Skip to main content

Kerstmis in Noorwegen

Kom helemaal in de kerstsfeer

Kerst in Noorwegen is een waar lichtfestival met allerlei evenementen waar een heel seizoen aan specifieke rituelen en voorbereidingen aan vooraf gaat. De sneeuw en versieringen maken het magische plaatje compleet.

Voel de knusse warmte van de open haard en hoor de kinderen lachend door de sneeuw rollen. Oh, en vergeet de vele kerstmarkten niet waar je allerlei handgemaakte cadeautjes kunt vinden. 

In Noorwegen beginnen de voorbereidingen voor de feestdagen al vroeg. Er worden wel zeven verschillende soorten koekjes gebakken en cadeautjes gekocht. Het huishouden ligt nagenoeg stil, want schoonmaken is er tijdens de feestmaand nauwelijks bij.

Een magisch seizoen

Dat het populaire kersthuis in de stad Drøbak, in Zuid-Noorwegen, het hele jaar open is voor bezoekers zegt ook iets over hoe de Noren een compleet seizoen maken van Kerstmis. Veel andere steden en dorpen organiseren in deze tijd van het jaar hun eigen gezellige evenementen en kerstmarkten. Bekijk hier de beste kerstbestemmingen in Noorwegen.

Kerstmis wordt hier 'jul' genoemd en is eigenlijk ouder dan de kerstening van het land. Al weten we niet veel over hoe de heidenen dit vroeger vierden, wel weten we dat ze dieren offerden en bier dronken. Met andere woorden: hun rituelen verschilden niet zoveel van die van ons.

De aanloop naar Kerstmis is een tijd vol gezelligheid, en veel eetgelegenheden serveren typisch Noorse kerstgerechten die vaak bereid worden met ingrediënten uit de streek. Op het menu staan meestal 'ribbe' (varkensrib), 'pinnekjøtt' (lamsrib) of - in sommige delen van Noorwegen - kabeljauw. Wil je de typisch Noorse kerstkoekjes proeven? Vraag dan bij de bakker naar goro, krumkaker en berlinekrans of koop in de supermarkt een pakketje om zelf je eigen miniatuurhuis van peperkoek te maken

Op kerstavond (24 december) genieten de meeste Noorse gezinnen samen van een traditionele maaltijd. Misschien krijgen ze zelfs een onverwacht bezoekje van 'Julenisse' (de Noorse Kerstman)!

Naast de vele kerstmarkten worden over het hele land allerlei kerstconcerten georganiseerd. Tal van hotels en restaurants blijven open, maar andere sluiten van 24 tot 26 december. En als je tijdens je verblijf lekker wilt gaan skiën, kies dan voor een hotel in de bergen of in de buurt van een skigebied en geniet van alle dingen die je in de sneeuw kunt doen.

Kerstshoppen in Noorwegen

Net als in veel andere Europese landen vind je in de Noorse steden en dorpen allerlei kerstmarkten.

Veel straten zijn versierd met lampjes en andere decoraties. Sommige steden gaan echter nog veel verder. Zo bouwen peuterspeelzalen, scholen, bedrijven en duizenden personen in Bergen al sinds 1991 elk jaar een stad van peperkoek.

Een bezoekje aan de houten stad Røros is ook een aanrader wanneer je in de sfeer wilt komen. En wil je het hele jaar door kerstshoppen? Bezoek dan Tregaarden's Christmas House in Drøbak. Buiten Oslo vind je Hadeland Glassverk. Hier kun je handgemaakt glas van lokale ambachtslieden kopen.

Het hele land is één gigantisch festival van lichtjes die nog weken na oudejaarsavond blijven doorschijnen om de sprookjesachtige sfeer verder te zetten.

Wat is er te doen met Kerstmis

Kies je data in december en vind kerstmarkten, concerten en ook restaurants met kerstmenu's.

Ontdek meer

Recent bekeken pagina's