Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway

Downhillen

Vanaf hier gaat het bergafwaarts
Bezoek een van 's werelds meest bergachtige landen en ontdek ongehoorde fietsmogelijkheden.
A person on a downhill mountain bike in Hafjell Bike Park
Hafjell.
Photo: Hafjell.no

Je zou verwachten dat je een urenlange, doodvermoeiende klim zou moeten maken voordat je het plezier is gegund om naar beneden te racen, maar gelukkig is dat niet altijd het geval. 

Steeds meer skioorden in de Noorse bergen stellen in de zomer hun liften open voor adrenalinezoekende mountainbikers die ernaar snakken om zich te wagen aan afdalingen van verschillende moeilijkheidsgraden.

Veel mensen beschouwen dit als een extreme sport en vaak is het dat ook: de terreinomstandigheden en het inventieve trackontwerp met zowel natuurlijke als aangelegde obstakels zijn in veel gevallen ‘knap lastig’. Maar... er zijn ook parcours waar kinderen al vanaf de leeftijd van 7 jaar terecht kunnen.

Je kunt je eigen mountainbike meebrengen – volledig geveerd of met alleen geveerde voorvork – of een speciale afdalingsfiets en de bijbehorende uitrusting huren. Veel plekken waar afdalingen beginnen liggen vlak bij andere sportfaciliteiten, zoals skateparken, klimparcours, via-ferrataklimgebieden of kajakverhuursites.

Oh... vergeet niet je helm op te zetten! 

Storfjorden
Storfjorden.
Photo: Sveinung Myrlid / Visitnorway.com

  Top 5 fietsafdalingen

  Kristoffer Kippernes is de redacteur van Noorwegens meest gelezen fietstijdschrift terrengsykkel.no. Hij nodigt bezoekers van harte uit op het webforum van het blad, dat een ware hub is geworden voor liefhebbers van alles op twee wielen. Dit is zijn top 5 beste ‘arena’s’ voor afdalers

 1. 1. Hafjell Bike Park

 2. Locatie: Hafjell ligt op 20 minuutjes rijden van Lillehammer.
  Geschikt voor: fietsers van alle niveaus.
  Ook de meest veeleisende fietser komt hier aan zijn trekken.

  Noorwegens nummer 1 fietsparcours geniet internationale erkenning, met trails van wereldcupformaat. Fietsers beschikken er over een comfortabele en snelle gondelbaan, er is een groot arsenaal aan fietsuitrustingen te huur en ze kunnen er terecht in het Skavlen restaurant, dat een aparte zaal heeft voor mensen die hun eigen eten meebrengen.

 3. 2. Drammen Ski Centre

 4. Locatie: Drammen ligt op een uurtje rijden van Oslo.
  Geschikt voor: fietsers van alle niveaus.
  Het park is bij uitstek geschikt voor gezinnen.

  Het op één na belangrijkste afdalingsgebied in Noorwegen, met een uitstekende balans tussen natuurlijke en aangelegde trails. Het fietsparcours ligt in het winterpark en heeft een snelle lift naar de top.

 5. 3. Nesbyen, Hallingdal

 6. Locatie: Het Hallingdal ligt tussen de grootste valleien van Noorwegen.
  Geschikt voor: enthousiastelingen met enige ervaring,
  die hier komen voor hun plezier.

  Eenvoudige maar gave trails in een heuvelachtig bosgebied. Er is geen lift maar dat wordt opgevangen door een autoshuttle.

 7. 4. Narvikfjellet

 8. Locatie: Narvik ligt in de provincie Nordland, in Noord-Noorwegen.
  Geschikt voor: doorgewinterde afdalers.

  Een steile helling in een goed ontwikkeld alpine winterresort, hoog in het Noorse Noorden. Transport naar boven gebeurt per gondel. In de zomer kun je hier meedoen aan de middernachtzon-fietsafdalingevenementen.

 9. 5. Kristiansand sykkelpark

 10. Locatie: Kristiansand ligt in het meest zuidelijke puntje van Noorwegen.
  Geschikt voor: ervaren afdalers.

  Een kleinschalig bergafwaarts fietsparcours met ambitie. Afdalingsexperts van andere fietsparcoursen helpen hier de fietsfaciliteiten te verbeteren. Fietsers kunnen gebruik maken van de kortste skilift die het land rijk is. 

Ontdek jouw favoriete fietspark

De 5 beste fietsparken volgens Kristoffer Kippernes
Hafjell Bike Park is considered the best of its kind for downhill riding, and has expanded and developed the trail network and the riders' facilities… Read more
Hafjell Bike Park
Drammen
Drammen Ski Centre
Drammen skisenter provides exceptional challenges for downhill biking. With 9 slopes, we are the second largest resort for downhill in Norway and…
Drammen Ski Centre
Narvikfjellet and the surrounding areas are described as a paradise for bike enthusiasts. Read more
Narvikfjellet mountain biking
Downhill bike track at Tveit skisenter 15 minutes outside of Kristiansand city centre. Read more
Downhill biking in Kristiansand
De 5 beste mountainbikebestemmingen volgens Henrik Alpers
Hafjell Bike Park is considered the best of its kind for downhill riding, and has expanded and developed the trail network and the riders' facilities… Read more
Hafjell Bike Park
De Trysil Bike Arena heeft 100 km aan natuurlijke singletracks, maar ook kilometers aan aangelegde fietspaden. Read more
Fietsen in Trysil
Challenge yourself and your mountain biking skills in this network of cycling tracks. Read more
Mountain Biking - Arendal Singletrack
Big forest region in northern Oslo with ample outdoor recreation opportunities all year round. The routes in Nordmarka are usually well-marked, but a… Read more
Nordmarka wilderness area
Select
  Show Details
  Statens Kartverk, Geovekst og kommuner - Geodata AS

  Fietsers Welkom! maakt het je gemakkelijk

  Een veilige, makkelijke en leuke fietsvakantie

  Het feit dat fietsers welkom zijn is natuurlijk op zich al mooi, en Fietsers Welkom! is een kwaliteitslabel dat in veel Europese landen te vinden is, ook in Noorwegen.

  Bedrijven die dit kwaliteitslabel hebben zijn onder meer hotels en andere logiesbedrijven, toeristische informatiecentra en horecagelegenheden. Ze bieden fietsers extra service. Zo hebben ze veilige fietsenstallingen, reparatiesetjes en informatie over fietsroutes in de buurt, het openbaar vervoer, waar je onderweg iets kunt eten en nog veel meer.

  Kom je tijdens je fietsvakantie bij een bedrijf wat het Fietsers Welkom!-bordje op de gevel heeft prijken, dan zal het je aan niets ontbreken.

  Lees er alles over op cyclingnorway.no

  Vestvågøy
  Vestvågøy.
  Photo: Espen Mortensen / esmofoto.no / www.nordnorge.com

  Your Recently Viewed Pages

  Terug naar boven