Skip to main content

10 beste Noorse treinreistips

Met de trein reizen is een fantastische manier om de afwisselende Noorse natuur te ervaren terwijl je van A naar B reist. Hier is alles wat je moet weten over de trein nemen in Noorwegen: waar je de goedkoopste treintickets vindt, hoe je een slaapcoupé boekt en informatie over de trajecten.

Reis van kristalheldere fjorden naar kleine dorpjes in het hooggebergte, en daarna door diepe valleien en groene landschappen. In Noorwegen met de trein reizen is echt iets anders. Het is misschien niet de snelste manier om te reizen, maar het is zeker de moeite waard.

De trein is niet alleen een prima optie om de ongelooflijke natuur van dichtbij te zien, het is ook een geweldige manier om duurzaam van A naar B te reizen. Je kunt uit de trein stappen om fascinerende bestemmingen in de buurt van het station te verkennen, en weer opstappen om je reis voort te zetten.

Noorwegen verkennen met de trein

Een uitgebreid spoorwegnet verbindt de grote Noorse steden met elkaar – van Kristiansand in het zuiden tot Bodø boven de poolcirkel. De meeste trajecten lopen door de hoofdstad Oslo.

Er zijn ook treinverbindingen met andere Scandinavische landen. Reis je vanuit Denemarken, dan kun je de trein van Kopenhagen naar Göteborg in Zweden nemen en daarna doorreizen naar Oslo.

Hier is een overzicht van de belangrijkste verbindingen in Noorwegen:

 • De Sørlandsbanen: Oslo – Stavanger, een traject van 8 uur.
 • De Bergensbanen: Oslo – Bergen, een traject van 7 uur.
 • De Dovrebanen: Oslo – Trondheim, een traject van 7 uur.
 • De Nordlandsbanen: Trondheim – Bodø, een traject van 10 uur.
 • De Raumabanen: Dombås – Åndalsnes, een traject van 1 uur en 40 minuten.
 • De Rørosbanen: Hamar – Trondheim, een traject van 5 uur.
 • De Ofotbanen: Narvik – Kiruna, een traject van 3 uur en 20 minuten.

Auteur van Togferie (Treinvakanties) Erik Sveberg Dietrichs heeft de hele wereld rondgereisd met de trein. Hij heeft veel goede tips over wat je wel en niet moet doen als je in Noorwegen met de trein reist:

1. Tickets boeken is makkelijk

De spoorlijnen in Noorwegen worden gerund door verschillende spoorwegmaatschappijen, maar je reis boeken is echt appeltje eitje want je kunt alles meestal plannen en boeken via de app van Entur of op de website van Entur.

Op de grotere stations kun je ook tickets kopen.

2. Hoe krijg je de beste prijs

'Bedenk dat de goedkoopste tickets vaak snel uitverkocht zijn, dus boek je reis - vooral in de zomer - zo vroeg mogelijk en let op speciale aanbiedingen', zegt Erik.

Als je met VY reist, zoek dan hun 'lowfare' tickets (laag tarief) op. Boek je treinreis bij VY.

De 'standaardtickets' van SJ NORD zijn het goedkoopst. Boek je treinreis bij SJ NORD.

Reis je met Go-Ahead Nordic, zoek dan hun 'lowfare' tickets (laag tarief) op.

'Let er ook op dat veel spoorwegmaatschappijen korting geven op tickets voor kinderen, jongeren en senioren', merkt Erik op.

Reis je met je gezin naar Oslo Airport? Met de Oslo Airport sneltrein (Flytoget in het Noors) reizen alle kinderen onder de 16 gratis als ze worden begeleid door iemand van boven de 16.

Goed om te weten: de meeste goedkope tickets kunnen niet worden terugbetaald. Dus als je meer flexibiliteit nodig hebt, overweeg dan een 'flex ticket' te kopen.

3. Reizen met kinderen

'Kinderen mee in de trein is geen probleem. Sommige treinen hebben zelfs een speciale wagon voor gezinnen met kinderen', vervolgt Erik.

Als je met VY op de Bergensbanen reist, beschikt de trein over een gratis speelruimte voor kinderen en een aangrenzend zitgedeelte voor het hele gezin. Vergeet alleen niet tijdens het boeken het vakje 'Family' aan te vinken.

Ook SJ Nord heeft gezinswagons met speelruimtes voor de kleintjes in hun treinen.

Al hebben de meeste treinen een speciale ruimte waar je de kinderwagen kunt parkeren, vergeet niet vooraf te informeren, want het kan zijn dat je daarvoor op voorhand een plek moet reserveren.

Heeft de trein een restauratiewagon, dan helpt het personeel je graag met het opwarmen van babyvoeding.

