There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.
Scandic Hotels – in alle belangrijkste steden van Noord tot Zuid
Nordic Choice Hotels – een bijzondere hotelketen
Thon Hotels – met een geweldig ontbijt
Hostelling International – de poort naar Noorwegen
Radisson Blu Hotels – boek je hotel in Noorwegen
Widerøe – de grootste regionale luchtvaartmaatschappij in Scandinavië
AutoEurope – altijd een vlotte huurervaring
Vy express – gemakkelijk groen reizen met de bus
DFDS – Europa's toonaangevende ferrymaatschappij 2012-2019
Rent-A-Wreck – de slimme optie voor autoverhuur
Arctic Campers – de verhuurdienst voor campers in Noorwegen
NOR-WAY Bussekspress – reis milieuvriendelijk met snelbussen
Vy – groen reizen zou gemakkelijk moeten zijn
Buro Scanbrit – vakanties voor natuurliefhebbers
Authentic Scandinavia – spannende tochten door Noorwegen
Norrøna Hvitserk – expedities en avontuurlijke vakanties
Norske Noorwegen Reizen – dé Noorwegen- en Hurtigrutenspecialist
Up Norway – reizen op maat
Hurtigruten – 'De mooiste boottocht ter wereld'
Fjord Tours – ervaar Norway in a nutshell® met één ticket
50 Degrees North – onvergetelijke reizen in Noorwegen, op maat en voor kleine groepen.
Discover Norway – ski-, fiets- en wandeltochten in Noorwegen
Norwegian Holidays – vakantiepakketten voor een lage prijs met Norwegian. Vlucht, hotel en huurauto
Secret Atlas – de authentieke manier om Spitsbergen te verkennen
DanCenter – jouw specialist voor vakantiehuizen in Noorwegen
Norgesbooking – boek je perfecte verblijf in een blokhut in Noorwegen
Beitostølen – avontuur en plezier, het hele jaar door
{{title}} {{:price}} - {{!preprice}} Price: {{?}} {{preprice}} {{/}} {{price}} {{:postprice}}{{postprice}}{{/}} {{?:pricing}} - {{pricing}} {{/pricing}}
Typisch Noorse gerechten met inheemse producten zijn ongekend populair in dit enorm veelzijdige land met één van de langste kustlijnen ter wereld. Noorwegen staat bekend om haar ruige natuur, weidsheid en haar diepe fjorden met fris, zuiver water. Het is dan ook niet verwonderlijk dat vis van topkwaliteit vangen en bereiden altijd al een grote rol speelde in de Noorse cultuur. Voorheen was gedroogde kabeljauw het grootste exportproduct, maar tegenwoordig is dat verse zalm en Arctische kabeljauw. Lees meer over Noorse vis, schaap- en schelpdieren van topkwaliteit.
Veel van deze verse ingrediënten zijn in Noorwegen dagelijks in de keuken te vinden, en met zoveel lekkers ter beschikking is de nieuwe grote trend helemaal niet zo gek: typisch Noorse gerechten bereiden met een modern sausje. Ook hebben Noorse koffiebrouwers en barista's de nationale voorliefde voor koffie nieuw leven ingeblazen. Dat bewijzen de internationale onderscheidingen die op hun muren prijken!
Noors lamsvlees is buitengewoon mals en sappig. Dat komt doordat de dieren in de uitgestrekte, ongerepte natuur kunnen grazen. Daar is aan zuiver, stromend water geen gebrek, en het eiwitrijk groen met verschillende kruiden geeft het vlees zijn unieke smaak.
Bovendien leveren lammeren en schapen een niet te onderschatten bijdrage aan het Noorse landschap. Door te grazen houden ze het groen in bedwang zodat de natuurlijke diversiteit behouden blijft.
Een belangrijk uitgangspunt bij het produceren van verantwoord vlees is dat na het slachten het hele dier gebruikt wordt. En laat de Noren nou veel delicatessen hebben die gemaakt worden van de wat specialere delen van lammeren en schapen.
