Skip to main content

De hoogste piek van Noord-Europa – Galdhøpiggen

Het uitzicht over Noorwegen vanaf de 2.469 meter hoge top van Galdhøpiggen is een unieke ervaring. Hoewel verschillende paden tot aan de top lopen, begint de meest toegankelijke route bij de Juvasshytta-blokhut.

Het uitzicht vanaf de hoogste berg van Noorwegen, Galdhøpiggen, is gewoon adembenemend. De torenhoge reus is de hoogste berg van Noorwegen, maar ook de hoogste van Noord-Europa. Als de lucht helder is, heb je een panoramisch uitzicht over de omliggende bergen van Jotunheimen.

Berg Galdhøpiggen in Oost-Noorwegen is populair onder Noorse wandelaars en toeristen. Maar de weg naar de top vereist evenwicht, samenwerking en uithoudingsvermogen. De kortste route begint bij de Juvasshytta-blokhut. Je hebt ook een gids nodig, want je steekt de Styggebreen-gletsjer over.

Een begeleide gletsjerwandeling

De Juvasshytta-berghut ligt op de berg, ongeveer 30 minuten rijden van het dorp Lom. Op een hoogte van 1.840 meter boven de zeespiegel biedt de populaire toeristenhut accommodatie voor vermoeide wandelaars. Hier, ver boven de boomgrens, is de grond solide permafrost, bedekt met rotsen in alle soorten en maten.

Zowel Juvasshytta als Spiterstulen zijn natuurlijke startpunten voor de beklimming van Galhøpiggen. Vanaf hier heb je uitzicht over de machtige top en het pad dat door de rotsblokken omhoog slingert.

Eén van de hoogtepunten van de ongeveer drie uur durende wandeling is de fascinerende Styggebreen-gletsjer. De naam van de gletsjer, samengesteld uit de woorden stygg en bre, betekent 'lelijke gletsjer'.

'De gletsjer zelf is wel niet lelijk. De gletsjer kreeg zijn naam omdat de stygg betekent ook 'gevaarlijk' in het lokale dialect’, zoals Erlend Vindenes altijd tegen enthousiaste wandelaars zegt.

Hij werkt als gletsjergids en heeft maar liefst 70 (!) keer de Galdhøpiggen beklommen.

’De gletsjer kan gevaarlijk zijn omdat we de scheuren die met sneeuw bedekt zijn niet kunnen zien’, zegt hij.

Voor je de gletsjer oversteekt, moet iedereen in de groep een harnas aantrekken dat aan een lang touw is vastgemaakt. Dit is standaardprocedure bij gletsjerwandelingen.

De diepe fjorden en hoge bergtoppen in Noorwegen zijn ontstaan toen het ijs zich terugtrok tijdens de laatste ijstijd. Tegenwoordig trekt het landschap elk jaar een veelheid aan bezoekers. Veel wandelingen, waaronder die naar Galdhøpiggen, worden als veilig beschouwd zolang je een paar voorzorgsmaatregelen in acht houdt.​

’Je moet de gletsjer respecteren’, zegt Dawa Chhiri.

Chhiri is een Nepalese sherpa die al meer dan tien jaar toeristen naar de hoogste berg van Noorwegen leidt. Gletsjers zijn constant in beweging en de spleten zetten uit en worden weer nauwer al naargelang de weersomstandigheden en seizoenen. Het is daarom essentieel om over de juiste uitrusting te beschikken en altijd mee te gaan met een gecertificeerde gletsjergids.

Wandelaars van alle leeftijden

Als je de gletsjer veilig bent overgestoken, is er nog maar één laatste hindernis tussen jou en de top: een steile, met sneeuw bedekte beklimming die zowel je kracht als je uithoudingsvermogen op de proef zal stellen.

Sommige mensen nemen een korte pauze, anderen trekken dan weer vastberaden verder. De vermoeidheid is snel vergeten eens je op de top staat. Hier kun je genieten van een welverdiende pauze met een hapje, een warm drankje, en een prachtig uitzicht natuurlijk.

Hoewel de route best uitdagend kan zijn, maken ongeveer 25.000 bezoekers elke zomer de wandeling. Kinderen moeten minstens zeven jaar oud zijn om de gletsjer over te steken. Ze moeten ook gewend zijn om in bergachtig terrein te wandelen tijdens wandelingen die enkele uren duren.

’De oudste wandelaar die we naar de top hebben begeleid, was 86 jaar oud’, zegt Per Arne Vole, gletsjergids en manager van de Juvasshytta-berghut.

Je kunt ook vanuit de Spiterstulen-hut naar Galdhøpiggen wandelen. Het pad van aan Spiterstulen is wel langer en zwaarder. Het duurt ongeveer negen uur om de berg te beklimmen en terug te keren naar de blokhut. Voor deze wandeling heb je geen gids nodig, want je moet de gletsjer niet oversteken, maar je kunt ook deelnemen aan begeleide wandelingen vanuit Spiterstulen.


Het gebied biedt tal van andere spannende activiteiten, zoals zomerskiën, klimmen in de boomtoppen, begeleide paardrij- en gletsjertochten. Reis terug in de tijd door de ijstunnel in het Climate Park. Proef de beroemde kaneelbroodjes van Lom of ga langs bij de ziplines, het pretpark of het Norwegian Mountain Center. Breng een onvergetelijke nacht door in een traditionele boerderij in de vallei. Maak een wandeling op één van de vele paden in de omgeving. Plan je reis naar Jotunheimen vandaag!

Beleef Galdhøpiggen

Begeleide wandelingen, overnachtingsplekken en andere activiteiten in de buurt van Galdhøpiggen.

Doe inspiratie op voor je wandelavontuur

Noorwegen heeft bergen in alle soorten en maten en iedereen kan er wandelen. Vind een reis die bij je past!

Wil je je wagen aan gletsjerwandelen?

Laat je inspireren

We hebben een aantal artikelen verzameld die je misschien ook leuk vindt.

Recent bekeken pagina's