Skip to main content

Inspiratiebronnen in Noorwegen voor Frozen 2

Zes jaar na de succesvolle Disney-film Frozen, is de langverwachte opvolger Frozen 2 er eindelijk! Creëer je eigen sprookjesavontuur in het magische koninkrijk Noorwegen, tussen de diepen fjorden en besneeuwde bergen, prachtige herfstkleuren en het noorderlicht.

In 2013 werd Frozen de meest winstgevende animatiefilm aller tijden. De film werd op slag een Disney-klassieker en kaapte twee Oscars weg, voor beste animatiefilm en beste originele nummer (’Let it go’).

Frozen integreerde veel elementen van de Noorse natuur, cultuur en tradities, en liet ons ook kennis maken met onvergetelijke personages zoals Koningin Elsa en haar zus Anna, ijshandelaar Kristoff en zijn rendier Sven, Olaf de sneeuwman en een bende ondeugende trollen.

In Frozen 2 gaan we mee op een meeslepende reis op zoek naar antwoorden: Hoe kreeg Elsa haar speciale krachten? De zoektocht naar de waarheid neemt ons mee vanuit de prachtige fjordenvallei van Arendelle naar het onbekende.

Hieronder vind je tien tips die je helpen zelf een betoverend avontuur te beleven in Noorwegen.

Wil je verschillende bezienswaardigheden en activiteiten ontdekken die geïnspireerd zijn door Frozen, dan is een georganiseerde tour misschien wel een goede optie. Up Norway biedt twee reizen aan voor een geweldige Frozen-ervaring in Noorwegen: Let it Go! en A Frozen Fairytale.

1. Herfst in magische wouden

Naarmate de dagen korter worden, wordt het landschap lichter. Een groot deel van het verhaal in Frozen 2 speelt zich af in de herfst, de ideale periode voor een wandeling in de Noorse bossen. Dankzij verfrissend koele temperaturen, mysterieus lange schaduwen en een prachtig kleurenpallet dat varieert van lichtgeel tot dieprood, raak je heel gemakkelijk in de ban van de Noorse bossen.

Lees hier tal van tips over wat je allemaal kunt beleven tijdens een herfstvakantie in Noorwegen. Noorwegen bezoeken na de zomer betekent ook dat er minder lange wachtrijen en lagere prijzen zijn voor de belangrijkste bezienswaardigheden.

2. Krachten der natuur: het noorderlicht

het is niet overdreven om te zeggen dat de natuur één van de hoofdpersonages is in Frozen 2. De natuurkrachten aarde, lucht, vuur en zeker water en ijs stuwen het verhaal vooruit vanaf het begin van de film. Natuurfenomenen als het noorderlicht op een scherm bekijken is heel mooi, maar valt niet te vergelijken met de natuurkracht die ervaart wanneer je het in het echt ziet. Pure magie!

Noord-Noorwegen is één van de mooiste en meest comfortabele plekken op aarde om het noorderlicht te ervaren. Transportverbindingen zijn uitstekend, de hotels comfortabel en er zijn tal van leuke winteractiviteiten zoals hondensledetochten. Vakkundige gidsen leren je nieuwe wintersporten kennen en wijzen je de weg naar het magische lichtspektakel.

3. Mythische figuren en elementaire geesten

Natuurlijk vind je in een betoverd bos heel wat mythische wezens. Vooral trollen vind je echt overal in de Noorse folklore. Ze lieten ook sporen na in vrijwel elk aspect van de maatschappij: van plaatsnamen zoals Trolltunga, Trollstigen en Trollfjorden tot trolsouvenirs in elk toeristisch winkeltje. Je hebt niet al te veel verbeelding nodig om tijdens een avondwandeling in een Noors bos achter elke bocht trollen te zien verschijnen.

In Frozen 2 maken heel wat sprookjesachtige figuren hun opwachting, zoals de geweldige Nøkk, die gebaseerd is op de Noorse watergeest Nøkken

4. Sami-cultuur

Volg je in de voetstappen van de heldinnen van Frozen en reis vanuit Fjord-Noorwegen naar het noorden, dan kom je uit in Noord-Noorwegen. Dit is het land van de Sami, de inheemse Noorse rendierhoeders. De filmmakers van Frozen 2 werkten samen met de Sami aan elementen die geïnspireerd zijn op hun cultuur, waaronder de details voor de Northuldra-personages die Anna en Elsa in het betoverde woud ontmoeten. Frozen 2 is ook de eerste internationale Disney-film ooit die een versie krijgt in de taal van de Sami.

Zoals je je wel kunt voorstellen, zijn er tal van opties om in Noord-Noorwegen de unieke Samische cultuur te ervaren. Er zijn meer dan 200.000 rendieren in Noorwegen en jawel hoor, er zijn ook rendiersledetochten. Je kunt je niet alleen laten voorttrekken met je eigen persoonlijke ’Sven’, je kunt ook in een lavvo-tent verblijven, traditioneel Samisch eten proeven of een Samisch festival of museum bezoeken.

5. Joikmuziek

Joik is traditionele Samische muziek en die traditie is vandaag springlevend. Fans van Frozen kregen in 2013 al een voorproefje van de joikmuziek, dankzij het openingsnummer van de soundtrack, een compositie van de Samische musicus Frode Fjellheim.

Toch valt er nog zoveel meer te beleven in de wereld van de joik. Hier vind je een snelle inleiding over het verleden, heden en de toekomst van de Samische muziek.

6. Het land onder een sneeuwtapijt

In Noorwegen is een winter zonder sneeuw als de film Frozen 2 zonder Olaf de sneeuwman. Het is net de sneeuw die de winter zo bijzonder maakt. Het maakt de korte dagen lichter en zorgt voor een ontelbare winteractiviteiten, zoals skiën en langlaufen natuurlijk, maar ook allerlei leuke activiteiten zonder ski’s, zoals rodelen, ijsschaatsen, sneeuwschoentochten, ijsvissen en sleeën.

Wil je je eigen sneeuwman Olaf maken, dan is dit je kans!

7. De fjorden: een sprookjesachtige omgeving

InFrozen 2 ligt de nadruk dan wel niet op het fjordenlandschap van Arendelle zoals in de eerste film, het is wel nog steeds het beginpunt van het avontuur.

Op vele vlakken lijkt Arendelle op de typische sprookjessetting, met een groot kasteel in een groene omgeving. De makers vonden vooral inspiratie in Bergen, de tweede stad van Noorwegen en één van de vele plekken in Fjord-Noorwegen waar je een vleugje sprookjesachtige magie in het echte leven kunt ervaren.

Dankzij meer dan 1.000 fjorden en nog meer fjorddorpjes is de enige moeilijkheid je beginpunt uitkiezen! Ben je voor het eerst in de fjorden, kijk dan even naar onze spoedcursus over de Noorse fjorden.

8. Het Akershus-fort

Het kasteel Arendelle zou er ongetwijfeld helemaal anders uitgezien hebben zonder het Akershus-fort in Oslo. Het gebouw ligt in het hart van de Noorse hoofdstad en dateert uit 1299, toen koning Håkon V startte met de bouw van het fort. Het werd in de 16e eeuw gemoderniseerd en omgebouwd tot koninklijke residentie.

Vandaag kun je er een begeleide rondleiding doen om meer te weten te komen over het middeleeuwse kasteel.

9. Middeleeuwse staafkerken

Nog een voorbeeld van hoe groot de Noorse invloed was op de Frozen-films is de Arendelle-kapel, waar Elsa in de eerste film gekroond wordt. De Disney-artiesten die de kapel creëerden, haalden hun inspiratie bij de Noorse staafkerken. In de middeleeuwen kon je deze sierlijk bewerkte houten kerken in vele delen van Noord-West-Europa terugvinden. Vandaag blijven er nog zo’n 30 staafkerken over, waarvan de meeste zich in Noorwegen bevinden.

Lees alles over de Noorse staafkerken.

10. Noorse cultuur en folklore

Een andere bestemming waar Frozen-fans beslist heen moeten, is de regio Trøndelag, waar de Nidaros-domkerk in Trondheim en de rendieren in het knusse Røros ook een plaats krijgen in het magische Frozen-universum.

Met De Historiske kun je de meest inspirerende plekken in Trøndelag bewonderen en van plaatselijke delicatessen genieten dankzij een rondreis in de regio.

Wil je meer te weten komen over de Noorse folklore waarop de Frozen-films geïnspireerd zijn, dan zijn de vele folkloremusea in het hele land zeker een bezoekje waard. Je bewondert er handwerk, folklorekleding en kunsttentoonstellingen.

Veel folkloremusea zijn openluchtmusea die minstens even interessant zijn voor de liefhebbers van architectuur, als voor Disney-fans. Loop rond in historische Noorse gebouwen, waaronder de typische houten hutjes met een ’groen’ dak. In veel folkloremusea kun je ook een middeleeuwse staafkerk bewonderen, zoals in het Noorse Museum voor Culturele Geschiedenis in Oslo en het Maihaugen Museum in Lillehammer.

Profiteer van deze topaanbiedingen

Neem een kijkje bij onze sponsors die er alles aan doen om je een goede reis te bezorgen.

Plan je epische tocht door Noorwegen

Ideeën voor je Noors avontuur vind je hieronder.

Lees meer

Recent bekeken pagina's