Skip to main content

De meest interessante stopplaatsen op de
Sørlandsbanen

(de spoorlijn Oslo - Stavanger)

Instappen allemaal!

Vanuit de bruisende Noorse hoofdstad Oslo, door de valleien van Telemark, helemaal naar de mooie zuidkust en dan door naar het westen richting Stavanger in Fjord-Noorwegen - deze treinreis van 8 uur zit boordevol verrassingen.

Met een paar tussenstops kun je van dit traject een complete treinvakantie maken - en je hebt geen auto nodig.

Deze reis is ook perfect voor als je met kinderen reist, want er zijn in de buurt van de stations veel gezinsvriendelijke avonturen.

Kom, we gaan!

Hier begint je reis

We stappen op Oslo centraal aan boord van de trein.

Leun lekker achterover en ontspan je terwijl de trein via Asker, Bærum en Drammen naar het westen rijdt.

Zelf geen koffie meegenomen? Geen punt! Stap gewoon de restauratiewagon binnen voor een lekker drankje.

Binnen een uur kom je aan in Kongsberg.

Kongsberg is een historisch mijnstadje dat de moeite waard is om te verkennen. Op een kwartiertje lopen vanaf het station vind je het Lågdal Museum, een gezinsvriendelijke bestemming die je de plaatselijke geschiedenis en tradities laat zien. 

In de zomer kun je in de weides alle traditionele boerderijdieren begroeten, en da's perfect voor reizen met kleine kinderen.

Vanuit Kongsberg loopt de Sørlandsbanen door de provincie Telemark, een deel van Noorwegen dat bekend staat om z'n afwisselende natuur en warme zomers.

De trein baant zich een weg door uitgestrekte bossen, over bergen en groene heuvels voordat hij stopt in het idyllische Bø, dat heel wat te bieden heeft voor natuurliefhebbers en heel wat pret in petto heeft voor het hele gezin!

Het is vanaf het station maar een klein eindje rijden naar Bø Sommarland, het grootste waterpark van Scandinavië! Neem rechtstreeks vanaf het station een taxi of de lokale bus voor een spetterend wateravontuur.

Met een speciaal iemand op reis?

Vanaf het treinstation in Bø kun je ook een bus of taxi nemen naar het Fruitdorp Gvarv. Hier kun je bij wijngaard Lerkekaasa een romantische nacht doorbrengen in ... een wijnvat!

Eenmaal terug op de Sørlandsbanen (de spoorlijn Oslo - Stavanger) is de volgende stopplaats op het traject Lunde.

Ga in Lunde eens varen op het mooie Telemarkkanaal, want je kunt uit verschillende boottochten en rondvaarten kiezen.

En daarna stapje weer op de trein.

Een paar stations verder kom je in Zuid-Noorwegen aan op station Nelaug.

In Nelaug kun je overstappen op de Arendalsbanen (de spoorlijn Nelaug - Arendal), een aftakking naar de idyllische kustplaats Arendal.

Maar sla de rest van de Sørlandsbanen niet over!

Het volgende station is Vennesla. Hier moet je echt een bezoekje brengen aan de bibliotheek en het cultuurhuis van de stad, dat zelfs prijzen heeft gewonnen voor z'n bijzondere houtarchitectuur.

Indrukwekkend, toch?

Nu kun je lekker van het uitzicht genieten voordat de trein je naar één van de belangrijkste stations op de Sørlandsbanen brengt: Kristiansand - de zomerhoofdstad van Noorwegen.

Kristiansand is de grootste stad in Zuid-Noorwegen en er zijn voor het hele gezin allerlei leuke (en lekkere) avonturen te beleven zoals fantastische plekjes om te zwemmen, coole musea en heerlijke vis, schaal- en schelpdieren.

Hier een paar dagen doorbrengen is zeker een aanrader!

Kristiansand dierentuin en pretpark Dyreparken is echt een must als je met kinderen reist.

Waterpark Badelandet Ligt er vlak naast - dus maak je maar op voor een hele dag vol pret!

Kilden Performing Arts Centre is een architectonische bezienswaardigheid in Kristiansand en ook echt een bezoek waard.

Beleef theater, muziek, dans en ballet, opera en geniet van de fantastische architectuur die internationale faam heeft verworven.

