Skip to main content

Langlaufen voor iedereen

Krijg de nationale sport van Noorwegen onder de knie

Stel je voor: je maakt op de lange latten een tocht door een met sneeuw bedekt bos. Je geniet van de stilte en van de frisse winterlucht die blosjes op je wangen tovert.

Langlaufen is dé perfecte manier om van het winterse landschap te genieten, en het is verrassend simpel te leren.

‘Neem even de tijd om de basis van het langlaufen goed onder de knie te krijgen, en er gaat een wereld voor je open. Langlaufen heeft echt zo veel te bieden, en het is een geweldige manier om landen zoals Noorwegen te ontdekken’, zegt Joy O’Flanagan.

De Noorse skicultuur maakte zo'n indruk op O’Flanagan dat ze besloot om naar Noorwegen te verhuizen, en nu werkt ze als skileraar bij berghotel Venabu Fjellhotell in Oost-Noorwegen.

‘Ik denk dat de Noorse natuur en de cultuur van ‘friluftsliv’ (de levensstijl buiten) heel bijzonder is, vooral voor mensen die veel tijd binnenshuis doorbrengen in een dichtbebouwde of digitale omgeving’, vervolgt O'Flanagan.

O’Flanagan komt uit Warrington in Noordwest-Engeland en bracht eerst 17 jaar in de Franse Alpen door voordat ze naar Noorwegen verhuisde.

‘Langlaufen lijkt wel verweven te zijn in de Noorse cultuur’, legt ze uit.

Ski-DNA

In Noorwegen is echt niets te gek als het over de lange latten gaat. Zo gaan er drie generaties samen skiën met Pasen en zie je de hele zomer enthousiastelingen op rolski's omdat ze gewoon niet kunnen stoppen.

Het is dan ook niet moeilijk te begrijpen waarom zo veel mensen geloven dat Noren worden geboren met ski's aan hun voeten. Maar is dat wel zo?

Zie de hele verhalen verderop

Gelukkig is het ook voor niet-Noren een koud kunstje om het langlaufen onder de knie te krijgen.

Ben je er klaar voor?

‘Mijn Noorse vrienden vertellen me dat hun kinderen al kunnen skiën zodra ze leren lopen’, legt Joy O’Flanagan uit.

Als skileraar bij Venabu brengt ze haar winters door met mensen leren langlaufen. Hier huren bezoekers hun uitrusting en besteden ze tijd aan de basisprincipes, zoals bepaalde bewegingen en lichaamshouding.

‘Het is hartstikke leuk om te zien hoe de gasten vooruitgang boeken. Hun plezier en enthousiasme werken aanstekelijk, én ze maken snel vorderingen. Sommige mensen maken aan het einde van hun eerste week zelfs tochten van 10 kilometer of langer!’

Professioneel wedstrijdskiën is voor de meeste mensen te hoog gegrepen. Dat neemt niet weg dat iedereen kan genieten van dezelfde outdoor belevenissen die langlaufsterren zoals Andrew Musgrave, Jessie Diggins en Federico Pellegrino meemaken.

‘Het gaat niet over leeftijd’, zegt O’Flanagan en ze legt uit dat balans een cruciaal aspect van skiën is.

‘Bij het skiën, glijden we. Dat is anders dan anders, dus leren skiën zonder te vallen is onmogelijk.’

Dit is waarschijnlijk de grootste uitdaging voor kinderen, maar die vinden dat meestal geen probleem. In de sneeuw tuimelen is leuk! Daar kunnen volwassenen nog wat van leren.

‘Het belangrijkste als je leert skiën, is genieten van de hele ervaring en van tijd tot tijd stoppen om de schoonheid van de omgeving in je op te nemen.’

Wil je als volwassene het beste uit je skivakantie halen en wil je vast een voorproefje van de Noorse nationale sport, dan heeft O’Flanagan goed advies voor je:

‘Neem de tijd om je voor te bereiden: essentie, evenwicht en wat  fysieke voorbereidingen. Zo kun je nog fijner skiën.’

De basis van langlaufen

Als puntje bij paaltje komt, dan zijn er een aantal dingen die je moet weten of leren.

Tor Håvard Kolbu is manager bij activiteitencentrum en skischool Beitostølen Aktiv & Skiskole in Beitostølen, een populaire skibestemming in Oost-Noorwegen. Hij geeft beginnende langlaufers een aantal tips.

Skistijlen

Langlaufen kent twee stijlen: klassiek en schaatsen.

Schaatsen wordt ook vaak de ‘vrije techniek’ genoemd omdat je ski's in V-vorm staan en je je lichaamsgewicht van de ene ski verplaatst op de andere terwijl je je vooruit beweegt. Klassiek heeft dan weer alles te maken met het parallel houden van en voortglijden op je ski's. Dat is de beste stijl voor beginners.

