Skip to main content

De wetten van de natuur

Zo willen de dieren dat jij je gedraagt als je door de wildernis trekt. 

De natuur is mijn thuis. Je bent van harte welkom om ons te bezoeken, maar help ons alsjeblieft om de natuur schoon te houden en de rust niet te verstoren.

Het Noorse allemansrecht (het recht om rond te zwerven) bevat de beste richtlijnen voor hoe je je in de vrije natuur moet gedragen.

Wij zijn van nature voorbereid op koude winternachten ...

... maar jij waarschijnlijk niet, denk ik zo!

Als je één ding moet weten, is het dat het Noorse weer in een oogwenk kan omslaan - vooral in de bergen en rond de poolcirkel. Een rustige, zonnige zomerdag kan snel koud en winderig worden.

Het beste wat je kunt doen: je tocht goed voorbereiden. Lees de gedragscode voor in de bergen voor tips, zoals altijd extra eten en kleding meenemen in je rugzak.

Wij hebben elke dag een dikke bontjas aan, en onze poten hebben ingebouwde verwarming :) maar we worden in Noorwegen wel beschouwd als bedreigde diersoort. 

Dus je kunt je voorstellen dat het echt belangrijk is om je voor te bereiden op onvoorziene omstandigheden die zomaar op je pad kunnen komen.

Check de weersverwachting, kleed je daarop en vergeet niet hoe belangrijk goed schoeisel is! Schoenen met gladde zolen zijn ronduit gevaarlijk.

Zorg ook dat je weet waar je naartoe gaat zodat je daarvoor de reddingsdienst niet hoeft te bellen - als je mobiele telefoon al bereik heeft. Shit!

Over shit gesproken ... als je moet, dan moet je.

Maak gebruik van openbare toiletten als het even kan. Maar als het dan toch in de natuur moet, zorg dan dat je je behoefte uit de buurt van paden, waterbronnen en kampeerplekken doet.

Gebruik een kleine schop of stok om een gat te graven en daarna het papier en eh ... andere zaken te bedekken als je klaar bent.

Ik ruik ... koffie?

Vergeet niet dat je tussen 15 april en 15 september geen kampvuur mag aanleggen. Je kunt goedgekeurde vuurplaatsen gebruiken zolang de natuur eromheen niet te droog is. Neem je eigen hout mee en gebruik droge twijgjes om het vuur aan te maken.

Er zijn in Noorwegen ook regels voor het opzetten van een tent. Volg die alsjeblieft op zodat je andere mensen of ons niet stoort.

Je kunt eten opwarmen en koffie zetten met een primusbrander.

Het lekkerste hapje uit de natuur? Vis natuurlijk! 

Maar geen snoeppapiertjes, dus neem je afval mee als je weggaat

We zouden het ook tof van je vinden als je ook rondslingerend afval wat je tegenkomt even meeneemt. Als iedereen dat doet en het in de dichtstbijzijnde prullenbak gooit, dan blijft onze natuur schoon. Op die manier is het hier de volgende keer dat je terugkomt net zo mooi. 

We poseren graag voor een foto ...

... maar gebruik dan wel een zoomlens! We vinden het niet fijn als mensen te dichtbij komen. Dan worden we bang en soms ook boos. Houd daarom zowel voor jezelf als voor ons een minimale veiligheidsafstand van 200 meter aan.

Wil je onze kudde muskusossen zien, sluit dan aan bij een begeleide excursie in de bergen bij Dovrefjell. De gidsen weten veel over ons en waar we zoal uithangen.

Onthoud ook dat er regels zijn voor hoe je je moet gedragen in onze nationale parken en beschermde gebieden.

Kijk eens naar onze kleurrijke snavels!

Die laten we maar al te graag zien, maar af en toe moeten we ook met rust worden gelaten, vooral als we onze eieren uitbroeden of tijd doorbrengen met onze jongen. Geloof ons maar - er is lawaai genoeg met duizenden hongerige kuikens die om onze aandacht schreeuwen.

Maar je bent van harte welkom om begeleid te komen vogelspotten of aan te haken bij één van de begeleide safari's. Van poolvogels tot adelaars en papegaaiduikers - hier kom je ons in alle soorten en maten tegen.

Het is ook belangrijk dat je goed in je oren knoopt dat wij, de koningen van het bos, de enigen zijn die in de natuur onze eigen paden mogen banen.

Jij moet de gemarkeerde paden volgen.

Wist je dat het tussen de 10 en de 100 jaar kan duren voordat de natuur zich heeft herstelt op de plek waar jij toch je eigen pad hebt gemaakt?

En trek je rond in groepsverband, blijf dan bij elkaar!

Loop nooit ver weg van de andere groepsleden en laat nooit iemand achter zonder daarover goede afspraken te maken.

En kom je onze kudde tegen, dan hebben wij voorrang. We zouden het fijn vinden als je afstand houdt en opzij gaat.

Zoals ik in het begin al zei: dit is mijn thuis.

Respecteer dus alsjeblieft de bewoners - zowel die op twee benen als op vier en die met zwemvliezen en vleugels.

Dat geldt overigens ook voor de boerderijdieren.

We weten dat we hartstikke schattig zijn, maar aai ons niet en geef ons geen eten want daar kunnen we ziek van worden.

En als je door ons omheinde weiland loopt, vergeet dan niet de hekken weer dicht te doen. Onze eigenaren vinden het hoogst onprettig als we ontsnappen ...

Toch zijn een aantal van ons regelmatig in de buurt van mensen, en dan brengen we graag tijd met jou en je kinderen door.

Kom ons gerust begroeten op de Noorse boerderijen, bij elandcentra en in dierentuinen.

De Noorse natuur is adembenemend, dus help ons dat zo te houden. Laat geen rommel achter. Dat doen wij ook niet.

Misschien zien mijn walvisvrienden en ik je wel tijdens een safari?

Met dank aan: Oslo Assembly og Eirik & Johannes | Rechthouders van videomateriaal: Arne Nævra / NRK / The Footage company & Nautilus Film

Zoek buitenactiviteiten

Filter je zoekopdracht en vind je favoriete activiteit.

Noorwegen wacht op je

Recent bekeken pagina's