Skip to main content

Waarom spelen in
de natuur zo goed is
voor je kinderen

Wil je de zomervakantie veranderen van dit ...

... in dit?

De natuur en buiten zijn zitten ingebakken in de Noorse ziel.

Buiten zijn kan je kind gelukkiger maken ...

... hun verbeelding ontwikkelen …

... stress verminderen ...

... en het zelfvertrouwen van je kind vergroten!

Uit onderzoek blijkt dat tijd buiten in de natuur doorbrengen goed is voor je kind, dus waar wacht je nog op? Kom naar Noorwegen, laat je kid(s) lekker rondrennen en beleef samen een avontuurlijke zomer in de buitenlucht!

Heb je het gevoel dat het lastig is je kinderen achter het scherm vandaan te halen en dat ze te veel tijd binnen doorbrengen? Dan ben je niet de enige.

Tijdens de pandemie brachten zowel kinderen als tieners meer tijd achter hun schermen door. Toen er 89 verschillende studies zijn geanalyseerd die waren gericht op de toename van schermtijd wegens de pandemie, ontdekten onderzoekers van de Anglia Ruskin University (ARU) dat er een verband was met een slecht dieet, achteruitgaand zicht, een slechtere geestelijke gezondheid (zoals angst en eenzaamheid) en gedragsproblemen.

Verandering van omgeving

Tegelijkertijd heeft 57% van de Europese kinderen nog nooit met een kano over een glinsterend meer of fjord gepeddeld.

Dit bleek uit een onderzoek van Respons Analyse waarin ouders uit vier Europese landen (Duitsland, Nederland, Denemarken en Zweden) werd gevraagd naar hun gewoontes om hun kinderen in de natuur te laten spelen en tijd buiten door te brengen.

In Denemarken heeft 68% van de kinderen nog nooit een bergwandeling gemaakt omdat daar niet veel bergen zijn. En 66% van de Duitse kinderen heeft nooit gespeeld in kleine, door rotsen gevormde plassen aan zee - voor Noorse kinderen een typische zomeractiviteit met en aan het water.

De ouders waren het er ook roerend over eens dat het belangrijk is dat hun kinderen meer tijd in de natuur doorbrengen dan ze nu doen. Dus waarom geen verandering van omgeving?

Een natuurlijke speeltuin

In Noorwegen zeggen we dat met aarde spelen zorgt voor gelukkige kinderen. Het is dan ook helemaal niet gek om een vierjarige tegen te komen op een skipiste of bergtop. De kinderen buiten dingen leren is de laatste jaren steeds populairder geworden. Buiten zijn is heel gezond voor kinderen, en

je hoeft geen genoegen te nemen met een drukke, gewone speeltuin. Kies in plaats daarvan voor een natuurlijke speeltuin die de fantasie van je kind(eren) prikkelt. Noorwegen is een natuurlijke speeltuin en een bestemming van wereldklasse voor jonge avonturiers. Ze kunnen in alle vrijheid in bomen of op rotsen klimmen (en uitglijden en vallen), samen spelen, leren dingen samen te doen, uitdagingen overwinnen en ondertussen veel plezier beleven.

Zomervakantie in de bergen

Als de lente aanbreekt en de sneeuw smelt, trekken Noren van alle leeftijden naar buiten. We hebben in Noorwegen de uitdrukking friluftsliv, die letterlijk vertaald kan worden als 'het buitenleven'. Het betekent dat tijd buiten doorbrengen zorgt voor een betere gezondheid en minder stress, en het vrolijkt een minder goede dag op.

In Noorwegen is de zomer bij uitstek geschikt voor avonturen in de buitenlucht zoals wandelen, fietsen, klimmen en leuke activiteiten in en op de rivieren en meren. Je kunt ook een seter bezoeken, een zomerboerderij in de Noorse bergen, waar de kinderen kunnen knuffelen met lieve geitjes terwijl hun ouders genieten van traditionele etenswaren in een prachtige omgeving.

Voor nieuwsgierige Aagjes lijkt Noorwegen wel een sprookjesland met hoge bergen, diepe fjorden en prachtige watervallen. Ga met je gezin op trollenjacht en verken onderweg rotsformaties, kronkelige wegen, grotten en kliffen.

De band met je gezin versterken

De natuur kan ook een uitstekende plek zijn om elkaar beter te leren kennen en naar elkaar toe te groeien. Maak tijd voor goede gesprekken bij het kampvuur of tijdens een lange buitenrit in de bergen. Zowel jij als je kinderen zullen de mooie herinneringen zeker kunnen waarderen!

Een gezinsvakantie in Noorwegen is ook perfect voor avontuurlijke kinderen en ouders, want je kunt gaan kajakken, surfen, tochten met een e-bike maken, een tocht met een hondenslee maken op wielen, en nog veel meer.

De adrenaline door je lijf laten gieren en samen spannende uitdagingen het hoofd bieden, brengt het hele gezin dichter bij elkaar. Ga samen tokkelen en voel de sensatie van geen vaste grond onder de voeten hebben, doe eens een via ferrata, race bergpaden af op de fiets of ga raften op een rivier. Durf jij de uitdaging aan?

Inspiratie voor groot en klein

Alexander Read en zijn jonge dochter Mina Floriana kregen in 2019 de 'Årets villmarkinger' prijs (Wildernismensen van het jaar') voor het inspireren van Noorse kinderen en volwassenen om de buitenlucht en de natuur te verkennen. Lees hun verhaal en nuttige tips over friluftsliv en kom meer te weten over het geheim van hoe je wandelen met kinderen tot een succes maakt!

Recent bekeken pagina's