Skip to main content

11 coole manieren voor milieubewuste mensen om Noorwegen te verkennen

Ga voor elektrisch: met de trein, op een superstille rondvaartboot of in een leuk voertuig dat prima zal staan op je Instagram. Ga voor gezond: proef de lokale lekkernijen van onze enthousiaste boeren maar eens. Hier volgen een aantal tips voor een meer verantwoorde vakantie in Noorwegen.

1. Op een betere manier naar Noorwegen reizen

Je hoeft niet te vliegen. Met de trein naar Noorwegen reizen is een geweldige manier om je reis te beginnen. Oslo heeft treinverbindingen naar heel wat Europese steden via Kopenhagen in Denemarken. Het is ook heel makkelijk om de trein te nemen vanuit Göteborg en Stockholm in Zweden. Daarnaast hebben veel andere steden goede busverbindingen naar Noorwegen.

Wie met de boot naar Noorwegen wil, heeft verschillende veerbootdiensten vanuit Denemarken, Zweden en Duitsland. Deze hebben inspanningen geleverd om hun brandstof milieuvriendelijker te maken. Wanneer ze aanmeren in Oslo en Kristiansand worden de meeste veerboten verbonden met energiebronnen aan land om zo de uitstoot te verlagen.

Noorwegen is een heel lang en ruw land, en dus zijn er toch heel wat bestemmingen waarvoor het vliegtuig de gemakkelijkste en soms zelfs de enige optie is. Je kunt voor de uitstoot van je vluchten compenseren door klimaatbeschermingsprojecten te steunen. Ergens langer ter plaatse blijven verlaagt ook je totale impact op het milieu.

Lees meer over hoe je in Noorwegen komt.

2. Reis zoals de locals dat doen

De beste manier om alle uithoeken van Noorwegen te ontdekken, is met het openbaar vervoer. De trein is vaak de meest milieuvriendelijke optie. Maar dat is niet het enige: spoorlijnen zoals de Bergensbanen, de Raumabanen, de Nordlandsbanen en de Ofotbanen behoren tot de mooiste spoorlijnen ter wereld!

Je kunt met de bus en/of de boot makkelijk naar fantastische bestemmingen aan de fjorden, in de bergen en in de valleien reizen. Wil je de Noorse kustlijn verkennen, dan kun je met plaatselijke ferry's en snelboten makkelijk eilandhoppen vanuit de grotere havens in Bergen, Ålesund, Kristiansund, Trondheim en Bodø.

Reisplanner Entur geeft je een overzicht van dienstregelingen en routes. Tal van bestemmingen bieden je reispassen en pasjes voor op voorhand geplande rondreizen.

3. Elektrische roadtrips

Als je zelf aan een epische roadtrip wilt beginnen, kun je dit gemakkelijk doen in een elektrische auto (of zelfs op een elektrische fiets). Dit kan je natuurlijk doen in een huurauto of natuurlijk in je eigen auto. Als het gaat om elektrische voertuigen is Noorwegen de beste in zijn klasse. Er zijn meer dan 25.000 laadstations en meer dan 6000 snelladers in Noorwegen, en dit aantal stijgt nog steeds. Verschillende hotels hebben oplaadpunten beschikbaar op hun parkeerterreinen.

In Oslo kun je de stad verkennen met een elektrische stadsauto van Greenmobile, en Geiranger en Flåm kun je gaan verkennen in een elektrische mini-auto van eMobility.

Vind oplaadstations op ladestasjoner.no (alleen in het Noors) en meer EV-informatie vind je op elbil.no om je reis te plannen.

4. Cruises met minder impact

Bewonder het majestueuze landschap van de Noorse kustlijn tussen Bergen en Kirkenes tijdens een cruise van touroperators die nauw samenwerken met de plaatselijke gemeenschap. Proef de smaken van Noorwegen terwijl je van het adembenemende landschap geniet.

Hurtigruten maakt zijn hele vloot duurzamer en werkt aan de bouw van het eerste volledig elektrische, emissievrije schip voor de Noorse kust tegen 2030. Een aantal schepen zijn al geüpgraded met hybride stroom, voor een stillere en meer milieuvriendelijke reis.

Havila Kystruten biedt tegenwoordig cruises op de route tussen Bergen en Kirkenes. Hun vloot bestaat uit schepen die alleen op elektrische batterijen en op LNG (vloeibaar aardgas) varen.

Foto: Cappella

5. Bestemmingen die inzetten op duurzaamheid

In Noorwegen streven veel bestemmingen naar minder negatieve impact vanwege het toerisme zonder in te boeten op de voordelen daarvan. Ze zorgen tegelijkertijd ook voor een geweldige en unieke ervaring. Deze bestemmingen maken deel uit van het duurzaamheidslabel Sustainable Destination dat zich inzet voor het ontwikkelen van verantwoorder en duurzamer toerisme in heel Noorwegen. De organisatie probeert ook de waarden van de cultuur en de gemeenschap ter plaatse te versterken en creëert zo plaatsen die fijn zijn om in te wonen en te bezoeken.

Bezoek een bestemming die inzet op duurzaamheid

6. Oslo - Europese Groene Hoofdstad

Oslo heeft een aantal van de meest innovatieve milieuoplossingen in Europa en werd in 2019 verkozen tot Europese Groene Hoofdstad.