De juiste uitrusting

Klassiek en schaatsen vergen een heel andere uitrusting, dus de gemakkelijkste manier om de juiste schoenen, ski's en stokken te vinden, is door dat in de winkel waar je koopt of huurt te vragen.

Vuistregel voor klassiek: De ski's moeten ongeveer 10 centimeter langer zijn dan jij, en je stokken moeten tot okselhoogte reiken.

Misschien heb je wel eens iets opgevangen over de juiste wax voor bepaalde omstandigheden. Als beginnende langlaufer kun je gerust voor waxvrije ski's gaan.

Waar begin je?

Met het goede terrein! Zorg dat de piste of het pad niet te moeilijk is. Lange, vlakke stukken en licht glooiende heuvel zijn prima om mee te beginnen.

Hoe kom je vooruit?

Een goede tip is beginnen zonder stokken. Dat klinkt lastig, toch? Nou, eigenlijk krijg je zo de techniek beter onder de knie. Dat geldt ook voor hoe je je voeten het beste kunt verplaatsen. Doe alsof je aan het joggen bent, maar in plaats van je benen op te tillen, laat je ze met iedere stap voorwaarts glijden.

Hoe moet je stoppen?

De gemakkelijkste manier om te stoppen is je ski's gebruiken als ‘sneeuwschuiver’. Dat doe je door met je ski's een driehoek te maken. Een handige tip daarbij is lichtjes door je knieën gaan en je bovenlijf iets naar voren buigen. Dat zorgt voor een beter evenwicht en meer controle.

De heuvel op ...

Omhoog langlaufen kan op twee manieren. Op zacht glooiende heuvels blijf je voorwaarts glijden, maar dan in een hoger tempo zodat je bijna ‘rent’.

Is het een steile heuvel, dan moet je weer een vorm gaan maken met je ski's - dit keer een V-vorm. Ga je de heuvel op met de visgraat-techniek, dan wandel je naar boven terwijl je ski's naar buiten wijzen.

... en er weer af

Ski je op langlaufski's van een heuvel af, zorg er dan voor dat je lichtjes door je knieën gaat en dat je bovenlijf iets naar voren gebogen is. Kijk daarbij naar het pad of de piste voor je en niet naar je ski's. Zo bewaar je je evenwicht en behoudt je de controle.

Let altijd op andere langlaufers en zwaai niet met je stokken in het rond (je wilt niet iemand per ongeluk raken).

‘Turkos’ - jij kan het ook!

Wanneer de Noren een skitocht maken, dan mag daarbij de lunchpauze niet ontbreken. Neem dan ook iets mee om op te zitten en wat extra kleding zodat je lekker warm blijft. Neem ook iets warms te drinken, wat te eten en iets lekkers mee - bijvoorbeeld wat fruit of een stuk chocolade.

Langlaufcursussen in Noorwegen

Venabu, het berghotel waar O’Flanagan werkt, biedt cursussen en privélessen aan voor zowel beginners als ervaren skiërs. Ook kun je er prima terecht voor sledetochten, yoga en skiweekenden.

Het is niet de enige aanbieder, want meerdere skibestemmingen in Noorwegen hebben cursussen en lessen voor zowel volwassen als jongere beginners. In Beitostølen kun je de ene dag leren langlaufen en de volgende dag - als je je reis plant volgens de kalender van de FIS wereldbeker alpineskiën - van dichtbij zien hoe de professionals de strijd met elkaar aangaan.

Een andere populaire wintersportbestemming in Oost-Noorwegen is Geilo. Hier kun je langlaufavonturen combineren met alpineskiën, maar lol zonder latten kan natuurlijk ook. Maak bijvoorbeeld eens een tocht met een hondenslee! Hetzelfde geldt voor Trysil. De ene dag sta je op de lange latten in het bos, en de dag erop zit je ontspannen achterin een arrenslee - hoe leuk is dat?!

Ga je op vakantie in het land van het noorderlicht, dan kun je een beginnerscursus volgen bij Tromsø Outdoor in Tromsø (vanaf 12 jaar). En waarom zou je je jezelf daarna niet trakteren op een uitje naar een lekkere, warme sauna?

In Fjord-Noorwegen kunnen volwassenen en kinderen ski's huren en langlaufles nemen bij de instructeurs van skischool Myrkdalen of Voss Resort. Beide bestemmingen zijn ook populaire alpineskigebieden en liggen in Voss.

Kom meer te weten over langlaufen! Boek een gezellige blokhut via Norgesbooking or DanCenter, of bekijk andere groene manieren om Noorwegen te ontdekken.

Noorwegen wacht op je

Recent bekeken pagina's