There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.
Strawberry – een bijzondere hotelketen
Scandic Hotels – in alle belangrijkste steden van Noord tot Zuid
Thon Hotels – met een geweldig ontbijt
Radisson Blu Hotels – boek je hotel in Noorwegen
Classic Norway Hotels – van karakteristieke hotels tot authentieke vissershutten
Citybox – moderne en betaalbare hotels op een centrale locatie
DanCenter – jouw specialist voor vakantiehuizen in Noorwegen
Norgesbooking – boek je perfecte verblijf in een blokhut in Noorwegen
Campcation – Boek je camping in heel Noorwegen met Campcation
Campanyon - Ontdek unieke overnachtingen in de natuur
Brim Explorer – stille tochten op het fjord met een elektrische catamaran
Stromma – sightseeën in de Noorse steden met de bus en met de boot
Vy – groen reizen zou gemakkelijk moeten zijn
SJ NORD – het avontuur begint op de trein
Vy express – gemakkelijk groen reizen met de bus
NOR-WAY Bussekspress – reis milieuvriendelijk met snelbussen
Widerøe – de grootste regionale luchtvaartmaatschappij in Scandinavië
AutoEurope – altijd een vlotte huurervaring
Rent-A-Wreck – de slimme optie voor autoverhuur
Arctic Campers – de verhuurdienst voor campers in Noorwegen
Cabin Campers – je vakantiehuis op vier wielen
Hurtigruten – 'De mooiste boottocht ter wereld'
Fjord Tours – het bedrijf achter Norway in a nutshell® - de meest populaire rondreis door Noorwegen
Authentic Scandinavia – reizen samengesteld door locals
Up Norway – luxe op maat door insiders
Discover Norway – ski-, fiets- en wandeltochten in Noorwegen
Norrøna Hvitserk – expedities en avontuurlijke vakanties
Booknordics.com – honderden avonturen, excursies en dagcruises in Noorwegen
Fjord Travel – duurzame meerdaagse tochten
Go Fjords – rondleidingen en activiteiten in heel Noorwegen
50 Degrees North – onvergetelijke reizen in Noorwegen, op maat en voor kleine groepen.
Norwegian Holidays – vakantiepakketten voor een lage prijs met Norwegian. Vlucht, hotel en huurauto
My Nordic Travel – stel zelf je reisschema op
Skivakanties in Rauland – ga lekker skiën in het mooie berggebied
{{title}} {{:price}} - {{!preprice}} Price: {{?}} {{preprice}} {{/}} {{price}} {{:postprice}}{{postprice}}{{/}} {{?:pricing}} - {{pricing}} {{/pricing}}
Onthoud dat de kans bestaat dat je geen telefoonbereik hebt op de plek waar je heen gaat. Op bergwegen en in tunnels zijn er noodtelefoons.
110 – Brandweer
112 – Politie
113 – Ambulance
120 – Noodgeval op zee
22 59 13 00 – Informatiecentrum voor vergiftigingen
1412 TDD (teksttelefoon voor dove personen en personen met een auditieve beperking)
In Noorwegen delen chauffeurs en fietsers vaak de weg en voor hen gelden dus dezelfde verkeersregels. Lees meer over veiligheid op de fiets.
Op je eigen ritme Noorwegen ontdekken doe je het beste met de auto. Soms kunnen de omstandigheden best hard zijn, zeker in de winter. Steek je bergen over of leg je lange afstanden af op kleinere wegen, zorg dan zeker voor warme kleren, eten en water in de auto. Houd er rekening mee dat er minder tankstations in de bergen en in andere afgelegen gebieden zijn, vooral in Noord-Noorwegen.
In het algemeen bedraagt de maximumsnelheid in Noorwegen 80 kilometer per uur, behalve in bebouwde gebieden of dorps- of stadscentra. Daar rijd je maximum 50 kilometer per uur, tenzij het anders staat aangegeven. Dit kan tot 30 kilometer per uur zijn in residentiële gebieden en 100 kilometer per uur op bepaalde tweestrookswegen en autosnelwegen. Natuurlijk vragen bepaalde omstandigheden om een lagere snelheid, bijvoorbeeld bij lage zichtbaarheid of gladde wegen.
Zware voertuigen (meer dan 3,5 ton) en auto’s met caravans mogen niet sneller dan 80 kilometer per uur rijden, ongeacht de snelheidslimiet. Voor campers die minder dan 7,5 ton wegen geldt deze regel niet. Voor hen zijn de aangegeven snelheidsbeperkingen van toepassing, net als voor andere voertuigen. Is de caravan of aanhangwagen niet uitgerust met remmen, dan bedraagt de maximumsnelheid 60 kilometer per uur.
Het moet helemaal niet koud zijn om gladde wegen te hebben en versleten banden zijn echt gevaarlijk, zelfs op droge wegen. Om in Noorwegen te mogen rijden moeten de zomerbanden groeven van minstens 1,6 millimeter diep hebben. Voor winterbanden geldt een diepte van drie millimeter voor de groeven. In de winter ben je verplicht met winterbanden te rijden, of met spijkerbanden.
Het gebruik van spijkerbanden is toegestaan van 1 november tot de eerste zondag na Pasen. In de provincies Nordland, Troms en Finnmark zijn spijkerbanden toegelaten van 15 oktober tot 1 mei. Buiten deze periode mogen deze banden ook gebruikt worden, als het weer en de omstandigheden op de weg hierom vragen.
