Skip to main content

De beste 5 fietsroutes in Noorwegen volgens Thor Hushovd

Thor Hushovd wordt beschouwd als de grootste Noorse wielrenner aller tijden. Hij won onder meer het UCI wereldkampioenschap wegwielrennen en verschillende etappes in de Tour de France. Hier volgen zijn favoriete ritten op de weg in de Noorse natuur.

Hoe veel zie je van de natuur als je op de fiets zit?
'Heel veel. Fietsen is voor mij onder meer een mogelijkheid om compleet nieuwe plekken te ontdekken. Ik ben van nature nieuwsgierig en ben altijd benieuwd naar wat voor soort landschap er achter de volgende bocht zal verschijnen. Gelukkig ben ik in staat om tegelijkertijd extreem gefocust te blijven op het fietsen,' zegt Hushovd, en hij voegt eraan toe dat goede voorbereiding heel belangrijk is. Lees meer over veiligheid op de wegen. 

'In Noorwegen zijn de afstanden tussen servicepunten soms erg groot. Maar dat is tegelijkertijd ook de charme ervan – het maakt de tocht nóg meer de moeite waard. Een combinatie van goede planning en lokale kennis is de sleutel tot een goede maaltijd en een goede nachtrust aan het eind van je dag.'

Wat vind je van Noorse fietsroutes in vergelijking met de bekendere routes in de rest van Europa?
'De Noorse natuur is rauw, machtig en ongerept en dat maakt fietsen in dit land geweldig,' legt Hushovd uit. 'Ik fiets graag in het gebied waar ik ben geboren, in het uiterste zuiden van Noorwegen met al zijn eilanden, schiereilanden, rotsen, riffen en andere natuurwonderen. Meer naar het westen, in Fjord-Noorwegen kunnen fietsers genieten van ongelooflijk diepe fjorden, omgeven door machtige bergen, en van de spectaculaire Atlantische weg. In Noord-Noorwegen raad ik de verschillende etappes van de Arctic Race of Norway aan, de meest noordelijke wielerrace ter wereld.'

Hoe gastvrij zijn de Noren?
'In de landelijke gebieden van Noorwegen kun je zowat overal aanbellen voor hulp, en je krijgt meteen een kop koffie', zegt Hushovd. Hij wijst erop dat de meeste Noren gastvrij van aard zijn, dus ook fietsers zijn welkom.

Nog een laatste advies voor fietsliefhebbers die Noorwegen bezoeken?
'In de eerste plaats moet fietsen leuk blijven. Er zijn in Noorwegen massa’s mogelijkheden om het naar je zin te hebben als je alles van tevoren goed plant. Per slot van rekening is fietsen voor de meeste fietsers een hobby.'

Neem jij je gezin mee de weg op?
'Nou, mijn oudste heeft net leren fietsen zonder zijwieltjes, dus ik denk dat we binnenkort mogelijkheden genoeg hebben om samen mooie tochten te maken.

De top 5 fietsroutes van Thor Hushovd

1. Suleskarvegen

Van Sirdal in het zuidwesten

’Mijn persoonlijke favoriet is een verrassende en panoramische route door de bergen in Zuid-Noorwegen,’ zegt Hushovd.

Suleskarvegen is de hoogste weg in het zuidwesten en neemt je mee vanuit Suleskar in Sirdal tot in Brokke in Setesdal, door de bergen naar Dalen in Telemark, voor je uitkomt in het dorpje Høydalsmo.

2. De Fjordenkust

Fjord-Noorwegen, ten noorden van Bergen

’Mijn tweede favoriet is zowel prachtig als wereldberoemd. Een spannend contrast tussen hoge en lage wegen.’

De fjordenkust ligt ten noorden van Bergen, in het uiterste westen van Noorwegen. Hier kun je je fiets meenemen om te gaan eilandhoppen op rustige wegen die een eindje in de zee liggen. Op het vasteland kun je fietsen combineren met culturele ervaringen, zoals het Millstone-park in Hyllestad en het huis van de poëet Jacob Sande in Dale. In Bremanger kun je de hoogste zeeklif van Europa beklimmen: de berg Hornelen. Je krijgt er een adembenemend uitzicht gratis en voor niets bovenop! Elk jaar in de maand juli kun je in Førde het grootste festival voor traditionele en wereldmuziek in Scandinavië bijwonen.

3. De kust van Helgeland

Helgeland in Noord-Noorwegen

’Hier wordt het op de kaart van Noorwegen heel smal en liggen de routes dichtbij de zee. Je vindt echt achter elke hoek een prachtig uitzicht.’

Fiets langs de prachtige kustweg Kystriksveien aan de kust van Helgeland. Je kunt je tweewieler meenemen op ferry’s en speedboten tot aan de eilanden van de Werelderfgoedarchipel van de Vega-eilanden. Wil je er zeker van zijn dat je geen hoogtepunten mist onderweg, zoals de beroemde berg Torghatten, de Svartisen-gletsjer of het Petter Dass museum, ga dan voor een fietsarrangement.

4. De Lofoten

Nordland in Noord-Noorwegen

’De exotische en gevarieerde natuur van deze eilanden behoren sowieso tot mijn favorieten.’

Wil je de Lofoten-eilanden verkennen, vermijd dan het hoogseizoen in juli. De Norwegian Scenic Route Lofoten loopt door de hele eilandengroep en heeft heel wat omwegen voor wie liever even van de begane paden afwijkt. De eilanden staan bekend voor hun talrijke vissersdorpjes waar je een vissershut kunt huren voor een drietal nachten. Tourgidsen zijn beschikbaar.

5. De Atlantische Weg

Noordwest in Fjord-Noorwegen

’Hier word je af en toe aan beide kanten van de weg door de zee geflankeerd.’

Er is goede reden waarom de Atlantische weg in Noordwest tot de mooiste fietsroute van Noorwegen verkozen werd. Acht bruggen over exotische eilanden en riffen verbinden Averøy met het vasteland. Stop bij Hustadvika, één van de minst beschutte regio’s van Noorwegen! Je kunt je tocht zowel in Kristiansund als in Molde beginnen.

Boek een uitgestippeld fietsarrangement met Discover Norway! Of bekijk zelf fietsroutes en overnachtingsmogelijkheden.

Noorwegen op de fiets

Een fietsvakantie is een uitstekende manier om de spectaculaire Noorse natuur in je eigen tempo te verkennen.

13 schilderachtige fietstochten

De beste deals van onze partners

Boek je volgende vakantie-avontuur in Noorwegen meteen.

Op de fiets door Noorwegen

Nog niet moe?

Van rustige tochtjes door schilderachtige dorpjes en de prachtige natuur tot mountainbiken en grote evenementen. Meer over fietsen in Noorwegen.

Recent bekeken pagina's