De Arctische keuken
Vers uit Noord-Noorwegen
Van de meest verse vis, schaal- en schelpdieren tot wild van wereldklasse. De locals zweren erbij dat producten uit het hoge noorden lekkerder en rijker van smaak zijn.
In dit sprookjesland in het hoge noorden zwerven de rendieren vrij rond over eindeloze weiden en met sneeuw bedekte bergplateaus …
… en elke winter komt de wereldberoemde skrei, de rondtrekkende Atlantische kabeljauw, naar hier om kuit te schieten.
'Je denkt misschien dat de gebieden ten noorden van de poolcirkel in veel opzichten onherbergzaam zijn, maar toch zijn de ingrediënten er puur, supervers en ze smaken echt lekker.'
Gunnar Jensen, chef-kok bij Mathallen in Tromsø
Kom maar een kijkje nemen in de Arctische keuken!
Beschouw jij jezelf als een echte fijnproever? Dan heeft Noord-Noorwegen een aantal unieke delicatessen die je gewoon geproefd moet hebben. Die worden vers bereid met producten uit de streek … té lekker voor woorden!
Heb je wel eens tørrfisk (stokvis) geproefd? Het is een soort gedroogde vis die meestal wordt gemaakt van skrei.
Dankzij het klimaat wordt het op grote schaal geproduceerd in Noord-Noorwegen. Het is er niet te koud, niet te warm en heeft de perfecte mix van zon, wind, sneeuw en regen.
Het is één van de oudste exportproducten van Noorwegen. Stokvis uit de Lofoten is een uniek kwaliteitsproduct en heeft de status beschermde geografische aanduiding gekregen.
'Het gerucht gaat dat er in Europa qua eten en drinken maar twee dingen zijn die een langere geschiedenis hebben dan stokvis: wijn en olijfolie.'
Svein-Ingvar Bjørndal, theaterkok bij Vertshuset Skarven
Bij Vertshuset Skarven in Tromsø staat stokvis al 27 jaar op het menu. Het wordt op traditionele wijze gegrild in knoflookboter en geserveerd met een wortelstoofpotje en knapperig spek.
Echt zalig!
Hier wordt de stokvis geweekt voordat het gekookt en bereid wordt als deel van een maaltijd.
Je kunt stokvis grillen, bakken en zelfs als topping op je pizza doen. Veel mensen vinden het ook lekker als hartige snack, een beetje zoals chips.
In de loop der eeuwen zijn er verschillende soorten gedroogde vis ontstaan zoals boknafisk (ongezouten), klippfisk (gezouten) en lutefisk (geweekt in loog waardoor het een geleiachtige textuur krijgt).
Noren zijn ook echt dol op sild (haring), dat veel voorkomt in Noord-Noorwegen. We eten het op allerlei manieren: vers, gerookt, gezouten en ingemaakt.
Versgevangen koningskrab behoort tot de allerbeste schaaldiersoorten die je op je bord kunt krijgen en wordt in het noorden steeds populairder. Koningskrab wordt meestal au naturel geserveerd met gesmolten boter en bieslook.
Bekijk deze beproefde techniek maar eens.
Maak indruk op je vrienden en maak het thuis zelf klaar!
Je vindt een heerlijk recept voor koningskrab en heel veel andere gerechten in het Noorse Kookboek.
Het is nog cooler om zelf je hengel uit te werpen!
Ga mee op koningskrabsafari in Kirkenes, Honningsvåg, de Noordkaap, Alta of in Tromsø.
Veel van de beste restaurants kun je in de steden vinden, maar er zijn ook heel goede eetgelegenheden op meer afgelegen plekken die zowel de reis als de moeite waard zijn.
Proef al het lekkers van de Finnmarkse hoogvlakte maar eens in de landelijke sfeer van Trasti & Trine in Alta.
Sta open voor bijzondere ervaringen, want restaurants in Noord-Noorwegen kunnen heel anders zijn dan je denkt.
Bij Kvitnes Farm hebben ze niet alleen maaltijden van wereldklasse, ze geven je ook lekkere warme wollen sokken.
Ben je klaar voor al dat lekkers uit de Arctische keuken?