Skip to main content

Beleef Oslo – op de fiets!

Oslo is een ideale stad om te fietsen, want het bruisende stadscentrum en de ongerepte natuur liggen vlak bij elkaar. Hier zijn drie routes waarop je een heel aantal bezienswaardigheden van de Noorse hoofdstad kunt ontdekken.

Door Oslo fietsen

Hoewel Noorwegen bekend staat om de vele prachtige fietsroutes, hoef je de grote stad niet per se uit om op fietsavontuur te gaan.

'Door Oslo fietsen is echt super, en toeristen vinden de stad op twee wielen leren kennen ook heel leuk', aldus Øyvind Wold.

En hij weet waar hij het over heeft. Wold is de schrijver van meerdere boeken over fietsen, waaronder På Sykkel i Oslo (Oslo op de fiets). De afgelopen 25 jaar heeft hij van op z'n fiets zowat alles gezien wat de stad te bieden heeft.

Maar wat maakt Oslo dan zo fietsvriendelijk?

De Noorse hoofdstad biedt een geweldige combinatie van het buitenleven en stadsleven door de korte afstand tussen het stadscentrum en de landelijke gebieden. Je leert in de stad binnen een dag de weg al kennen.

'Vergeleken met andere grote steden is Oslo niet echt groot, dus alles is prima op de fiets te doen. Bovendien heerst er een uitstekend fietsklimaat, want het kwik komt zelden boven de 25°C', legt Wold uit.

Zoiets blijft niet lang onopgemerkt. De laatste paar jaar is de belangstelling voor fietsen in Noorwegen omhoog geschóten, en zowel locals als toeristen op tweewielers horen tegenwoordig bij het gewone straatbeeld. Het is dan ook heel makkelijk om je in de Noorse hoofdstad groen te verplaatsen.  Bij veel hotels en lokale bedrijven kun je tegenwoordig fietsen huren, en Noorwegen heeft er enorm veel tijd en energie in gestoken om vervoer op twee wielen een veilig alternatief te maken.

'Veel straten in de stad hebben aparte fietspaden. Als fietsstad wordt Oslo elk jaar steeds beter', zegt Wold.

Ben je in Oslo, fiets dan de door World aanbevolen routes maar eens. Zo geniet je zowel van fijne fietstochten als van de meest bekende bezienswaardigheden van de stad.

Lees onze veiligheidstips voor fietsers voordat je op pad gaat en draag altijd een helm.

Fietsroutes door Oslo

Hieronder staan de drie beste fietsroutes door Oslo.

1. De havenpromenade van Oslo

Begin/einde: Kongshavn aan de monding van de Alna-rivier/Frognerkilen
Afstand: 9 kilometer
Niveau: makkelijk. Deze route is vlak en geasfalteerd

De havenpromenade van Oslo (Havnepromenaden) loopt van oost naar west langs de oevers van de Akerselva-rivier.

De route loopt langs een aantal bekende Noorse gebouwen en is ideaal voor iedereen die op z'n gemak wat wil sightseeën.

Over een afstand van negen kilometer kun je je ogen de kost geven aan allerlei moois, van beroemde musea en historische gebouwen tot moderne herkenningspunten zoals het Operahuis van Oslo, het Astrup-Fearnleymuseum en het Barcode Project in Bjørvika - een gebied met twaalf wolkenkrabbers van verschillende hoogtes en breedtes die samen een opvallende barcode vormen.

Je moet niet raar opkijken als je onderweg wordt overvallen. Dat had je vast niet verwacht! Maar geen zorgen, we hebben het over worden overvallen door lekkere trek :) Tijdens je tocht over de promenade word je namelijk getrakteerd op de heerlijke geuren die opstijgen uit de keukens de vele restaurants. Hier vindt je vast en zeker een culinaire ervaring die past bij je smaak (en budget).

2. Rond het schiereiland Bygdøy

Begin/einde: station Skøyen
Afstand: 7,5 kilometer
Niveau: makkelijk

Het idyllische schiereiland Bygdøy ligt ten westen van het stadscentrum. Hoewel het in feite een woonwijk is, vind je er ook heel wat populaire musea, cafés, stranden en voetgangers- en fietspaden.

Bewonder een aantal historische Noorse schatten bij het Vikingmuseum of het Norsk Folkemuseum (het Noors volksmuseum) en ga lekker pootjebaden of zwemmen bij één van de mooiste stranden van de stad.

Dit is een rustige rit van 7,5 kilometer door een prachtig cultuurlandschap. Onderweg zie je ongetwijfeld dieren in de wei en kom je langs indrukwekkende gebouwen zoals kasteel Oscarshall - het zomerpaleis van de koninklijke familie.

Het bos rond Bygdøyskogen heeft ook veel fietspaden die je kunt verkennen om er een afwisselende tocht van te maken.

3. Rond het Maridalsvannetmeer

Begin/einde: Brekkekrysset vlak bij Maridalsvannet of station Kjelsås
Afstand: 13 kilometer
Niveau: middelzwaar

Wil je van het buitenleven genieten terwijl je in de hoofdstad bent? Huur dan een fiets, houd je camera in de aanslag en ga frisse lucht opsnuiven tijdens een fietstocht rond het Maridalsvannetmeer.

Het pad loopt aan beide kanten van het water door een groot, open cultureel landschap. Onderweg kun je Instagramwaardige foto's maken, bijvoorbeeld van de ruïnes bij de Margaretakerk of bij één van de vele uitkijkpunten rondom het meer.

Heb je liever een wat minder heuvelachtige route? Fiets dan gewoon over de weg in plaats van het fietspad te nemen.

Profiteer van deze topaanbiedingen

Neem een kijkje bij onze sponsors die er alles aan doen om je een goede reis te bezorgen.

Nog niet moe?

Van rustige tochtjes door schilderachtige dorpjes en de prachtige natuur tot stoere mountainbikeroutes en belangrijke wedstrijden. Bekijk hieronder onze topaanbiedingen.

Recent bekeken pagina's