Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Isfjorden, Rauma
Isfjorden, Rauma.
Photo: Mattias Fredriksson / Visitnorway.com
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade
Ad

Zet de veiligheidswielen in beweging

Of je nu op twee wielen rijdt, of op vier - of zestien, wat dat betreft, je wilt ze allemaal daar op de weg houden waar ze horen te zijn. Ongeacht waar je mee rijdt, hier vind je een paar tips om mee thuis te komen.

Met de auto

Snelheidslimieten

De maximumsnelheid in Noorwegen is 80 kilometer per uur. Hiervan wordt afgeweken in de bebouwde kom, waar je maximaal 50 mag, mits anders aangegeven zoals in sommige woongebieden waar je zelfs maar 30 mag. Ook wijkt het af op snelwegen, hier mag je 110 kilometer per uur. Natuurlijk is de maximum snelheid niet altijd de meest veilige snelheid, en in sommige omstandigheden, zoals bij mist of gladde wegen, is het aan te raden je snelheid hierop aan te passen.

Zware voertuigen (meer dan 3,5 ton) en voertuigen die caravans trekken mogen niet harder gaan dan 80 kilometer per uur, ook als de plaatselijke snelheidslimiet hoger is. Campers moeten deze regel niet volgen en mogen de aangegeven snelheidsbeperkingen volgen zoals de andere voertuigen. Als de caravan of aanhanger geen remmen heeft, bedraagt de maximumsnelheid 60 kilometer per uur.

Bandenprofiel

Het hoeft niet koud te zijn om gladde wegen tegen te komen, en daarbij zijn oude, versleten banden een serieus gevaar ook op droge wegen. Om in Noorwegen te mogen rijden moet het profiel op je zomerbanden minimaal 1,6 millimeter diep zijn. Voor winterbanden is dit minimum 3 millimeter. Als er sneeuw of ijs wordt verwacht, zijn zware motorvoertuigen zoals vrachtwagens verplicht om passende sneeuwkettingen mee te nemen. Alle voertuigen moeten bovendien zijn voorzien van een reflecterend vest, een gevarendriehoek en dienen verzekerd te zijn.

Rustig remmen

Je remmen kunnen snel oververhit raken bij lange afdalingen. Om dit te voorkomen, is het aan te raden om in een lage versnelling te rijden (zoals bij het oprijden van de helling). Hierdoor hebben je remmen minder kracht nodig en blijven ze koel. Bij het oprijden van de berg is het goed om de auto temperatuurmeter te bekijken om oververhitting van de motor te voorkomen.

Bergpassen

Houdt er rekening mee dat weercondities ervoor kunnen zorgen dat bepaalde bergpassen gesloten zijn. Vooral tijdens hevige sneeuw en sterke wind. Vergeet niet dat sommige van de hogere bergpassen bevroren kunnen zijn en er sneeuw kan liggen, ook al zijn er in de lage landen zomerse condities. Dit is voornamelijk het geval in april/begin mei en in laat september en oktober.

Altijd dimlicht voeren

Dimlicht dient ten alle tijde gevoerd te worden, zelfs hartje zomer. Dit geldt ook voor bromfietsen en motorfietsen. Als je stuur aan de rechterkant zit, moet je zwarte driehoeken aanbrengen aan je koplampen om te voorkomen dat medeweggebruikers verblind worden. Veiligheidsgordels zijn ook verplicht, voor zowel de bestuurder als de passagiers. Kinderen die minder dan 36 kilogram wegen of kleiner zijn dan 1.35 meter moeten vervoerd worden in een kinderzitje.

Geen alcohol in het verkeer

Als je hebt gedronken, laat de wagen staan. De Noorse alcoholwetgeving in het verkeer is zeer streng, en het rijden onder invloed wordt zwaar bestraft. Het maximaal toegestane promillage is 0,2 - en dit geldt voor bestuurders van alle typen motorvoertuigen.

Niet bellen tijdens het rijden

Ook al is het veilig om een mobieltje bij je te hebben in de auto, deze gebruiken tijdens het rijden is een ander verhaal. Niet-handsfree bellen kan je een boel problemen opleveren als dit wordt opgemerkt door de politie, zelfs als je niet in een ongeluk verzeild bent geraakt.

In geval van een ongeluk

Alle voertuigen moeten ten minste een hoog zichtbaarheidsvest, een gevarendriehoek en een WA-verzekering hebben, in geval van pech of een ongeval.

Praatpalen kan worden gevonden in de bergen en in tunnels. Voor 24 uur berging of technische bijstand, bel:

NAF: 08 505 (lokaal tarief)
Falken: 02 222 (gratis)
Viking: 06 000 (gratis)

Omstandigheden kunnen vrij pittig zijn

Fietsen

Als op de Noorse weg fietst, dien je je vaak aan dezelfde regels te houden die voor motorvoertuigen gelden; hou rechts aan, geef van rechts komend verkeer voorrang, en rij niet dronken op je fiets. Dezelfde verkeersregels en verkeersborden gelden voor fietsers als voor auto's en ander verkeer op de weg.

Een fietser heeft echter wel meer mogelijkheden. Je mag fietsen op de stoep als er geen fietspad voorhanden is, zolang je je snelheid maar aanpast aan de voetgangers. Je mag ook van zebrapaden gebruik maken, maar automobilisten hoeven niet voor je te stoppen mits je afstapt en met je fiets aan de hand het zebrapad oversteekt.

Je mag niet fietsen op snelwegen en op sommige autowegen en tunnels. Dit staat overigens duidelijk aangegeven met verkeersborden.

Voordat je afslaat, ben je verplicht richting aan te geven door je arm uit te steken. Ook mag je niet tegen het verkeer infietsen op een éénrichtingsweg als dit niet staat aangegeven dat het op die straat wel mag.

Ook moet je een helm dragen op de fiets. Een reflecterend vest is aan te raden, maar niet verplicht. Let er ook op dat enkel kinderen jonger dan tien jaar oud als passagiers op een fiets mogen worden meegenomen.

Wat moet je weten

Noodtelefoonnummers

 • 110 - Brandweer
 • 112 - Politie
 • 113 - Ambulance
 • 120 - Noodgeval op zee
 • 22 59 13 00 - Informatiecentrum voor vergiftigingen
 • 1412 TDD (Teksttelefoon voor doven en slechthorenden)
Een fiets moet hebben:
 • Een rode achterreflector
 • Witte of gele reflectoren op de pedalen
 • Twee remmen die onafhankelijk van elkaar werken
 • Een fietsbel
 • Een wit of geel licht aan de voorkant, en een rood licht aan de achterkant, in geval van duisternis of slecht zicht.

 

Lees meer

Your Recently Viewed Pages

Terug naar boven

Ad
Ad
Ad