Kristiansand heeft één van de grootste Noord-Europese verzamelingen charmante, oude, witte houten huizen in een wijk met de naam Posebyen. Dit is de perfecte plek voor een wandeling! In de zomer kun je hier op zaterdag naar de leuke plaatselijke markten.

Ontdek Kristiansand

We vervolgen onze reis verder richting het westen op de Sørtoget, zoals de spoorlijn Oslo - Stavanger ook wel wordt genoemd. Maak het je gezellig met een boek of maak even wat werk af.

De trein brengt je in zo'n anderhalf uur van Kristiansand naar Sira. Wat dacht je intussen van een snack uit de restauratiewagon?

Op station Sira kun je de bus nemen naar het mooie kustplaatsje Flekkefjord. Dat ligt halverwege Kristiansand en Stavanger aan de monding van het Lafjord.

In het gezellige stadscentrum is van alles te beleven. Ga eens kijken in het pittoreske Hollenderbyen (letterlijk de Hollandse wijk). Het is een kleine, gezellige wijk met oude, witte houten huizen. Hier vind je ook fantastische straatkunst van zowel Noorse als internationale artiesten.

Ben je op zoek naar avontuur voor het hele gezin, ga dan eens spoorfietsen over de oude Flekkefjordbanen (de voormalige spoorlijn Egersund - Flekkefjord). De tocht voert je niet alleen door de prachtige natuur, maar ook door meerdere tunnels!

Spoorfietsen kun je in de zomer elke dag doen.

Maak je, eenmaal terug op de Sørlandsbanen (de spoorlijn Oslo - Stavanger), maar op voor een kronkelig traject van drie kwartier richting het westen - terug naar de kust - naar de stad Egersund.

Egersund is een charmant stadje met gezellige houten huizen en veel belevenissen in de natuur - perfect voor wie de ultieme combinatie van kust, stad, bos en bergen zoekt!

En als je toch in de buurt bent, wandel dan ook vooral naar de spectaculaire rotsformatie Trollpikken net even buiten de stad.

Egersund Taxi biedt voor een vast bedrag een taxirit aan van het treinstation naar de parkeerplaats in de buurt van Trollpikken.

Bij Egersund Tourist Information kun je een fiets huren en naar het idyllische Nordsjøveien fietsen. Dat is een kustpad tussen Egersund en Hellevik.

Als je wilt, kun je in Egersund overstappen op de aftakking Jærbanen, die je naar Stavanger brengt.

De Jærbanen (de spoorlijn Stavanger - Egersund) stopt op station Ogna en station Brusand, allebei in de buurt van de mooie Jærstrendene stranden.

Klaar voor het klapstuk?

Welkom in Stavanger!

Een uur en tien minuten later kom je aan op het eindstation:

Stavanger – een stad vol kleurrijke straatjes, coole kunst en schitterende natuur.

Of misschien is Stavanger je vertrekpunt? Hoe dan ook ...

Goede reis!

Over de Sørlandsbanen (de spoorlijn Oslo - Stavanger)

De treinreis van Oslo in Oost-Noorwegen naar Stavanger in Fjord-Noorwegen duurt ongeveer acht uur. De trein rijdt door een afwisselend landschap, en onderweg zie je onder andere grote bosgebieden, bergen, de kust, de groene Zuid-Noorse natuur en de dramatische westkust van Fjord-Noorwegen. De Sørlandsbanen is een traject tussen Drammen en Stavanger.

Hier volgen de belangrijkste toeristische stopplaatsen op de Sørlandsbanen:

De trein, Sørtoget, sluit aan op de Arendalsbanen die tussen Nelaug en Arendal loopt. De aftakking Jærbanen maakt ook gebruik van de Sørlandsbanen, maar loopt alleen tussen Egersund en Stavanger.

De nachttrein van Oslo naar Stavanger is ook een prima optie. Maar als je je eigen slaapcoupé wilt, is vroeg boeken een goed idee, want die zijn snel uitverkocht. Lees meer supergoede treinreistrips van een treinexpert.

Met de trein reizen

Ontdek bestemmingen langs de Sørlandsbanen Je hebt geen auto nodig!

Profiteer van deze topaanbiedingen

Onze treinen brengen je naar iedere uithoek van Noorwegen.

Recent bekeken pagina's