld, de plaatselijke natuur en de lokale gemeenschappen als we reizen.

Zowel positief als negatief.

Maar jij kunt het verschil maken.

Je kunt beter reizen.

Het extraatje? Een betere algemene reiservaring!

De Noorse reisindustrie heeft toegezegd haar ecologische voetafdruk tegen 2030 met 50% te verminderen.

We moeten ook beter zorgen voor de natuur, de lokale waarde verhogen en het hele jaar door de werkgelegenheid veiligstellen.

Zo kunnen lokale gemeenschappen opbloeien en nog aantrekkelijker worden om in te wonen en ze te bezoeken.

Lonely Planet beoordeelde Noorwegen als één van de beste bestemmingen om in 2022 naartoe te reizen omdat we al flink aan de weg timmeren wat betreft duurzaamheid.

En we beloven je dat we nog harder ons best zullen doen.

Doe je mee?

1. Reis buiten het seizoen en ontdek verborgen pareltjes

Ga naar minder drukbezochte plaatsen of reis buiten het seizoen, dan ontdek je unieke overnachtingsmogelijkheden en leuke activiteiten die de locals je aanbevelen - zonder de mensenmassa's.

2. Geniet van lokale lekkernijen

Bezoek charmante boerderijwinkels en ga eten in restaurants die lokale gerechten op het menu hebben staan.

Bij het geweldige restaurant Under geniet je niet alleen van voedsel met een Michelinster dat is gemaakt met (veel) plaatselijke ingrediënten, maar ook van de spectaculaire architectuur.

3. Ontdek nog meer met een plaatselijke gids

Heb je altijd al eens een skitocht willen maken, gaan kajakken of een canyoningtocht willen doen? Of een gletsjer van dichtbij ervaren?

Met een gids haal je het meeste uit een activiteit, kom je meer te weten over de plaatselijke geheimen en ben je veilig.

4. Kies voor duurzamere vormen van transport en het openbaar vervoer

Verken Noorwegen zoals de locals dat zelf doen. De bus of de trein nemen naar je volgende bestemming is al een avontuur op zich.

Sommige trajecten worden zelfs gerekend tot de mooiste treinreizen ter wereld!

5. Laat geen rommel achter

Maak gerust foto's maar neem je afval mee naar huis.

Geniet van de Noorse flora en fauna en zorg dat je je houdt aan de wetten van de natuur.

6. Omarm langzaam reizen

... dat wil zeggen minder reizen en langer blijven.

7. Blijf langer en maak er een workation van

Dit zou zomaar het nieuwe uitzicht vanuit je werkplek kunnen zijn ...

Combineer reizen en werken en maak er een werkvakantie van, ofwel een workation!

8. Reis zoals de locals dat doen

Ontsnap aan de gebaande toeristische paden. Lees insider tips over hoe je de plaatsen die je bezoekt kunt verkennen als een local!

#hiddengems

9. Geef je geld uit aan lokale activiteiten

Door iets bij lokale bedrijven te kopen, help je zowel de plaatselijke economie als de werkgelegenheid.

Als je ervoor kiest een betere reiziger te zijn, maak je de locals gelukkig.

En vergeet niet dat een glimlach altijd aanstekelijk werkt :)

... en meer generaties reizigers kunnen daardoor in jouw avontuurlijke voetsporen treden.

Wil je dat allemaal op één bord geserveerd krijgen?

Bezoek dan één van de talloze Noorse duurzamere bestemmingen.

Reisinspiratie

Laat de ecolabels je de weg wijzen

Zorg dat je vakantie in Noorwegen de kleinst mogelijke ecologische voetafdruk achterlaat.
Zoek onderweg eco-gecertificeerde aanbieders.

Green travel logo

Telkens als je op onze website dit Green Travel-symbool ziet, weet je dat de bijbehorende producten en aanbiedingen een officieel ecologisch label hebben gekregen. Het Green Travel-symbool is een gemeenschappelijke verwijzing naar alle gekwalificeerde ecologische labels die in Noorwegen door toeristische organisaties worden gebruikt. Het symbool helpt je bij het vinden van eco-gecertificeerde alternatieven.

De onderstaande certificeringen vallen onder Green Travel. Deze certificeringen geven aan dat aanbieders strikte regels hanteren wat betreft het produceren en beheren van afval, energie, vervoer, het gebruik van chemicaliën en regels voor onderaannemers. Deze regels gaan verder dan wat de Noorse wet voorschrijft.

De volgende certificaten vallen onder Green Travel.

Ecotourism Norway logo

Ecotourism Norway

Deze nationale certificering wordt toegekend aan bedrijven en aanbieders die internationaal een hoog niveau van ecotoerisme hebben. Ze moeten niet alleen voldoen aan ruim 100 criteria op het gebied van milieuprestaties, gastheerschap, integratie in de lokale gemeenschap en inkoop, maar die vaak hier en daar nog verbeteren. Het certificaat wordt om de drie jaar vernieuwd.

Het ecolabel Nordic Swan

Het ecolabel Nordic Swan is het officiële ecolabel van de Scandinavische landen en heeft als doel de negatieve gevolgen voor het milieu door de productie en consumptie van goederen te verminderen en het voor consumenten en professionele inkopers makkelijk te maken vanuit ecologisch oogpunt de beste goederen en diensten te kiezen. Een hotel of een andere accommodatie met een Nordic Swan-label voldoet aan ambitieuze ecologische eisen en heeft een holistische benadering ten aanzien van het werk op het gebied van energie, water, voedsel, afval, biologische diversiteit, chemicaliën en inkoop.

 Eco-Lighthouse logo

Eco-Lighthouse

Eco-Lighthouse-bedrijven werken systematisch en voortdurend aan aan eisen voldoen en milieubeschermende maatregelen implementeren om zo een milieuvriendelijker bedrijf en een veiligere werkomgeving tot stand te brengen. Bedrijven worden gecertificeerd op basis van een onafhankelijke beoordeling en moeten om de drie jaar opnieuw worden gecertificeerd.

Green Key logo

Green Key (groene sleutel)

Een wereldwijd ecolabel dat wordt erkend door de GSTC (Global Sustainable Tourism Council) voor hotels, kleine accommodaties, campings en bezienswaardigheden. Gecertificeerde bedrijven moeten voldoen aan strenge criteria op het gebied van afval, energie, water, inkoop, groene gebieden, maatschappelijk verantwoord ondernemen en betrokkenheid bij het personeel. De hoge normen worden in stand gehouden door jaarlijkse verlenging van het certificaat, een strenge aanvraagprocedure, documentatie en regelmatige audits.

ISO 14001 logo

ISO 14001

ISO 14001 wordt toegekend aan bedrijven die een gedegen milieumanagementsysteem hebben ten aanzien van hun bedrijfsactiviteiten.

Blue Flag logo

Blue Flag (blauwe vlag)

Een wereldwijde, prestigieuze erkenning met een reeks strenge criteria op het gebied van milieu, voorlichting, veiligheid en toegang waaraan stranden, jachthavens en aanbieders van milieubewuste vaarvakanties moeten (blijven) voldoen. Ruim 4.100 plaatsen in 46 landen hebben een Blue Flag-certificering.

De beste deals van onze partners

Boek je volgende vakantie-avontuur in Noorwegen meteen.

Lees meer

Recent bekeken pagina's