Dynamic Variation:
Book
Choose Language
Search & Book
Search
or search all of Norway
TINE Gudbrandsdalsost TINE Gudbrandsdalsost
Credits
TINE Gudbrandsdalsost.
Photo: Cabday/visitnorway.com
Campaign
Partner
Media
Meetings
Travel Trade
Ad

Traditionele ingrediënten en moderne methoden

De Noorse keuken hangt van lokale granen en groenten van hoge kwaliteit, lam en gezouten vlees, wilde bessen en natuurlijk vis aan elkaar. Om het nog maar niet te hebben over meelpap in het weekend en over wafels met bruine kaas ...

Noorwegen is maar een klein land met een van de langste kustlijnen ter wereld. Het land is dan ook vooral bekend om zijn diepe fjorden met koud en schoon water. Het mag geen verrassing heten dat de Noorse cultuur voor een groot deel bestaat uit het vangen en bereiden van verse vis van de hoogste kwaliteit. Eeuwenlang bestonden hele volksstammen van het exporteren van gedroogde kabeljauw. Inmiddels heeft die vissoort echter plaatsgemaakt voor verse zalm en arctische kabeljauw.

De bossen en bergen in Noorwegen zijn bezaaid met wilde bessen en vruchten, waar je heerlijke jam en sappen van kunt maken. Lokale bewoners gebruiken de bessen en vruchten bovendien in een populair toetje - multekrem, een combinatie van bergbraambessen en geklopte room. Op dit moment is er veel vraag naar lokale gerechten met kaas, vlees, granen en groenten. Deze gerechten worden traditioneel bereid in kleine boerenbedrijfjes en boerderijen op berghellingen.

Tijdens het jachtseizoen worden wild rendier, eland en hert op tafel gezet. Het meest traditionele gerecht is echter lamsvlees.

Gezouten vlees - met name de fenalår, gedroogde en gezouten lamsbenen - is een delicatesse. In de herfst eten de Noren bovendien fårikål, gestoofd lamsvlees met kool en peperkorrels.

Op doordeweekse dagen worden vooral gehaktballen gegeten, maar in de weekenden en op feestdagen zijn pappen populair: de Noren doen zich dan te goed aan rømmegrøt (met zure room, volle melk en boter) en rijstepap.

Het zoete en gekarameliseerde, maar toch pittige brunost - bruine weikaas - is hét hoogtepunt van de Noorse keuken. De kaas wordt gegeten op goed brood en op Noorse wafels, bij voorkeur in een van de warme houten hutten langs populaire cross-countrypistes en op populaire bergtoppen - daar móet je brunost gegeten hebben.

Feestelijke gerechten: Noorse maaltijden tijdens de Kerst

De Noren nemen hun kersttradities serieus. Niettemin kennen alle feestmaaltijden hun eigen lokale varianten. We zetten een paar van de bekendste gerechten rond Kerstfeest voor je op een rijtje:

Ribbe: Geroosterde varkensbuik, meestal geserveerd met zuurkool en gekookte aardappelen, kerstworstjes, gehaktballen en jus. Dit gerecht wordt gegeten door zes op de tien gezinnen, vooral in Trøndelag en Oost-Noorwegen.

Pinnekjøtt: Gezouten en gedroogde, soms gerookte, lamsribben. De lamsribben werden van oudsher gestoomd boven berkentakken, vandaar de naam Pinnekjøtt (Noors voor "plakkerig vlees"). Dit gerecht is de tweede keus van veel Noren voor kerstavond. Het wordt vooral gegeten aan de westkust.

Lutefisk: Stokvis die in water en loog heeft gelegen (een ouderwetse manier om de vissen te bewaren) en daarna is gebakken in de oven. Het gerecht wordt vaak gegeten met aardappels, ham, zachte erwten en mosterd.

Multekrem: Een toetje van bergbraambessen en geklopte room.

Småkaker: De traditie schrijft voor dat er zeven verschillende soorten kerstbiscuits en/of -koekjes op tafel moeten staan tijdens de Kerst. Bovendien moeten die alle zeven thuis zijn gebakken. Een van de populairste koekjes is de pepperkake, beter bekend als peperkoek.

Aquavit: Dit is Noorwegens nationale drank. De op aardappelen gebaseerde drank is op smaak gebracht met kruiden, zoals komijn, anijs, dille, venkel en koriander. Geen kerstgerecht kan zonder deze wijn.

Gløgg: De visie van de Noren op glühwein. Gløgg is, in tegenstelling tot glühwein, geen kruidenmengsel, maar een stroperig mengsel met gedroogde amandelen en rozijnen.

Proef het zelf ...

Je hoeft niet pas in Noorwegen te bepalen wat je eet.

×

Lees meer

Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad