Dynamic Variation:
Book
Choose Language
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Biking in Romsdalen Romsdalen
Biking in Romsdalen.
Photo: Sverre Hjørnevik / visitnorway.com
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Vanaf hier gaat het bergafwaarts

Bezoek een van 's werelds meest bergachtige landen en ontdek ongehoorde fietsmogelijkheden.

Je zou verwachten dat je een urenlange, doodvermoeiende klim zou moeten maken voordat je het plezier is gegund om naar beneden te racen, maar gelukkig is dat niet altijd het geval. 

Steeds meer skioorden in de Noorse bergen stellen in de zomer hun liften open voor adrenalinezoekende mountainbikers die ernaar snakken om zich te wagen aan afdalingen van verschillende moeilijkheidsgraden.

Veel mensen beschouwen dit als een extreme sport en vaak is het dat ook: de terreinomstandigheden en het inventieve trackontwerp met zowel natuurlijke als aangelegde obstakels zijn in veel gevallen ‘knap lastig’. Maar... er zijn ook parcours waar kinderen al vanaf de leeftijd van 7 jaar terecht kunnen.

Je kunt je eigen mountainbike meebrengen – volledig geveerd of met alleen geveerde voorvork – of een speciale afdalingsfiets en de bijbehorende uitrusting huren. Veel plekken waar afdalingen beginnen liggen vlak bij andere sportfaciliteiten, zoals skateparken, klimparcours, via-ferrataklimgebieden of kayakverhuursites.

Oh... vergeet niet je helm op te zetten! 

Storfjorden

Storfjorden.
Photo: Sveinung Myrlid / Visitnorway.com

Top 5 fietsafdalingen

Kristoffer Kippernes is de redacteur van Noorwegens meest gelezen fietstijdschrift terrengsykkel.no. Hij nodigt bezoekers van harte uit op het webforum van het blad, dat een ware hub is geworden voor liefhebbers van alles op twee wielen. Dit is zijn top 5 beste ‘arena’s’ voor afdalers

1. Hafjell fietsparcours

Hafjell.
Photo: Hafjell.no

Noorwegens nummer 1 fietsparcours geniet internationale erkenning, met trails van wereldcupformaat. Fietsers beschikken er over een comfortabele en snelle gondelbaan, er is een groot arsenaal aan fietsuitrustingen te huur en ze kunnen er terecht in het Skavlen restaurant, dat een aparte zaal heeft voor mensen die hun eigen eten meebrengen.

Locatie:
helemaal bovenin de prachtige Gudbrandsdalen vallei, 20 minuten rijden ten noorden van de Olympische stad Lillehammer.

Geschikt voor:
fietsers van alle niveaus. Ook de meest veeleisende fietser komt hier aan zijn trekken.

2. Drammen skicentrum

Drammen.
Photo: Sven Fjeldheim

Het op één na belangrijkste afdalingsgebied in Noorwegen, met een uitstekende balans tussen natuurlijke en aangelegde trails. Het fietsparcours ligt in het winterpark en heeft een snelle lift naar de top.

Locatie:
Drammen, nog geen uur rijden van Oslo.

Geschikt voor:
fietsers van alle niveaus. Het park is bij uitstek geschikt voor gezinnen.

3. Nesbyen, Hallingdal

Nesbyen.
Photo: Ove Grøndal

Eenvoudige maar gave trails in een heuvelachtig bosgebied. Er is geen lift maar dat wordt opgevangen door een autoshuttle.

Locatie:
Hallingdal, in de prachtige dalen van Oost-Noorwegen.

Geschikt voor: 
enthousiastelingen met enige ervaring, die hier komen voor hun plezier.

Narvik

4. Narvikfjellet

Narvik.
Photo: Helle Holt

Een steile helling in een goed ontwikkeld alpine winterresort, hoog in het Noorse Noorden. Transport naar boven gebeurt per gondel. In de zomer kun je hier meedoen aan de middernachtzon-fietsafdalingevenementen. Neem voor informatie contact op met het Narvik bureau voor toerisme.

Locatie:
t
en oosten van de Lofoten, aan het binnenste uiteinde van de Ofotfjord. De gondel bevindt zich heel handig op een luttele 1,6 kilometer vanaf vliegveld Framnes en 800 meter van het centrum van Narvik.

Geschikt voor: 
doorgewinterde afdalers.

5. Kristiansand Sykkelpark

Kristiansand.
Photo: Bryn Perrett Photography​

Een kleinschalig bergafwaarts fietsparcours met ambitie. Afdalingsexperts van andere fietsparcoursen helpen hier de fietsfaciliteiten te verbeteren. Fietsers kunnen gebruik maken van de kortste skilift die het land rijk is. 

Locatie:
Kristiansand, het meest zuidelijke stuk van Noorwegen.

Geschikt voor:
ervaren afdalers.

Andere downhill aanbiedingen

Meer inspiratie nodig? Bekijk deze video!

Op die fiets

Manieren en gezond verstand tijdens het fietsen

Mooie wegen om op te rijden is geen recht, maar een voorrecht. De Noorse organisatie voor Mountainbiken (NOTS) vraagt iedereen om attent te zijn op de fiets- en skipaden. Hier zijn enkele belangrijke richtlijnen:

 • Wees attent en maken plaats voor voetgangers en skiërs.
 • Ga niet te snel, zo voorkom je gevaar of overlast voor anderen.
 • Vermijd het maken van nieuwe paden.
 • Fiets over de ski-tracks niet meer dan nodig is.
 • Rijd niet op kwetsbare paden net na perioden van hevige regenval.
 • Rijd niet in de ski-tracks met ijzel.
 • Maak de weg niet wijder.
 • Draag je fiets door moerassen om diepe groeven te voorkomen.
 • Blokkeer het achterwiel niet tijdens afdalingen van steile hellingen.
 • De fietser die bergop fietst heeft voorrang.
 • Vermijd de meest populaire ski-pistes tijdens de piekuren in het weekend en op feestdagen.

Laat het achter zoals je het gevonden hebt

Neem alleen foto's en herinneringen mee

Noorwegen is een land met ongekende natuurlijke schoonheid, wondermooie watervallen, kristalheldere fjorden, bijzondere bergen en spectaculaire gletsjers. Daarom moeten alle lokale inwoners en toeristen zich inzetten om dit landschap en de gemeenschappen en hun manier van leven te sparen.

De Noorse filosofie is dat natuurbehoud ieders verantwoordelijkheid is. Van de natuur en het buitenleven genieten is een tijdsverdrijf wat door bijna alle Noren gewardeerd wordt, en dit heeft haar uitwerking op het behoud en gebruik van onze wildernis.

Of je nu gaat bergwandelen of de mountainbike een leuk bospaadje op neemt, Noren doen hun best om alles zoveel mogelijk achter te laten zoals ze het vinden. Ongeacht of je te gast bent in een klein vissersdorpje of erop uit trekt in het landschap, 'laat het achter zoals je het wilt vinden' is een mantra wat je je het best eigen kunt maken.

Zie het als een stukje levenskwaliteit, niet alleen voor onze generatie, maar ook voor die van onze (klein)kinderen. We realizeren ons dat anderen even belangrijk zijn als onszelf, en doen ons best om stappen te nemen om dit in alle aspecten van ons dagelijks leven toe te passen. Dit is niet eenvoudig, en levert op de korte termijn weinig op. Maar voor later is het zeer zeker de moeite waard.

Alle toplijsten op een rijtje

Lees meer

Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad