There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.
Strawberry – een bijzondere hotelketen
Scandic Hotels – in alle belangrijkste steden van Noord tot Zuid
Thon Hotels – met een geweldig ontbijt
Radisson Blu Hotels – boek je hotel in Noorwegen
Classic Norway Hotels – van karakteristieke hotels tot authentieke vissershutten
Citybox – moderne en betaalbare hotels op een centrale locatie
DanCenter – jouw specialist voor vakantiehuizen in Noorwegen
Norgesbooking – boek je perfecte verblijf in een blokhut in Noorwegen
Campcation – Boek je camping in heel Noorwegen met Campcation
Campanyon - Ontdek unieke overnachtingen in de natuur
Brim Explorer – stille tochten op het fjord met een elektrische catamaran
Stromma – sightseeën in de Noorse steden met de bus en met de boot
Vy – groen reizen zou gemakkelijk moeten zijn
SJ NORD – het avontuur begint op de trein
Vy express – gemakkelijk groen reizen met de bus
NOR-WAY Bussekspress – reis milieuvriendelijk met snelbussen
Widerøe – de grootste regionale luchtvaartmaatschappij in Scandinavië
AutoEurope – altijd een vlotte huurervaring
Rent-A-Wreck – de slimme optie voor autoverhuur
Arctic Campers – de verhuurdienst voor campers in Noorwegen
Cabin Campers – je vakantiehuis op vier wielen
Hurtigruten – 'De mooiste boottocht ter wereld'
Fjord Tours – het bedrijf achter Norway in a nutshell® - de meest populaire rondreis door Noorwegen
Authentic Scandinavia – reizen samengesteld door locals
Up Norway – luxe op maat door insiders
Discover Norway – ski-, fiets- en wandeltochten in Noorwegen
Norrøna Hvitserk – expedities en avontuurlijke vakanties
Booknordics.com – honderden avonturen, excursies en dagcruises in Noorwegen
Fjord Travel – duurzame meerdaagse tochten
Go Fjords – rondleidingen en activiteiten in heel Noorwegen
50 Degrees North – onvergetelijke reizen in Noorwegen, op maat en voor kleine groepen.
Norwegian Holidays – vakantiepakketten voor een lage prijs met Norwegian. Vlucht, hotel en huurauto
My Nordic Travel – stel zelf je reisschema op
Skivakanties in Rauland – ga lekker skiën in het mooie berggebied
{{title}} {{:price}} - {{!preprice}} Price: {{?}} {{preprice}} {{/}} {{price}} {{:postprice}}{{postprice}}{{/}} {{?:pricing}} - {{pricing}} {{/pricing}}
Voor mensen die in poolexpedities geïnteresseerd zijn moeten Amundsen en Nansen niet verder voorgesteld worden. Toch zijn ze niet de enige prominente poolreizigers uit Noorwegen. Verschillende hedendaagse ontdekkingsreizigers houden de Noorse traditie in leven.
Roald Amundsen schreef geschiedenis en werd een nationale held in Noorwegen, toen hij eerder de Zuidpool bereikte dan Kapitein Robert F. Scott. Samen met vier anderen kwam hij er aan op 14 december 1911. Alsof deze prestatie nog niet genoeg was, was hij ook de eerste om de Noordwestelijke Doorvaart te bevaren en de eerste die over de Noordelijke IJszee vloog.
Een groot aantal plaatsen, schepen en mensen, zoals schrijver Roald Dahl, werden naar Amundsen vernoemd.
Fridtjof Nansen werd beroemd toen hij op ski’s Groenland overstak en vervolgens toen hij de Noordpool bereikte met het schip Fram. Vandaag de dag wordt hij voor veel meer dan herinnerd dan zijn voor zijn poolreizen. Nansen was een succesvolle wetenschapper, zakenman en humanitair activist. Hij schakelde zijn bekendheid in op het politieke toneel en en streefde het einde na van de unie tussen Noorwegen en Zweden die er kwam in 1905. Na de Eerste Wereldoorlog zette hij zich in om het lot van vluchtelingen te verbeteren. Voor zijn inspanningen werd hij in 1922 bekroond met de Nobelprijs voor de Vrede.
870 Vikingleider Ottar voer naar de Witte Zee
982 De Noorse ontdekkingsreiziger Erik de Rode ontdekte en koloniseerde delen van Groenland
1790 De eerste Noorse jachtexpeditie naar Spitsbergen
1795 De eerste Noorse expeditie die op Spitsbergen overwinterde
1888 Fridtjof Nansen steekt Groenland over
1895–1922 De ’Heroïsche Tijd van Antarcticaverkenningen
1911 Roald Amundsen leidt een Antarcticaexpeditie als eerste naar de Zuidpool
Glaciologe en meteorologe Monica Kristensen Solås nam deel en stond ook vaak aan het hoofd van verschillende poolexpedities, zowel op de Noordpool en op Antarctica. In twee van haar expedities was haar doelstelling om de expeditietent die Roald Amundsen ooit gebruikte terug te vinden en mee te brengen. Door tal van natuurlijke hindernissen moest ze haar ambities helaas opbergen, zeker toen iemand van haar team in een kloof viel en stierf. In 1989 was ze de eerste vrouw in bijna 50 jaar die The Royal Geographical Society in London’s Founder’s Medal kreeg voor haar verwezenlijkingen. Daarnaast publiceerde ze enkele internationaal bekende misdaadromans die zich op Spitsbergen afspelen.
