Skip to main content

Stadswandelingen:
ervaar Oslo in één dag

Noorse steden zijn compact en fijn om in te wandelen.

Ervaar de hoogtepunten van steden in slechts 10.000 stappen.

Route 1: SIOBAN LOOPT DOOR OSLO

Afstand: 10.000 stappen

Oslo is gemaakt om in te wandelen! Ga wandelen in Nordmarka, maak een wandeling langs de Akerselva-rivier, of loop bijna 10 kilometer langs de waterkant van Oslo zonder obstakels of omwegen. De havenpromenade is een stadswandeling als geen ander, met aan de ene kant het rustgevende fjord en aan de andere kant heerlijke en hippe foodtrucks, leuke activiteiten en boeiende bezienswaardigheden zoals de Deichmanbibliotheek en het MUNCH Museum.

Scrol naar onder en kies je favoriet uit onze voorgestelde wandelroutes.

Als je op zoekt bent naar inspiratie, volg dan in de voetstappen van Sioban. Ze is een energieke vrouw van 58 jaar uit Engeland met het geluk dat ze dankzij haar baan veel heeft gereisd. Sioban houdt niet alleen van wandelen, maar ze is ook fan van alle watersporten zoals suppen, zwemmen en zeilen. In de Noorse hoofdstad gaan het stadsleven en buitenactiviteiten hand in hand, waardoor Sioban een paar meter verwijderd van het Oslo Operahuis heeft gezwommen, tijdens haar wandeling. Lijkt het jou ook wat?

Route 2: DE WATERKANT VAN OSLO

Afstand: 4 km

Begin in het rustige park van het Koninklijk Paleis waar je door prachtig groen kunt kuieren terwijl je het Ingrid-Alexandrabeeldenpark verkent en het grote Koninklijk Paleis bewondert. Als je er om 13u30 uur bent, kun je zelfs de ceremonie van de aflossing van de wacht voor het paleis zien.

Baan je een weg naar beneden richting de waterkant. Het is gemakkelijk te vinden! Gebruik het stadhuis van Oslo met zijn twee karakteristieke rode bakstenen torens als herkenningspunt. Het stadhuis zelf is een bezoek waard. Zowel binnen als buiten het gebouw vind je er heel wat indrukwekkende kunstwerken en opdrachten van beroemde kunstenaars, waaronder Edvard Munch.

Bezoek het fort Akershus met uitzicht over het fjord en beleef een stukje geschiedenis van Oslo dat tot wel 700 jaar geleden terug gaat. Ga vervolgens verder naar Vippa, een grote eetzaal waar je lekkernijen en drankjes van over de hele wereld kunt proeven!

Volg de waterkant naar SALT, een plek waar kunst, muziek en sauna's samenkomen en een prachtige vrijetijds- en amusementsruimte creëren. Misschien kun je hier wel een concert bijwonen of lekker zweten in de sauna?

Het meest in het oog springende en prominente gebouw aan de waterkant van Oslo is het beroemde operagebouw. Dit marmeren gebouw ziet eruit alsof het in ondiep water drijft. Het dak is een populaire plek om tijd te besteden!

Er zijn verschillende goede plekjes aan de opera waar je in het fjord kunt zwemmen. Operastranda is een strand dat onlangs open ging waar de lokale bevolking graag verkoeling zoekt tijdens warme zomerdagen.

Bezoek MUNCH, het nieuwe museum langs het water dat gewijd is aan de kunst van Edvard Munch. Naast prachtige kunst vind je er cafés, restaurants en speciale culturele evenementen.

Sluit je dag aan de waterkant van Oslo af in één van de vele restaurants langs de baai. Wat dacht je van pittig Indiaas eten met een modern kantje bij Nimbu? Liefhebbers van Ramen kunnen hun hart ophalen bij Koie Ramen Munch. Talormade Oslobukta serveert dan weer voortreffelijke donuts voor zoetekauwen.

[Vin] Bjørvika is een wijnbar waar je met behulp van deskundige medewerkers kunt kiezen uit honderden wijnen.

Route 3: EEN HALVE DAG IN OSLO

Afstand: 4 km

Begin bij het beroemde Tijgerstandbeeld in Jernbanetorget voor het centraal station van Oslo. Ga daarna naar de spectaculaire, nieuwe, openbare bibliotheek Deichman Bjørvika. Ga verder naar het operagebouw van Oslo bij het fjord en loop rond op het dak!

Tussen de Opera en de loopbrug naar Sørenga vind je het nieuwste strand van Oslo, Operastranda, en ook de populaire ontmoetingsplek Sukkerbiten. Neem wat te eten mee, drink een biertje, woon evenementen bij, of boek een saunasessie met Oslo Fjord Sauna! Je kunt zelfs een færingeen traditionele Noorse roeiboot, huren en het Oslofjord als een echte Viking verkennen!

