Skip to main content

De Amerikaanse outdoor blogger Silvia Lawrence ontdekte een heel andere kant van Pasen toen ze eenmaal naar Noorwegen was verhuisd.

Ze houdt van skiën, en dat kan ook niet anders want Silvia koos er zelf voor te verhuizen naar het Noorse platteland van Rauland - een waar winterparadijs omringd met besneeuwde bergen.

Iedere lente, net als ze denkt dat de winter voorbij is, begint één van de populairste Noorse skiweekenden: het paasweekend.

Silvia kan de typische, lokale paastradities wel waarderen en schrijft over deze en andere bijzonderheden op haar blog 'Heart my Backpack'.

'De supermarkt bij mij in de buurt verkocht begin februari al chocolade paaseitjes. Die waren in no-time uitverkocht want iedereen moest en zou ze in huis hebben. Toen wist ik dat Pasen in Noorwegen heel anders zou zijn dan ik het ooit had meegemaakt', vertelt Silvia.

'In de weken daarna werd me elke dag meer duidelijk dat Pasen veel betekent voor de Noren,' voegt ze toe. Ook kan ze garanderen dat Pasen in Noorwegen iets heel anders is dan in haar geboorteland, de VS.

'Hier staan paastradities volop in het teken van skiën, Kvikk Lunsj chocoladekoekjes en logeren in berghutten. Waar ik opgroeide in de Verenigde Staten trok je op Paaszondag een mooie zomerjurk aan, ging je na de kerkdienst paaseieren zoeken en at je vervolgens thuis gevulde eieren. Ik geloof niet dat ik ooit sneeuw gezien heb met Pasen vóór ik naar Noorwegen verhuisd ben, dus ik heb het ook nooit beschouwd als een populair weekend om te gaan skiën.'

Voor Silvia lijkt het alsof met Pasen het hele land een beetje op tilt geslagen is. 'Het is constant feest, en zelfs als het nog behoorlijk koud is gaan veel mensen in T-shirts skiën of zonnen in de sneeuw. Echt maf!'

Noorwegen is een paradijs om te skiën, in welk vorm dan ook. En ook de mogelijkheden tot langlaufen zijn nagenoeg eindeloos. Pasen en de lente zijn dan ook het uitgelezen seizoen voor dit soort activiteiten. Klik hieronder en ontdek vier redenen om in de lente de pistes te bestieren:

Pasen in de stad

Met Pasen de stad ingaan is een prima alternatief voor hippe lui die liever cafés en kunsttentoonstellingen bezoeken als de rest richting de bergen trekt. In het hele land worden er rond Pasen ook concerten, festivals en andere evenementen georganiseerd. Metalliefhebbers kunnen tijdens het Paasweekend prima terecht in Oslo. Want dan wordt namelijk het grootste metalfestival van Noorwegen gehouden: het Inferno Metal Festival.

Noren gaan met Pasen graag wandelen en skiën. Er zijn dan ook heel wat stadswandelingen met ongelofelijke uitzichten. Neem wat paaseieren gevuld met snoepjes mee, verstop die en ga met het hele gezin paaseieren zoeken.

Een ander leuk (en ijskoud) avontuur dat je in de Paasvakantie kunt doen is ijszwemmen. Dat is de laatste tijd in Noorwegen een erg populaire trend geworden.

'Ik had er nog nooit van gehoord'

'Het is mooi om te zien hoe de Noren hun Paastradities in ere houden.' Ook de manier waarop iedereen het begin van de lente viert is erg leuk, en ze genieten met volle teugen van de laatste sneeuw. Ik denk dat ik in de VS denk echt depressief was geworden van sneeuw met Pasen, maar in Noorwegen zou Pasen zonder sneeuw eerder een ramp zijn lijkt het wel', aldus Sylvia.

Rauland is een populaire skibestemming, en er wonen bevalt Silvia prima. Maar met het feestelijke Pasen wordt de omgeving haast overspoeld.

'Ik bedoel, in onze stad wonen zo'n 1.000 mensen, en met Pasen kan dat aantal oplopen tot ruim 10.000! Maar het is wel heel erg leuk want er worden ontzettend veel evenementen georganiseerd, en het lijkt alsof heel Noorwegen lacht met Pasen.'

'Met Pasen betekent après-ski voor Noren lekker in je blokhut ontspannen met een goed misdaadverhaal.'

'Die lach zal de Noren wel vergaan zodra ze hun misdaadromans oppakken en afdalen in de wereld van mysterie en misdaad. Dat is een traditie die schijnbaar alleen in Noorwegen bestaat. Pasen in Noorwegen staat voor mysterie en misdaad.

'Voordat ik naar Noorwegen verhuisde heb ik in zes andere landen gewoond, maar ik had nog nooit gehoord van misdaadromans lezen met Pasen. Ik snap nog steeds niet helemaal waar die traditie vandaan komt, maar ik vind het idee zo leuk: na een dagje skiën lekker voor de open haard met een goed boek.'

Ondanks dat Pasen in Noorwegen zo uitbundig gevierd wordt ,voelt Silvia zich prima thuis in Rauland.

'Ik ben van plan voorgoed in Noorwegen te blijven.'

Bekijk wat er met Pasen allemaal te doen is

Je hoeft niet te wachten tot je er bent om te ontdekken wat er allemaal te doen is. Filter je zoekopdracht en bekijk de onderstaande evenementen.

Profiteer van deze topaanbiedingen

Neem een kijkje bij onze sponsors die er alles aan doen om je een goede reis te bezorgen.

Recent bekeken pagina's