Skip to main content

Plan je reis naar Spitsbergen

Een korte vlucht vanaf het vasteland van Noorwegen brengt je naar het machtige, arctische landschap van de archipel Spitsbergen. Ga op avontuur in de rauwe wildernis, ontdekt de unieke dieren, en eet en geniet in de levendige stad Longyearbyen.

Het poolklimaat, de rijke fauna, de wilde natuur en de oude mijnstadjes van Spitsbergen fascineren reizigers al heel lang. Longyearbyen is een internationale stad met veel culturele evenementen, zoals concerten, festivals en tentoonstellingen. Dineer in één van de vele restaurants met traditionele arctische gerechten zoals zeehonden, walvissen, rendieren, korhoenders en arctische ridderforel. Spitsbergen heeft ook een lokale bierbrouwerij en één van de grootste champagneselecties van Noorwegen.

Vanuit de stad Longyearbyen kun je spannende tochten maken met de boot, kajak, sneeuwscooter of hondenslee. Je kunt gaan wandelen of skiën, maar ga niet buiten de stadsgrens zonder een professionele gids, want naast de 3000 mensen die er wonen, is Spitsbergen ook de thuisbasis van de machtige ijsbeer.

”Spitsbergen is het dichtste dat de meeste stervelingen bij de Noordpool kunnen komen en weet toch te inspireren.”
- Lonely Planet

De originele naam van Spitsbergen, Svalbard, betekent ’koude kusten’, maar de archipel heeft een relatief mild klimaat in vergelijking met andere gebieden op dezelfde breedtegraad. De constante middernachtzon in de zomer en de donkere periode in de winter zorgen voor twee totaal verschillende ervaringen. De poolnacht is speciaal voor Spitsbergen - het is de donkerste aller tijden, van midden november tot eind januari. Overdag wordt het donker genoeg om het prachtige noorderlicht te zien.

Historisch gezien waren zowel de walvisvangst als de mijnbouw belangrijke industrieën op de eilandengroep, maar nu staan vooral de verkenning van de noordpool en het toerisme centraal. De natuur van Spitsbergen is meedogenloos, maar kwetsbaar. Bijna tweederde van het oppervlak is beschermd, en het is van cruciaal belang om voorzichtig te zijn voor de wilde dieren die daar leven.

Spitsbergen kreeg het certificaat Sustainable Destination, een keurmerk dat wordt toegekend aan bestemmingen die systematisch de negatieve impact van toerisme proberen verminderen.

Meer inspiratie vind je op de officiële website van Spitsbergen.

Hondensledetochten en activiteiten

Trek eropuit en verken Spitsbergen met de hondenslee, ski’s of te voet!

Safari's en bezienswaardigheden

Ga mee op rondleiding om meer te weten te komen over de cultuur, de natuur en de dieren die er leven!

Accommodaties

Van comfortabele hotels tot knusse hutten. Vind je thuis weg van huis.

Eten en drinken

Van plaatselijke juweeltjes tot exclusieve restaurants.

Spitsbergen biedt meer

Je hoeft niet te wachten tot je hier bent om te bepalen wat je zou willen doen. Filter je zoekopdracht en bekijk de aanbiedingen hieronder.

Hier aankomen en in de buurt

Vergeet niet dat Svalbard geen deel uitmaakt van het Schengengebied, dus alle bezoekers die niet Noors zijn, hebben een paspoort nodig. Gedetailleerde reisinformatie is te vinden op de officiële website van Spitsbergen.

Gebruik Entur om je reis te plannen en vind opties van het hele Noorse openbaarvervoersnetwerk.

Seizoen en klimaat

Ondanks het feit dat Spitsbergen zo dicht bij de Noordpool ligt, heeft de archipel een relatief mild klimaat in vergelijking met gebieden met dezelfde breedtegraad.

In Longyearbyen varieert de gemiddelde temperatuur van -14°C gedurende de winter tot +6 °C gedurende de zomer.

Het is niet ongewoon dat Spitsbergen lange perioden in de winter heeft, met temperaturen tussen -20 en -30 °C.

Tijdens de zomer is mist gebruikelijk. In termen van neerslag kan Spitsbergen echter worden beschreven als een 'Arctische woestijn' met een jaarlijkse regen- en sneeuwval op slechts 200-300 millimeter. Het weer op Spitsbergen kan heel snel verschuiven, en lokale variaties zijn vaak aanzienlijk.

Ontvang de laatste weersverwachting op yr.no.

Lees meer over het noorderlicht op Spitsbergen.

Laat je inspireren

Profiteer van deze topaanbiedingen

Neem een kijkje bij onze sponsors die er alles aan doen om je een goede reis te bezorgen.

Recent bekeken pagina's