Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Kjerag
Safety tips for summer hiking to Kjerag.
Photo: Kristian Paulsen (selvestepaulsen.no) / Fuglefjellet / Bleed / Visitnorway.no
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Veilig op je zomerwandeling naar Kjerag

Kjerag rijst 1084 meter boven zeeniveau uit en is de hoogste top in de Lysefjord. Je kunt er foto's van de Kjeragbolten-kogel maken, of op het bergplateau gaan staan en simpelweg genieten van het geweldige uitzicht. Kjerag is ook populair onder basejumpers en bergbeklimmers.

Zomerseizoen

Kjerag is een seizoensgebonden wandelbestemming. Tot het moment waarop medio mei de provinciale weg tussen Sirdal en Lysebotn wordt opengesteld voor het publiek, is Kjerag alleen toegankelijk voor mensen met een speciale uitrusting die zich laten begeleiden door een toergids. De sneeuw is er diep en ski’s of sneeuwschoenen zijn een must. Het seizoen eindigt als de weg in oktober/november wegens sneeuwval wordt gesloten.

Wandeling van 6 à 10 uur

De wandeling naar Kjerag duurt heen en terug in totaal zes à tien uur en is ongeveer 11 kilometer lang. Het hoogteverschil tussen het startpunt en de top is 800 meter, dus je moet in goede conditie zijn om deze bergwandeling te maken. Op sommige stukken moet je jezelf ophijsen en laten zakken aan touwen en dat maakt deze wandeling behoorlijk veeleisend, zelfs voor ervaren wandelaars. Je start op de parkeerplaats bij Øygardsstøl. Informeer bij de beheerders van de parkeerplaats naar de weersomstandigheden van het moment – ze kunnen je goed advies geven. Wees vooral alert bij regenachtig weer: de route kan dan glad worden.

Goede wandeluitrusting 

Een rugzak van 30 liter is de beste optie om alles te kunnen meenemen wat je nodig hebt in de Noorse bergen. Stop er in elk geval een kaart en kompas, een verbandtrommel, opgeladen mobiele telefoon en een hoofdlamp in. Scroll naar beneden voor de complete lijst aanbevolen spullen.

De route ernaartoe 

Qua bootdiensten naar Lysebotn kun je kiezen tussen de autoveerpont en de combi-ferry. Vanuit Lysebotn rij je dan per eigen auto of taxi naar Øygardsstøl. Je kunt ook via Sirdalen naar Lysebotn rijden. ‘s Zomers is er een busdienst naar Kjerag/Øygardsstøl vanuit Stavanger. Bussen vertrekken vroeg in de ochtend en ‘s middags zijn er bussen terug naar Stavanger. Bekijk de verschillende alternatieven om naar Kjerag te komen.

Bekijk de Kjerag toeristeninformatie op Facebook voor de laatste updates.

 

Kjerag (fig.)

 

Geschikte en warme kleren

Zorg voor geschikte schoenen: wandelschoenen zijn ten sterkste aanbevolen. De route naar Kjerag voert door ruig terrein, dus goede steun voor je voeten en enkels is een must. Op Kjerag kunnen plotselinge windstoten voorkomen, dus trek wind- en waterdichte bovenkleding aan. Vergeet niet om een extra set kleren, muts of pet, wanten of handschoenen en een sjaal in je rugzak te stoppen.

Tochten met een gids

Als je weinig of geen ervaring hebt of zo’n tocht niet graag in je eentje maakt, raden we je aan om mee te lopen in een begeleide tocht. Een goede gids kan van een minder mooie dag een fantastische ervaring maken. 

 

Voldoende eten en drinken

Zorg altijd voor voldoende eten en drinken als je een wandeltocht gaat maken. Het is belangrijk om voldoende proviand bij je te hebben, zodat je je energiereserves de hele tocht op peil kunt houden.

Andere wandelroutes in de buurt

Rondom Kjerag en in de nabije omgeving kun je nog veel andere wandelopties vinden. Klik hier voor andere en/of minder zware wandeltochten in de omgeving.

 

Kjerag
Kjerag.
Photo: Terje Rakke / Nordic Life AS / www.fjordnorway.com

Weersomstandigheden in de bergen

Zelfs als er zonnig en mooi weer is voorspeld, kan het weer plotseling omslaan. Check dus altijd de weersvoorspelling voordat je aan je tocht begint en vraag aan de lokale bevolking wat voor weer er wordt verwacht. Zij kunnen je dikwijls vertellen of er kans is op regen of wind, zelfs als er rustig en goed weer wordt voorspeld.

Lysefjorden
Summer hiking packing list.
Photo: Kristian Paulsen (selvestepaulsen.no) / Bleed / visitnorway.com

Paklijst voor je zomerwandeltocht

Een goede rugzak gevuld met de juiste spullen is de basis voor een fantastische ervaring in de bergen. Kies een rugzak van 30 liter, dan heb je voldoende ruimte voor alles wat je nodig hebt.

KLEDING

 • Wandelschoenen
 • Wind- en waterdichte jas en broek
 • Wollen ondergoed en wollen trui
 • Extra set kleren en sokken
 • Pet of muts, sjaal en wanten

UITRUSTING

 • Voldoende eten en drinken voor de hele tocht.
 • Een opgeladen telefoon in een plastic zak (om waterschade te voorkomen)
 • Kleine hoofdlamp en extra batterijen
 • Zonnebril en zonnebrandcrème
 • Plastic zakken, onder meer voor je afval
 • Verbandtrommel en extra blaarpleisters
 • Kaart en kompas
 • Zakmes
 • Nordic walkingstokken – om op ruig terrein beter in balans te blijven
Tourists hiking in the mountains with umbrellas
Top mistakes tourists make.
Photo: Film production: Kristian Paulsen (selvestepaulsen.no) / Bleed / visitnorway.com

DO'S & DON'TS 

Elk jaar weer moeten Noorse vrijwilligers van de reddingsbrigade de bergen in om toeristen op te pikken die niet verder kunnen: omdat ze moe of geblesseerd zijn, niet zeker zijn van de route die ze hebben genomen of door de duisternis zijn overvallen. Vaak hebben dergelijke toeristen alledaagse kleren aan en ontbreekt het ze aan de nodige uitrusting. Om die reden volgen hieronder een paar do´s en don´ts die je moet weten voordat je in de Noorse bergen gaat lopen.

 

Veilige wandeling naar Kjerag!

DO:

 • Onderzoek het aantal kilometers, de tijdsduur en de aanbevolen lichamelijke conditie van/voor de wandeltocht die je wilt ondernemen
 • Check de weersomstandigheden en luister goed naar het advies van de lokale bergbevolking
 • Koop of huur de juiste uitrusting voor je tocht
 • Stop altijd voldoende eten en drinken en een extra set kleren in je rugzak
 • Check de mogelijkheden om de tocht onder begeleiding van een gids te lopen
 • Pak alles in, ook op de terugweg – dus ook je afval

DON'T:

 • Een spijkerbroek, trainingspak of andere alledaagse kleren dragen
 • Je tocht te laat starten – je loopt dan het risico een stuk in het donker te moeten lopen
 • Gaan lopen als je niet over een goede lichamelijke conditie beschikt
 • Lopen op basis van een kaart op je mobiele apparaat – in de bergen heb je namelijk niet overal bereik
Your Recently Viewed Pages