Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Lyngør
Lyngør.
Photo: Terje Rakke / Nordic Life AS - Visitnorway.com
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade
Ad

Met deze tips blijf je veilig en droog

Tot op zeker hoogte hebben alle Noren zoutwater door hun aderen stromen. Wij leren als kinderen al hoe we ons moeten gedragen op een boot of langs de waterkant. We beseffen echter dat dit niet voor al onze bezoekers ook het geval is, maar als je deze tips gebruikt, ben je in ieder geval veilig. En waarschijnlijk blijf je ook droog.

Een zwemvest dragen is verplicht in Noorwegen op alle boten die kleiner zijn dan acht meter land, een paar uitzonderingen daargelaten. Niemand zal je dwingen om een zwemvest aan te trekken als je aan een watersportcompetitie deelneemt, of wanneer je een bootje huurt op een klein meertje - maar het is altijd toch een goed idee er eentje te dragen, want je weet maar nooit.

Drink niet op de boot - alcohol en varen gaan doorgaans niet goed samen.

Blijf niet alleen zelf in balans...

Wat je ook voor leuks op het water aan het doen bent, zorg ervoor dat je bovenal aan je eigen veiligheid denkt. Zorg dat de boot niet te vol beladen is. In kleine bootjes, sta niet op, mits het strikt noodzakelijk is, en hou jezelf ten alle tijden laag. Wanneer je in een klein bootje instapt, probeer je voeten altijd zo dicht mogelijk bij de middenlijn neer te zetten.

...Maar hou de boot ook recht

Bij slecht weer en hoge golven, zorg ervoor dat je met de boeg recht tegen de golven invaart. Als de golven van opzij komen, kan de boot namelijk veel makkelijker omslaan. Draag ook geen rubberlaarzen, want ga je onverhoopt toch over boord, vullen deze snel op met water en zal het zwemmen een stuk zwaarder worden.

Man overboord

Als jij of iemand anders overboord valt, is het belangrijk om zo snel mogelijk uit het water te komen. Zelfs in de zomer kan onderkoeling sneller optreden dan je zou denken, dus zodra je weer op het droge bent, trek je natte kleding zo snel mogelijk uit en doe wat droogs aan.
Als je iemand in het water ziet vallen, gooi deze een reddingsboei toe, maar spring er niet zelf in. Beter is het wanneer de reddingsboei vastzit aan een touw en wanneer er een knipperlicht aan de reddingsboei vast zit.

Wees voorzichtig bij het redden

Wanneer je iemand uit het water je boot in helpt, moet je voorzichtig zijn dat je niet kapseist, vooral wanneer je maar in een klein roeibootje of kano vaart. Het slachtoffer zal, wanneer deze uit het water wordt gehaald, zijn drijfvermogen verliezen en dus gevoelig zwaarder worden. Dit kan tot gevolg hebben dat een klein bootje omslaat in de richting van het slachtoffer. In kleine bootjes is het dan ook vaak beter om iemand aan boord te tillen via de boeg of het achtersteven, omdat boten daar stabieler zijn, en dus niet zo makkelijk kunnen omslaan.

Als je boot toch omslaat, maar nog steeds drijft, probeer dan niet naar de kant te zwemmen, maar blijf dichtbij en wacht voor redding. Als het kan, klim op de boot, maar pas wel op dat de boot stabiel blijft.

Oevers, rivieren en meren

Koud weer en natte kleding is niet alleen gevaarlijk op zee, maar ook aan de waterkant. Ju kunt immers net zo makkelijk in het water vallen vanaf de waterkant, ongeacht of je aan de kust bent, langs een meer of langs een rivier.

Grote delen van Noorwegen zijn nat en steil, een combinatie die het land uitstekend geschikt maakt om te gaan raften - wat we overigens afraden of in je eentje te doen. Dit moet je eigenlijk altijd onder begeleiding van een gids doen, die niet alleen de rivier kent, maar ook de kennis en uitrusting heeft om de veiligheid ten alle tijde in de gaten te houden.

Wanneer je een rivier wadend oversteekt, moet je de kracht van het water niet onderschatten. Het water heeft vaak een flinke stuwkracht, en kan - zeker als het water snel stroomt - de benen onder je vandaan duwen voordat je het zelf door hebt. Een waadstok kan hierbij handig zijn om je balans te houden.

Verlies je toch je balans in een rivier, en je wordt door de rivier meegesleurd, probeer dan een zittende houding in de rivier aan te nemen, met je benen gestrekt vooruit in de richting waarheen je drijft, zodat je enigszins beschermd bent voor losse stenen en rotsen in de rivier. Hou je voeten zo hoog mogelijk zodat deze niet achter oneffenheden of rotsen op de bedding blijven steken en je ondertrekken bij een sterke stroming. "Zwem" met je armen om de juiste richting in de blijven gaan en overeind te blijven.

Een veilige vakantie is een leuke vakantie...

Handig om te weten

Veiligheidstips voor jezelf en voor anderen

Houd deze vuistregels in gedachten als je op of aan het water bent:

 1. Veiligheid voorop - altijd. Plannen vermindert risico's, dus meer zorgeloos plezier
 2. Neem het materiaal mee dat je nodig hebt. Zorg dat materiaal in goede staat verkeert en dat je het bij de hand hebt
 3. Houd rekening met de zee en het weer. Vaar alleen uit wanneer dat veilig is
 4. Houd je aan de regels van de zee en zorg dat je die ook kent
 5. Draag een zwemvest, reddingsvest of iets dergelijks
 6. Zorg dat je nuchter en uitgerust bent. Bestuur geen boot als je alcohol of drugs gebruikt hebt
 7. Houd rekening met je omgeving en onthoud dat veiligheid, het milieu en ieders welzijn een gemeenschappelijke verantwoordelijkheid is.

Hoe blijf je veilig

Wil je een grote boot besturen?

Indien je bent geboren op 1 januari 1980 of daarna, dien je een vaarbewijs te kunnen overleggen ("båtførerprøven") om een boot die langer is dan 8 meter of een motor van meer dan 25PK heeft te kunnen besturen in Noorse wateren. Voor eenieder die voor deze datus is geboren is het niet verplicht, maar wordt het toch sterk aangeraden.

Een Nederlands (klein-)vaarbewijs wordt in Noorwegen geaccepteerd voor dezelfde type wateren als waarvoor het in Nederland geldig is. Dit geldt ook voor een Belgisch stuurbrevet, evenals vergelijkbare kwalificaties uit andere EU en EEA-landen.

Noodtelefoonnummers

 • 110 - Brandweer
 • 112 - Politie
 • 113 - Ambulance
 • 120 - Noodgeval op zee
 • 22 59 13 00 - Informatiecentrum voor vergiftigingen
 • 1412 TDD (Teksttelefoon voor doven en slechthorenden)

Lees meer

Your Recently Viewed Pages

Terug naar boven

Ad
Ad
Ad