4. De nachttrein

'Veel verbindingen hebben als optie ook een nachttrein. Zorg wel dat je de reis vroeg boekt als je je eigen slaapcoupé wilt, want die zijn snel uitverkocht', zegt Erik.

Je vindt nachttreinen op:

 • de Bergensbanen (Oslo - Bergen)
 • de Dovrebanen (Oslo - Trondheim)
 • de Nordlandsbanen (Trondheim - Bodø)
 • de Sørlandsbanen (Oslo - Stavanger)

Neem je de nachttrein op de Dovrebanen (met VY), dan beschikt elke coupé over twee eenpersoonsbedden (75 cm x 200 cm), dekbedden en kussens, en natuurlijk verder alles wat je nodig hebt zoals een wastafel, spiegel, handdoeken, zeep en flessen water. In de coupé kunnen twee personen slapen. Als je met kinderen reist, kunnen twee volwassenen en twee kleine kinderen een coupé delen. We raden je aan dat kinderen boven de 6 jaar een eigen bed hebben. 10 minuten voordat de trein op zijn eindbestemming aankomt, wordt dat omgeroepen.

De nachttreinen van SJ Nord op de Dovrebanen en de Nordlandsbanen hebben slaapcoupés met twee opgemaakte stapelbedden, handdoeken, wastafels en drinkwater. Gezinnen met twee kleine kinderen kunnen een coupé delen. Reis je met oudere kinderen, dan raden we je aan dat iedereen een eigen bed heeft.

Slaapcoupés op het zuidelijke traject (met GoAhead Nordic) hebben twee bedden (70 cm x 200 cm). Op deze treinen reizen kinderen tot 6 jaar gratis en kunnen ze een bed delen met een volwassene. Maximaal 2 volwassenen en 2 kinderen kunnen één slaapcoupé delen. Water en oordopjes kun je gratis afhalen bij het karretje met eten en drinken.

5. Vergeet je lader niet!

'De meeste treinen beschikken over een oplaadpoort naast elke zitplaats. Dus heb je altijd stroom bij de hand om foto's te maken met je telefoon', zegt Erik.

Leun lekker achterover en geniet van de rit vanuit een comfortabele zitplaats en geniet van een prachtige close-up van het schitterende landschap.

6. Wat werk gedaan krijgen

'In veel treinen heb je ook gratis internet, dus als je je computer meeneemt, kun je tijdens de reis ook wat werk gedaan krijgen', legt Erik uit.

7. Eten en drinken

De meeste treinen op lange trajecten hebben een restauratiewagon waar je eten en drinken kunt kopen. Ook kun je vaak snacks en drankjes uit een automaat halen.

'Veel treinen hebben een goede selectie qua eten, maar je kunt beter van tevoren even informeren zodat je je eigen eten of thermos koffie mee kunt nemen als dat nodig is', vervolgt Erik.

8. Neem een boek mee

'Maar alleen voor in de tunnels, want je wilt het uitzicht echt niet missen!', zegt Erik.

9. Op de uitkijk naar wilde dieren

'Met een beetje geluk kun je muskusossen spotten op de Dovre-spoorlijn', vertelt Erik.

Neem een verrekijker mee zodat je meer kans maakt om de majestueuze muskusos te zien ... of misschien een eland, een rendier of een arend? Veel ritten voeren je ook door landelijke gebieden die bezaaid zijn met grazend vee.

10. Treinvakanties

Bergen, fjorden, steden ... de stations langs de verschillende Noorse spoorlijnen liggen op de meest spectaculaire plekken en kunnen een perfect vertrekpunt zijn voor je volgende avontuur. Je hebt geen auto nodig! Of je nou op zoek bent naar actie, ontspanning of plezier met het hele gezin, veel bezienswaardigheden en bestemmingen liggen op een klein stukje wandelen of op een korte busrit van de stations.

In de meeste treinen kun je ski's, fietsen of iets anders dat je nodig hebt tijdens je vakantie meenemen. Informeer wel van tevoren bij je spoorwegmaatschappij, want het kan zijn dat je ruimte moet reserveren voor je spullen. Hetzelfde geldt voor huisdieren.

Maak je gebruik van een rolstoel, ben je slecht ter been of heb je ergens anders hulp bij nodig, check dan de opties qua toegankelijkheid op de website van je spoorwegmaatschappij. Op bemande stations kun je ook hulp krijgen bij het boeken van je tickets of wat je ook maar nodig hebt.

Klaar voor een treinvakantie? Lees tips over wat er zoal te zien en te doen is in de buurt van de beste stations op de spoorlijn Oslo - Bergen, ofwel de Bergensbanen, de Dovre-spoorlijn, ofwel de Dovrebanen en op de Rauma-spoorlijn, ofwel de Raumabanen.

De beste deals van onze partners

Boek je volgende vakantie-avontuur in Noorwegen meteen.

Recent bekeken pagina's