Historische wandelingen
Verken traditionele wegen en paden
Loop in koninklijke voetsporen op de Vindhellavegen.
Deze weg maakt deel uit van de Kongevegen, of de Koningsweg, die door Filefjell loopt, een bergketen die Oost- en West-Noorwegen met elkaar verbindt ...
... of loop in de voetsporen van de Noorse saboteurs die tijdens de Tweede Wereldoorlog deelnamen aan Operatie Freshman in Rjukan.
Ga mee met een gids die je het dramatische verhaal vertelt over één van de belangrijkste sabotageoperaties ter wereld.
Of lees meer bij het Noorse industriearbeidersmuseum in Vemork.
Noorwegen loopt over van de oude wegen die allemaal hun eigen verhaal te vertellen hebben.
Op Rallarveien in Narvik, ook wel de ’grondwerkersweg’ genoemd, wandel je langs de oude wegen die in de 19e eeuw werden gebruikt om de Ofotbanen-spoorlijn aan te leggen.
En tussen Oslo en Trondheim loop je in de voetsporen van de pelgrims langs de Gudbrandsleden, het belangrijkste, middeleeuwse pad naar Nidaros in Trondheim.
Overnacht onderweg in traditionele boerderijen.
Scrol naar beneden om meer te lezen over deze en andere historische wandelingen die je met je familie, vrienden of alleen kunt maken.
1. Het saboteurspad in Rjukan
Eén van de bekendere paden uit de Tweede Wereldoorlog is het pad van saboteur in Rjukan. Treed in de voetsporen van de Noorse oorlogshelden en de dappere saboteurs die Hardangervidda overstaken om de zwaar-waterfabriek in Vemork te bombarderen. Langs het pad vind je informatieborden, maar met een gids hoor je het volledige, dramatische verhaal langs de acht kilometer lange weg. De gids kan je ook het huis laten zien waar ze waarschijnlijk sliepen voor de aanval.
Wanneer je in Rjukan bent, neem je de gondellift Krossobanen naar Hardangervidda. Hier kun je wandelen en fietsen of het klimpark uitproberen. Of je kunt wandelen tot op de Gaustatoppen.
Seizoen: het hele jaar
2. Rallarveien, de Grondwerkersweg, in Narvik
Rallarveien is een culturele en historische weg in Narvik, die zich helemaal van de berg en tot aan het fjord uitstrekt door de ongerepte natuur. Dit was de belangrijkste weg die werd gebruikt bij de aanleg van de Ofoten-spoorlijn.
Neem de trein van Narvik naar Katterat, of naar het station van Bjørnfjell, en wandel over de grondwerkersweg naar Rombaksbotn, een vallei bij het fjord. In de zomer kun je vanaf hier een RIB-boot naar Narvik boeken.
Je kunt de wandeling ook doen via "Wandelen door Noorwegen" met een gids. Hier begin je met een 42 kilometer lange treinrit naar de nationale grens, voordat je 15 kilometer terug wandelt naar Rombaksbotn, waar je per boot en bus terug naar Narvik kunt rijden. Dit is een mooie rondreis die ongeveer 7,5 uur duurt.
Er is ook elke zomer een festival in Rombaksbotn tijdens de Svarta Bjørn-mars.
Seizoen: het hele jaar zolang het weer goed is
3. Pelgrimstochten
Wandelen langs de oude bedevaarten in Europa wordt tegenwoordig steeds populairder. Je vindt in heel Noorwegen oude pelgrimswegen, en de negen populairste zijn de bedevaarten op de St-Olavswegen, die naar de Nidaros-domkerk in Trondheim leiden. Deze wegen zijn in totaal 3000 kilometer lang, maar de meeste mensen kiezen ervoor om slechts delen van één route te bewandelen.
De Gudbrandsleden tussen Oslo en Trondheim is de langste en populairste pelgrimstocht die we hebben. De 643 kilometer lange route was in de middeleeuwen het belangrijkste pad naar de Nidaros-domkerk, dus als je hier wandelt, loop je in enkele van de oudste voetsporen van het land. Onderweg ervaar je prachtige natuur en een variatie aan cultuurlandschappen. Je kunt ook overnachten in gezellige pelgrimboerderijen. Velen kiezen ervoor om enkel delen van de weg te lopen, en de meeste mensen beginnen in de regio Lillehammer.
Seizoen: 1 juni - 1 september (afhankelijk van het weer)
4. De Koningsweg over Filefjell
Wandel over de weg die het oosten en het westen met elkaar verbindt. Je bent misschien niet de eerste die Filefjell oversteekt, maar je loopt over de eerste weg waar je met paard en wagen van Oost-Noorwegen naar West-Noorwegen zou kunnen reizen. Het 100 kilometer lange pad is 200 jaar lang in stand gehouden en de Koningsweg is één van de mooiste voorbeelden van cultureel wegenerfgoed in Europa.
De Koningsweg over Filefjell begint in de kleine dorpjes van Valdres, loopt langs Filefjell, en eindigt in de prachtige landschappen van Sognefjord. Hier kom je uit op de kronkelende weg Vindhellavegen, vlak naast de Borgund staafkerk.
