Skip to main content

10 slimme wandeltips voor gezinnen met kinderen

Veel Noren worden groot gebracht met een sterke verbinding met de buitenlucht. Dankzij kinderdraagrugzakken gaan sommigen zelfs al mee op hike nog voor ze leren lopen! We gebruiken het woord 'friluftsliv' om onze levensstijl in de buitenlucht te beschrijven, maar ook de kracht van de natuur om stress te bestrijden en een mindere dag wat beter te maken. Maar wat is het geheim om van een hike met kinderen een succesverhaal te maken?

Alexander Read is een ervaren wandelaar en vader van twee. Hij kan je er wel wat over vertellen. Noren kennen hem van het Instagramduo ’Mina og meg’ (Mina en ik), waar hij kiekjes deelt van avonturen met zijn dochter Mina Floriana. Samen verkenden ze de ongerepte Noorse wildernis tijdens korte en ook langere expedities.

Dit zijn de 10 beste wandeltips voor ouders die willen gaan wandelen met hun kinderen.

1. Hou het simpel

Begin eenvoudig! Tijdens je eerste tocht moet je helemaal niet door een nationaal park wandelen, een kampvuur maken, koken op een kampeerkooktoestel, of een tent opzetten. Alles op zijn tijd! Oefen met het opzetten van de tent bij je thuis. Zo weet je hoe het werkt. Pak op voorhand zodat alles klaar is de dag voor je vertrek.

2. Maak van je tocht een project voor het hele gezin

Zeg eerst en vooral ’we gaan samen op avontuur’, in plaats van ’ik neem mijn kinderen mee op een wandeltocht’. Laat de kinderen meedoen met de planning. Laat ook hun mening aan bod komen als het gaat over de activiteiten of bagage, zoals kleding, boeken, speelgoed en eten.

3. Leg uit wat er gaat gebeuren

Creëer een mentaal beeld van hoe de tocht eruit zal zien. Laat hen weten hoe de tocht eruit zal zien en wat jullie allemaal zullen doen onderweg, zoals bijvoorbeeld waar jullie zullen lunchen.

Het is ook een goed idee om mogelijke situaties te bespreken die kunnen voorvallen, zoals wanneer de kinderen moe worden. Op die manier kun je hen eraan herinneren wat jullie hadden afgesproken in zo’n situatie.

4. De jongste kinderen voorop

Op die manier heb je meer controle en heb je gemakkelijker door wanneer de kinderen moe worden, vallen of van het pad afdwalen. Laat hen op ontdekkingstocht gaan en hun nieuwsgierigheid volgen, en leer hen tegelijkertijd verantwoordelijk te zijn.

5. Geniet van het moment

De eindbestemming is niet het belangrijkste. Richt de aandacht van iedereen die meekomt op het belang van aanwezig en gelukkig te zijn op dat moment. Bereid alternatieve routes voor, voor het geval dat het weer, de wind of zelfs de stemming de plannen beïnvloeden.

En onthoud: het is veel beter om te stoppen en op tijd terug te keren, dan een nare ervaring te hebben. Op die manier zorg je er voor dat een wandeltocht magisch blijft.

6. Laat de kinderen hun mening geven

Vraag de kleintjes af en toe hoe ze zich voelen en luister naar hen. Op die manier kun je de lengte van je wandeling aanpassen of een pauze nemen, en misschien zelfs wat chocolade eten. Zo krijgen de kinderen een stem en kunnen ze hier en daar zelf beslissingen nemen.

7. Breng je innerlijke kind opnieuw naar boven

Verras jezelf met een aantal pauzes en stop ook eventjes als je niet moe bent.

Wow kijk! Een gigantische mierenhoop. Een steen die op een trol lijkt! Bewonder de wonderen der natuur. Je zal rustiger zijn en kunnen meegaan in de gedachtengang van de kinderen om te spelen en ontdekken. Op die manier kunnen ze over iets anders nadenken dan enkel de bestemming.

8. Draag de juiste kleding

Breng kleren mee die afgestemd zijn op het weerbericht, maar bekijk de weersvoorspelling voor de hele dag. Het weer kan heel snel omslaan.

Het is ook slim om enkele antwoorden voor te bereiden waarom de kinderen hun regenkleding niet voor korte broeken kunnen verwisselen. Want laten we eerlijk zijn: ze zullen veel minder zin hebben om hun regenkleding opnieuw aan te trekken, eens ze het hebben uitgetrokken.

9. Maak dat je alles voor handen hebt

Je zult er nooit spijt van hebben dat je op een slimme manier je rugzak gepakt hebt. Zorg ervoor dat je gemakkelijk eten, water, tussendoortjes en extra kleren (zoals mutsen en wanten) kunt vinden, als jij of je kinderen dit nodig zouden hebben.

10. En als je alles hierboven vergeet…

…denk er dan aan waarom je op dit avontuur bent vertrokken. Het gaat er niet om of het kampvuur nu een succes was of je de bestemming hebt bereikt en je tent hebt kunnen opzetten. Of zelfs als je rechtsomkeer hebt moeten maken. Het belangrijkste is hoe iedereen zich voelt wanneer jullie buiten zijn en zich verbonden voelt met de natuur.

Voor meer inspiratie over wandeltochten met kinderen, lees het volledige verhaal over Mina (4), die 300 nachten in een tent geslapen heeft en honderden kilometers door de Noorse bergen gelopen heeft.

De beste deals van onze partners

Boek je volgende vakantie-avontuur in Noorwegen meteen.

Laat je inspireren

We hebben een aantal artikelen verzameld die je misschien ook leuk vindt.

Recent bekeken pagina's