Skip to main content

TRONDHEIM

De bakermat van de Scandinavische keuken

Scrol naar beneden voor inspiratie
of plan je reis meteen.

Trek in nieuwe dingen?

Dan ben je hier aan het juiste adres!

Condé Nast Traveller heeft Trondheim en Trøndelag uitgeroepen tot één van de beste culinaire bestemmingen om in 2022 te bezoeken.

De 'bakermat van de Scandinavische keuken' is nu Europese gastronomische regio van 2022, en dat is niet voor niets.

De stad heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld als topbestemming voor fijnproevers en kan nu pronken met maar liefst drie restaurants met Michelinsterren.

We delen een paar goede tips met je over waar je allemaal kunt eten, maar om echt je eetlust op te wekken, neem je eerst een kijkje in de stad.

Maak een wandeling door de wijk Bakklandet met haar kleurrijke houten huizen en geplaveide smalle straatjes. Je kunt natuurlijk ook een fiets huren en er zelf op uit trekken op het favoriete vervoermiddel van locals.

Het historische Bakklandet is een populaire ontmoetingsplaats die zowel hip als charmant is.

Geniet van een heerlijk kopje zelfgemaakte chocolademelk of bestel een lekkere lunch met verse producten uit de streek in één van de talloze cafés en restaurants...

...en breng daarna een bezoekje aan een paar leuke boetiekjes en mooie galerieën.

Er zijn er meer dan genoeg - zowel in Bakklandet als elders in de stad.

De afgelopen jaren heeft Trondheim naam gemaakt als de belangrijkste fietsstad van Noorwegen. Bakklandet heeft ook de allereerste fietslift ter wereld: Trampe.

De lift vervoert jaarlijks 20.000 tot 30.000 fietsers de steile heuvel op en hij kan door maximaal vijf personen tegelijk gebruikt worden.

Je kunt ook over de brug Gamle Bybro richting het centrum wandelen of fietsen.

Neem rustig de tijd om het uitzicht over de 18e-eeuwse brouwerijen langs de Nidelva-rivier te bewonderen.

Aan de andere kant van de rivier ligt de Nidaros-domkerk, het imposante Gotische bouwwerk van Trondheim.

Het is de grootste kerk van Noorwegen en is gebouwd boven het graf van St. Olav. Het is al eeuwenlang een belangrijk bedevaartsoord in Noord-Europa, en dat is het nog steeds.

Jaarlijks gaan er duizenden mensen op bedevaart naar de Nidaros-domkerk.

Of je nu pelgrim of toerist bent: van de ongeveer 5.000 beelden die de kerk rijk is, valt je mond echt open van bewondering.

Gun jezelf de tijd om alle details in je op te nemen. De ambachtslieden die constant werken aan het restaureren van de kerk hebben een aantal verrassingen voor je achtergelaten.

Zoek bijvoorbeeld het gezicht van Bob Dylan of een eerbetoon aan koning Haakon VII, die tijdens de Tweede Wereldoorlog koning van Noorwegen was.

Met een geschiedenis die ruim 1000 jaar terug te voeren is, zit er overal wel een verhaal achter.

Verken bijvoorbeeld de ruïnes van de St. Olavs-kathedraal in de gewelven onder het stadscentrum. Of neem een kijkje bij de 72 beelden die verstopt zitten in een donkere ruimte onder één van de oevers.

Even buiten het centrum kun je het Kristiansten fort bezoeken dat is gebouwd in de 17e-eeuw.

Trondheim heeft naam gemaakt als touwtrekker op het gebied van innovatie en staat bekend als kennishoofdstad van Noorwegen.

Dat is deels te danken aan de Norges teknisk-naturvitenskaplige universitet (NTNU) - de Technisch-natuurwetenschappelijke Universiteit van Noorwegen - die ook de grootste universiteit van het land is.

Heb je graag een extraatje tijdens je overnachting, dat is het onlangs gerenoveerde vijfsterrenhotel Britannia Hotel een prima optie.

Het schitterende gebouw siert de stad al sinds 1870 ...

... en is een bezienswaardigheid op zich.

Britannia heeft voor ieder wat wils: van een wellnesscentrum van wereldklasse en een fitnessruimte tot zes restaurants en cafés, waaronder Michelin-sterrenrestaurant Speilsalen.

Trondheim staat ook bekend als 'de bakermat van de Scandinavische keuken'. De stad heeft zich ontwikkeld als topbestemming voor fijnproevers en heeft maar liefst drie restaurants met Michelinsterren.

Creatieve en ambitieuze chef-koks verleggen continu hun grenzen door verse, kwalitatief hoogwaardige streekproducten van het land en uit het water te gebruiken.

Ga op gastronomische ontdekkingstocht naar de meest gerenommeerde restaurants en eetgelegenheden. Of plan je bezoek tijdens het jaarlijkse Trøndelag Food Festival en maak de uitbundige viering van de fantastische regionale keuken zelf mee.

Trondheim is ook een heerlijke plek om je dorst te lessen.

Of je nu de voorkeur geeft aan elegante cafés met biodynamische wijnen, hippe cocktailbars, microbrouwerijen of aan lokale koffiebranders - je vindt het hier allemaal.

Dankzij de 40.000 studenten van de stad is er altijd wel iets leuks te beleven. Er zijn ook tal van festivals, concerten en andere culturele evenementenom uit te kiezen.

Voor unieke activiteiten in de stad raden we je een excursie aan naar zwem- en picknickparadijs Munkholmen, een bezoekje aan het Aartsbisschoppelijk paleis of een kajaktocht op de Nidelva-rivier.

Kortom: er staan je heel wat spannende ervaringen te wachten!

En wie weet, als je in de winter op bezoek komt, zie je het noorderlicht aan de hemel dansen.

Profiteer van deze topaanbiedingen

Neem een kijkje bij onze sponsors die er alles aan doen om je een goede reis te bezorgen.

Recent bekeken pagina's