Noorse Fenalår is tegenwoordig een geografisch beschermde naam voor lamsbout die een hele tijd in de pekel gelegen heeft. Daaraan ligt een oude Noorse traditie ten grondslag: schapen(achter)bouten in de berglucht te drogen hangen. Zo kon het vlees bewaard worden om het in de winter te eten.
Pinnekjøtt – ribben van lams- of schapenvlees gezouten in pekel of zeezout – is in Fjord-Noorwegen populair tijdens de Kerst.
Met een beetje geluk (en wat lef) krijg je de kans om schapenkop te proeven. Dit gerecht heet in het Noors 'smalahove' en is in sommige delen van het land een ware delicatesse.
Waarom neem je niet wat van die typische smaken mee naar huis? Zo kun je het vakantiegevoel nog even vasthouden.
'Røkelaks' (gerookte zalm)
Neem je een hele vis of ga je voor apart verpakt en voorgesneden? Vergeet ook de speciale mosterdsaus niet die bij de gerookte zalm hoort.
'Ørret' (forel)
Deze vissoort smaakt iets zoeter dan zalm. Ben je echt een held, proef dan de deels gegiste forel eens.
'Brunost' (bruine kaas)
Neem een stukje van deze zoete, bruine geitenkaas mee en haal de Noorse sfeer in huis. Hierbij hoort natuurlijk ook de Noorse kaasschaaf: een mooi stuk gereedschap dat in de meeste keukens te vinden is.
Zeewierzout
Zelfs de alledaagse smaak van zout kan omgetoverd worden tot een heel interessant en gezond iets als het uit zeewier gewonnen wordt.
'Sild' (haring)
Haring is tegenwoordig in steeds meer varianten verkrijgbaar, bijvoorbeeld met tal van marinades en smaken.
'Flatbrød'
Dit gedroogd, knapperig ongezuurd brood wordt vrijwel alleen nog industrieel gemaakt en is meestal apart verpakt. Heerlijk bij soep of stoofschotels, maar ook belegd met gezouten vlees en zure room is het niet te versmaden.
'Lefse'
Lefse is een typisch Noors zacht, plat brood gemaakt van meel, aardappelen, melk en boter. Het wordt op traditionele wijze gebakken.
Koffie
De Noorse koffiebrouwers scoren hoge ogen op internationale koffiekampioenschappen en behoren tot de beste ter wereld.
Wafelmix en wafelijzers
Wil je echt weten wat het Noorse kos is, proef dan een wafel.
Huisgemaakte jam (syltetøy)
Geniet thuis nog even na met jam uit het land van de ongerepte natuur.
De herfst staat in Noorwegen voor het jachtseizoen. Er wordt dan ook zowel wild geserveerd in restaurants als gewoon bij de Noren thuis. Deze vier Noorse specialiteiten moet je geproefd hebben.
1. ELAND. Elandvlees is een ware delicatesse als het op de juiste manier klaargemaakt is. De smaak wordt dikwijls vergeleken met die van hertenvlees.
2. RENDIER. In het hoge noorden leven ruim 250.000 rendieren. De inheemse Sami-bevolking staat vooral bekend om het hoeden van kuddes rendieren. Het vlees is mager en smaakt verrukkelijk.
3. HERT. In de Noorse bossen leven tegenwoordig meer herten dan elanden. Hertenvlees wordt vaak geserveerd als biefstuk, maar het vlees kan ook gerookt, gedroogd of gezouten worden.
4. KORHOENDER. Voor Noorse jagers zijn korhoenders gewilde vogels. De borst van jonge korhoenders is mals en heeft een milde wildsmaak. De poten en overige delen van deze vogel hebben een intensere smaak.
Een bekende Noorse uitvinding is de 'ostehøvel', ofwel kaasschaaf. Wetenswaardigheidje: het werd in de 20-er jaren uitgevonden door Thor Bjørklund.
De beroemdste kaas van Noorwegen is van oudsher 'brunost', ofwel bruine kaas. Het is gekaramelliseerde weikaas met een zoete smaak. Noren beleggen er vaak hun lekkere brood of typisch Noorse wafels mee - te vinden bij de gemoedelijke houten blokhutten in de buurt van populaire langlaufpistes of op drukbezochte bergtoppen. Niet iedereen is er even weg van, maar een keer proeven kan zeker geen kwaad.
