Dynamic Variation:
Book
Choose Language
Search & Book
Search
or search all of Norway

Flåm, Aurland in Sogn and Fjordande

Flåm

Een klein dorp in een grootse omgeving

Jaarlijks bezoeken vele honderdduizenden bezoekers Flåm. En dit is geen wonder, want het piepkleine dorp ligt omgeven door natuurspektakel.

Je vindt het dorpje langs de Aurlandsfjord, de binnenste arm van 's-werelds diepste, en de op een na langste fjord, de 204-kilometer lange en 1308 meter diepe Sognefjord. Flåm is omgeven door steile bergen, donderende watervallen en nauwe dalen, en tijdens de lente- en zomermaanden zie je dan ook talloze grote cruiseschepen zich door de nauwe fjord manoevreren om aan te leggen in de haven van Flåm.

De spoorlijn naar Flåm is in 2014 door Lonely Planet genoemd tot de op een na meest indrukwekkende treinreis ter wereld. Deze trein brengt je van Flåm aan de fjord naar de bergtoppen, en tijdens de 20 kilometer lange treinrit zie je dan ook rivieren die zich woest door nauwe kloven omlaag storten, steile bergflanken met woeste watervallen die bijna direct van de altijd besneeuwde bergtoppen naar beneden bulderen, en her en der een bergboerderijtje op een spaarzaam vlak stukje grond langs de kliffen.

Flåm is een ideaal beginpunt om vanuit op diverse bergwandelingen te gaan, of om per boot of kajak de Aurlandsfjord of de Nærøyfjord te verkennen. De Nærøyfjord staat op de werelderfgoederenlijst van UNESCO, en is de nauwste fjord ter wereld - op plaatsen scheidt slechts 250 meter diep zeewater de steile kliffen en hoge bergtoppen aan weerszijde.

Een andere populaire attractie in de omgeving van Flåm is de visrijke rivier Flåmselven, ideaal om eens een hengeltje in uit te werpen, maar ook Rallarvegen (de spoorarbeidersweg) - een van de mooiste en meest populaire fietsroutes in Noorwegen staat hoog op de "bucketlist" van menig bezoeker aan de regio.

Liefhebbers van culinair genot komen ook in Flåm aan hun trekken; met meerdere restaurants die lokale, traditionele gerechten opdienen op basis van de natuurlijke rijkdommen van de regio; wild, lam, zalm, geitenkaas, gerookte ham, fruit en bosvruchten. Ook valt er in de regio een uitstekend lokaal biertje te krijgen - de lokale bierbrouwerij Ægir staat bekend als een van de betere en meest succesvolle lokale brouwerijen in Noorwegen.

Vind meer inspiratie op de officiële website van Sognefjord.

Photo stop by Kjosfossen Waterfall
The Flåm Railway stops by the Kjosfossen waterfall
Morten Rakke
Sinjarheim farm, Aurlandsdalen
Sinjarheim farm in Aurlandsdalen valley
Øyvind Heen - Fjords.com
Nærøyfjorden
Nærøyfjorden
Øyvind Heen/Visitnorway.com
Two people standing apart at Stegastein Viewpoint
Stegastein viewpoint over Aurlandsfjorden
CH/Visitnorway.com
Ad

Wat te doen

Two people standing apart at Stegastein Viewpoint
Credits
Stegastein.
Photo: CH/Visitnorway.com
Credits
Stegastein.
Photo: CH/Visitnorway.com

Waar te verblijven

Eten en drinken


Reizen naar en in de omgeving

 • Flåm train

  Met de trein

  Flåm is het eindstation van de beroemde spoorlijn Flåmsbana. Deze is de steilste en een van de mooiste spoorlijnen ter wereld.

  De meeste treinen die tussen Oslo en Bergen rijden bieden de mogelijkheid op de Flåmsbana over te stappen op het station Myrdal.

  Over de Flåmsbana rijdt tijdens de zomer tussen mei en okotber acht to tien maal daags een trein. In de winter is dit maar vier keer per dag.

  AD: Bekijk de website van NSB voor prijzen en dienstregelingen.

 • Flåm bus

  Met de bus

  Er vertrekken dagelijks meerdere bussen naar Flåm vanuit zowel Bergen als Oslo. De reis duurt ongeveer 3 uur vanuit Bergen en 7.5 uur vanuit Oslo. 

 • Flåm car

  Met de auto

  Met de auto is het 166 kilometer van Bergen naar Flåm, en 354 kilometer vanuit Oslo.

  Flåm is bereikbaar via de E16 uit Bergen en de E16 en Rijksweg 7 uit Oslo.

  AD: Auto Europe - altijd een vlotte huurervaring

   
 • Flåm boat

  Per boot

  Veerboten verbinden Flåm met Aurland en Gudvangen het gehele jaar door. De veerboot naar Gudvangen vaart door de Nærøyfjord, een UNESCO-werelderfgoed.

  Tijdens het zomerseizoen zijn er ook snelboten die Flåm met Balestrand en Bergen verbinden.

 • Flåm local

  Lokaal vervoer

  Flåm ligt aan het eindpunt van de populaire fietsroute Rallarvegen (de spoorarbeidersweg). Deze begint in Haugastøl, en volgt de spoorlijn naar Bergen via Finse en Myrdal. Van alle stations of deze route kun je per fiets verder.

 • Flåm plane

  Per vliegtuig

  Het dichtbijzijndste vliegveld is Sogndal Lufthamn Haukåsen, ongeveer 70 kilometer naar het noorden.

  Vanuit deze luchthaven, zijn er dagelijkse vluchten naar Oslo en Bergen, beide bestemmingen zijn minder dan een uur vliegen.

  AD: Widerøe - de grootste regionale luchtvaartmaatschappij in Scandinavië

AD: Reis door Noorwegen met Fjord Tours en Norway in a Nutshell®


Flåm biedt meer:

In en rond Flåm is nog veel meer te doen, en waarom wachten totdat je er bent? Bekijk nu alle andere mogelijkheden en ontdek wat er allemaal kan!

×

Lees meer

Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad