Skip to main content

Mountainbiken

Ga op mountainbikevakantie in Noorwegen en beleef een heerlijk gevoel van vrijheid op de modderige MTB-paden. Daal een singletrack in de bergen af, of ga met je fiets tot diep in het bos, maar houd je aan de fietsparken en gemarkeerde paden.

Het ontwijken van rotsen, wortels en takken… staat gelijk aan geluk? Voor veel mensen die met de mountainbike over een singletrack naar beneden suizen is dit de ultieme adrenalinekick, die niet gauw wordt geëvenaard.

De topografie van Noorwegen is ideaal geschikt om te gaan mountainbiken en je krijgt er de bergen, bossen en panoramische uitzichten gratis bovenop. En het is toch ook maar logisch dat je enkele uren moet afzien tijdens een beklimming in de Noorse bergen om te kunnen genieten van de freeride- of een downhilltocht.

Steeds meer skiresorts in de Noorse bergen veranderen in de zomer in fietsgebieden. Op die manier kun je een lift nemen naar de top, vooraleer je de aangelegde paden van verschillende moeilijkheidsgraad naar beneden zoeft. Wil je je vaardigheden testen op aangelegde hindernissen? Ga ervoor! Of liever singletracks met of zonder gids? Geen enkel probleem!

De meeste bikeparken hebben opties voor beginners en kinderen, maar ook voor ervaren adrenalinejunkies. Het hele gezin kan dus meedoen.

Breng je eigen full-suspension of hardtail bike mee, of huur daar een speciale downhill bike en alle nodige uitrusting en veiligheidsmateriaal.

Een toptip om het beste uit je vakantie te halen: Veel freeride- en downhillpaden liggen dicht bij andere sportfaciliteiten, zoals skateparken, high rope parcours, via ferrata’s of kajakverhuur.

Singletrack mountainbiken

De meeste gemarkeerde mountainbikegebieden hebben een groot netwerk aan singletracks. Een singletrack is, zoals de naam het aangeeft, even breed als de mountainbike zelf. Een groter vervoersmiddel kan er gewoon niet langs. Maar verwar het niet met een dienstweg of brandweg. Singletracks doen ook vaak dienst als wandelpaden door de bossen, bergen of velden.

Sommige paden zijn bijzonder glad en toegankelijk voor alle leeftijden of vaardigheden, maar ze zijn vaak ook uitdagend genoeg voor ervaren mountainbikers die de paden aan hoge snelheid nemen. Andere paden zijn van nature al uitdagend.

Ga je buiten de fietsparken, onthoud dan dat Noren heel erg met de natuur begaan zijn en activiteiten in de buitenlucht brengen verantwoordelijkheden met zich mee. Rijd alleen langs de gemarkeerde mountainbikepaden. Probeer geen nieuwe sporen te creëren, let op je snelheid en wees attent voor wandelaars en andere fietsers. 

En draag altijd je helm!

Ontdek het zelf

Ga fietsen in Noorwegen

Fietsen in Noorwegen staat voor leuke ritjes door slaperige dorpjes en prachtige natuur, maar ook voor stevige mountainbiketochten en grote evenementen. Filter je zoekopdracht en bekijk onderstaande aanbiedingen.

Laat je inspireren

We hebben een aantal artikelen verzameld die je misschien ook leuk vindt.

Recent bekeken pagina's