Dynamic Variation:
Book
Choose Language
Search & Book
Search
or search all of Norway

Borgund staafkerk, Lærdal, Sogn and Fjordane

Lærdal

Zie een stukje van de Noorse geschiedenis

De best behouden middeleeuwse kerk in Noorwegen, Borgund, en de unieke houten huisjes in Lærdalsøyri zijn een lust voor het oog, en vanuit Lærdal kun je binnen een paar uur naar een 1000 meter hoge piek wandelen van waar je van een schitterend uitzicht kan genieten.

Gelegen aan de kop van de op de UNESCO-lijst staande Sognefjord, Lærdal biedt dramtische bergtoppen in een weelderige, groene omgeving. In de dalen wordt landbouw bedreven, en de rivier Lærdalselva die uit de bergen komt, zit vol met zalm. Dit alles geeft de vallei een bijzonder karakter.

Lærdal is een gecertificeerde bestemming voor duurzaam toerisme, een kwaliteitsmerk wat wordt aangeboden aan bestemmingen die systematisch te werk gaan om de impact van toerisme op het milieu te verminderen, zonder de kwaliteit van de toeristische voorzieningen uit het oog te verliezen, en waarde hecht aan de geschiedenis, natuur en het karakter van de bestemming. Het dorp heeft een actieve boerengemeenschap, en het droge klimaat van de regio draagt eraan bij dat het fruit, de bessen en groenten die hier worden verbouwd van zeer goede kwaliteit zijn.

In Lærdal vind je de staafkerk van Borgund, de best behouden staafkerk van Noorwegen, welk in 1180 gebouwd is met 2000 houten planken en boomstammen. Deze staafkerk wordt tegenwoordig niet meer gebruikt voor kerkelijke functies, maar vandaag de dag is er een museum in gevestigd.

Het museumdorpje Gamle Lærdalsøyri is een pittoresk dorpje met meer dan 150 goed behouden houten huisjes, welk in de 18e en 19e eeuw zijn gebouwd. Een grote brand in 2014 heeft echter 35 van deze huizen vernietigd, waarvan er een aantal grote historische waarde hadden. Echter, sinds kort is het museumdorpje weer geopend voor toeristen.

Ook kan er in Lærdal goed worden gewandeld, bijvoorbeeld langs Vindhellaveien bij de staafkerk van Borgund, of langs de langere Kongeveien (Koningsweg) die de bergen van Filefjell invoert.

Lærdalsøyri
Gamle Lærdalsøyri
Terje Rakke / Nordic Life AS / Fjord Norway
Lærdalselva
Zalmvissen in Lærdalselva
Sverre Hjornevik
Kongeveien, Lærdal
Kongeveien, Filefjell
Statens vegvesen
Nærøyfjord
De Nærøyfjord
Katrin Moe
Ad

Een duurzame bestemming

Veel plaatsen volgen duurzame principes, maar om als duurzame bestemming gecertificeerd te worden is een eer waar maar weinig bestemmingen voor kwalificeren. Het proces om gecertificeerd te worden duurt jaren, en de samenwerkende aanbieders in de betreffende bestemming moeten in deze tijd aantonen dat zij ook daadwerkelijk gedreven zijn om de ervaring voor hun bezoekers uitmuntend te houden, terwijl de negatieve impact van het toerisme op alle mogelijke manieren wordt tegengegaan. Daarnaast moet de bestemming continu aan haar bedrijfsvoering en de verhoudingen met de lokale gemeenschap werken, allemaal volgens duurzame principes.

Leer meer over duurzaamheid in Noorwegen

Sustainable destination

Reizen naar en in de omgeving

Met het vliegtuig:
  • Lærdal heeft geen eigen vliegveld, maar de luchthaven van het nabijgelegen Sogndal is maar 30 vliegminuten van Bergen, en drie kwartier vliegen van Oslo.
Over de weg:
  • De snelbussen van Bergen naar Lillehammer stoppen in Lærdal, dit is ongeveer 5 uur na vertrek uit Lillehammer en 4,5 uur na vertrek uit Bergen.
  • Er rijden ook snelbussen vanuit Oslo, deze doet er ongeveer 6 uur over naar Lærdal.
  • Met de auto doe je er ongeveer 4,5 uur over om van Bergen naar Lærdal te rijden via de E16, en ongeveer 4 uur vanuit Oslo via de Rijksweg 7.
Met de boot:
  • Dagelijks kun je een snelveer nemen vanuit Bergen naar Sogndal. Vanuit Sogndal kun je dan verder met een lokale bus naar Lærdal.

 

Lærdal biedt meer...

In en rond Lærdal is nog veel meer te doen, en waarom wachten totdat je er bent? Bekijk nu alle andere mogelijkheden en ontdek wat er allemaal kan!

×

Lees meer

Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad