Skip to main content

'Elke zaterdag om 9 uur 's morgens denk ik maar aan één ding ...'

'Het geeft me zo veel energie!'

Al sinds 2015 is Anne Kristin Møller verslingerd aan ijszwemmen. Het is een vaste gewoonte geworden, elke zaterdagochtend.

Het is ongetwijfeld een ijskoude ervaring.

Waarom is ze er zo dol op?

IJSZWEMMEN

Een leuk en ijskoud avontuur

Zoek je op sociale media even naar 'ijszwemmen', dan lijkt het wel alsof deze ijskoude activiteit het enige is wat de Noren tegenwoordig doen. En dat klopt eigenlijk wel een heel eind. De afgelopen jaren is ijszwemmen in Noorwegen een erg populaire trend geworden. Maar waarom kiezen zoveel mensen ervoor om uit vrije wil in het ijskoude water te plonzen? Hebben ze er echt plezier in of willen ze alleen maar stoer doen?

Anne Kristin Møller is de juiste persoon om die vraag te antwoorden. Ze is al sinds 2015 een fanatieke ijszwemmer. Onlangs publiceerde ze een boek over ijszwemmen, dus kun je haar gerust een expert op dit gebied noemen.

'Elke zaterdag om 9 uur bereid ik me mentaal voor en concentreer ik me. Ik ga zwemmen om nieuwe energie op te doen', zegt ze over de routine die ze de afgelopen zeven jaar wekelijks doet.

Een hobby voor iedereen

Voor Anne Kristin begon het allemaal in 2015 toen ze één van de 320 deelnemers was van een evenement om een nieuw Noors ijszwemrecord te vestigen in Tjuvholmen, in Oslo. Ze beschrijft het als een 'heel verfrissende ervaring' waar ze verslingerd aan raakte. Dit zou haar nieuwe hobby worden.

'De kick die je in je lichaam voelt en het contrast tussen warm en koud is absoluut een fantastische ervaring. Ik wordt er erg blij van, en bovendien is het goed voor lichaam en ziel. Tegelijkertijd ben ik op zo'n moment heel erg geconcentreerd.'

Anne Kristin denkt dat dat misschien wel de belangrijkste reden is waarom mensen er zo dol op zijn. De natuur op die manier ervaren is ook heel apart, voegt ze toe.

'Ik ben altijd zo verrast hoe mooi de natuur is, want die laat zich telkens van een andere kant zien. Er heerst een ongelooflijke stilte om 9 uur 's morgens op zaterdagochtend als er bijna nog niemand anders buiten is. Het voelt echt als een cadeautje als je naar de zwemsteiger loopt, en je kunt er makkelijk euforisch van worden.'

Bekijk de beste ijszwemplekken van Møller.

'Ik wordt er erg blij van, en bovendien is het goed voor lichaam en ziel.'

Volgens Psykologisk.no heeft ijszwemmen veel voordelen voor de gezondheid. Zo kan het bijvoorbeeld stress en vermoeidheid verminderen.

Het kan je ook een enorm gevoel van voldoening geven. Het is een kick die je meteen het gevoel geeft dat je echt in het hier en nu bent.

Dat komt door de hormonen adrenaline en noradrenaline die de hersenen afscheiden om de schok van de kou tegen te gaan.

'IJszwemmen is een sociale activiteit in de buitenlucht die alle betrokkenen echt een kick geeft.'

Het is hoe dan ook leuk, of je nou een beginneling of meer ervaren bent. Is het ijs te dik? Trommel je vrienden op en maak een gat in het ijs voordat je erin springt!

In het koude water is perfect voor mindfulness, en het kan ook een manier zijn om jezelf uit te dagen.

Hoe lang houd jij het vol?

Een goede tip is iets warms te drinken meenemen voor meteen na je ijzige zwempartij. Een warme kruik is ook prima om je koude vingers aan op te warmen.

En toegang tot een stomende sauna is natuurlijk helemaal een luxe. Nodig je vrienden uit en huur er eentje af voor een dag!

De laatste tijd duiken er overal in Noorwegen steeds meer stijlvolle sauna's op, en veel ervan drijven op de fjorden.

In Oslo kun je privé saunasessies reserveren of binnenlopen bij onder andere Bademaschinen, Oslofjord Spa, SALT of KOK.

IJszwemmen is hot!

Door de toenemende belangstelling voor ijszwemmen zijn er in heel Noorwegen ook nieuwe ijszwemclubs opgedoken. Er zijn nu ruim 100 verschillende clubs.

'Uit een enquête bleek dat 1 op de 5 Noren van plan is om deze winter te gaan ijszwemmen. Dat zijn zo'n beetje 1 miljoen mensen! Van ijszwemmen zal je niet gauw genoeg krijgen. Ik denk dat we uit onze comfortzone moeten komen en de kracht van de natuur uitdagen', zegt Anne Kristin enthousiast.

Ze wijst er ook op dat het een geweldige manier is om nieuwe vrienden te maken of plaatselijke gidsen te vinden op de plekken die je bezoekt.

'Er is bijna overal in het land wel een ijszwemclub, en ze zijn makkelijk te vinden. Google gewoon op 'ijszwemmen' en de naam van de plaats waar je naartoe gaat, of kijk eens naar Facebookgroepen. Op de meeste plekken kun je meedoen als gast en na verloop van tijd lid worden.'

Je doet ervaringen op die je nog lang zullen heugen. Voor Anne Kristin was één van de meest speciale momenten toen ze een duik nam in de Arctische wateren in de buurt van Spitsbergen.

'Toen ik aan mijn boek werkte, wilde ik ergens buiten de stad gaan zwemmen. Dus ging ik met de M/S Polargirl naar de gletsjer Nordenskiöldbreen in Billefjorden - een boottocht van vier uur vanuit Longyearbyen. Zwemmen tussen de ijsschotsen was in veel opzichten mijn meest exotische ijszwempartij ooit. Een paar dagen later werden er ijsberen gespot op precies dezelfde plek waar wij hadden gezwommen.'

... misschien toch slimmer om het bij de veilige zwemsteigers in de stad te houden!

Geen idee hoe je eraan moet beginnen?

Geen zorgen, dat is heel normaal. Anne Kristin heeft goed advies over hoe je geleidelijk aan vertrouwd raakt met de schok van het koude water en een regelmatige ijszwemmer wordt.

'De makkelijkste manier om te beginnen is na de zomer niet stoppen met zwemmen. Dan krijg je een natuurlijke overgang van warmer naar koud water, en je lichaam zal zich makkelijker aan het koude water aanpassen', zegt ze.

Ze raadt ook aan een vriend te zoeken die dezelfde hobby wil doen.

'Het is leuk om een vaste zwemdag te hebben en een vriend die met je mee wil doen. Niet alleen omdat je samen meer plezier hebt, maar ook om veiligheidsredenen.'

Bekijk hieronder de vijf beste tips van Anne Kristin om je ijszwemervaring zo soepel mogelijk te laten verlopen.

5 tips voor een betere ijszwemervaring

1. Stop na de zomer niet met zwemmen. Zo wen je langzaam aan het koudere water.

2. Oefen met ijskoud water als je doucht, of neem zo vaak mogelijk een koud voetbad voordat je gaat slapen.

3. Neem een muts, handschoenen en sokken mee als je gaat zwemmen. Weet wel dat je niet per se met je hoofd onder water hoeft.

4. Neem iets warms mee om meteen daarna te drinken, of een teiltje dat je met heet water kunt vullen om je voeten op te warmen (zorg alleen dat het water niet te warm is).

5. Zoek een plek met een steigerladder om te zwemmen. Zo kun je je langzaam in het water laten zakken of er heel gauw weer uit als dat nodig is. Haal diep adem!

En ga altijd met anderen zwemmen voor het geval er iets is!

Sinds 2015 is Anne Kristin nooit meer ergens heen gereisd zonder haar badpak. Ze heeft de afgelopen zeven jaar heel wat zwemplekken in Noorwegen bezocht.

We vroegen haar wat haar vijf favoriete plekken zijn.

Spitsbergen

'De ultieme plek is Spitsbergen.
Het poolklimaat zorgt voor de meest ongerepte natuur die we in Noorwegen hebben. En je kunt er het hele jaar door ijszwemmen.'

'Je kunt het ook avontuurlijker aanpakken en in het wild gaan ijszwemmen (pas je wel op voor de beren?), of wat comfortabeler in de drijvende sauna SvalBad in de Arctische wateren van de haven van Longyearbyen.'

Tromsø

'Twee redenen: daar vind je één van de grootste en oudste ijszwemclubs van Noorwegen, Ishud (IJshuid). Ze werven nog steeds nieuwe leden en organiseren gratis excursies voor zowel toeristen als de locals naar een populaire zwemplek met de naam Telegrafbukta in Tromsø in Noord-Noorwegen.'

De andere reden is de door architecten ontworpen en bekroonde sauna Pust. Die ligt in het centrum van Tromsø en is op zich al een bezoekje waard.'

Bodø

'Eén van de mooiste plaatsen die ik in Noorwegen ken is Bodø, ook in Noord-Noorwegen. Er zijn fantastische stranden, bijna net zoals aan de Middellandse Zee. Ze hebben ook een erg enthousiaste ijszwemgroep, Bodø Penguins. Die komt bijna elke dag samen om te zwemmen in Kvalvika, vlak bij de stad.'

Åfjord

'Åfjord in Trøndelag heeft z'n eigen ijszwemfestival - Vinterbadefestivalen - met zwemsessies en lezingen, en 's avonds feestjes in Stoksund, Kuringen en in Hosnasand op het eiland Stokkøya. De dichtstbijzijnde hotels, Kuringen Bryggehotell en Stokkøya Strandhotell, hebben wellness- en saunafaciliteiten. Er is zelfs een prachtig strandje in de buurt'.

Karmøy

'Het mooie eiland Karmøy aan de westkust van Noorwegen is niet alleen populair in de zomer, maar staat in de winter ook bekend om z'n festival SILK dat in het teken staat van literatuur en cultuur. Afgezien daarvan is het er in de winter vrij rustig. Maar dankzij een nieuwe zwemsteiger en een sauna die op een vuurtoren lijkt, stromen de mensen nu toe om er 's winters te zwemmen.'

Maar er zijn nog duizenden plekjes langs de lange Noorse kustlijn en aan de talrijke Noorse meren die je gerust kunt gaan verkennen.

Durf jij de uitdaging aan?

Recent bekeken pagina's