Skip to main content

Een fijne plek

Architectuur die je een goed gevoel geeft

Er zijn plekken waar je komt ...

... waar je gewoon voor altijd wilt blijven.

Plekken waar je verbinding voelt met de aarde en Moeder Natuur …

… plekken die je zintuigen scherpen en waar je verbonden bent met anderen.

Plekken waar je wilt stoppen en pauze nemen …

… en waar je een nieuwe kijk op dingen krijgt.

Is het een gebouw? Is het een landschap? Is het een beeldhouwwerk?

Jenny B. Osuldsen, hoogleraar landschapsarchitectuur

Of is het gewoon gemeenschapszin?

Is het de drang om mens te zijn, al onze zintuigen te prikkelen en gebouwen neer te zetten op ruwe, afgelegen en onmogelijke plekken?

Of in stedelijke epicentra.

Kun je iets exclusiefs en traditioneel elitairs zoals een operahuis omvormen tot een vrije, populaire openbare ruimte?

Soms kom je op een plek, in een gebouw, een kleine gemeenschap of zelfs in een stadswijk en voelt het super fijn om daar gewoon te zijn. Maar waardoor geeft die plek je dat gevoel, en waar in Noorwegen kun je die geweldige locaties vinden?

Wat maakt een plek nou een fijne plek?

Architectuur, ontwerp en menselijke vindingrijkheid kunnen krachtige middelen zijn om een plek of een specifieke ruimte aan te passen. En dat heeft invloed op je gedachten en hoe je je voelt. Een voormalige spookstad, een verlaten vissersdorp, kan worden omgetoverd tot een creatieve en artistieke ontmoetingsplek. Een onderkomen kan op een afgelegen klif, in het bos of naast een druk ziekenhuis midden in de stad liggen.

Een gebouw kan niet alleen ruimte bieden aan je lichaam, maar ook aan gedachten en nieuwe perspectieven.

Maar hoe kunnen architectuur, ontwerp en creativiteit een plek dan transformeren? Hoe kan dat de goede eigenschappen, de mogelijkheden en de innoverende sfeer van een plek versterken waardoor zowel bezoekers als bewoners zich prettig, op hun gemak en energiek voelen?

Waarom is dit een fijne plek? Waarom voelen mensen zich hier prettig?

Opera voor de mensen

'Het is niet alleen het gebouw. Het draait altijd om de locatie en de context, en dat kunnen ook de mensen zijn die er komen. Het kan zowat alles zijn', zegt Jenny B. Osuldsen, hoogleraar landschapsarchitectuur en partner van Snøhetta, dat wordt beschouwd als één van de meest innovatieve architectenbureaus ter wereld.

'Als we erin slagen een gebouw neer te zetten wat net dat beetje extra biedt, dan hebben we het in architectonisch opzicht goed gedaan. Mensen daadwerkelijk ontroeren, laten voelen', vervolgt ze.

Snøhetta ontwierp één van de meest geslaagde moderne bouwwerken van Noorwegen: het Operahuis in Oslo. Er zijn altijd veel mensen te vinden op het dak. Ze genieten van een afspraakje, kletsen, klimmen en rennen rond. Of ze luisteren gewoon naar muziek en kijken naar het glinsterende Oslofjord. Je kunt ook zwemmen bij het naastgelegen Operastrand of van een saunaboot springen voordat je je opdoft om naar een nieuwe opvoering van Elektra te gaan kijken.

Een plek met een twist

Maar dit is niet de enige plek die kunst naar de mensen brengt.

'Ik herinner me de eerste keer dat ik hier aankwam nog. Ik parkeerde mijn auto en dacht dat ik op de verkeerde plek was beland. Hoe kan hier nou een kunstmuseum zijn?' zegt Kate Smith, curator van het Kistefos Museum, een kunstcentrum dat is uitgegroeid tot één van de meest indrukwekkende en unieke kunstlocaties van Europa.

Het was ooit een vervallen houtpulpfabriek ver in de bossen op een uurtje rijden van Oslo en is nu een reusachtig en prachtig museum met een beeldenpark bij Kistefos in Hadeland dat vol staat met de beste hedendaagse kunst ter wereld, waardoor mensen uit de hele wereld hier naartoe komen.

Kunst voor iedereen

Hier kunnen speelse kinderen en volwassenen, natuurliefhebbers en kunstliefhebbers allemaal kennismaken met veel wereldberoemde hedendaagse kunstenaars zoals Yayoi Kusama, Olafur Eliasson, Bjarne Melgaard, Tony Cragg, Elmgreen & Dragset, Fernando Botero en Jeppe Hein - om er maar een paar te noemen.

'Mensen bewegen zich hier vrijer in de ruimte, en bij kunst ontstaat er veel meer informele interactie. Waar andere kunstgalerieën best imposant kunnen zijn, kunnen mensen hier bij Kistefos lekker in de natuur zijn, een wandeling in de bossen maken en dan plots een kunstwerk van wereldklasse tegenkomen', legt Kate Smith uit.

