Skip to main content

Top 10 daguitstappen voor kunstliefhebbers

in en rond Oslo

Noorwegen staat bekend om haar prachtige natuur – maar wat gebeurt er wanneer je dit combineert met schitterende kunst?

Ga mee op een reis in Oost-Noorwegen vol kunst en natuur.

Binnen een straal van anderhalf uur van Oslo kom je een aantal van de meest unieke kunstervaringen van Europa tegen.

1. Kistefos Museum

Hadeland

De Twist bij het Kistefos Museum is uitgeroepen tot een van de coolste gebouwen ter wereld. Het is een galerie voor hedendaagse kunst die ook fungeert als sculptuur en brug over de idyllische rivier Randselva.

Het Kistefos Museum, 1 uur rijden vanaf Oslo, is trots op zijn uitstekende beeldenpark. Wandel langs werken van Noorse en internationale hedendaagse kunstenaars van wereldklasse, waaronder Bjarne Melgaard, Fernando Botero, Yayoi Kusama en Olafur Eliasson.

En vergeet niet het spectaculaire spiegeldoolhof en de fontein van de Deense kunstenaar Jeppe Hein te bezoeken.

Breng zeker je camera mee!

2. Henie Onstad Art Center

Bærum

Eén van de vele redenen om naar het Henie Onstad Kunstencentrum te gaan is de verzameling kleurrijke installaties van Yayoi Kusama, ook wel ’de prinses van de stippen’ genoemd. Je vindt het kunstencentrum op slechts 15 minuten met de trein vanuit het centraal station van Oslo.

Je kunt ook genieten van werken van andere toonaangevende hedendaagse artiesten, uitstekende tijdelijke tentoonstellingen en een openluchtbeeldentuin.

Het kunstencentrum wordt omringd door prachtige wandelpaden en een klein strand. Je kunt dus lekker gaan wandelen of zwemmen, als je hier bent.

3. Culturele bestemming Ramme

Follo

Bij boerderij Ramme vind je een betoverend park, interessante architectuur en een van de beste biologische boerderijen van het land.

Ramme ligt direct aan het Oslofjord, op ongeveer 40 minuten rijden van Oslo. Bekende Noorse kunstenaars als Edvard Munch, Oda Krogh en Theodor Kittelsen bezochten het gebied allemaal om er te schilderen en te peinzen. Een aantal van hun werken worden tentoongesteld in de uitstekende galerijen van de cultuurbestemming Ramme.

Je kunt ook het gerestaureerde huis van Munch bezoeken.

Ga mee op een tour van de boerderij of rond Havlystparken, een park dat wel uit een sprookje lijkt te komen. Nadien kun je je tegoed doen aan biologische, lokaal gekweekte lekkernijen in het café en de winkel van de boerderij.

Het stijlvolle Ramme Fjord Hotel werd in de herfst van 2021 geopend voor het publiek.

4. Haugar Art Museum

Tønsberg

Dankzij het eerbetoon van Andy Warhol aan Edvard Munch is er niet veel meer nodig om kunstliefhebbers het grootste kunstmuseum van Vestfold te laten bezoeken.

Haugar presenteert ambitieuze tijdelijke tentoonstellingen en heeft een collectie met 13 werken uit de Warhol-serie After Munch. Er zijn ook belangrijke werken van kunstenaars als Siri Aurdal, Irma Salo Jæger, Victor Lind en Bjørn Ransve.

5. Gallery F 15

Moss

Houd je van uitdagende kunst?

Gallery F 15 biedt zowel landelijke idylle als gewaagde, experimentele kunst.

Een ander kunstwerk dat bovendien eetbaar is, is het beroemde Alby-gebakje van het café! Het gebakje heeft zelfs een eigen schilderij.

6. Blaafarveværket

Modum

Pure zaligheid!

Blaafarveværket werd in 1773 gebouwd om kobalt uit de grond te halen voor het gebruik in de porselein- en glasproductie. Vandaag leer je in het acht kilometer (!) lange museum allerlei interessante feiten over het verhaal achter de magische blauwe kleurstof. Je kunt ook genieten van wandelpaden in het prachtige culturele landschap.