Liv Arnesen stak in 1992 de ijskap van Groenland over en was de eerste vrouw die hier zonder externe ondersteuning in slaagde. Twee jaar later werd ze ook de eerste vrouw die alleen en zonder ondersteuning de Zuidpool bereikte. Op deze ski-expeditie legde ze 1.200 kilometer af op 50 dagen. In 2000 en 2001 werkte ze drie maand lang samen met de Amerikaanse ontdekkingsreizigster Ann Bancroft en werd ze de eerste vrouw die Antarctica overstak. Ze schreef ook enkele boeken over haar vak, zoals Snille piker går ikke til Sydpolen (Aardige meisjes skiën niet naar de Zuidpool).
In 1994, 85 jaar na Roald Amundsen, bereikte de Noorse ontdekkingsreiziger Børge Ousland op zijn beurt de Zuidpool. Ousland ondernam de tocht wel op z’n eentje en werd daarmee de eerste persoon die zonder ondersteuning Antarctica overstak. De omstandigheden waren wel heel verschillend. Amundsen kleedde zich in zeehondenhuid, Ousland had Gore-Tex ter beschikking. Ousland moest zijn positie ook niet weten te bepalen met uurwerk, kalender en een sextant, maar kon rekenen op gps-technologie. Ouslands slee was gemaakt uit kunstmatige aramidevezels en woog slechts zes kilo, stukken lichter dan de slee van Amundsen.
Børge Ousland ging niet altijd alleen op pad, hij had ook enkele reisgezellen. In 1990 skiede hij 800 kilometer samen met Erling Kagge, een andere bekende Noorse ontdekkingsreiziger. Na zijn reizen naar de Noordpool in 1990 en naar de Zuidpool in 1992 beklom Kagge de Mount Everest in 1994. Hij werd zo de eerste persoon om de zogenaamde ’Three Poles Challenge’ tot een goed einde te brengen.
Ze werd een nationaal icoon in Noorwegen door glimlachend vele bergen te beklimmen, waarvan enkele op televisie. Cecilie Skog beklom de beruchte zeven toppen, ze bereikte de top van de hoogste berg op elk continent. Ze is ook een poolreizigster. In 2009 deed ze er samen met de Amerikaan Ryan Waters 70 dagen over om Antarctica te doorkruisen. Ze legden een afstand van 1.800 kilometer af. In 2006 bereikte ze na bijna 50 dagen de Noordpool, ondanks vele onverwachte beproevingen.
Fram is the strongest wooden ship ever built and still holds the records for sailing farthest north and…
Go to: Fram Museum - The Polar Ship FramFram is the strongest wooden ship ever built and still holds the records for sailing farthest north and…
Roald Amundsen was born in Fredrikstad. Young Roald got a taste for adventure here, the proud sailing ships of…
Go to: Roald Amundsen's birthplaceRoald Amundsen was born in Fredrikstad. Young Roald got a taste for adventure here, the proud sailing ships of…
Learn more about Roald Amundsen and test your skills as a polar explorer. In the beautiful countryside around…
Go to: Roald Amundsens Discovery TrailLearn more about Roald Amundsen and test your skills as a polar explorer. In the beautiful countryside around…
Discover exiting stories of risky Arctic trapping and sea mammal hunting as well as courageous Polar…
Go to: The Polar MuseumDiscover exiting stories of risky Arctic trapping and sea mammal hunting as well as courageous Polar…
Charming Vollen in Asker has a long and rich boatbuilding tradition. At the bottom of the bay you will find…
Go to: The Oslofjord Museum in VollenCharming Vollen in Asker has a long and rich boatbuilding tradition. At the bottom of the bay you will find…
De Vikingen verdienden hun plaats in de geschiedenis als een cultuur van zeekrijgers met een goed oog voor design en een goed oor voor verhalen.
Houten kerken met uitvoerig uitgewerkte houtsneden stonden ooit in vele delen van Noordwest-Europa. Vandaag vind je deze kerken bijna alleen nog maar in Noorwegen terug.
Ontdek de heerlijke en natuurlijke smaken van ons gerookt vlees, onze bekroonde kazen, verse vis, schaal en schelpdieren en zoete lekkernijen zoals bessen, wafels en de beste cider van de hele wereld.
Fanfares, parades, traditionele klederdracht en ijsjes. Heel veel ijsjes. De Noorse Nationale Feestdag op 17 mei is een feest zoals geen enkel ander feest in Noorwegen.
Misdaadromans, skiën en bij je berghut lekker genieten van het voorjaarszonnetje. De Amerikaanse reisblogger Silvia Lawrence ontdekte een aantal unieke Paastradities toen ze eenmaal naar Noorwegen was verhuisd.
Ontdek waarom Noren de gelukkigste mensen ter wereld zijn. Leer de edele kunst van kos kennen, proef onze zalige en zonderlinge etenswaren, kom onze favoriete feestdagen vieren en bekijk de ruige Vikingen eens van dichtbij!
Of je nu houdt van beeldende kunst, hedendaagse werken of historische kunstvoorwerpen, of gewoon ’De Schreeuw’ van Edvard Munch wilt zien, dit is sowieso je gids voor enkele van de beste musea in Noorwegen.
De beste manier om de zuiverheid van de Noorse natuur te ervaren is door kleding van Noorse wol te dragen. 'Dankzij nieuwe ontwerpen zal Noorse wol eindelijk de erkenning krijgen die het verdient', zegt Tone Skårdal Tobiasson, voormalig hoofdredacteur van een modetijdschrift en tegenwoordig wolexpert.
De machtige Noorse natuur en de duidelijke verschillen in de jaargetijden maken dat de Noren elkaar opzoeken en het samen graag gezellig hebben. Lees meer over hoe je kos zelf kunt ervaren.
Terug naar boven