Het meest opvallende gebouw dat deze plek echt op de wereldkaart qua kunst heeft gezet, is kunstgalerie The Twist, die ook dienst doet als brug en uitkijkpunt en is ontworpen door de Bjarke Ingles Group (BIG). Of is het op zich al een enorm beeldhouwwerk?

Hoe blaas je een vervallen houtpulpfabriek ver in de bossen nieuw leven in?

Hang het gebouw vol met de beste hedendaagse kunst ter wereld!

Speciale plekken

Het Operahuis en Kistefos zijn maar twee voorbeelden van fijne plekken in Noorwegen. We hebben nog veel meer gebouwen, huizen en grote en kleine gemeenschappen die een extraatje bieden, waar mensen gelukkig en creatief van worden en zich kunnen ontspannen.

Bekijk onze korte documentaire (10 min.) met daarin als centrale vraag Wat maakt een plek nou een fijne plek? Ga mee op onze reis om het antwoord te vinden! We komen op reis langs het hierboven genoemde Kistefos Museum, een moderne houten school die zowel het gedrag als het geluksniveau van de leerlingen drastisch veranderde en een gezellig chalet vlak naast het ziekenhuis waar ernstig zieke kinderen en hun naasten even op adem kunnen komen. Ga eens naar een luxe hotel dat opgaat in de natuur en bezoek het vissersdorp dat dreigde uit te sterven, dat simpelweg weigerde uit te sterven en in plaats daarvan transformeerde tot iets verrassend stedelijks.

Bekijk de lijst met fijne plekken en unieke bouwwerken in het hele land hieronder.

1. Een fijne plek om te overnachten

Een heel bijzonder droomhotel dat zorgvuldig is ingebouwd in het omringende landschap.

Er is een goede reden waarom familiehotel Øyna Cultural Landscape Hotel op maar een uurtje rijden van luchthaven Trondheim Værnes in 2022 op de lijst van Fodor's Travel met de 101 meest ongelooflijke hotels ter wereld stond.

Het uitzicht op het Trondhjemsfjord en de Fosen Alpen vanuit het 18 kamers tellende hotel in Scandinavische stijl op een heuveltop geeft je het gevoel te zweven in de lucht midden in de culinaire hemel. Spring eens op een fiets en ontdek de vele boerderijwinkels, bakkerijen en galerieën langs de Golden Road in Inderøy.

We hebben in Noorwegen veel fijne plekken waar je kunt overnachten en waar het hotel zelf de bestemming is. Check in bij het bekroonde Juvet landscape Hotel Manshausen of, niet te vergeten, bij één van onze mooie historische houten hotels zoals het Dalen HotelHotel Union Øye, het Walaker Hotel of het Utne Hotel.

2. De weg naar goede architectuur

Laat de reis de bestemming zijn!

Maak een roadtrip en bekijk het landschap, de unieke natuur, de kust, de fjorden, de bergen, de watervallen en ervaar hoe kunst, design en architectuur het spectaculaire landschap om je heen kunnen verheffen zodat je je nog dichter bij de natuur voelt.

Ga eens naar een aantal van de 18 Norwegian Scenic Routes die zijn omgetoverd tot architectonische wonderen. Ontdek verrassende kunst, prachtige wandelingen, spectaculaire uitkijkpunten en natuurlijk de mooiste (en duurste) toiletten ter wereld!

3. Een vissersdorp met een stedelijk tintje

Vissersboten, kunst, heerlijk eten en een hypermoderne opnamestudio!

Kom erachter hoe een handvol inwoners van het eigenzinnige vissersdorp Nyksund op de Vesterålen - een verlaten, spookachtig, vervallen vissersdorp aan de rand van de Noordzee - het transformeerden tot één van de meest verrassende en sfeervolle bestemmingen van Noord-Noorwegen dankzij verschillende restaurants, galerieën en schilderachtige hotels.

Nyksund is maar één van de vele kleine gezellige vissersdorpjes, in het Noors fiskevær, die langs de Noorse kust liggen. Ze zijn vaak te vinden op afgelegen plekken midden in de prachtige natuur. Ze bieden vissers en hun gezinnen al honderden jaren onderdak en hebben nog steeds die authentieke, huiselijke sfeer.

4. Onderdak met uitzicht

We hebben allemaal onderdak nodig. Vooral als de wind en het weer onstuimig worden, wat in Noorwegen niets raars is.

Dan heb je een gezellige, mooie plek nodig waar je naar binnen kunt glippen. De Noorse architecten van Biotope combineren architectuur met een diepe fascinatie voor de natuur.Ze hebben in heel Noorwegen een aantal van de mooiste en meest onderscheiden natuurhuisjes, trekkershutten en onderdak waar je kunt vogelspotten en fotograferen ontworpen die voor iedereen toegankelijk zijn.

Geniet van de stilte, het veranderende licht en het van uitzicht vanuit bijvoorbeeld de bivakplek bij Øksfjord in Noord-Noorwegen. Oh, en vergeet je verrekijker niet!