Steek de loopbrug over naar de wijk Sørenga die onlangs nieuw leven ingeblazen kreeg. Het is één van de meest populairste plekken aan het fjord om te zonnebaden en te zwemmen.

Ook vind je er tal van restaurants waar je heerlijk kunt lunchen. Mirabel serveert gerechten die geïnspireerd zijn op de mediterraanse keuken, terwijl Sørenga Social Club uitstekende seizoensgebonden en lokaal geproduceerde ingrediënten heeft. We raden ook Hakkaiza's dim sum en Bun's Burger Bar aan.

Route 4: KUNST- EN CULTUURWANDELING

Afstand: 6 km

Begin bij het Astrup Fearnley-museum aan het water en bewonder uitstekende hedendaagse kunst en de spectaculaire architectuur van het gebouw zelf, dat ontworpen werd door de beroemde architect Renzo Piano.

Op een paar minuten lopen vind je Fineart Oslo, de grootste kunstgalerij van Noorwegen. Baan je een weg naar het park van het Koninklijk Paleis, waar je de Kunststallen van Koningin Sonja vindt. Dit waren vroeger de echte stallen van het paleis, maar vandaag worden ze gebruikt voor tentoonstellingen van stukken uit de Koninklijke Kunstverzameling.

Aan de andere kant van het park aan het Koninklijk Paleis ligt Kunstnernes hus, een museum voor Noorse en internationale hedendaagse kunst dat door kunstenaars gerund wordt. Misschien heb je nu behoorlijk honger, en dat is perfect. In de galerij vind je namelijk Lofthus Samvirkelag, één van de beste plekken in Oslo voor uitstekende pizza! Of wat dacht je van een literaire aperitief en lunch in het Literatuurhuis?

Maak daarna een ontspannen wandeling door de rustige wijk Briskeby achter het Koninklijk Paleis en ga naar Galleri Albin Upp dat gevestigd is in een voormalige boerderij die dateert uit de 19e eeuw. Ook kun je hier terecht voor een hapje en een drankje in het café van de galerij!

Na een wandeling door brede, met bomen omzoomde lanen langs kleurrijke appartementsgebouwen, bereik je het museum Vigelandmuseet. Dit is de perfecte plek om een kijkje achter de schermen te nemen bij één van de grootste kunstenaars van Noorwegen, Gustav Vigeland. Steek de weg over en ga naar het beeldenpark Vigelandsparken. Dit is een absolute must-see als je in Oslo bent, met als één van de hoogtepunten het beroemde standbeeld van Sinnataggen (het Kwade Jongetje) met een jongen met een woedend gezicht en een hand die versleten is door jarenlang aangeraakt te zijn door bezoekers. Midden in het park is Anne på Landet een goede plek om koffie en een snack te halen. Het café is gevestigd in een gebouw dat meer dan een eeuw oud is.

Om terug naar het stadscentrum te gaan na een lange wandeling vol kunst, neem je best de metro in het station Majorstuen.

Route 5: OP PAD ALS EEN LOCAL: GRÜNERLØKKA

Afstand: 3-4 km

Begin met een wandeling in Botanisk Hage (de Botanische Tuin) tussen majestueuze bomen en prachtige bloemen. Geniet van een kopje koffie en een gebakje in het gezellige café midden in de tuin.

Baan je een weg naar de populaire wijk Grünerløkka om wat te shoppen, of te genieten van heerlijke snacks en lekkere drankjes. Liebling is een gezellig cafeetje waar je met een kopje koffie erbij bordspellen kunt spelen. Verderop in de wijk Grünerløkka vind je de microbrouwerij Grünerløkka Brygghus met een indrukwekkende selectie aan bieren.

Grünerløkka is een goudmijn voor liefhebbers van vintage kleding en onafhankelijke nichewinkeltjes!

Ga op zoek naar je volgende outfit bij Velouria Vintage of Frøken Diana's Salonger en bekijk het prachtige, handgemaakte aardewerk en sieraden bij BRUDD. Als je een energieboost nodig hebt tijdens het winkelen, ga dan langs bij Harald’s Vaffel voor een heerlijke wafel. Dit tentje is een vaste waarde in Oslo geworden.

Steek de Akerselva-rivier over en ga naar Vulkan, waar je in de foodhal Mathallen uit tal van eetgelegenheden kunt kiezen. Daarna kun je langsgaan bij Ingensteds en Blå, twee locaties aan de oever van de rivier, waar je tal van concerten en andere evenementen kunt bijwonen. Op zondag organiseren ze zelfs een rommelmarkt! Sluit de avond op knallende wijze af bij SYNG, een leuke karaokebar!

Profiteer van deze topaanbiedingen

Neem een kijkje bij onze sponsors die er alles aan doen om je een goede reis te bezorgen.

Recent bekeken pagina's