Skip to main content

Een winterreis van Bergen naar Flåm

‘Je hebt de fjorden nooit echt gezien tot je ze in de winter te zien krijgt.’

– National Geographic

Het is rauw. Het is ruw. Laat je innerlijke Viking los en ontdek enkele van de mooiste landschappen ter wereld zonder mensenmassa’s.

Beleef de Norway in a nutshell Winter Tour met Fjord Tours.

Het majestueuze landschap dat zich voor je uitstrekt werd gevormd door de opeenvolging van ijstijden.

Begin je reis in Bergen

Meng je onder de 270.000 moderne Vikings in deze bruisende en historische stad.

Kuier door de straatjes met gezellige cafés en charmante houten huisjes aan beide kanten, en bezoek beroemde kunstlocaties, zoals KODE en Troldhaugen, het huis van componist Edvard Grieg.

De restaurants in Bergen serveren je moeiteloos bordjes met vis en zeevruchten van wereldklasse en andere delicatessen, want de natuurlijke ingrediënten vinden ze net buiten hun eigen deur, zowel op het land als in de zee.

Trendy Vogue Travel is lang niet het enige expertenmagazine dat helemaal gek is op restaurants als Lysverket en de levendige traditionele vismarkt Fisketorget.

Wanneer je je buikje rond hebt gegeten, kun je ontdekken waarom de historische kade Bryggen de bekendste bezienswaardigheid in de stad is en opgenomen werd op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Neem de kabelbaan Fløibanen tot boven op de berg Fløyen en krijg het gevoel dat je met een drone boven de stad en de fjorden zweeft.

Spring op de trein!

Leun achterover en geniet van de panoramische uitzichten tijdens je reis. De trein klimt op een traject van 106 kilometer van Bergen naar Myrdal, het hoogste station van de wereldberoemde Flåmsbana-spoorlijn.

Tal van experten hebben de Flåmsbana al omschreven als de mooiste treinreis ter wereld.

De afdaling vanuit Myrdal duurt één uur en brengt je in alle comfort van 867 naar slechts 2 meter boven de zeespiegel, door 20 korte tunnels, ongerepte valleien en diepe ravijnen, tot helemaal beneden in Flåm in het binnenste gedeelte van het Aurlandsfjord.

Kijk zeker naar beide kanten om het onaangeroerde witte sprookjeslandschap met bevroren watervallen te zien. Deze lijken op grote glazen sculpturen, zoals de Kjosfossen-waterval die de Flåm-spoorlijn van elektriciteit voorziet.

Het is dan ook geen verrassing dat deze omgeving deels de inspiratie vormde voor de Disney-animatiefilm Frozen.

Elektrisch onderweg

Het is puur. Het is stil. Het wordt aangedreven door de natuurkrachten waar je doorheen aan het zeilen bent.

Vertrek op onvergetelijke fjordcruise op het Nærøyfjord met een hybride elektrisch schip uit lichte koolstofvezel dat in de buurt ontworpen en gebouwd werd.

Het zigzagpatroon doet denken aan de typische wandelpaden die je op de bergwanden langs het fjord kunt zien.

Je kunt ook nog dichter bij de kracht der natuur komen op een RIB-boot. Sommige tochten houden zelfs even halt bij Undredal Stølsysteri, waar je van de heerlijke, ambachtelijk gemaakte geitenkaas kunt proeven.

Er zijn nog heel wat andere activiteiten die je in en rond Flåm kunt proberen.

Trek in meer?

De brouwerij Ægir in Flåm werd al meerdere keren benoemd tot 'beste brouwerijcafé in Noorwegen'.

Hun hoog aangeschreven ambachtelijk bier wordt gebrouwen volgens authentieke Noorse tradities. Wat hier geserveerd wordt, weerspiegelt het nieuwe enthousiasme voor plaatselijke voeding- en drankcultuur in Fjord-Noorwegen. Het is een waar paradijs voor fijnproevers.

Ga mee met Fjord Tours op fjordsafari op het Aurlandsfjord gevolgd door een Vikingdiner bij Ægir.

Coole architectuur

Maak een wandeling in de hemel!

Vanuit Flåm kom je dankzij een korte busrit bij het uitkijkpunt Stegastein. De elegante houten structuur strekt zich ongeveer 30 meter uit in de leegte, 600 meter boven het Aurlandsfjord.

Het gewaagde uitkijkpunt werd vormgegeven door architecten Todd Saunders en Tommie Wilhelmsen en maken deel uit van de 18 Norwegian Scenic Routes in Noorwegen.

Dit is slechts één van de vele hoogtepunten waar de ongerepte natuur in aanraking komt met coole architectuur in Fjord-Noorwegen.

Kom, we gaan op pad! Trek je sneeuwschoenen aan en volg het veilige spoor van je gids – en misschien zelfs een plaatselijke vos – tot boven op de heuvel, voor een vogelperspectief over de fjorden.

Ontmoet een Viking

Klaar voor een uitdaging?

In het Vikingdorp Njardarheimr kun je de Oudnoorse manier van leven ontdekken en je wagen aan typische, stoere Vikingactiviteiten. Het dorp bevindt zich in Gudvangen, het binnenste gedeelte van het beroemde Nærøyfjord, dat ook werd opgenomen op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Trek naar de skipistes

Op minder dan een uurtje met de bus vanuit Gudvangen, dichtbij Voss en Bergen, kom je in het skiparadijs Myrkdalen. Het is het grootste skigebied in Fjord-Noorwegen met maar liefst 21 pistes.

Laat je voor de après-ski leiden door de New York Times en ga naar het dorpje Voss voor een lokaal biertje in de kroeg Tre Brør.

Verder kun je je ook genoeg moed indrinken om de lokale specialiteit Smalahove (schapenkop) te proberen, waar de plaatselijke producent Smalahovetunet zich in specialiseert.

Slaap in een historische omgeving

Er zijn tal van plekjes om te overnachten, maar voor dat klein beetje extra moet je beslist één van de statige, historische hotels in de fjordenregio proberen, zoals Fretheim Hotel in Flåm or Fleischer's Hotel in Voss.

Het boerderij-boutiquehotel 29/2 Aurland is ook een mooie keuze voor de doorgewinterde reiziger.

Maak het gezellig

Een diner met plaatselijke gerechten en gezellig dicht tegen elkaar kruipen bij het haardvuur in het hotel, meer heb je niet nodig aan het einde van je dag om een nachtje heerlijk te slapen.

Zie meer van het fjord

Je kunt ook makkelijk je verblijf verlengen met een omweg naar Sogndal, waar je een wandeling kunt maken over het wandelpad Fjordstien.

Ontdek Sognefjord in a nutshell met Fjord Travel.

Ben je er klaar voor?

Boek je tocht van Bergen naar Flåm en beleef het hele jaar door de prachtige tour Norway in a nutshell met Fjord Tours.

Ontdek meer hoogtepunten en redenen waarom je Fjord-Noorwegen in de winter moet bezoeken.

De beste deals van onze partners

Boek je volgende vakantie-avontuur in Noorwegen meteen.

Lees meer

Recent bekeken pagina's