Dit exclusieve vlees is het uitgangspunt van veel traditionele Sami-gerechten, waarvan bidos één van de bekendste is. Bidos is een traditionele soep die wordt gemaakt van wortels, aardappelen en langzaam gegaard rendiervlees. Meestal wordt het opgediend bij Sami-bruiloften en andere festiviteiten.
Rendiervlees wordt ook vaak geserveerd in de allerbeste Arctische restaurants van de streek, waar je onder andere rendiercarpaccio en malse rendierhaas kunt bestellen. Maar rendiervlees is niet de enige verwennerij voor vleesliefhebbers ...
Lam van wereldklasse
Je kunt zowat overal ter wereld lamsvlees krijgen, maar alleen het exclusieve Lofotlam komt uit de Lofoten in Noord-Noorwegen. De combinatie van goede fok en vrij grazen op steile berghellingen zorgt ervoor dat het vet van de lammeren doorregen is in het vlees. Dat geeft het lamsvlees van de Lofoten z'n unieke malsheid en kenmerkende aroma.
Hetzelfde geldt voor Lyngenlam, die in het hooggebergte op het schiereiland Lyngen grazen. Zowel Lofotlam als Lyngenlam zijn door Noorwegen officieel gecertificeerd als unieke delicatessen en hebben de Noorse certificering beschermde geografische aanduiding.
Langzaam groeiende magie
Groente en fruit verbouwen in het noordpoolgebied is best wel een uitdaging, al is het wel de moeite waard want het levert de koks in Noord-Noorwegen heel wat bijzondere ingrediënten op. Ten noorden van de poolcirkel is het 's zomers 24/7 licht, en de winters zijn er lang en streng.
'De middernachtzon heeft een positieve invloed op fruit, groenten en bessen verbouwen. De aardappelen en knolgewassen zijn extra lekker, en aardbeien die hebben gerijpt onder de middernachtzon zijn gewoon zalig', zegt Gunnar Jensen van Mathallen.