De afgelopen jaren hebben Noorse kaasmakerijen hun productassortiment behoorlijk uitgebreid. Zo maken ze niet alleen camembert, blauwe kaas, geitenkaas en brie, maar ook traditionele producten zoals 'gamalost' en 'pultost'. Ook hier geldt dat het frisse Noorse klimaat en de schone natuur de perfecte ingrediënten zijn voor geiten- en koeienmelk van de beste kwaliteit. Tegenwoordig zijn er ruim 150 kleinschalige kaasmakerijen. Ze liggen door heel het land verspreid - van Zuid-Noorwegen tot Finnmark in het noorden. Sommige worden gerund door jonge en ambitieuze kaasmakers die graag experimenteren met technieken, kruiden en rijping.
De Noren nemen hun kersttradities serieus. Niettemin kennen alle feestmaaltijden hun eigen lokale varianten. We zetten een paar van de bekendste gerechten rond Kerstfeest voor je op een rijtje:
Ribbe
Geroosterde varkensbuik, meestal geserveerd met zuurkool en gekookte aardappelen, kerstworstjes, gehaktballen en jus. Dit gerecht wordt gegeten door zes op de tien gezinnen, vooral in Trøndelag en Oost-Noorwegen.
Pinnekjøtt
Gezouten en gedroogde, soms gerookte, lamsribben. De lamsribben werden van oudsher gestoomd boven berkentakken, vandaar de naam Pinnekjøtt (Noors voor "plakkerig vlees"). Dit gerecht is de tweede keus van veel Noren voor kerstavond. Het wordt vooral gegeten aan de westkust.
Lutefisk
Stokvis die in water en loog heeft gelegen (een ouderwetse manier om de vissen te bewaren) en daarna is gebakken in de oven. Het gerecht wordt vaak gegeten met aardappels, ham, zachte erwten en mosterd.
Multekrem
Een toetje van bergbraambessen en geklopte room.
Småkaker
De traditie schrijft voor dat er zeven verschillende soorten kerstbiscuits en/of -koekjes op tafel moeten staan tijdens de Kerst. Bovendien moeten die alle zeven thuis zijn gebakken. Een van de populairste koekjes is de pepperkake, beter bekend als peperkoek.
Aquavit
Dit is Noorwegens nationale drank. De op aardappelen gebaseerde drank is op smaak gebracht met kruiden, zoals komijn, anijs, dille, venkel en koriander. Geen kerstgerecht kan zonder deze wijn.
Gløgg
De visie van de Noren op glühwein. Gløgg is, in tegenstelling tot glühwein, geen kruidenmengsel, maar een stroperig mengsel met gedroogde amandelen en rozijnen.
Je hoeft niet te wachten tot je er bent om te ontdekken wat voor hapjes en drankjes er zijn. Filter je zoekopdracht en bekijk de onderstaande aanbiedingen.
Waarom neem je niet wat van die typische smaken mee naar huis? Zo kun je het vakantiegevoel nog even vasthouden.
'Røkelaks' (gerookte zalm)
Neem je een hele vis of ga je voor apart verpakt en voorgesneden? Vergeet ook de speciale mosterdsaus niet die bij de gerookte zalm hoort.
“Tørrfisk” (gedroogde kabeljauw)
Kleine plakjes knapperige stokvis is een perfecte (en gezonde!) snack. Je kunt dit in kleine zakjes kopen.
'Brunost' (bruine kaas)
Neem een stukje van deze zoete, bruine geitenkaas mee en haal de Noorse sfeer in huis. Hierbij hoort natuurlijk ook de Noorse kaasschaaf: een mooi stuk gereedschap dat in de meeste keukens te vinden is.
'Sild' (haring)
Haring is tegenwoordig in steeds meer varianten verkrijgbaar, bijvoorbeeld met tal van marinades en smaken.
'Flatbrød'
Dit gedroogd, knapperig ongezuurd brood wordt vrijwel alleen nog industrieel gemaakt en is meestal apart verpakt. Heerlijk bij soep of stoofschotels, maar ook belegd met gezouten vlees en zure room is het niet te versmaden.
