Voor mensen die in poolexpedities geïnteresseerd zijn moeten Amundsen en Nansen niet verder voorgesteld worden. Toch zijn ze niet de enige prominente poolreizigers uit Noorwegen. Verschillende hedendaagse ontdekkingsreizigers houden de Noorse traditie in leven.
Roald Amundsen: de eerste man op de Zuidpool
Roald Amundsen schreef geschiedenis en werd een nationale held in Noorwegen, toen hij eerder de Zuidpool bereikte dan Kapitein Robert F. Scott. Samen met vier anderen kwam hij er aan op 14 december 1911. Alsof deze prestatie nog niet genoeg was, was hij ook de eerste om de Noordwestelijke Doorvaart te bevaren en de eerste die over de Noordelijke IJszee vloog.
Een groot aantal plaatsen, schepen en mensen, zoals schrijver Roald Dahl, werden naar Amundsen vernoemd.
Fridtjof Nansen: skiën door Groenland
Fridtjof Nansen werd beroemd toen hij op ski’s Groenland overstak en vervolgens toen hij de Noordpool bereikte met het schip Fram. Vandaag de dag wordt hij voor veel meer dan herinnerd dan zijn voor zijn poolreizen. Nansen was een succesvolle wetenschapper, zakenman en humanitair activist. Hij schakelde zijn bekendheid in op het politieke toneel en en streefde het einde na van de unie tussen Noorwegen en Zweden die er kwam in 1905. Na de Eerste Wereldoorlog zette hij zich in om het lot van vluchtelingen te verbeteren. Voor zijn inspanningen werd hij in 1922 bekroond met de Nobelprijs voor de Vrede.
Monica Kristensen Solås: realiteit en fictie
Glaciologe en meteorologe Monica Kristensen Solås nam deel en stond ook vaak aan het hoofd van verschillende poolexpedities, zowel op de Noordpool en op Antarctica. In twee van haar expedities was haar doelstelling om de expeditietent die Roald Amundsen ooit gebruikte terug te vinden en mee te brengen. Door tal van natuurlijke hindernissen moest ze haar ambities helaas opbergen, zeker toen iemand van haar team in een kloof viel en stierf. In 1989 was ze de eerste vrouw in bijna 50 jaar die The Royal Geographical Society in London’s Founder’s Medal kreeg voor haar verwezenlijkingen. Daarnaast publiceerde ze enkele internationaal bekende misdaadromans die zich op Spitsbergen afspelen.
De oversteken van Liv Arnesen
Liv Arnesen stak in 1992 de ijskap van Groenland over en was de eerste vrouw die hier zonder externe ondersteuning in slaagde. Twee jaar later werd ze ook de eerste vrouw die alleen en zonder ondersteuning de Zuidpool bereikte. Op deze ski-expeditie legde ze 1.200 kilometer af op 50 dagen. In 2000 en 2001 werkte ze drie maand lang samen met de Amerikaanse ontdekkingsreizigster Ann Bancroft en werd ze de eerste vrouw die Antarctica overstak. Ze schreef ook enkele boeken over haar vak, zoals Snille piker går ikke til Sydpolen (Aardige meisjes skiën niet naar de Zuidpool).
De solo-expedities van Børge Ousland
In 1994, 85 jaar na Roald Amundsen, bereikte de Noorse ontdekkingsreiziger Børge Ousland op zijn beurt de Zuidpool. Ousland ondernam de tocht wel op z’n eentje en werd daarmee de eerste persoon die zonder ondersteuning Antarctica overstak. De omstandigheden waren wel heel verschillend. Amundsen kleedde zich in zeehondenhuid, Ousland had Gore-Tex ter beschikking. Ousland moest zijn positie ook niet weten te bepalen met uurwerk, kalender en een sextant, maar kon rekenen op gps-technologie. Ouslands slee was gemaakt uit kunstmatige aramidevezels en woog slechts zes kilo, stukken lichter dan de slee van Amundsen.
Erling Kagge en de Three Poles Challenge
Børge Ousland ging niet altijd alleen op pad, hij had ook enkele reisgezellen. In 1990 skiede hij 800 kilometer samen met Erling Kagge, een andere bekende Noorse ontdekkingsreiziger. Na zijn reizen naar de Noordpool in 1990 en naar de Zuidpool in 1992 beklom Kagge de Mount Everest in 1994. Hij werd zo de eerste persoon om de zogenaamde ’Three Poles Challenge’ tot een goed einde te brengen.
Cecilie Skog en de zeven toppen
Ze werd een nationaal icoon in Noorwegen door glimlachend vele bergen te beklimmen, waarvan enkele op televisie. Cecilie Skog beklom de beruchte zeven toppen, ze bereikte de top van de hoogste berg op elk continent. Ze is ook een poolreizigster. In 2009 deed ze er samen met de Amerikaan Ryan Waters 70 dagen over om Antarctica te doorkruisen. Ze legden een afstand van 1.800 kilometer af. In 2006 bereikte ze na bijna 50 dagen de Noordpool, ondanks vele onverwachte beproevingen.
Ontdek de Noorse geschiedenis en tradities
Profiteer van deze topaanbiedingen
Neem een kijkje bij onze sponsors die er alles aan doen om je een goede reis te bezorgen.