Er zijn elk jaar zomertentoonstellingen en de jongste familieleden  kunnen de nieuwe Kindergrot uitproberen met heel wat leuke activiteiten.

7. Gallery Würth

Nittedal

Ontsnap aan de realiteit in één van Europa’s grootste privékunstcollecties met bijna 18.000 werken!

Gallery Würth stelt de privécollectie van Sammlung Würth tentoon. Er zijn schilderijen, prenten en beeldhouwwerken. De collectie legt de focus op Europese en Amerikaanse kunst van de 20e en 21e eeuw en heeft creaties van legendarische artiesten als Pablo Picasso, Joan Miró, Roy Lichtenstein, Anselm Kiefer en Gustav Klimt.

Daarnaast kun je ook een glimp opvangen van schilderijen die gesigneerd zijn door onze eigen Edvard Munch.

8. Midtåsen sculpture pavilion

Sandefjord

Wil je je geest laten rusten in een ontspannen omgeving, dan hebben we de perfecte plek voor jou, op een heuvel, net buiten Sandefjord.

Het Midtåsen sculptuurpaviljoen en beeldenpark is een prachtig, luchtig gebouw waar je 16 van de marmeren en bronzen beelden van Knut Steen kunt bewonderen.

Nadien kun je een wandeling maken in de enorme tuin van de villa van voormalig scheepsmagnaat Anders Jahre. Die is op bepaalde dagen in de zomer ook open voor begeleide tochten.

9. Lillehammer Art Museum

Lillehammer

Dit museum biedt zowel binnen als buiten kunst. Het gebouw zelf werd ontworpen door de beroemde architecten van Snøhetta en stelt het werk ’Komeet’ van Bård Breivik tentoon.

De kunstcollectie van het Lillehammer Art Museum bevat kunst uit de 19e eeuw tot nu, waaronder werken van iconen als Hans Gude en Edvard Munch en daarnaast ook tijdelijke tentoonstellingen.

Neem zeker een lange pauze in de prachtige tuin van het museum, de Art Garden.

10. The Peder Balke Center

Østre-Toten

Peder Balke is één van de weinige Scandinavische artiesten die in de National Gallery in Londen heeft geëxposeerd.

Zijn dramatische en romantische voorstellingen van de Noorse natuur zijn een echte must.

In de balzaal van het PederBalke Center vind je twaalf muurschilderijen die hij in 1834 creëerde, onder meer Uitzicht op het Mjøsa-meer.

Meer galerijen om te bezoeken:


Bastion 5 in Fredrikstad. Hier kun je artiesten aan het werk zien en ook genieten van wekelijkse concerten in het café.

Preus Museum in Horten. Het Nationale Fotografiemuseum heeft twee galerijen met permanente en tijdelijke tentoonstellingen.

Glasslåven Kunstencentrum in Gran. In deze omgebouwde schuur vind je nu een galerij met mooie tentoonstellingen en ook workshops voor artiesten en schrijvers.

Trafo Kunsthall in Asker. Het voormalige elektrische station werd een populaire ontmoetingsplaats voor hedendaagse kunst.

Soli Brug-galerij in Sarpsborg. Wat vroeger de grootste zagerij van Noord-Europa was, werd getransformeerd in één van de spannendste galerijen in Oost-Noorwegen. Naast kunsttentoonstellingen heeft Soli Brug een werkplaats voor kaders en een gezellig café aan de vijver.

…en vergeet niet dat er ook kunst van wereldklasse te vinden is in de hoofdstad.

In 2021 opende het MUNCH-museum in Bjørvika haar deuren, gevolgd door het Nationale Museum in 2022, waar je de grootste collectie van kunst, architectuur en design van Noorwegen kunt bewonderen.


Ondertussen kun je spannende tentoonstellingen bewonderen in het Astrup Fearnley Museum, in tal van kleinere galerijen op Tjuvholmen, de Ekeberg- en Vigeland- beeldentuinen en prachtige streetart.

Noorwegen: Waar natuur en kunst elkaar treffen

Ontdek fijne plekken in Noorwegen!

Waar architectuur en creativiteit samen de perfecte vibe creëren.

Recent bekeken pagina's