5. Een wandeling in de boomtoppen (ook voor mensen in een rolstoel)

Een fijne plek moet voor iedereen toegankelijk zijn. Een uitstekend voorbeeld hiervan is de houten promenade Tretoppveien tussen de boomtoppen in Fyresdal in Telemark. Leg de 2,5 km lange rolstoelvriendelijke route af naar de grote uitkijkcirkel bij Hamaren Activity Park. Neem je eigen lunch mee en ga lekker picknicken bij één van de rustplaatsen en geniet van een prachtig uitzicht op het meer.

En neem ook eens een kijkje bij de schilderachtige en rolstoelvriendelijke Stovnertårnet torenwandeling die tussen de boomtoppen loopt in Stovner (in het noordoosten van Oslo).

De entree is voor beide wandelingen gratis.

6. Een gezellig toevluchtsoord

Een fijne plek is als een warme omhelzing die je meteen het gevoel geeft dat je binnen, maar ook weer buiten bent.

Al meer dan duizend jaar bouwen de Noren blokhutten om ons te beschermen tegen koude winternachten. Daar gaan we naartoe om te ontspannen en tot rust te komen, om voor het haardvuur te zitten, boeken te lezen, spelletjes te spelen met het hele gezin en het gezellig te hebben met onze vrienden en naasten.

Vrijwel alle huisjes zijn van hout. Van gezellige, traditionele, ouderwetse blokhutten tot moderne chalets met enorme ramen die het licht naar binnen laten stromen en je de natuur in al haar glorie laten zien. Sommige chalets staan zelfs in de boomtoppen!

Wat is jouw favoriet: modern of traditioneel?

7. De havenpromenade

   Verkeersdrukte, zware industrie en veel lawaai, kortom een paar jaar geleden was de haven van Oslo verre van een fijne plek.

Tegenwoordig grenst het eerst aan zee gelegen Oslo nu ook aan het schitterende Oslofjord, en de ooit zo drukke wegen en industriegebieden zijn omgevormd tot levendige nieuwe wijken vol musea, restaurants, coole architectuur en veel drijvende sauna's en terrassen met volop zon.

De hele kustlijn is nu ook voor iedereen toegankelijk, waardoor de havenpromenade (Havnepromenaden) één van de leukste paden langs het water ter wereld is. De hele route is 9 kilometer, maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om maar een deel ervan te doen. Een stadsfiets huren behoort natuurlijk ook tot de opties!

8. Houten wonderen

Van oude, lange huizen uit de Vikingtijd, traditionele staafkerken, gezellige blokhutten, witte traditionele houten dorpen in Zuid-Noorwegen tot innovatieve, duurzame gebouwen.

De Noorse houtarchitectuur heeft wortels die meer dan duizend jaar teruggaan in de tijd en het verhaal van ons land vertellen. Hout is altijd al ons favoriete bouwmateriaal geweest: een levend, ademend natuurlijk materiaal dat stormen, regen en sneeuw kan doorstaan en generaties lang sterk en duurzaam blijft, als het goed wordt onderhouden.

Tegenwoordig tillen Noorse architecten houtbouw naar een nieuw niveau met hoogbouw en moderne kantoorruimtes van dit krachtige, natuurlijke materiaal. Dat zijn de plekken waar we ons fijn en thuis voelen!

9. Historische boerderijen

Authentiek, gezellig en boordenvol geschiedenis.

Veel Noorse boerderijen zijn al heel wat generaties lang in dezelfde familie en hebben onlangs hun deuren geopend voor bezoekers. Sommige stammen zelfs uit de middeleeuwen, en een bezoekje aan een andere boerderij is dan weer net als een reis in de tijd terug naar de 19e eeuw. Op meerdere plekken worden oude tradities gecombineerd met moderne elementen, en daardoor ontstaat er een interessante en dynamische sfeer.

Wat dacht je van wat landelijke luxe en hemels eten uit de streek of recht van de boerderij? Of lekker genieten in een gezellige, rustieke boerderij die nog volop in bedrijf is? In Noorwegen kan het allemaal! Ga met je gezin dicht bij de natuur op vakantie - zo kunnen de kleintjes knuffelen met de boerderijdieren en zich eens wagen aan een paar activiteiten op de boerderij.

10. Bedrijvige bibliotheken

Heb je een elektrische fiets, een gitaar of een fijne plek nodig om te studeren of te werken?

Noorse bibliotheken hebben veel meer in huis dan alleen boeken. Heel wat bibliotheken zijn uitstekende voorbeelden van baanbrekende architectuur in combinatie met een sociaal ontmoetingspunt waar ook levendige gesprekken worden gevoerd. Ze kunnen zelfs een plek zijn waar je naartoe gaat om gitaar te spelen of om iets te repareren.

Wist je trouwens dat een aantal Noorse bibliotheken tot de mooiste ter wereld behoren? Ga maar eens naar het verrassende Deichman Bjørvika in Oslo dat is uitgeroepen tot de beste nieuwe openbare bibliotheek ter wereld, of naar de bieb in Vennesla, of naar nog een andere prachtige Noorse bibliotheek.

Wat is voor jou een fijne plek?

Profiteer van deze topaanbiedingen

Neem een kijkje bij onze sponsors die er alles aan doen om je een goede reis te bezorgen.

Ontdek meer

Recent bekeken pagina's