'Lefse'
Lefse is een typisch Noors zacht, plat brood gemaakt van meel, aardappelen, melk en boter. Het wordt op traditionele wijze gebakken.
Wafelmix en wafelijzers
Wil je echt weten wat het Noorse kos is, proef dan een wafel.
Wij Noren nemen onze kersttradities zeer ernstig. Toch zijn er heel wat plaatselijke varianten van de bekendste feestmalen. Hier zijn enkele van de vaakst voorkomende gerechten tijdens de kerstperiode 'Yuletide':
Ribbe
Gebraden buikspek, gewoonlijk geserveerd met zuurkool en gekookte aardappelen, kerstworsten, gehaktballen en en bruine jus. Ongeveer zestig procent van alle huishoudens eet dit met Kerst, vooral in Trøndelag en Oost-Noorwegen
Pinnekjøtt
Gepekelde, gedroogde en soms gerookte lamsribbetjes. Deze werden traditioneel gestoomd boven berkentakken – vandaar de naam ('Pinnekjøtt' vertaal je oneveer als 'stokvlees'). Dit is de op één na populairste keuze van de Noren op kerstavond, vooral bij mensen aan de westkust.
Smalahove
Verbrande, gerookte en gekookte schapenkop, geserveerd met aardappelen, fijngestampte koolraap, bier en aquavit. Wordt vaak voor Kerstmis gegeten in Fjord-Noorwegen, vooral in Voss.
Lutefisk
Stokvis die heeft liggen weken in water en loog (hoe vis vroeger bewaard werd) om die daarna te bakken in de oven. Typische bijgerechten zijn aardappelen, spek, erwtenstamppot en mosterd.
Multekrem
Een dessert van kruipbramen en slagroom.
Småkaker
De traditie schrijft voor dat er met Kerst zeven verschillende soorten kerstkoekjes op tafel moeten liggen en dat ze allemaal zelfgebakken moeten zijn. De pepperkake (peperkoekjes) is waarschijnlijk de populairste soort.
Aquavit
Een sterke drank op basis van aardappelen gekruid met komijnzaad, anijs, dille, venkel en koriander. Een lekker extraatje bij het kerstdiner.
Gløgg
De Noorse versie van glühwein, maar met een siroop in plaats van een kruidenmengsel, en met gedroogde amandelen en rozijnen voor de smaak.
Van hippe steden tot glinsterende fjorden, het noorderlicht en afgelegen dorpjes boven de Noordpoolcirkel – Noorwegen is een heeeel lang land, boordevol bezienswaardigheden en activiteiten. Waar begin je? Om het meeste uit je vakantie te halen raden we je aan één of twee regio’s te kiezen om te verkennen. Hier zijn enkele hoogtepunten!
De ongelooflijke kleurenpracht door de poolhemel zien dansen staat op de bucketlist van veel reizigers. Weinig plekken ter wereld bieden meer manieren om het noorderlicht te zien dan Noorwegen.
Het verhaal achter het noorderlicht en wat dit fenomeen veroorzaakt is zowel wetenschappelijk als mythisch te verklaren.
Het nieuwe Munchmuseum in Oslo opent binnenkort haar deuren. Maar dat is slechts één van de vele nieuwe bezienswaardigheden die de komende jaren openen. Hier laten we je kennismaken met een aantal toppers.
Poedersneeuw, parken en panoramische uitzichten! Ieder jaar publiceert het Noorse financiële dagblad 'Dagens Næringsliv' een ranglijst met de beste alpineskigebieden van Noorwegen. Kies je eigen favoriet.
Ontdek hier de nieuwste, supercoole sauna’s in Noorwegen. Waag je aan drijvende sauna’s of rustieke sauna’s in de bergen of aan het fjord. Warm goed op voor je een frisse duik neemt!
Het concept friluftsliv, ofwel 'buitenleven', beschrijft de Noorse gedachte dat het leven het beste buiten geleefd kan worden. Ontdek hoe friluftsliv je een gelukkiger mens maakt.
Terug naar boven