Skip to main content

KRISTIANSUND

De klipvisstad

Scrol naar beneden voor inspiratie of ga meteen naar onze plan je reis-pagina

Ooit in een stadscentrum midden in de zee geweest?

De stad Kristiansund ligt eigenlijk op vier verschillende eilanden.

Maar geen zorgen - de kleine veerboot Sundbåten doet er maar een paar minuutjes over tussen Kirkelandet, Innlandet, Nordlandet …

… en Gomalandet. Vraag de schipper even om je uit te laten stappen bij de Milnbrygga-werf waar je het Noorse klipvismuseum kunt bezoeken.

Kristiansund is deels opgebouwd rondom de visserij, en dan vooral klipvis. Dat is gespleten en gezouten kabeljauw die traditioneel werd gedroogd op de rotsen aan zee.

Proef ook zeker eens één van de specialiteiten van Kristiansund: fishan - vis met frietjes. Je kunt het in restaurants of in fastfood-tentjes bestellen.

Proef de plaatselijke vis, schaal- en schelpdieren bij Smia Fiskerestaurant maar eens. Dat zit in een pand dat is gebouwd in 1787 en is één van de meest unieke eetgelegenheden van de stad.

Over eten uit de streek gesproken: je zou ook echt de bekroonde kazen van Tingvollost eens moeten proberen, en dan vooral Kraftkar dat is uitgeroepen tot de beste blauwe kaas ter wereld! Je kunt het in restaurant Mætt & Go in het centrum niet alleen proeven, maar ook kopen.

Ga eens kijken bij het festival Klippfiskfest dat in juni wordt gehouden en dat zowel in het teken van de stad als de klipvisgeschiedenis staat. Smul van de plaatselijke etenswaren en geniet van concerten en markten vol smakelijke lokale specialiteiten.

Op een korte wandeling van het centrum kun je een vrijwel intact gebleven scheepswerf uit de laatste dagen van het Noorse zeiltijdperk bekijken bij het Mellemværftet scheepsbouwmuseum.

Maak eens een tussenstop bij koffiebranderij en handelshuis Patrick Volckmar. De grootste trekpleister daar is de koffiebranderij die meer dan een eeuw oud is. Trakteer jezelf op een heerlijk kopje koffie van bonen die zijn gebrand in één van de oudste nog werkende branderijen van Noorwegen.

Wist je dat in Kristiansund het oudste Noorse operahuis staat? Met ruim 100 optredens per jaar kun je er altijd wel eentje bijwonen.

Elk jaar in februari wordt het populaire festival Operafestukene gehouden, waar 17 dagen lang alles in het teken van opera staat.

En mis ook het Nordic Light Festival of Photography niet! Het wordt in juni gehouden, en beroemde internationale en Noorse fotografen stellen hun foto's overal in de stad tentoon, geven lezingen en inspireren anderen.

Een bezoek aan Kristiansund is niet compleet als je niet naar het traditionele vissersdorpje Grip bent geweest.

Dit piepkleine eilandje is nu een relaxte zomergemeenschap. Slenter tussen de charmante, kleurrijke huizen en bezoek de staafkerk van Grip die is gebouwd in 1470. Het eiland ligt op 45 minuten varen van Kristiansund, en in de zomer zijn er dagelijks veerdiensten.

Genoeg vis geproefd? Maak dan een mooie wandeling! Een korte wandeling brengt je bij Varden, het uitkijkpunt van de stad. Of maak de Havstien wandeling langs de kust eens - dat is maar 20 minuutjes vanuit de haven. Maak je een langere tocht, dan kun je je vanaf de bergen Freikollen of Bremsneshatten van het fantastische uitzicht genieten. Bremsneshatten heeft meerdere interessante grotten.

Naar Kristiansund en de noordwestelijke hoek van Fjord-Noorwegen reizen is een deel van het avontuur. Je kunt ook vliegen of aan boord van de Hurtigruten kustexpress of met Havila Voyages meevaren.

Maar waarschijnlijk wil je met de auto over de Norwegian Scenic Route de Atlantische weg ten zuiden van Kristiansund rijden.

Deze spectaculaire weg is uitgeroepen tot de beste roadtrip ter wereld, de mooiste fietstocht van Noorwegen en het Noorse technische snufje van de eeuw.

Het is volgens Lonely Planet ook één van de beste plekken ter wereld om over liefdesverdriet heen te komen.

Onderweg kun je stoppen om te kajakken, mee te gaan op RIB-safari, te wandelen, te overnachten of om gewoon van het uitzicht te genieten. Als de zee kalm is, kun je misschien wel walvissen en zeehonden spotten. Of waarom geen hengeltje uitwerpen tijdens een begeleide vistocht?

Onder de Myrbærholmen visbruggen zwemt kabeljauw, forel, koolvis en makreel in overvloed.

Op zoek naar een avontuur in de wildernis?

Bezoek dan zeker het prairie-achtige eiland Smøla ten noorden van Kristiansund. Hier vind je de grootste populatie zeearenden ter wereld. Boek een safari en krijg leer alles over het leven van deze fascinerende vogelsoort.

Hier voert een andere verbluffende kustweg je over bruggen, golfbrekers en kleine eilandjes naar wat aanvoelt als het einde van de wereld: het eiland Veiholmen aan de rand van de uitgestrekte Atlantische Oceaan.

Maak je maar op voor avonturen aan de kust.

Plan je reis naar Kristiansund vandaag nog!

Lees meer

Profiteer van deze topaanbiedingen

Neem een kijkje bij onze sponsors die er alles aan doen om je een goede reis te bezorgen.

Recent bekeken pagina's