Skip to main content
Ik was helemaal knock-out!

De beroemde Noorse fotograaf Morten Krogvold was ontroerd door zijn ervaring in het museum MUNCH.

Het museum is slechts één van de vele culturele bezienswaardigheden die hij in Oslo aanbeveelt ...

Verken
de Culturele Driehoek van Morten Krogvold in Oslo

De Culturele Driehoek is een serie waarin bekende Noorse culturele persoonlijkheden je hun favoriete plekjes in de grootste steden van Noorwegen laten zien. Ze vertellen je waar je kunt eten en slapen, en wat er te zien is.

’Het Munch Museum in Oslo is vergelijkbaar met het Tate Modern in Londen. Eén van de meest verbazingwekkende kunstenaars die de wereld ooit heeft gezien, Edvard Munch, heeft eindelijk het huis gekregen dat zijn kunst verdient’, zegt Krogvold.

Het nieuwe Munch museum is 60 meter hoog en is bekleed met platen van gerecycled aluminium.

De karakteristieke ronding aan de bovenkant is bedoeld als symbool: het gebouw maakt een respectvolle buiging richting Oslo.

Hier wordt in de zomer van 2021 het eerste van vele grote kunstwerken naar zijn nieuwe onderkomen gehesen.

De nalatenschap van Edvard Munch is één van 's werelds grootste kunstcollecties van één kunstenaar, en het museum beheert meer dan 42.000 unieke werken.

’Het museum heeft drie versies van 'De Schreeuw'. Elke versie van dit iconische schilderij wordt getoond in een draaimolen, één uur per schilderij. Het is alle drie de uren zeker waard’, benadrukt Krogvold.

Terwijl je wacht, kun je ook op verkenning in 11 galerijen en 13 verdiepingen met onvergetelijke ervaringen.

En last but not least, geniet van het panoramische uitzicht op de top.

’Ik kon de dansers zien repeteren voor een show in het Operagebouw van Oslo. Dit is de plek waar je moet zijn", zegt Krogvold.

Deichman Bjørvika, de openbare bibliotheek van Oslo, is vlakbij. Het gebouw is een architectonisch prachtwerk dat de Noorse fotograaf ten zeerste aanbeveelt om te bekijken.

Na volop cultuur opgesnoven te hebben, maar met een lege maag, lopen we mee met Krogvold naar zijn favoriete restaurant, Theatercaféen.

Aangezien het een maandag is, is het restaurant gesloten (voor het publiek), maar dat houdt onze onverschrokken fotograaf die vriendelijk het personeel begroet, niet tegen.

'Laten we door de keuken gaan', zegt hij vastberaden en gebaart dat we moeten volgen.

Krogvold loopt snel door de grote keuken, gebarend naar links en naar rechts.

’Hallo, maak je de lunch van morgen klaar?’

"Ja", zegt de chef lachend.

’Thuis!’ zegt Krogvold, terwijl hij door de draaideur bij de eigenlijke ingang gaat.

De fotograaf kiest een tafel bij het raam vanwaar je Stortingsgata, een bekende straat in Oslo, en het Nationaal Theater kunt zien. De locatie maakte van dit art-decorestaurant een geliefde plek voor acteurs.

Dit is het belangrijkste restaurant van Noorwegen, met de rijkste tradities. Noorse kunstenaars komen hier al meer dan 100 jaar langs, sinds de tijd van de grote bohemiens. Hier vind je veel verhalen en ervaringen’, zegt Krogvold met een stem die gezag afdwingt.

Krogvold zelf lijkt op de bohemiens waar hij zo graag over spreekt: hij heeft golvend haar en opvallende gelaatstrekken, hij geniet van het leven en heeft een grote interesse in kunst- en cultuurgeschiedenis.

’Alles, van verraad en ontrouw tot de grappigste verhalen en gesprekken, is hier gebeurd.

En laten we de schandalen niet vergeten.

’Er heeft hier ooit een paard gestaan. Iemand is hier ooit te paard op een klein feestje aangekomen’, grinnikt hij.

Aan de muren hangen karikaturen van de beroemdste stamgasten. Onder hen Krogvold zelf, de kunstenaar Edvard Munch, de beroemde Noorse actrice Liv Ullmann en nog veel anderen.

Mijn favoriete gerechten zijn allemaal verbonden met dagen van de week. Op vrijdag eet ik tartaar, met een koud biertje en een jenever.’

De driehoek van Krogvold is bijna voltooid. Nu hebben we een slaapplaats nodig.

’Als wij kunstenaars naar Oslo komen, verblijven we altijd in een pension - Cochs Pensjonat.

Het pension ligt op slechts tien meter van Lorry, een restaurant dat vele mythen heeft geïnspireerd en enkele beruchte gebeurtenissen heeft meegemaakt.

Direct naast Lorry vind je Litteraturhuset, het eerste literatuurhuis van het land. Bovendien zal je even de buurman van het Koninklijk Paleis zijn tijdens een verblijf in het pension.

’Als deze muren zouden kunnen spreken, zouden ze heel wat verhalen hebben. Ik kan niet eens beginnen met het vertellen van alle dingen die hier zijn gebeurd’, zegt hij.

Krogvold herinnert zich dan een verhaal over enkele gasten die hier een paard naartoe brachten - helemaal tot op de vijfde verdieping! De brandweer moest komen om het naar beneden hijsen.

’Deze plek is als een roman van de bekende Noorse auteur Lars Saabye Christensen.’

’... sterker nog, hij heeft er al over geschreven!’ Krogvold voegt er snel aan toe.

’In de bekroonde roman 'De halfbroer' van Saabye Christensen verblijft Arnold Nilsen 4.982 dagen en nachten in het Cochs Pension, in kamer 502. Deze kamer heet nu gewoon 'De halfbroerkamer'’, legt hij uit.

’Mijn buitenlandse kunststudenten verblijven hier altijd. En ze houden van deze plek. Het heeft een ziel. Iedereen die geïnteresseerd is in kunstgeschiedenis moet een nachtje bij Cochs verblijven’, besluit Krogvold.

We hebben nu de driehoek voltooid. Je hoeft niet ver te lopen om van het pension naar Theatercaféen en helemaal terug naar het Munch Museum te gaan. Oslo is één van de meest wandelbare steden van Europa.

Scrol naar beneden om meer culturele bezienswaardigheden te zien die Krogvold aanbeveelt.

Cultuur onderweg

Bekijk welke bezienswaardigheden, restaurants en hotels de fotograaf aanbeveelt voor cultuurliefhebbers.

Profiteer van deze topaanbiedingen

Neem een kijkje bij onze sponsors die er alles aan doen om je een goede reis te bezorgen.

Recent bekeken pagina's