Ervaar een nieuwe kant van de stad aan het fjord en kom te weten waarom verschillende internationale reisexperts zoals Lonely Planet, Oslo heeft verkozen tot één van de beste steden ter wereld om te bezoeken.

Wandel over de havenpromenade langs beroemde restaurants, een stadsboerderij, drijvende sauna's in het fjord en verrassende musea. Huur een kajak, een fiets of een elektrische fiets om de stad te verkennen. Het gevoel van de grote stad kun je makkelijk inwisselen voor de rust van de natuur. Tweederde van het grondgebied van de hoofdstad bestaat namelijk uit bossen en water.

7. Mooiere dromen

Voor een goede nachtrust kun je ook kiezen voor een eco-gecertificeerde accommodatie. In eco-gecertificeerde accommodaties wordt er niet alleen hard gewerkt aan hun energieverbruik laag houden, maar ook aan het op een creatieve manier tegengaan van voedselverspilling. Kijk op deze website uit naar het 'groene plukje gras'. Dat geeft aan wanneer je met eco-gecertificeerde activiteiten, restaurants en accommodaties te maken hebt.

8. Pure activiteiten

Noorwegen is een natuurlijke speeltuin, en er zijn tal van leuke manieren om het land te verkennen. Vertrek op eigen kracht en ga wandelen, fietsen, skiën, klimmen, of kajakken, of onderneem andere activiteiten in de buitenlucht. Voor je eigen veiligheid en voor een interessantere ervaring kun je meegaan op talrijke begeleide tochten. Lokale gidsen kennen de streek op hun duimpje. En door een lokaal bedrijf te kiezen, steun je ook de plaatselijke economie. Normaal gezien kun je er ook de nodige uitrusting huren.

Wil je wat extra ondersteuning van een motor, huur dan een elektrische fiets, een segway of een ander vervoersmiddel waarmee je met weinig inspanning kunt rondrijden. Of is echte paardenkracht misschien meer je ding? Galoppeer dan eens over de witte zandstranden of de uitgestrekte bergplateaus.

9. Rustige, serene fjorden en walvissafari's

Ervaar de prachtige fjorden of ga walvissen spotten aan boord van innovatieve, stille elektrische en hybride schepen. Brim Explorer en The Fjords bieden sightseeingtrips in het Oslofjord, de laatste ook naar de werelderfgoedlocaties in Fjord-Noorwegen. Boek een rondleiding bij Fjord Tours.

Je kunt ook steeds meer fjorden verkennen, waaronder het door UNESCO beschermde Geirangerfjord-gebied met elektrische RIB-boten, of het prachtige Telemark-kanaal verkennen met een kajak of elektrische boot.

Verder naar het noorden kun je aan boord gaan van het hybride schip Brim Explorer en in de zomer kun je een dagcruise maken vanuit de gezellige vissersdorpjes Lofoten of een walvissafari maken in Tromsø. Dit laatste stond op de lijst van The Telegraph van de 50 grootste avonturen op aarde!

10. Lokale lekkernijen

Verantwoord reizen houdt ook verse, lokale lekkernijen proeven in. Geniet van de wilde bessen en van de rijke smaak van groenten die alle tijd hebben gekregen om te groeien. Proef de melk, de kaas en het vlees van schapen, geiten en koeien die elke zomer in de bergweides grazen maar eens! Vang je eigen vis of geniet van een heerlijk exemplaar dat een beroemde chef-kok voor je heeft klaargemaakt.

Steeds meer Noorse restaurants streven ernaar duurzamer te zijn, en de meerderheid heeft voortreffelijke vegetarische en plantaardige gerechten met plaatselijke ingrediënten op het menu staan. Ga eens naar Himkok, een bar in Oslo die in 2018 is uitgeroepen tot 'de duurzaamste bar ter wereld', of het restaurant Credo, dat in 2024 naar de Nationale Bibliotheek van Noorwegen in Oslo verhuist. Credo ontving in 2019 de eerste Michelin Nordic Guide Sustainability Award. We mogen ook Rest niet vergeten, een uniek restaurant in Oslo dat etensresten omtovert tot gastronomische gerechten van wereldklasse.

En wist je trouwens dat het heerlijke Noorse water helemaal gratis is? Recht uit een bergstroompje ... zalig!

11. Let op milieucertificeringen

Norwegian ecotourism is één van de strengste Noorse ecolabels wat betreft toerisme. Alleen bedrijven en aanbieders die hoge internationale normen hanteren, kunnen worden gecertificeerd. Ze moeten aan ruim 100 criteria voldoen op het gebied van milieuprestaties, gastheerschap, integratie in de lokale gemeenschap en inkoop en vaak nog verbeteringen aanbrengen.

Met andere woorden: bezoek je een plaats die deze certificering heeft, dan weet je dat de aanbieders heel hard werken aan het verminderen van de negatieve impact van het toerisme en tegelijkertijd de positieve effecten ervan versterken.

Zoek activiteiten en plaatsen waar je kunt overnachten die een milieucertificering hebben

Bezoek een duurzame bestemming

Bekijk Noorse bestemmingen met een label.

Zoek eco-gecertificeerde alternatieven

Zoek ecologisch gecertificeerde activiteiten en accommodaties in heel Noorwegen.

De beste deals van onze partners

Boek je volgende vakantie-avontuur in Noorwegen meteen.

Recent bekeken pagina's