De wandeling duurt 3 tot 6 dagen en is ongeveer 110 kilometer lang.
Seizoen: 1 mei - 15 oktober
5. Skageflå in Geiranger
Skageflå is een vrijgekomen fjordboerderij, zo’n 250 meter boven het Geirangerfjord. Het steile pad neemt ongeveer 45 minuten in beslag, en sommige delen ervan zijn best uitdagend. Als je eenmaal bij de boerderij bent en het adembenemende uitzicht hebt gezien, is het zeker de moeite waard. Wil je meer zien, dan kun je helemaal naar Homlong wandelen. De hele reis duurt ongeveer vijf uur.
Combineer de reis naar Geiranger met een avontuur. Ga aan boord van een boot om de watervallen en het fjord te zien, of probeer activiteiten uit zoals peddelen of klimmen, of bezoek een boerderij. En wist je dat Geiranger eigenlijk een duurzame bestemming is?
Seizoen: zomer
6. Stølsruta in Valdres
Wandel je langs de Stølsruta in Valdres, dan ervaar je een rijk, gevarieerd en oud cultuurlandschap. De weg loopt langs kleine boerderijen, bergen en bossen. Onderweg kun je overnachten in gezellige berghutten. De wandeling is in totaal 67 kilometer en duurt ongeveer vijf dagen. De route start in Tisleidalen en eindigt in Vang.
De route loopt door een gebied vol oude sporen van mens en geschiedenis, die vele eeuwen teruggaat. Dit is een goed bewaard gebleven gebied in Valdres, waar dieren en mensen het naar hun zin hebben. Sommige boerderijen serveren er de Noorse bruine kaas en andere lekkernijen van de heerlijke boerenkeuken.
Seizoen: juni-september
7. De houten glijbaan van Tømmerrenna in Vennesla
De houten glijbaan van Tømmerrenna in Vennesla is eigenlijk een glijbaan die werd gebruikt voor houttransport op de Otra-rivier. Tijdens deze wandeling word je aan alle kanten omringd door prachtige natuur. Onderweg steek je ook hangbruggen over en navigeer je door tunnels. Een leuke reis voor het hele gezin van ongeveer vijf uur.
En als je in Vennesla bent, moet je ook de verbazingwekkende Vennesla bibliotheek en cultuurhal bezoeken, die zowel nationaal als internationaal hoge ogen gooit.
Seizoen: het hele jaar als het weer goed is
8. Het kinderzwerfpad in Zuid-Noorwegen
Het kinderzwerfpad in Zuid-Noorwegen is een 136 kilometer lang pad dat een verhaal vertelt over armoede en honger. In de jaren 1800 vond er een kinderemigratie plaats, toen veel gezinnen hun oudste kinderen naar de grotere boerderijen moesten sturen om te werken. De reden voor de toenemende armoede was vermoedelijk het gevolg van de bevolkingsgroei, en het feit dat de boerderijen kleiner werden, met minder banen als resultaat.
Het pad begint in Kvinesdal en eindigt bij Landvik in Grimstad, Zuid-Noorwegen. Je moet ongeveer zeven dagen rekenen om de route te voltooien. De moeilijkheidsgraad is gemiddeld. Je kunt er ook voor kiezen om delen ervan te wandelen.
Seizoen: lente
9. De Koninginnenroute in Vesterålen
Aan de rand van de oceaan op de eilandengroep Vesterålen, tussen de vissersdorpjes Stø en Nyksund, vind je de Koninginnenroute. De oude weg werd gebruikt door de vroedvrouw die op weg was naar vrouwen in Nyksund die aan het bevallen waren. Het pad kreeg zijn naam nadat de Noorse koningin Sonja er in 1994 over wandelde. Het werd één van haar favoriete wandelingen.
Je kunt de wandeling op twee manieren maken. Je kunt vijf kilometer langs de kust wandelen, of een meer uitdagende route door de bergen uitproberen. Kies je voor beide, dan is de route in totaal 15 kilometer lang en duurt ze zo’n 5 à 6 uur.
In Stø kun je deelnemen aan een walvis- en zeehondensafari, terwijl Nyksund een opwindend vissersdorp is met verschillende galerijen, activiteiten en leuke restaurants.
Seizoen: juni - september
Andere historische wandelingen
In 2015 werkten het Directoraat voor Cultureel Erfgoed en de Noorse trekkingvereniging DNT samen onder de naam Historiske vandreruter, wat ’historische wandelingen’ betekent, om de kennis over de oude Noorse wegen te vergroten. Hier kozen ze voor spannende culturele en historische routes door het land. Wat ze allemaal gemeen hebben, is een levend cultureel erfgoed en prachtige natuur, wat de wandeling alleen maar leuker maakt. Lees hieronder meer.
Maak een historische wandeling
Pelgrimstochten
Zuid-Noorwegen
Noord-Noorwegen
Fjord-Noorwegen
Oost-Noorwegen
Plan de wandeling
Zoek routes of verblijfplaatsen in het hele land.
Lees hier meer over wandelen.
Noorwegen wacht op je
De beste deals van onze partners
Boek je volgende vakantie-avontuur in Noorwegen meteen.