Skip to main content

Proef allerlei zoete lekkere dingen zoals bessen, wafels en cider en heerlijke hartige dingen zoals gerookt vlees en een aantal van de beste kazen ter wereld. En vergeet ook de verse vis, schaal- en schelpdieren niet zoals koningskrab, zalm en de overbekende Noorse Atlantische kabeljauw.

Dankzij de dramatische, afwisselende landschappen en één van de langste kustlijnen ter wereld groeit er in Noorwegen een overvloed aan gezonde, verse ingrediënten. Die kun je allemaal proeven in zowel traditionele recepten als moderne varianten die zijn bedacht door Noorse innovatieve chef-koks die internationale beroemdheid hebben verworven.

Noorwegen is zelfs het meest bekroonde land van Bocuse d´Or, en dat is de meest prestigieuze culinaire competitie ter wereld.

Eersteklas vis, schaal- en schelpdieren

Miljoenen mensen over de hele wereld genieten regelmatig van vis, schaal- en schelpdieren uit de Noorse wateren. Ons land staat bekend om z'n koude, schone wateren ... daarom kun je hier zo veel lekkers uit het water vissen. Het Noorse binnenland telt honderden rivieren en meren, en langs de kustlijn kun je prima gaan diepzeevissen.

Vis van topkwaliteit vangen en klaarmaken speelde altijd al een belangrijke rol in de Noorse cultuur. Tørrfisk, gedroogde kabeljauw, is al eeuwenlang een belangrijk exportproduct. Daarna kwamen daar de bloeiende markten voor verse zalm en Arctische kabeljauw met de naam skrei bij.

En laten we de koning van de Noorse schaaldieren niet vergeten: de koningskrab. Deze heerlijke krab kun je over de hele wereld kopen. Maar ben je in Noord-Noorwegen, dan kun je je tegoed doen aan vers gevangen koningskrab. Ontdek de Arctische keuken en proef de Lofoten met de aanstormende culinaire ster Mymint!

Een tikkeltje wild: vier unieke vleessoorten die je geproefd moet hebben

Van sneeuwhoender tot eland en hert – Noors wild is van wereldklasse, aldus chef-kok Arne Brimi.

De herfst staat in Noorwegen voor het jachtseizoen. Er wordt dan ook zowel wild geserveerd in restaurants als gewoon bij de Noren thuis. Deze vier Noorse specialiteiten moet je geproefd hebben.

1. ELAND. Elandvlees is een ware delicatesse als het op de juiste manier klaargemaakt is. De smaak wordt dikwijls vergeleken met die van hertenvlees.

2. RENDIER. In het hoge noorden leven ruim 250.000 rendieren. De inheemse Sami-bevolking staat vooral bekend om het hoeden van kuddes rendieren. Het vlees is mager en smaakt verrukkelijk.

3. HERT. In de Noorse bossen leven tegenwoordig meer herten dan elanden. Hertenvlees wordt vaak geserveerd als biefstuk, maar het vlees kan ook gerookt, gedroogd of gezouten worden.

4. KORHOENDER. Voor Noorse jagers zijn korhoenders gewilde vogels. De borst van jonge korhoenders is mals en heeft een milde wildsmaak. De poten en overige delen van deze vogel hebben een intensere smaak.

Het beste vlees en de beste zuivelproducten ter wereld?

Met zo veel wilde en grazende dieren ben je in de Noorse natuur bijna nooit alleen. Lamsvlees is in de traditionele Noorse keuken een belangrijk ingrediënt. Noors lamsvlees is extra mals en sappig omdat de lammeren grazen in de uitgestrekte, groene en ongerepte natuur met veel schoon stromend water. Noorse geiten en ander vee genieten ook van lange zomervakanties in de buitenlucht (wettelijk verplicht!). Bovendien krijgt het vee geen antibiotica, behalve wanneer er een dier ziek is.

Kom meer te weten over waarom melk en vlees uit Noorwegen van topkwaliteit zijn en waarom Noorse koeien uniek zijn.

Van boerderij tot op je vork

Eén van de beste dingen aan traditioneel Noors voedsel is dat het op veel plaatsen vaak rechtstreeks van de boerderij op je vork terechtkomt. Kleinschalige boerderijen, vaak familiebedrijven, hebben een erg lange traditie in Noorwegen.

Om de beste ingrediënten te proeven die Noorwegen te bieden heeft, moet je naar het Noorse platteland. Bezoek een gezellige Noorse boerderij of in de zomer een bergboerderij en ontdek de oorsprong van al die lekkere ingrediënten. Geniet van traditionele boerengerechten zoals rømmegrøt (pap met zure room), platbrood en gerookt vlees. Veel boerderijen liggen in een prachtig cultuurlandschap, Zo kun je je smaakpapillen verwennen terwijl je van het uitzicht geniet!

Op zoek naar wat landelijke luxe? In het hele land vind je traditionele boerderijen en landgoederen die zijn omgebouwd tot moderne accommodaties!

Heerlijke kazen

De bekendste Noorse kaas is brunost, ofwel zoete bruine kaas. Het is een gekaramelliseerde weikaas die lijkt op fudge en wordt gemaakt van koemelk of geitenmelk. Noren eten het vaak op versgebakken brood of wafels.

De afgelopen jaren zit kaas maken in Noorwegen enorm in de lift. Noorse kazen zoals veel blauwe kazen en Gouda-achtige kazen winnen tegenwoordig prestigieuze internationale prijzen.

Unieke fruitdorpen

Van bekroonde ciderproducenten in Hardanger tot het Fruitdorp Gvarv in Telemark - de hoofdstad van de Noorse appelproductie: fruit en bessen uit Noorwegen zijn een klasse apart. Lange zomerdagen, relatief lage temperaturen en schone lucht op het platteland scheppen ideale omstandigheden zodat fruit en bessen langzaam groeien en rijpen, waardoor ze extra zoet zijn.

Breng een bezoekje aan de charmante fruitboerderijen aan de fjorden en in de valleien. Je kunt er bijvoorbeeld zelf fruit plukken en er alles te weten komen over fruit kweken en cider maken. Volg een cursus, ga mee op een rondleiding, bezoek een cider- of bierproeverij, wandel over de pittoreske paden tussen de fruitbomen en koop een potje jam voor thuis.

Ontdek een land vol smaak ...

Je hoeft niet te wachten tot je er bent om te ontdekken wat voor hapjes en drankjes er zijn. Filter je zoekopdracht en bekijk de onderstaande aanbiedingen.

Recent bekeken pagina's