Zijn de spijkerbanden gemonteerd aan een auto die minder dan 3,5 ton weegt, dan moet op alle vier wielen een spijkerband liggen. Voertuigen met een totaal toegestaan gewicht van 3,5 ton of meer zijn verplicht sneeuwkettingen bij te hebben wanneer er ijs of sneeuw verwacht wordt. Deze sneeuwkettingen moeten rond de wielen van het voertuig passen. Je kunt dergelijke kettingen kopen tegen redelijke prijzen. Spijkerbanden kun je huren.
In Trondheim en Oslo mag je alleen tegen betaling met spijkerbanden rijden, om de vervuiling door deze banden tegen te gaan.
Je remmen kunnen oververhit raken bij lange afdalingen. Om dit te vermijden rijd je best met een lage versnelling. Remmen vergt dan minder kracht en zo blijven je remmen koel. Rijd je de helling op, houd dan goed de temperatuurmeter in de gaten zodat je motor niet oververhit raakt.
Onthoud dat de weersomstandigheden ervoor kunnen zorgen dat bergpassen gesloten zijn, vooral bij hevige sneeuwval en sterke wind. Op bepaalde hoger gelegen bergpassen kan er zelfs sneeuw of vorst zijn wanneer het in de lager gelegen gebieden volop zomer is, vooral in april of begin mei, en eind september en oktober.
Dimlichten moet je altijd voeren, zelfs op een prachtige zomerdag. Dit geldt ook voor bromfietsen en motorfietsen. Als je stuur aan de rechterkant zit, moet je zwarte driehoeken aan je koplampen aanbrengen om de andere bestuurders niet te verblinden.
Veiligheidsgordels zijn verplicht voor zowel bestuurder als passagiers. Kinderen die lichter zijn dan 35 kilo of kleiner zijn dan 135 centimeter, moeten verplicht in een kinderzitje zitten.
Drinken en rijden gaan niet samen, en zeker niet in Noorwegen. Alcoholwetten zijn erg strikt en de straffen voor rijden onder invloed zijn streng. De wettelijke limiet bedraagt 0,2 promille alcohol in je bloed en geldt voor alle bestuurders van gemotoriseerde voertuigen. Medicatie die je moet vermijden als je wilt autorijden wordt aangegeven met een rode driehoek.
Een mobieltje draagt zeker bij aan je veiligheid, zolang je het maar niet met je handen bedient terwijl je aan het rijden bent. Dit is namelijk een overtreding en kan je behoorlijk wat problemen opleveren, ook al veroorzaak je geen ongeval.
In het geval van autopech of een ongeval moeten alle voertuigen over ten minste één fluovest, een gevaardriehoek en een aansprakelijkheidsverzekering beschikken.
Op bergwegen en in tunnels zijn er noodtelefoons. Voor technische bijstand, 24 uur op 24, kun je terecht bij de drie grootste pechhulpverleners in Noorwegen:
NAF: (+47) 23 21 31 00
Falck: (+47) 02 222
Viking: (+47) 06 000
De Noorse verkeersborden worden gereglementeerd door de Noorse Dienst Wegenbeheer. De borden volgen de algemeen geldende Europese conventies op het gebied van vorm en kleur. De tekst is normaal gezien in het Noors. Je vindt een goed overzicht van de Noorse verkeersborden op Wikipedia.
Alles wat je moet weten over autorijden in Noorwegen, van informatie over benzinestations en hoe je elektrische auto moet opladen, tot panoramische routes en informatie over tolwegen.
De Noorse verkeersborden worden gereglementeerd door de Noorse Dienst Wegenbeheer.
De borden volgen de algemeen geldende Europese conventies op het gebied van vorm en kleur. De tekst is normaal gezien in het Noors.
Je vindt een goed overzicht van de Noorse verkeersborden op Wikipedia.
Onthoud: de top bereiken is een optie, maar beneden geraken is verplicht. Lees hier hoe je veilig door de Noorse bergen kunt wandelen.
Als je in de Noorse bergen gaat wandelen of skiën, zorg dan dat je de Noorse gedragscode voor in de bergen kent. De gedragscode is altijd van toepassing en is belangrijk voor je veiligheid als er iets onverwachts gebeurt tijdens je tocht.
Wandelen in de Noorse bergen is een ernstige zaak en kan zelfs voor de fitste onder ons een uitdaging vormen. Wil je veilig op pad, bereid je dan goed voor.
Langs uitgekozen wegen in Noorwegen worden de wonderen der natuur gecombineerd met kunst, design en architectuur. Deze willen je op een verrassende manier dichter bij de natuur brengen. Maak kennis met de bekroonde Scenic Routes.
Ben je een ervaren fietser en wil je Noorwegen en zijn fjorden en bergen vanaf je fiets beleven? Dan zijn de nationale fietsroutes waarschijnlijk een kolfje naar jouw hand.
Noorwegen is een land met veel afwisseling en kent lange afstanden. Wil je zo veel mogelijk zien, kies dan voor een rondreis. Binnen een week - of zelfs drie dagen - kun je al een hoop beleven in Noorwegen.
Als het over elektrische voertuigen gaat, staat Noorwegen met stip bovenaan. Ze zijn echt overal! In 2022 werden er meer EV's verkocht dan welk ander type auto dan ook. Waarom dan?
Terug naar boven