Skip to main content

'Ik wilde eerst het onderwijs in, maar op een dag zat ik buiten bij het huis van m'n oma - waar een spoorlijn langsloopt - de krant te lezen. Ik zag een advertentie waarin stond dat ze een machinist zochten. En net op dat moment passeerde er een trein en hoorde ik die fluiten', vertelt Gudrun Folkedal.

'Ik zag dat als een teken van de spoorweggoden', zegt Gudrun.

Nu, bijna tien jaar later, heeft ze nog steeds geen spijt van haar keuze. Gudrun heeft haar droombaan gevonden.

'Al die vrolijke mensen … en de natuur - vooral in het westen van het land - is echt prachtig. Ik ben dol op mijn werk', aldus Gudrun.

De Bergensbanen is één van de vaste trajecten van Gudrun. Vandaag zit ze gewoon in de trein als passagier terwijl Halldis Folkedal, haar tweelingzus, de trein van Oslo in Oost-Noorwegen naar Bergen aan de westkust rijdt.

De reis duurt zo'n 6,5 tot 7,5 uur.

Ga met de tweeling mee op avontuur en krijg insider tips over hotspots en activiteiten onderweg.

Halldis is al bijna vijf jaar treinmachinist. Hoewel ze een master in dans heeft behaald, wilde ze, net als haar tweelingzus, ook wel eens iets nieuws proberen.

'Het beroep van treinmachinist was wel verleidelijk. En je komt ook nog eens heel dicht bij de natuur', legt Halldis uit.

Met stations hoog in de bergen, begroeide valleien die per seizoen van kleur veranderen en fonkelende fjorden langs het traject zit je als machinist op eerste rang voor het allermooiste dat de Noorse natuur te bieden heeft. 

En met een beetje geluk zie je zelfs rendieren, elanden of vossen.

Het is niet moeilijk te raden waarom de spoorlijn Oslo - Bergen, ofwel de Bergensbanen, vaak is uitgeroepen tot één van de meest pittoreske treinreizen ter wereld.

Zowel passagiers als goederen op een groenere manier vervoeren is ook belangrijk voor Halldis.

'De trein is één van de meest milieuvriendelijke manieren om te reizen', zegt ze.

In Noorwegen staat de tweeling bekend als de lokfører-tvillingene, de 'machinistentweeling'.

Het personeel op stations en andere machinisten hebben zelfs een speciale manier om de beroemde tweeling te begroeten: met een buiging die geknipt is voor de koninginnen van het spoor.

De 'Locomotwins' hebben zowel accounts op Twitter als op Instagram. Daar kan iedereen ze volgen op hun reizen door Noorwegen:

De Bergensbanen: een spoorlijn vol geschiedenis

De spoorlijn Oslo - Bergen, ofwel de Bergensbanen, verbindt West- en Oost-Noorwegen al ruim een eeuw met elkaar. De spoorlijn werd in 1909 voor het eerst in gebruik genomen, maar de plannen ervoor waren al in 1871 in de maak.

Er werkten zo'n 2.400 spoorwegarbeiders (in het Noors rallare  en in het Engels navvies genoemd) aan het aanleggen van de spoorlijn. Het bergachtige terrein op het traject maakte de aanleg er niet makkelijker op, vooral niet op het 100 kilometer lange hooggelegen deel tussen Mjølfjell en Geilo.

De aanleg was echt bouwkunde op z'n best, en we zijn trots op de spoorlijn', aldus Halldis.

Er werd langs het traject een lange weg aangelegd om materiaal en eten over te vervoeren tijdens de aanleg van de Bergensbanen. Die weg heet de Rallarvegen (The Navvy Road) en is tegenwoordig in de zomer één van de populairste fietsroutes van Noorwegen.

De 82 kilometer lange route loopt van Haugastøl via Finse en leidt je door het schilderachtig berglandschap tot in het kleine dorp Flåm aan het Sognefjord. Maar je kunt ook op de fiets naar Voss.

'Zwaai je naar de trein als je op de Rallarvegen fietst, dan groet de machinist je terug door naar je te fluiten', legt Gudrun uit.

Tegenwoordig is de Bergensbanen onderdeel van één van de populairste rondreizen van Noorwegen: Noorwegen in een notendop.

De meeste mensen beginnen hun reis in Bergen of Oslo en stappen dan op het station van Myrdal over naar de wereldberoemde Flåmsbana (de spoorlijn Myrdal - Flåm). Tijdens die rit met de ouderwetse trein kom je door wel 20 tunnels en kom je uit in het fjordendorp Flåm. Daar kun je een rondvaart maken over het Nærøyfjord dat op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat en andere vertakkingen van het fjord verkennen.

Je kunt je reis ook beginnen vanuit Voss, Geilo of Flåm en de route, lengte en je activiteiten helemaal zelf invullen. De rondreis is een comfortabele en milieuvriendelijke manier om Noorwegen te ontdekken.

Lees meer en bereid je voor op een unieke reis door Noorwegen:

Veel treinstations langs de Bergensbanen liggen in legendarische grotere en kleinere plaatsen waar je in de buurt van alles kunt zien en doen. Wil je niks missen? Stap dan onderweg hier en daar uit en ga de omgeving verkennen om je ervaring nog completer te maken.

Ben je er klaar voor?

Alles wat je moet weten over de spoorlijn tussen Oslo en Bergen.

Profiteer van deze topaanbiedingen

Neem een kijkje bij onze sponsors die er alles aan doen om je een goede reis te bezorgen.

Recent bekeken pagina's